* Familiekiekje in Lech

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Wat een leuke koninklijke wintersport foto’s in de krant. De drie meiskes op hun knieën in de sneeuw, en hun ouders Willem-Alexander en Maxima op een paar meter afstand. Hun vader zegt “ga lekker op je buik liggen”. De bijna-pubers geven een blik van  “Doe normaal” tot “Doe het even lekker zelf!”. Goed zo. Een vakantieganger zegt dan ook “majesteit gaat u zelf op uw buik liggen. Dan nemen hun ouders een spurt en gaan op hun buik bij de meiskes en samen op de foto. Wat een rijkdom.

U had het verblijf in Gasthof Post alweer afgesloten, U was samen met Mabel en de dochters van Mabel en Friso. De vakantie voor de kinderen in Londen was twee weken geleden. Prins Constantijn, Laurentien en hun kinderen waren ergens anders gaan skiën. Misschien had U ook geen zin om op de foto te gaan. En al helemaal niet op Uw buik in de sneeuw voor een fotosessie. Ook al draagt men vast een thermo onderbroek, de kans op een blaasontsteking is toch aanwezig. Dan kan U met een potje-water naar de huisarts.

Ik ga mijn nachtpon aan trekken en mijn tanden poetsen, welterusten.

©missie M.

* Boer zoekt vrouw 2

Lieve beste majesteit,

Heeft U ook weer gekeken naar Boer zoekt vrouw. Vandaag zagen we de boeren met hun vijf dames activiteiten doen om elkaar beter te leren kennen.

Herman en zijn vijf dames deden iets met paarden. Herman was in zijn nopjes. De jonge dames ook. Herman stelde ook goede vragen toen ze gezamenlijk aan tafel zaten.

Olke en zijn dames gingen schaatsen en boerenkool eten. De oudsten gaan schaatsen.  En niet iedereen is er een ster in. Als ze maar niks breken. De vader van Olke kwam er ook bij en gaf de dames een hand. Hij was charmant. Wat een heer.

David en zijn dames gingen bloemen eten…of zoiets, het waren kleurige dingen op een grote schaal. Daarna gingen de dames het hoofd van David “boetseren”, en de neus in gewenste vorm kneden. Kunnen ze maar beter vóór het keuzemoment doen. Er werd door David de vraag gesteld of de meisjes zich zelf over vijf jaar als moeder van een kind zagen. Sommigen gingen rekenen en vonden zich over 5 jaar nog te jong te voor moeder. Alleen Mara en Suzanne vonden dat fijn. Na het boetseren nam Suzanne de 27 jarige David even apart want ze twijfelde. Zelf was ze 32 jaar terwijl David ook 19-jarigen had gekozen. David vond leeftijd niet zo belangrijk.

Riks en de dames gingen braadworst maken, en ‘darten’ met een hooivork. Een schietschijf was getekend op een muur van strobalen. Toen ze aan tafel zaten en het over het kerkbezoek van Riks hadden dacht ik “Katarina zit je Riks naar de mond te praten?” Claudia vertelde dat haar man 2,5 jaar geleden was overleden en dat ze wel een maatje zag in Riks, toen dacht ik wel heel even “volgens mij is zij nog niet zover, of juist wel”.

En Mark met zijn vijf dames gingen met stokken een boot bouwen. Vlijtig dat ze waren. Ze liepen met het open-bouwwerk het water in. Dat stokkending kan toch nooit blijven drijven. Twee dames hadden hun skinnybroekspijpen niet opgerold en toen ze in het water stonden merkte eentje op dat haar broek nat was geworden. En hun eten waren bewegende ‘rolletjes’ waar in insecten zaten. bbbrrrrrr…..Dan ging ik liever voor de braadworst bij Riks.

Herman koos voor Anne, Fleur en Pia.

Olke koos voor Sandra, Alberdien en Harriët.

David koos voor Jorien, Mara en Suzanne.

Riks koos Eline, Marit en Claudia.

Mark koos Anke, Annekim en Irene.

