Koninginnendag

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

30 april, de dag waarop we voorheen koninginnendag vierden omdat Uw moeder die voor U de koningin was dan jarig was. De dag dat ook Uw schoonbroer Pieter van Vollenhoven jarig was samen met Uw moeder oud-koningin Juliana.

Pieter is vandaag 80 geworden. Hij ziet er nog piekfijn uit.

Ik moet nu de thermometer opzoeken want ik heb koorts, daarom maak ik het kort….mijn nachtpon heb ik al de hele dag aan.

Welterusten, Doei.

Groothertog Jean d’Aviano

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik las dat groothertog Jean d’Aviano van Luxemburg eergisteren op 98 jarige leeftijd aan een longontsteking is overleden. Jean d’Aviano. Ik moest mijn geheugen weer even opfrissen. Het voormalig Staatshoofd van Luxemburg regeerde vanaf 1964 tot oktober 2000. Toen gaf hij de troon door aan zijn oudste zoon Henri, de huidige groothertog. Onder het bewind van Jean groeide Luxemburg uit tot een belastingparadijs stond in de krant.

U was nog op zijn 95 ste verjaardag geweest las ik. Het contact tussen het Nederlands koningshuis en het vorstenhuis van Luxemburg was altijd bijzonder hartelijk. Daarom wil ik U veel sterkte wensen. Ik las dat tussen alle condoleances ook ons koningshuis bedroefd op zijn overlijden had gereageerd. Dit bericht stond in onze krant. Ik citeer:

“Met zijn weloverwogendheid en menselijkheid droeg hij bij aan rust en vertrouwen in zijn land en in Europa. Wij hebben een vriend verloren en denken met ontroering terug aan de mooie momenten met hem. Wij zijn dankbaar voor de vriendschap en warmte die hij uitstraalde en koesteren de vele dierbare herinneringen aan hem’, schrijven koning Willem-Alexander, koningin Maxima en prinses Beatrix. U noemde hem een wijs man, mild en verbindend in zijn optreden’.

Dat zijn allemaal hele mooie woorden.

Wat ik niet wist was dat de groothertog een oom was van koning Filip van België. Want hij was gehuwd met Joséphine-Charlotte. De zus van Filip’s vader, koning Albert II. En wat ik nog veel minder wist is dat wijlen-koning Boudewijn, koning Albert II en Joséphine-Charlotte nog een halfbroer hadden, Alexander, en twee jongere halfzussen hebben, Marie-Christine en Marie Esmeralda van België. Ze hebben alle zes de zelfde vader, Leopold III. Enfin het gaat nu niet over Leopold maar over de schoonzoon van Leopold III. Jean, of te wel Jan van Luxemburg, de echtgenoot van Joséphine-Charlotte.

Josephine Charlotte Stephanie Ingeborg Elisabeth Maria-Josepha Margaretha Astrid heeft acht voornamen en was het eerste kind van koning Leopold III en koningin Astrid….en toch is zij geen Staatshoofd geworden. Haar 3 jaar jongere sympathieke broer Boudewijn was van 1951 tot 1993 koning van België. Als Boudewijn en Albert nou ook meisjes waren geweest dan was Joséphine Charlotte misschien wel koningin van België geworden. Ik denk dat dat dan wel wat gecompliceerd was geworden als een Belgische koningin met het Staatshoofd van Luxemburg zou trouwen. Waar gaan ze dan wonen?

Prinses Joséphine-Charlotte trouwde met Groothertog Jean ‘d Aviano in 1953 en kregen samen vijf kinderen. Toen de groothertog in 2000 aftrad trok hij zich terug op kasteel Fischbach in het noorden van Luxemburg. Kasteel Fischbach, Dat klinkt naar een heel mooi kasteel. Ik wou zien of dat er uitziet zoals het klinkt en daarom ging ik googlen, Een heel mooi kasteel zo te zien aan de buitenkant. Het lijkt me absoluut geen straf om daar te wonen. Mits ik personeel in dienst zou hebben want het zijn wel veel ramen om te wassen.

De oudste zoon van het paar, Groothertog Henri die de troon heeft overgenomen is niet het oudste kind van Jean en Joséphine-Charlotte. Hun oudste kind is een dochter die maar een jaar ouder is.

