De Voorpagina

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Ik had gisteren de krantenbak opgeruimd. Op de voorpagina van de krant staat vaak zoveel reclame of voetbal gedoe. Afgelopen zaterdag stond een grote foto op de voorpagina met daarboven de woorden “Laaiende Roda-Supporters”. Daar is inderdaad veel gedoe te doen. Maar verder stond op de voorpagina voornamelijk reclame.

En op pagina 16 van die zelfde krant stond een klein artikeltje met de woorden “Sektarische trekken bij moskee” over de Al-Fitrah moskee in Utrecht waar kinderen geleerd krijgen afstand te houden van andersdenkenden en van alles wat niet islamitisch is.

Dat is al de zoveelste keer dit jaar dat ik lees over discriminerend islamitisch onderwijs. En in de tussentijd roept een Amsterdams gemeenteraadslid (een vrouw die in Nederland altijd alle kansen van de wereld kreeg) weer iets door de microfoon….’over het dekoloniseren van bv het schoolvak wiskunde’….dat ik denk “hoe is het mogelijk? waar haalt ze die onzin toch vandaan?’

Majesteit, de ene krijgt teveel voorpagina, de ander teveel microfoon, maar voor sommige verontrustende zaken zijn de grootste letters niet groot genoeg en die staan dan in het klein bijna helemaal achteraan ergens in een hoekje van de krant. Wilt U een memoblaadje op de keukentafel van onze koning laten leggen met daarop de woorden “Jongen, sla met de vuist op tafel en zeg dan “en nu is het genoeg”.

Dan kan ik nu mijn nachtpon aantrekken en tanden poetsen. Welterusten.

Klusvrouwen

Kijkt U ook zo graag op tv naar Tuinverbouwing-programma’s of huisopflufprogramma’s. De klusmannen op tv zagen nooit per ongeluk een stuk teveel af, ze slaan nooit een spijker scheef, blijven nooit achter het behang vast plakken, nooit bubbels onder het behang. Altijd gaat alles perfect, ze maken nooit een foutje. Dat is fijn. Maar ook een beetje irritant. Want waarom lukt het ons nooit zo gladjes? Ik stel me dan gerust met de gedachte dat er een degelijke voorstudie aan vooraf is gegaan, tig malen geoefend waar de spijker getimmerd kan worden, en waar de klodder lijm of kit moet komen, alles is op de millemeter gepast en gemeten voordat de camera er bij mag komen.

Vandaag viel het me op dat de laatste tijd in de bouwmarktfolders steeds foto’s staan van jonge vrouwen die aan het klussen zijn, tegels zetten, laminaat leggen, stukadoren en behangen in haar eentje. En het werk dat al verricht is ziet op de folder goed uit. “Ga zo door” zou ik zeggen, maar heej, dat zal wel voor de foto zijn.

In een andere folder stonden plaatjes van werkkleding en werkschoenen voor vrouwen. Nee geen geruite keukenschortje maar een denim werkbroek met zijvakken….voor een hamer of meetlat. Niet verkeerd. Als de mannen straks maar niet denken dat alle vrouwen stukadoor of timmerman zijn.

Want majesteit, heeft U ooit Uw slaapkamer zelf behangen of de tegels gelegd op Uw badkamer? U bent misschien niet zo’n goed voorbeeld in mijn zegje. En daarbij heeft U andere kwaliteiten.

Vanmorgen stond ik in een winkel aan de kassa te wachten, ik keek wat rond en zag een paar kassa’s verderop mijn oude wiskundeleraar staan…..en….ik zag dat hij me herkende, hij lachte naar mij. Dat deed me deugd want wiskunde was nooit mijn ding, ik vond het een rotvak. En met het rapportcijfer dat ik voor wiskunde kreeg hoefde ik nooit te pronken. Ná al die jaren…en dat zijn er best veel….dan toch nog een mooie glimlach krijgen van de leraar die destijds vast wanhopig van me werd…vind ik mooi. Blijkbaar heb ik dan toch een indruk achtergelaten in een vak waar ik geen kei in was.

Welterusten.

Debat

Ik had gisteren een strijkwas van heb-ik-jou-daar. Twee flinke wasmanden opgestapeld vol, En heb flink moeten door strijken om op tijd klaar te zijn. Bij de tv strijken, want dat is wel zo gezellig. Ik had toevallig het debat van de Tweede Kamer op staan. Zo blijf ik een beetje up to date.