Bij elke boer waren het twee dames die afvielen en dan niet verder mee mochten. *Bij Olke was Anja zichtbaar teleurgesteld, maar wel eerlijk. Ook voor Ditty werd het boek gesloten. *Bij boer Mark zei Nicole (een van de twee afgevallen dames) “die drie had ik ook gekozen, begrijp ik helemaal”. Dat vond ik raar, want boer Mark vond het moeilijk om de keuze te maken ‘welke twee’ van de vijf naar huis te sturen. Als dan één van die twee afgevallen-dames zegt dat ze de uiteindelijke keuze voor die drie heel goed begrijpt, dat zij die keuze ook gemaakt zou hebben, …klinkt natuurlijk vriendelijk-voor-de-gekozen-dames en zo’n “voel-je-niet-schuldig-klopje” voor de boer, maar ik vind dat toch weer heel ‘persoonlijk’ voor Ilse (de andere dame die ook afviel). Ilse die op sommige momenten de uitstraling had van prinses-Alexia-op-volwassen-leeftijd. Zit Ilse thuis vast te piekeren “Mark vond het moeilijk om mij naar huis te sturen, maar Nicole kon het goed begrijpen dat hij mij uiteindelijk weg heeft gestuurd”. Dat de boer-van-je-dromen je naar huis stuurt is al erg genoeg, dan nog eens dat duizenden mensen dit thuis op tv kunnen zien. *Riks had het moeilijk met de keuze. Yvonne hielp hem. Ze stelde voor dat hij moest denken aan wie het beste voor zijn kinderen was. Toen zag je dat een lichtje bij hem ging branden en in gedachten namen begon door te ‘strepen’, en ik dacht meteen ‘dan zal hij Katarina niet kiezen’. Maar misschien zat ik er naast, of misschien niet, feit is wel dat hij Katarina (waarvan ik vorige week nog dacht dat hij zou kiezen) niet heeft gekozen.

Het was weer een mooie aflevering met allemaal mooie mensen. Welterusten.

©missie M.

 

* Koning ziet Abraham op 27 april 2017

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Dit jaar is ons koningspaar op donderdag 27 april in Tilburg aanwezig voor de viering van koningsdag. Dat is speciaal vind ik, want de koning word die dag 50 jaar. Dan weet koning Willem-Alexander waar Abraham de mosterd haalt.

Onze koning deed deze week een oproepje op tv. Hij nodigt 150 mensen uit die op 27 april jarig zijn én een kroonjaar hebben. Dus niet gewoon jarig op 27 april maar een kroonjaar op 27 april. Dan gaat de koning op 28 april met die 150 jarige mensen feestelijk dineren op het koninklijk paleis Amsterdam.

Ik heb het inschrijfformulier open geklikt, het begin van de inschrijving begint met “geboortedatum”. 27 april staat al ingevuld, men hoeft alleen nog maar het geboortejaar intikken. Ik was nieuwsgierig en tikte verder. “Helaas, het geboortejaar dat u heeft opgegeven is geen kroonjaar” stond er met grote mooie letters. Tuurlijk heb ik geen kroonjaar op 27 april. Ik was nog nooit jarig op 27 april, dus in 2017 is dat niet anders.

Aanmelden kan vanaf 20 jaar stond er.1997 is dan de jongste, dan 1992, 1987…Wacht eens effe….ik ken iemand die in april 1987 een kroonjaar heeft. Jammer dat het niet op 27 april is maar nét iets eerder. Achhhhhh. Maar vervelender is het als je op 27 april een mooi kroonjaar hebt maar de 151-ste aanmelder bent.

Ik vind het een leuk idee van de koning en ik hoop dat de koning een leuke verjaardag heeft.

Majesteit, fijne nachtrust,doei.

©missie M.

* Boer zoekt vrouw 1

Lieve beste majesteit,

Kijkt U ook naar Boer-zoekt-vrouw? Dit seizoen weer leuke boeren en leuke dames. De Nederlandse boeren wonen alleen niet in Nederland. De dame van hun dromen moet bereid zijn om daar te wonen waar de boer woont. Een boer woont in Texas, de anderen in Zambia, Canada, Frankrijk of Roemenië.

Toen ik de dames een voor een zag riep ik “ja die gaat door” of ‘die is leuk maar past niet in het plaatje” want je moet het ook vol houden zover van huis. Marit vind ik een prachtige vrouw voor Riks, maar ik ben bang dat Riks voor Catharina zal kiezen.

Herman was onder de indruk van de brief van Anke, een lieve leuke meid. Hij vraagt naar welk instrument ze speelt en dan zegt hij  “leuk, dat zouden we dan samen eens moeten kunnen doen, absoluut, ja leuk” zegt hij nog. Anke straalt en kijkt dan nog liever dan voorheen. Maar waar ging het mis toen Herman haar na de eerste ontmoeting al naar huis liet gaan?