Joséphine-Charlotte overleed helaas in 2005.  In 2014 was de groothertog wel nog aanwezig in Normandië voor de grote herdenking van D-Day. Want Jean was één van de weinigen uit een koninklijke familie die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief deel had genomen aan de gevechten. Hij was als luitenant en verbindingsofficier van de Irish Guards. Van Nederland kreeg hij het oorlogsherinneringskruis.

Petje af voor deze groothertog. Rust zacht.

Majesteit, sterkte en alvast Welterusten.

Josephine Charlotte (11 oktober 192710 januari 2005), getrouwd met groothertog Jan van Luxemburg;

 

Het toilet op de Groene Draeck

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Toen ik vanmorgen de krant las moest ik denken aan Uw boot ‘De Groene Draeck”. Hoe dat zo komt dat ik daar aan dacht?  In onze krant stond een artikel dat over het toilet aan boord van een pleziervaartuig gaat. U heeft veel plezier van de Groene Draeck, dus is het een pleziervaartuig. Ik neem aan dat er een toilet op de Groene Draeck aanwezig is. Vanaf deze zomer moeten eigenaren een zuiveringsinstallatie aan boord hebben als ze een drol in het water zouden willen lozen. Anders zijn de schippers verplicht het toiletwater af te geven bij een haven, want voor het dumpen van de toiletinhoud staat een boete.

Sinds 2009 is het verboden om ongezuiverd toiletwater te lozen maar volgens Verkeer en Waterstaat word deze regel op grote schaal overtreden. Een boete kost 160 euro maar het verbod is nauwelijks te handhaven stond in de krant want het is onzichtbaar als de eigenaren de afsluitklep onder het wateroppervlak openen om de drol te laten zwemmen.

U als oud-koningin heeft natuurlijk allang zo’n zuiveringsinstallatie laten plaatsen neem ik aan. Dat eigenaren het niet leuk vinden om de keutel op te vangen en in te leveren bij de haven begrijp ik nog wel, maar nog minder leuk én ongezond is het voor de zwemmer als die gaat zwemmen zonder badmuts en er een drol in het haar blijft plakken.

Ik vind het goed dat er strengere regels voor komen.

Majesteit, Ik ga mijn tanden poetsen en nachtpon aantrekken. Welterusten.

Toen…

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

U zult wel gedacht hebben ‘waarom schrijft ze nou niet?’. Ik heb U wel willen schrijven. Daar was dat hondje dat misschien wel 220 km door zee had gezwommen toen werknemers op een boorplatform hem uit zee visten en op het droge legden. Had hij echt zover gezwommen? Dat was vaag want misschien was hij ergens van een boot gevallen. Dan was er ook nog nieuws over bijen die ingezet worden bij het opsporen van mijnen. Ik ben blij dat ik dat niet hoef te onderzoeken. Uw kleindochter Alexia wil in een musical zingen. De renovatie van Uw ouderlijk paleis Soestdijk gaat niet zoals men had gehoopt. Dan die afschuwelijke brand van de Notre Dame, wel indrukwekkend en mooi om te zien hoe jong en oud in Parijs biddend en knielend op straat het Avé zongen voor behoud van de kathedraal. Dan was er ook een brand in een kerk in ons land. En afgelopen zondag, paaszondag, de afschuwelijke laffe aanslagen in Sri Lanka. Er zijn momenten dat ik een hekel heb aan bepaalde religieuze ‘stromingen’. Waar halen ze het recht vandaan om mensen te vermoorden omdat zij iets anders geloven?

Zoveel nieuws dat ik door de bomen het bos bijna niet meer zag. Ik pak een nieuw vel papier voor een nieuwe brief en kom zo meteen terug. Tot zo.

Namen voor viaducten

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

In Limburg zouden drie viaducten van de vernieuwde N280 vernoemd worden naar drie bekende Roermondenaren. Drie mannelijke Roermondenaren. Daar was de Vrouwenraad niet blij mee en stapten naar de gemeente. Ze kregen hun zin. De drie viaducten worden vernoemd naar drie bekende Roermondenaren, twee mannen en een vrouw.