Er werden door de Kamerleden goede vragen gesteld. Het viel me op dat de ober en serveerster het ook druk hadden. Dan met een kop koffie of glas thee. De andere keer met een schoteltje waar iets op lag. De ministers achter Mark Rutte keken wat voor zich uit, naar links, naar rechts of achterom. Een vrouw met lange donkere haren lachte met de man naast haar terwijl de vragen best serieus waren en door Kamerleden serieuze zorgen werden geuit. Een andere minister stopte net iets in haar mond toen Mark in beeld én aan het woord was. Het zag er niet uit majesteit.

In eens werd de vergadering geschorst. Pauze. De Kamerleden gingen met elkaar kwebbelen. Er werd door deze ministergroep in de pauze meer gekwebbeld dan tijdens het debat. Want toen zat de achterban van Mark zwijgend, lachend, knikkend of what-ever achter Mark. Kaisja O. ging tijdens de pauze met een bil op een van die tafeltjes zitten, haar jurk was daar toch net wat te kort voor als je aan de andere kant zou zitten…. is mijn mening. En met je kont op de tafel gaan zitten waar een collega aan zit is toch net iets té joepie… is mijn mening. Ik bedoel als minister heb je wel een soort fatsoensnormen in je pakket. Toch? Maar enfin de ober kwam weer langs in dat vak. Ze hadden het gezellig zo te zien.

Het debat-zelf was redelijk irritant. Tenminste het deftige gedraai van Mark als hij antwoord moest geven en telkens het zelfde herhaalde, dat vond ik vervelend worden. Vanachter mijn strijkplank vandaan riep ik hem toe, “geef nou toch gewoon antwoord” maar hij hoorde me niet. De lacherigheid op zijn gezicht en op de gezichten van zijn ‘achterban’ werd ook langzaam vervelend. Ik zei tegen mijn man “dit wil ik ook worden”, dat is geen straf, gewoon lekker achter de premier koekeloeren, niets hoeven te zeggen, een koffietje hier, een theetje daar, en bijna-slapend rijk worden.

Maar vandaag zag ik foto’s, genomen van de achterkant kant van dit vak. Gaat U maar even in Uw luie stoel zitten met de beentjes op het geborduurde voetenbankje. Ik zag de foto en las het bijbehorende bericht dat er onderen stond. Op RTL-Nieuws. De titel van het bericht: Ministers hebben spijt dat ze voetbal keken tijdens debat: ‘Behoefte aan ontspanning’

Behoefte aan ontspanning???? Ze wisten wat Mark Rutte ging vertellen” zei Cora van Nieuwenhuizen. Minister Ferd Grapperhaus zei ook iets in die trant van dat ze twee lange dagen er op hadden zitten. Twee hele dagen. Maar ga dan naar huis, neem een snipperdag of een heidag. ….bbrrrrrr….. Ik ga verder,doei.

Nepwapen

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Al een paar dagen is het nepwapen van Femke Halsema’s echtgenoot in het nieuws. Eerst was het de discussie dat de zoon van Femke was opgepakt, en dit werd verzwegen, nadat hij een of twee onbewoonde woonboten had ‘betreden’, brandblussers had leeggespoten, en voor de politie wegrende en het zogenaamde nepwapen had weggegooid.

Toen was er Femke’s brief die ze schreef aan alle Amsterdammers. Het was een privéaangelegenheid en het was vooral een normale Amsterdamse jongen van 15 die wat zat te klieren en selfie’s maakte met een nepwapen. Als hij de zoon van de burgemeester niet was geweest had het de krant niet gehaald dacht Femke. Nu was die zoon dupe geworden van haar baan als burgemeester.

Een nepwapen? Zoiets kan je winnen op de kermis en misschien in een speelgoedwinkel. En ach die arme jongen wiens moeder de burgemeester was en een goede advocaat krijgt….net zoals elke Amsterdamse jongen? Mag een doodgewone Amsterdamse moeder voor een privéaangelegenheid de site van de gemeente Amsterdam gebruiken om haar brief over haar doodgewone Amsterdamse zoon te schrijven aan alle Amsterdammers? En de krant in een kwaad daglicht te zetten, maar het vooral te hebben over een lek bij de politie. Er zou onderzoek komen naar dat lek. Want oei oei oei de politie was gewoon heel eerlijk….maar de politie had een minderjarige burgemeesterszoon moeten beschermen voor de media met deze privacygevoelige informatie. Het had agenten geïrriteerd dat er een doofpot was over deze zaak met de zoon van de burgemeester. Daar kunnen we van alles van vinden majesteit.

Maar het gaat allang niet meer over ‘die kwajongenstreek’. Het gaat over het handelen van de burgemeester. Het was haar zoon die aangehouden werd met een ‘nepwapen’. De eigenaar van de woonboot had al centjes gekregen zodat er geen woord in de media over gerept hoefde te worden.