Mijn voorlopige ‘peiling’:
Riks en Catharina (maar ik vind Marit de beste keuze)
David en Mara (of Jorien)
Herman en Fleur
Marc en Annekim…of Nicole…of Anke…of..
Olke en Harriet (of Alberdien)

Doei.

©missie M.

 

http://www.boerzoektvrouw.kro.nl/

https://youtu.be/5YqV22sR-1o

 

 

– Verkiezingen

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

U zult nu wel veel rondzappen op tv met al die debatten over de verkiezingen. Ik zap ze ook weg, maar ontkom er niet aan. Elke dag staat de krant vol met beloftes. Vorige week las ik vette letters in de krant “D66:4,5 miljard in onderwijs” met een pasfoto van Alexander Pechtold erbij. Hoelang zit hij al in de kamer? Waarom dan niet eerder met die beloftes komen?

De week daarvoor stond er een borstklopperij in de krant. Een grote foto van onze premier Rutte hurkend bij bewoners van verpleeghuis ‘De Vijverhof’ (in Capelle aan de IJssel) aan de eettafel. Hij heeft een olijke glimp op zijn gezicht alsof hij spannend naar een mopje zit te luisteren. Onder de foto vetgedrukte letters “Miljarden voor zorghuizen“. Dan in iets kleinere letters de woorden: “De VVD wil twee miljard euro beschikbaar stellen voor betere verpleeghuiszorg. De tehuizen moeten zelf aangeven waaraan ze het geld willen besteden”.

Ze mogen zelf aangeven waar het geld aan word uitgegeven?? Wat krijgen we nou? Het hele jaar hoor ik geen kip en erger ik me groen en geel omdat in de periode-Rutte de verzorgingsstaat word afgeschaft, en is besloten 800 verzorgingstehuizen te sluiten wegens bezuinigingen, ziekenhuizen hebben bedden bezet met ouderen die niet naar huis kunnen, ze zijn te goed voor het verpleeghuis en te slecht voor hun huis. Een verzorgingstehuis, een tussenweg, is afgeschaft. Oudere mensen moeten langer thuis blijven wonen, ze worden gekort in de thuiszorg, en zitten helemaal alleen in dat grote huis.

Minister Assher die in eens zo “verantwoord-mooi” praat en er nog mooi bij kijkt. De minister die ná de troonrede op prinsjesdag een lachend onderonsje had met Rutte en Dijsselbloem nadat de koning klaar was met zijn rede. Minister van der Steur dromend er naast. De drie lachten alsof ze blij waren dat het gelukt was er een mooie draai aan te geven. “kijk eens wat wij allemaal gepresteerd hebben” terwijl het een sigaar uit eigen doos is. Borstklopperij was. (Zie troonrede op prinsjesdag 21 sept.2016) En nu ook weer dat pochen, ‘terwijl er nog nooit zoveel winkels leeg stonden, en dan heb ik het niet over kleine kruidenierswinkeltjes maar grote ketens die het niet meer redden.

Afgelopen zaterdag zag ik een grote foto van Angela Merkel die punten scoorde toen ze de Canadese premier Justin Trudeau een ingelijste foto cadeau gaf tijdens een diner bij kaarslicht in het Regent Hotel in Berlijn. Op de foto uit 1982 stond de Canadese premier toen hij als tienjarige zijn vader de toenmalige minister-president Pierre Trudeau begeleide bij een bezoek aan de toenmalige bondskanselier Helmut Kohl.

Gaappppp, ik heb mijn tanden gepoetst en mijn pyjama heb ik al aan. Welterusten.

©missie M.

* Een gewone zaterdag

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Vanmiddag was een ouder lied op de autoradio toen ik naar de groenteboer reed. De zanger was verdrietig en zong smekend of de moeder van Sylvia haar dochter aan de telefoon wou roepen, maar de moeder van Sylvia draaide er maar steeds omheen, Sylvia was druk bezig en had geen tijd om aan de telefoon te komen, Sylvias moeder vroeg of de zanger haar dochter met rust kon laten. De zanger smeekte please misses Avery ik moet even met haar praten. De zanger begon bijna te huilen, en de telefoniste kwam er steeds tussendoor om weer 40cent gesprekskosten te rekenen voor drie minuten. De zanger ging bijna nog harder emotioneel please roepen. Ik riep “alleeh misses Avery, roep Sylvia nou aan de telefoon, u hoort toch dat dit spoed is”. En toen plotsklaps zei misses Avery dat de zanger zijn paraplu moest pakken want het ging regenen en naar Sylvia moest komen. …of zoiets…en toen bedankte misses Avery de zanger dat hij had gebeld en vroeg ze of hij snel weer wou komen.

