* Tusk

Lieve beste majesteit,

Ik wil U gans-en-gaar-niet van streek maken, maar ik wil U doch graag en dringend wijzen op mijn brief met titel “Aan de wandel” die ik hier schreef op 10 april 2016.

Sla met die vuist op tafel, trommel met de houten lepel op de pannen, rammel aan de poten van het hemelbed van onze koning en roep dan “word wakker mijn beste zoon, er is werk aan de winkel want nou is het genoeg”.

Anders staat onze koning bij de volgende kerstrede al helemaal ongemakkelijk te wezen. Dan krijgt onze koning straks wel 3000 tot 5500 brieven per dag op zijn huisadres.

Ik zeg “doei, ammahoela Tusk”. Wat zegt U?

Welterusten.

©missie M.

** Tweede Kerstdag

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Vandaag bezochten we een kerststal in een kerk. In de kerk hing een mooie eerste-en-tweede-kerstdagsfeer. Er klonk zachtjes orgelmuziek. Opzij in de kerk stond een heuse kerststal met kerstbeelden. Met grotpapier was een soort rotswand gemaakt, boven de kerststal hing een engel die een spandoek vast hield waar opstond “Gloria in Ecelsis deo”, naast de kerststal stonden een ezel en os, rechts en links van de kerststal zaten een engel met op hun schoot een bakje met een gleuf. Als je een geldstuk in de gleuf stopte knikte het hoofd van de engel,er stonden beelden van herders, van schapen en een herdershond..ik bedoel niet het merk herdershond, maar een hond die samen met de herder de schapen bij elkaar houd, Natuurlijk ook de beelden van Maria en Jozef met in de kribbe het beeld van het kindeke Jezus dat op stro lag. Ik hoorde water lopen, er was een waterval en beekje gemaakt, en een sterrenhemel, en een ster-met-staart, dat was de ster die de schapenherders en de drie wijzen de weg naar de kerststal had gewezen, er stonden dennenbomen met lichtjes en wenskaartjes, en er was gedempt licht. De drie wijzen met hun kameel arriveren pas op drie-koningendag.

Ik ging even in de kerkbank zitten. Op afstand bekeek ik de kerststal nog eens goed. Het is een mooi symbool waar kerst voor staat. Waar kerst is begonnen. Natuurlijk hing er destijds in Betlehem geen grotpapier bij de kerststal, liep er vast geen kabbelend beekje of waterval, bleven Maria en Jozef niet twee weken op hun knieën zitten, en zat er geen engel met spaarpot voor de kerststal.

Ik vond en vind het mooi, en de vrijwilligers hadden goed hun best gedaan om het kerstverhaal op te halen.

Welterusten.

©missie M.

* Brieven aan de koning

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Nou lees ik net dat ons koningspaar elk jaar tussen de 3000 en 5500  brieven ontvangt van mensen die radeloos zijn, geldzorgen hebben, of in armoede leven en geen geld meer hebben om de kinderen eten te geven. Hoewel de brieven vertrouwelijk zijn, de schrijvers anoniem moeten blijven, mocht RTL nieuws de brieven inzien. De mensen stuurden hun brief vaak naar Villa Eikenhorst in Wassenaar, maar de brieven worden doorgestuurd naar het ministerie van Sociale Zaken. De briefschrijvers krijgen nooit geld maar wel een antwoord per brief met tips van het ministerie aldus Staatssecretaris Jetta Klijnsma.

Dit berichtje lijkt wel een anti-reclame-boodschap “stuur geen brieven meer naar de koning want hij leest ze toch niet”. Elk jaar 3000 brieven lezen én beantwoorden is ook erg veel werk. Dan zit de koning zelfs ’s nachts aan de keukentafel nog te lezen en op zijn typemachine te tikken waardoor het hele paleis wakker word van het getik.

Maar misschien kan de koning wel goede tips geven aan de ministers, het ministerie van Sociale Zaken, zodat de arme mensen niet in deze situatie terecht komen, dat ze hun kinderen eten kunnen geven. Geef het ministerie tips zodat deze mensen geen brandbrief (hun laatste redmiddel) naar de koning hoeven te sturen. Hij is toch koning van zijn volk?