De viaducten worden vernoemd naar architect Pierre Cuypers (1827-1921). Naar textielfabrikant Francois Stoltzenberg (1805-1875). En het derde viaduct word niet het Joep Nicolas-viaduct maar het Maria Sloot-viaduct. Een Roermondse schrijfster uit de periode 1853-1927.

Dat zijn wel namen van heel lang geleden. In 1853 hadden alle drie vast geen vermoeden dat hun naam ooit in 2019 boven een viaduct zou hangen. U bent het vast wel gewend. de prinses Beatrix-straat.  Het prinses Beatrix fonds, Het prinses Beatrix ziekenhuis en noem maar op. Majesteit, ik vind U een toffe peer, maar als er morgen weer een prinses-Beatrix-straat geopend word dan stap ik ook naar de gemeente en zal ik vragen of ze wel eens het aantal prinses-Beatrix-straten geteld hebben.  Grapjuh. Ik stap echt niet naar de gemeente als Uw naam weer boven een weggetje of straat komt te hangen. Ik stap nu wel snel in mijn bed. Welterusten.

 

Toch wel kwiek van de Vrouwenraad hé majesteit.

Sultan Brunei

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Al eerder heb ik U geschreven over Uw vriendschap met de sultan van Brunei, Hassanal Bolkiah. In 2013 heeft U hem een onderscheiding gegeven tijdens een Staatsbezoek. En niet de eerste de beste onderscheiding. U gaf hem toen het Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Zucht….Was een mooie Delfts blauwe vaas met Nederlandse tulpen niet goed genoeg majesteit? Waarom een Ridder-onderscheiding? Hij is al een van de rijkste mensen ter wereld door de olie-inkomsten. Ik denk niet dat hij daar krom voor heeft gelegen of als een ridder heeft moeten vechten om zo rijk te worden.

Maar nu heeft de sultan de shariawetgeving ingevoerd. Door die wet kunnen homoseksuelen de doodstraf krijgen. Of overspelige vrouwen dood gestenigd worden. Ik neem aan dat ons koningshuis nu geen vriendje meer wil zijn met deze sultan.

Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vind dat minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok de ambassadeur van Brunei uitleg moet vragen over die ingevoerde Sharia wetgeving. En dat de onderscheiding moet worden ingetrokken. Maarrrr dat kan zomaar niet. Dat kan alleen als iemand is veroordeeld voor een misdaad stond in de krant. Sjoerdsma wil dat het kabinet onderzoekt of het mogelijk is om de regels aan te scherpen. Dat een onderscheiding ingevorderd kan worden als iemand het internationaal recht schendt.

Vorige week had het Duits parlement ook zo’n verzoek. Want eind jaren 90 kreeg de sultan het Duitse Grootkruis van Verdienste. Volgens bondspresident Steinmeier kunnen bij Staatsbezoeken verleende onderscheidingen niet worden ingetrokken. Maxima had een paar jaren geleden een clutch gekregen tijdens het staatsbezoek aan Frankrijk. Zoiets is versleten als ze dat na een paar jaren terug zouden moeten geven. Maar een onderscheiding is alleen maar voor de sier. Daar slijt het niet gauw van.

Ik ken geweldige lieve mensen die homo zijn. De gedachten dat zij van de sultan de doodstraf zouden krijgen omdat ze van elkaar houden is onmenselijk. Dan moeten we er toch niet aan denken dat die sultan met het ereteken van ons koninklijk Huis op zijn borst rond paradeert.

Wat doen we hieraan? U durft hem natuurlijk niet te vragen om de onderscheiding  terug te geven. Als hij die onderscheiding zou verliezen en ik zou hem vinden zou ik die dus nooit aan hem terug geven. Als hij de onderscheiding in de kluis bewaart kunnen we er naar fluiten. Als hij de onderscheiding in zijn nachtkastje zou bewaren zouden we een correcte-inbreker opdracht kunnen geven om die onderscheiding om te ruilen voor een glanzend muntje van een winkelkarretje.

Als als als….zo makkelijk is het allemaal niet. Majesteit, nooit meer doen hé. Ik hoop dat er een oplossing komt. Ik ga nu mijn tanden poetsen, nachtpon aantrekken en proberen te slapen. Welterusten.