In de namiddag liep ik door de tuin en hoorde ik een prachtig geluid uit de boom komen. Het is vast een zanglijster dacht ik, maar het was een mooi klein roodborstje. Het fluitertje floot er flink op los. Ik zeg ‘ach klein roodborstje wat doe je dat mooi’. Ik liep naar de tuinbank en ging zitten. Het roodborstje kwam korter bij en ging op een kale tak zitten fluiten. Fluitertje, ik vind het lief dat je naar mij fluit. Zo mooi, zonder spoed, zonder verdriet.

Welterusten.

©missie M.

 

 

– Made in Holland

Lieve beste majesteit,

Ik had een Hollands vaasje in mijn handen. Aan de onderkant stond “made in Holland”. Waarom dan niet gewoon ‘gemaakt in Holland’ of ‘gemaakt in Nederland’. Wij in Holland weten wat ‘made’ betekend terwijl het geen Nederlandse woord is. Dan bedoel ik de betekenis die onder een vaasje zou staan, en niet dat ‘ding’ dat aan het haakje van een vishengel hangt te bengelen. Als wij dus weten wat made betekend dan zullen ze in Portugal, Engeland of Madrid ook wel weten wat ‘gemaakt’ betekend.

Niet ver van ons dorp is een grote winkel die spullen verkoopt met Engelse woorden. De letters HOME op de deurmat, en een kussen met de woorden “Feel Good” en Happiness zag ik ook staan. En het woord ‘Happy’, maar dat is ongeveer het zelfde, tenminste als je niet ‘eten’ bedoeld. Misschien dat het allemaal wel lekkerder klinkt dan de Nederlandse vertaling “voel je goed” en ‘blijdschap’. Mijn tante had vroeger in de keuken een doek ophangen met de woorden “Oost West Thuis Best”. En daar was het “best” heel best.

Ik ga slapen, Welterusten. Doei.

©missie M.

 

* Dieren en het verkeer

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Gisteren zag ik op het nieuws prachtige herten door Zandvoort lopen, het waren er erg veel, het worden er steeds meer. De herten steken de weg over zonder uit te kijken, waardoor de situatie in het verkeer erg gevaarlijk is.

Eergisteren las ik “Bejaarde dame rijdt nandoe dood”. Ik dacht meteen aan een ver, vreemd en veel te warm land. Een nandoe (struisvogel uit Zuid-Amerika) die uit de bosjes springt en onder de safari-jeep van een krasse dame komt. Maar de botsing die de 92 jarige dame had met de nandoe was in Schlagsdorf in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. ‘Hoe komt die nandoe dan in Duitsland’ hoor ik U denken. De nandoe is niet te voet gekomen vanuit Zuid-Amerika. Eind jaren negentig zouden een paar exemplaren zijn ontsnapt bij een fokker in Sleeswijk-Holstein. De exoot bleek te kunnen overleven, voortplanten en verplaatste zich naar het oosten. Eind november werden er al meer dan 200 geteld las ik.

Vorige week las ik dat het waterschap zijn handen vol heeft aan de schade veroorzaakt door de streng-beschermde uit-gezette bever. Een vissersvereniging bij Peel en Maas gingen dennenbomen planten omdat de bevers bijna alle bomen rond de visvijver had doorgeknaagd. Dennenbomen zouden ze niet zo graag lusten. De bevers steken de weg over naar de vijver en worden soms doodgereden.

Twee weken geleden zag ik in de krant een foto waarop etende wasberen stonden. Daar boven de woorden “Wasberen duiken op in Limburg”. Meldingen uit de hele provincie. “Hoe komen die wasberen in Limburg? hoor ik U denken. Het dier komt van nature in Amerika voor. Ze zijn naar Europa gehaald voor de pelzen. Hoogstwaarschijnlijk zijn het uitgezette of ontsnapte exemplaren, nakomelingen van ontsnapte wasberen hebben onder meer in Duitsland vaste voet aan de grond gekregen. De wasberen in ons landje zouden dieren kunnen zijn die vanuit Duitsland of Wallonië de grens over komen. Leuk zou U denken, maar de dieren kunnen huizen binnen dringen, schade aan daken veroorzaken, én ze kunnen parasieten als de wasbeerrondwormdragen via uitwerpselen verspreiden. De worm kan ernstige neurologische klachten veroorzaken bij de mens stond in de krant. Ook waren er meldingen van doodgereden wasberen langs de A2 en de A76.