Majesteit, Ik schrijf U stilletjes via “Majesteit, ook namens mij, missie M” al sinds 2005, en zeur misschien wel erg veel aan Uw koninklijk hoofd over onder andere krantennieuws, maar ik hoop wel dat U mijn site zelf bezoekt en dit niet overlaat aan het ministerie van Sociale Zaken.

Nu ga ik mijn tanden poetsen en nachtpon aantrekken.

Welterusten.

©missie M.

Onderstaand adres stond erbij:

Zijne Majesteit de Koning

p/a Kabinet van de Koning

Postbus 20016

2500 EA Den Haag

Vermeld afzender want alleen brieven met duidelijke afzender worden in behandeling genomen.

* Zalig Kerstmis

Lieve beste majesteit,

Weer een korte donkere dag vandaag, maar gelukkig wel met veel lichtjes en kaarsjes. Een tijd van drukte op straat en in winkels. Liever wil ik het simpel houden in de keuken, maar wel lekker, want met z’n alle samen smikkelen is gezelliger als het lekker is.

Ik las dat de dierenbescherming in het Rijnmondgebied steekproefsgewijs controle gaat doen bij mensen die net vóór kerst een konijn hebben gehaald uit het asiel. Ze controleren of het konijn nog leeft want men is bang dat het konijn is aangeschaft om op te eten. Als het konijn niet meer leeft word er aangifte gedaan bij de politie.

Ik wens iedereen een gezegend mooi en vredig Kerstmis!

** Dokter Heimlich

Lieve beste oud-koningin Beatrix, majesteit,

Dokter Heimlich is vorige zaterdag op 96-jarige leeftijd aan een hartaanval in het ziekenhuis in Cincinnati overleden. U weet wel, de dokter van de Heimlich-greep, die hulpverleners en EHBO-ers toepassen als iemand zich heeft verslikt in een stukje appel (of iets anders) en dreigt te stikken.

Een klein berichtje stond in onze krant. Hij is niet beroemd geworden met een romantisch liedje, ook niet met een peperduur schilderij, hij was geen musicalster of balletdanser, ook is hij nooit doorgebroken met een goeie filmrol. Maar door zijn methode, de Heimlich-greep zijn er mensen gered.

Daarom sta ik even stil bij dokter Heimlich. Rust zacht.

©missie M.

 

* Beeldjes Maria, Jozef en kindeke niet welkom?

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Ik las dat de open haard slecht is voor gezondheid en milieu. Het Rijk of gemeente moet met maatregelen komen om rookoverlast en asociaal stookgedrag aan te pakken stond er bij. Sint is weer terug naar Spanje, daar kan men niks meer over zeggen. Geen Pieten meer die hun luisterend oor op de schoorsteen leggen. Er staan geen schoentjes meer voor de haard waar een wortel of tekening uit opgehaald hoeft te worden. Ach Sint had het al zwaar dit jaar met al dat geroep dat bij één persoon begon en waar Sylvana van de DENK-partij gretig over verder ging klagen. Zij wil dit onschuldige kinderfeest het liefst verbieden.

En op een openbaar forum schreef gisteren ene Dana (een Sylvanaaanhanger, zij “distantieert zich met klem van alle vuiligheid op het forum” stond in haar bericht) dat ze blij was als ‘die kutkerst’ weer voorbij is. Soheey, wat een taal over het grootste feest dat in teken van vrede staat. ’t Kan, Ik ben na die dagen ook blij als alles weer gewoon zijn gangetje gaat.

Afgelopen zaterdag ging mijn buurvrouw met een vriendin naar de kerstmarkt in Düsseldorf. Haar man was toch wel licht bezorgd vanwege de dreiging voor aanslagen op kerstmarkten, een 12 jarige jongen was in november al betrapt met een spijkerbom. Maar ach “als je daar bang voor moet zijn dan hoef je nergens meer naar toe te gaan” zei ze.

Gisteren, zondag, las ik dat Erdogan op een Duitse school in Turkije verbied om kerstmis te vieren. Ik sta bijna nergens meer versteld van wat er gebeurd in Turkije. Rechters, docenten, ambtenaren, verpleegsters, agenten….duizenden mensen zijn ontslagen of worden ontslagen omdat Erdogan absolute macht wil.