Honden op Schotse brug

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Gisteren las ik voor de eerste keer over de Overtoun Bridge in Scholland. De brug is een historisch bouwsel uit 1895 waar menig hondenbaasje de schrik van hun leven kregen. In al die jaren zijn er al 300 honden vanaf gesprongen. 50 overleefden de duik niet. Het is een groot raadsel waarom de honden in eens naar beneden springen.

‘Het was alsof er een kortsluiting plaats vonden in de koppen van Luna, Max en Daisy’ aldus de baasjes.

Ook het baasje van Bonnie was verbijsterd toen haar bordercollie over de rand verdween.

Lokale media hebben het over magische krachten. De brug zou een Keltische ‘thin place’ zijn volgens een filosoof. Een mystieke plek waar hemel en aarde elkaar overlappen.

Filosofiedocent Paul Owens vertelt in de Britse krant ‘The Telegraph’ dat het met geesten te maken heeft. “De Witte vrouw van Overtoun”. Een spooklegende die de dood van haar man nooit verwerkt had en in 1908 overleed.

De Nederlandse hondencoach, trainer, kynosoof en schrijver Klaas Wijnberg vind het flauwekul. Letterlijk zegt Klaas :”Het is gissen, maar mijn eerste gedachte is dat honden geen diepte kunnen inschatten“.

Het blijft toch een vreemd verhaal hé majesteit. Waarom alleen bij die brug? Mocht U Schotland op de planning hebben staan, en daar in die buurt gaan wandelen samen met Uw hond, dan lijkt het me in ieder geval beter om Uw hond aan de lijn te houden als U bij die brug uitkomt. Het allerbeste is om een stevige elastiek te gebruiken zodat hij weer opveert zoals bij  bungyjumpen. Want met een gewone stijve lijn hangt het hondje zich op als hij naar beneden springt en word U het 51-ste baasje wat verdrietig is. 300 honden zijn  al gesprongen. Dat U oud-koningin bent is mooi maar geeft geen garantie op dit brug, want als Uw hond kortsluiting in zijn hoofd krijgt en springt dan springt die. Vijftien meter diep is erg diep. Het lijkt me stug dat een hond zo uit het niets zelfmoord pleegt. En waaraan de man van ‘de Witte vrouw’ is gestorven heb ik nergens gelezen. Ook niet hoe of waar de ‘witte vrouw’ zelf is gestorven. Misschien was zij ook slachtoffer van die brug, misschien is zij ook gesprongen, dat is net zo’n groot raadsel als bij de honden.

Ik ga mijn nachtpon aantrekken en tanden poetsen. Welterusten.

 

Astronaute past niet meer in haar ruimtepak

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Afgelopen weekend las ik dat de eerste ruimtewandeling vanuit het internationale ruimtestation ISS met alleen vrouwelijke astronauten op het laatste moment niet is door gegaan voor een Amerikaanse astronaute. De Amerikaanse Anne McClain was in de ruimte 5 cm dikker geworden. Omdat er geen vervangend pak aanwezig was werd de plaats van Anne door een andere astronaut ingenomen. Het zou vaker voorkomen dat ruimtevaarders door de gewichtloosheid  in omvang toenemen. De ruggengraat kan dan uitzetten.

Majesteit, dan is de ruimtevaart niet mijn ding. Ik moet er niet aan denken dat ik daar lekker gewichtloos door de raket zweef. Wat salto’s bij het plafond draai, nonchalant een zwevend ruimtesnoepje probeer te happen…of wat ze zoal bij zich hebben… en dan ‘krak’ mijn ruimtebroek is niet zo ruim meer en scheurt daar waar het net niet moet scheuren als je onderste boven hangt en mijn collega dan net contact heeft met de ruimtevaartorganisatie op aarde…..en dat de hele wereld leest dat je 5 cm. te dik bent geworden voor je ruimtepak en daarom niet mee mag met de ruimtewandeling. Dan zou ik willen zeggen ‘beam me up’.

Maar ach, boeien. Ze is wel bemanning van een heus ruimteschip, en lekker gewichtloos geweest.

Welterusten.

.