Majesteit, ga nu maar eerst slapen en dan bekijken we (we=de koning en de regering) morgen wel wat we hier aan kunnen doen. Welterusten.

©missie M.

* Bruidsmeisjes

Lieve beste oud-koningin Beatrix, majesteit,

Uw kleindochters prinses Alexia en prinses Ariane waren afgelopen zaterdag bruidsmeisjes op de bruiloft van de Griekse rederszoon Filippos Lemos en zijn bruid Marianna Goulandris. De bruiloft was in de orthodoxe kathedraal van St.Sophia in de buurt van Hyde Park, West Londen. De bruidsmeisjes droegen jurkjes van witte kant, witte kousen, groen fluwelen cape, groen centuurtje, en een bloemenkroon op het hoofd.

Prinses Amalia was geen bruidsmeisje, ze zou zich hier misschien te oud voor voelen stond in de krant. Amalia is dertien jaar. ‘Is dat echt te oud voor bruidsmeisje?’ vroeg ik me af. Ik zocht de foto’s op.Toen ik de foto’s zag van de bruidsmeisjes met de donkergroen fluwelen capes dacht ik “inderdaad niks voor een dertienjarige”. ‘Ze is te oud voor bruidsmeisje en te jong voor bruidspersoneel’. Ik heb wel al oudere bruidsmeisjes gezien, maar eigenlijk heet dat dus anders. Deze bruidsmeisjes konden zo uit een sprookjesboek zijn gestapt.

Amalia is kroonprinses én vooral puber. Ze zag er heel mooi uit. Ik denk dat ze er niet mee zat dat ze geen bruidsmeisje was. En ze was samen met haar ouders toch aanwezig op de bruiloft.

Maxima droeg een rose-koraalkleurige jurk,die stond haar prachtig. De zelfde jurk droeg de Zweedse kroonprinses Victoria in september bij de doop van haar petekind prins Alexander. Victoria droeg er toen een haarbandje in de zelfde kleur bij en een koninklijk-achtige-broche op.Ook prachtig.

Op de lange gastenlijst van het bruidspaar stonden nog meer Royalty’s. De bruid heeft een eigen sieradenlijn, en maakt sieraden op bestelling, en Maxima heeft verschillende sieraden van Marianna las ik. Ik zal geen bestelling plaatsen want ze is niet echt goedkoop. Ruim 1800 euro of 2100 euro voor één iele armband vind ik veel geld. U niet?

Ik ga slapen. Welterusten.

©missie M.

 

** Ganzen

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Ik zag vandaag honderden ganzen door de lucht vliegen, en ik zag op afstand grote groepen ganzen op de grond. Ze komen van ver en ze zijn met velen. Ik zag ook kleine groepjes aankomen vliegen. Ik zwaaide met twee armen, zoals de verkeersleider dat bij vliegtuigen doet, om hun aandacht te trekken en wees hen de richting waar de anderen zaten zodat ze elkaar zouden treffen, omdat nergens een wegwijzer voor ganzen staat. Maar het boeide de ganzen gans-en-gaar niet dat ik daar onderen stond te zwaaien. De ganzen hadden het te druk met kwekken, ze gaan vanzelf de goede richting op, en weten elkaar te vinden, ze strijken neer en overnachten in prachtige gebieden, alsof ze die gebieden in een drie-sterren natuurgids uitgezocht hebben.

Ze hebben geen paspoort nodig, geen bagage of koeltas. Ze betalen geen ontroerendgoedbelasting, Benzinepompen verdienen geen cent aan hen. Nog nooit heb ik iets gelezen over ganzen-oorlogen. Ze hoeven alleen op te passen dat ze niet bij een vliegveld vliegen, of dat een boze boer of jager hen wegjaagt met een kogeltje uit een luchtbuks of jachtgeweer.

Majesteit, de natuur. Mooi hé

Welterusten.

©missie M.