En vandaag las ik dat in het westerse België de kerststal word verwijderd in een gemeentehuis in Holsbeek. De kerststal moet weg, er waren enkele klachten binnen gekomen, ‘niet van moslims’ zei de burgemeester erbij. De kerststal moet weg omdat ie aanstootgevend word ervaren door anders-gelovigen of niet-gelovigen. Wereldwijd word kerstmis gevierd als het feest van de vrede, de geboorte van Jezus in een stalletje in Betlehem. Hoe kan een feest voor vrede aanstootgevend kunnen zijn?

De beeldjes van Maria, Jozef en het kindje Jezus zijn niet meer welkom in het Belgische stadhuis. Zelfs jaren en jaren en jaren na hun dood moeten ze nog vluchten. Of de beeldjes van de ezel en de os wel mogen blijven staan weet ik niet. Of de beelden van de drie wijzen uit het verre Oosten straks op drie-koningendag rechtsomkeer moeten maken is me ook niet duidelijk.

Ik heb U begin dit jaar geschreven over het zeldzame schilderij van Jeroen Bosch “De Heilige Antonius”. De onderzoekers waren er zeer blij mee, en ik durf bijna een wedje te wagen dat deze onderzoekers geen kaarsje laten branden bij de Heilige Antonius als ze iets zoek zijn geraakt en dan zeggen “Heilige Antonius beste vrind, geef dat ik……(mijn petje)…weer vind”. Wel of niet gelovig terwijl ze het toch een pracht schilderij kunnen vinden.

Zet iemand een kerststalletje onder de kerstboom is het goed, zet iemand geen kerststalletje onder de kerstboom is het ook goed. Maar als de burgemeester vind dat Maria, Jozef en het kindeke niet meer welkom zijn omdat ze aanstootgevend kunnen zijn….dan vallen me de schoenen uit van verbazing. Weet U wat ik aanstootgevend vind? Zo’n houding van de burgemeester.

En vanavond, net voordat ik de tv wou uitzetten hoorde ik dat er een aanslag was in Berlijn, op de kerstmarkt. En: een Russische ambassadeur die in Turkije voor draaiende camera werd vermoord.

Kerstmis, Het feest van de vrede. Als dát kerstmis niet meer gevierd kan worden voor wat het is….. dan….HUILIE HUILIE HUILIE. Ik wens alle slachtoffers en hun naasten veel sterkte.

Majesteit, sla met de vuist op tafel en roep dan “en nou is het genoeg”.

Ik ga slapen, welterusten,

©missie M.

 

* Volle maan

Lieve beste majesteit,

Afgelopen vrijdag vloog een sperwer rakelings de weg over net toen ik kwam aan fietsen. Ik stapte van de fiets af en keek de vogel na. Misschien was het een torenvalk, maar ik denk toch wel zeker dat het een sperwer was. Ik zei: Soheey dat had ik nog niet eerder. Het zijn toch schuwe vogels? Had de vogel me niet gezien? En vandaag stak plotsklaps een buizerd de landweg over toen ik op de fiets kwam aanrijden. Ik schrok en riep “schrikkkkkkk”. Stapte van mijn fiets af. Tuurde de grote vogel na en zei zacht “Soheey, wat is dat toch met die vogels op vandaag?”  Is dit een goed teken? Toeval? Gelukkig was het geen zwarte kat die mijn pad kruiste.

Buiten is het volle maan,een hele grote mooie volle maan. Ik heb mijn tanden al gepoetst en mijn nachtpon al aan. Ik duik meteen het bed in. Welterusten,

©missie M.

 

 

** Medisch dossier

Lieve beste majesteit,oud-koningin Beatrix,

Er was laatst een programma…het kan DWDD zijn geweest of een ander tv-programma…waarin iemand tegen de gasten vertelde wat ze ge’appt gesms’t getwittert of gemaild hadden, hij wist welke sites ze bezocht hadden, welke informatie ze opgevraagd hadden, maar hij wist zelfs welke wachtwoorden ze gebruikten om hun mail te lezen. Terwijl die mensen dachten dat ze veilig internetten. Eng hé?

In onze krant stond laatst dat we binnenkort ons medisch dossier thuis vanuit onze luie stoel kunnen inzien. U denkt vast dat ik een gat in de lucht spring. Mis, dat doe ik dus niet.

Nou geloof ik niet dat een hacker er blij van word als hij of zij kan zien als iemand griep, blaasontsteking, een ingegroeide kalknagel of een steenpuist ‘daar waar men geen steenpuist wil hebben’ kan zien. Maar de veiligheid van het medisch dossier kan niet meer gewaarborgd worden hoorde ik een arts zeggen, en daar word ik niet blij van.

Minister Edith Schippers trekt er heel veel geld voor uit dat die ‘inzage’ vanuit je luie stoel straks overal gelijk is. De arts beslist nu nog wat hij wel of niet laat zien.Straks moeten ze allemaal op dezelfde lijn zitten.

Maar majesteit, ik wil dat niet. Ik wil niet dat ik mijn medisch dossier thuis kan inzien zonder dat ik meteen vragen kan stellen “dokter wat staat hier geschreven?” Ze schrijven zo onduidelijk. Waarom dat is? Omdat wij dan denken dat het latijn is.

Ik wil niet dat vriendinnen straks zeggen “laat mij jou medisch dossier eens zien?” en dat ik dan ruzie krijg omdat ik dan zeg “nee dat is privé”.

Ik wil niet dat de veiligheid van mijn medisch dossier niet meer te waarborgen is. Ik ga mijn nachtpon aantrekken en mijn tanden poetsen. Welterusten.

©missie M.

 

* Uw schilderij

Lieve beste majesteit,

Vorige week las ik een stukje over antieke voorwerpen, kunst en veilingen. Met de vraag “Hoe weet je wat nep is of echt?” Volgens de directeur van een Zeeuws veilinghuis worden in China veel vervalsingen gemaakt. Die vervalsingen zijn bijna niet van echt te onderscheiden. De spullen worden naar Europa verscheept zodat Chinese kopers denken dat het uit een oude Europese inboedel komt terwijl het nieuw is. Dat is slecht voor de markt. Tip: laat het taxeren en/of ga je verdiepen in de herkomst. Van wie was het, waar heeft het gestaan. De naam kan zorgen dat de spullen extra veel opbrengen. Er worden deze maand ook 20 tot 30 kavels uit de nalatenschap van de in 2010 overleden prins Carlos Hugo de Bourbon de Parma geveild. Uw ex-schoonbroer. Door zijn naam te noemen kan de prijs drie keer zo veel opbrengen las ik.

En in de krant van afgelopen vrijdag stond een foto van Uw schilderij…met paarden. U zou dit in 1950 hebben geschilderd toen u 12 jaar was. Het schilderij word geveild in Venduehuis Dickhaut in Maastricht. Volgens het veilinghuis moet dit doek tussen de 3000 en 6000 euro opbrengen. Ik ben een Oranje-fan, maar zoveel geld neer tellen voor een doek dat U maakte toen U 12 was? Nee, maar toch gebeurd dit want in 2009 werd dit doek ook geveild, voor welk bedrag is onbekend. Ik vind het toch veel geld voor een schilderijtje wat eigenlijk niet eens kunst is maar gewoon een kleurige verftekening, een prent die menige zwarte Piet opgerold uit een schoen haalt bij zijn ronde, een mooie afbeelding van paarden. Het is maar 24×31 cm. maar Uw naam zal de prijs wel opschroeven.

Wat is een eerlijke of redelijke prijs? Radioman Giel Beelen krijgt een jaarsalaris van 565,000 euro om een praatje te maken en liedjes aan te kondigen op de radio. En Venezolaanse vrouwen verkopen in Colombia hun haren om medicijnen, luiers en levensbenodigdheden te kunnen kopen omdat er een economische crisis is in hun land. Van het haar worden extensions gemaakt en die worden in grote steden verkocht. Had een van deze vrouwen een beroemde naam, dan konden hun haren niet snel genoeg groeien want dan zou iedereen een extensions willen kopen voor drie keer zoveel geld. In ons landje worden afgeknipte haren bij de kapper met stoffer en blik opgeveegd. Ik denk niet dat ik er medicijnen of een kilo aardappelen van zou kunnen kopen, maar volgens mij worden er wel pruiken van gemaakt.

De een krijgt teveel geld voor iets ‘leuks’ terwijl diegene al erg veel heeft, en de ander moet rare capriolen uithalen om te overleven.

Rare wereld. Ik ga mijn nachtpon aantrekken en slapen, welterusten.

©missie M.