Maar de politie is niet gek en weet heus wel het verschil tussen een nepwapen en een onklaar gemaakt echt vuurwapen. Het zou vroeg of laat toch naar buiten komen. Afgelopen weekend stond er een interview met de echtgenoot van Femke in het NRC. Hij nam alle schuld op zich, het was zijn wapen, Femke wist van niets.

Haar echtgenoot Robert Oey had het wapen twintig jaren geleden in Duitsland gekocht voor het logo van zijn filmdocumentaires. Daarna had het jaren lang bij zijn vriend in huis gelegen en sinds een paar dagen lag het in hun woning. Gewikkeld in een jutezak verplaats van de auto naar een laatje van een kastje in de woonkamer van hun ambtswoning. In dat laatje bewaarde hij ook de telefoons van de kinderen als die straf hadden en de telefoon in bewaring werd genomen. Voordat hij weg ging vroeg hij zich nog af of hij het beter had moeten verstoppen.

Meneer Oey, als pa van huis is gaan kinderen toch juist in dat laatje kijken lijkt mij.

Tien dagen later belde Femke hem op dat hun zoon bij een achtervolging was opgepakt met het wapen. Toen wist Femke inmiddels ook dat het een onklaar gemaakt wapen van haar man was. Dit was in juli. Op de dag dat Femke’s zoon was opgepakt wist Femke van het wapen. Ze hadden niet gedacht dat de media over deze domme puberzaak zou berichten. In augustus waren ze op ‘een idyllisch plekje in Kenia’ zei Oey in het interview, en daar kregen ze te horen dat de Telegraaf er over ging berichten. Toen hebben ze alleen maar gehuild.

Oey zei in het interview dat Femke de brief aan alle Amsterdammers schreef, maar het in die brief over een nepwapen heeft, en bewust de afkomst van het wapen verzweeg.

In onze krant schreef een columnist “dat je met een onklaar gemaakte revolver nog steeds iemand kan slaan, maar met een banaan ook en een banaan is in essentie geen wapen”.

Majesteit, met een banaan overval je geen bank, bedreig je geen mensen om hun beurs te trekken. Met een echt wapen, onklaar of niet, kan men dat wel.

En nu is iedereen boos op Oey en vind iedereen het sneu voor Femke dat ze met zo’n eikel getrouwd is. Ik denk dat Oey hier de wind uit de zeilen van Femke wilt halen door bot te zijn. Femke is een perfectionist, ze verdiend meer dan genoeg, en zal heus niet vrijwillig met een eikel samen willen wonen.

Wat zegt U hiervan?

Prinsjesdag

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Vandaag was het weer prinsjesdag, Ik heb maar een paar flarden gezien.Jammer dat ik geen flard van Maxima heb gezien. Misschien zie ik haar morgen staan, in de krant of in het nieuws.

De speech van de koning was wel mooi geloof ik. …in ieder geval de baard van de koning vond ik mooi. Hij lijk nu een beetje op een van zijn voorvaderen. Een koning die met zijn baard extra kracht uitstraalt. Wat hij allemaal gezegd heeft heb ik niet allemaal gevolgd. Want ik zette de tv wat laat aan.

Verder? Tja wat moet ik zeggen? Veel poehaa en ‘weinig zoden aan de dijk’ denk ik.

Minister Asscher die het over te weinig leerkrachten had en vertelde dat verplegend personeel het zwaar had….zo mooi en begripvol…..maar dan toch bekruipt me een raar gevoel…het kriebelt in mijn buik ter hoogte van de dikke darm…mijn handen jeuken….en mijn gezicht trekt rare grimassen. Hij, die in 2013 zoveel bezuinigde zodat er veel te veel mensen ontslagen werden, die in die zelfde periode geld uittrok om werkgelegenheid te scheppen…ergens in Bulgarije en Hongarije.

Premier Rutte spande de kroon met zijn opmerking dat hij baalde dat het hem niet gelukt was om de mensen het gevoel te geven dat het economisch beter gaat. Hij wil dat mensen het voelen. Maar ze voelen het niet en ze ervaren het niet.

Ik word er moe van en ga mijn pyjama aan doen en tanden poetsen. Welterusten.

Wijwater sprenkelen

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik las dat een Russische priester vanuit een vliegtuigje op een hoogte van 300 meter in totaal 70 liter wijwater over zijn gemeente heeft gegooid in de hoop de buitensporige alcoholconsumptie aan te pakken. Of het baat weten we nog niet maar wat vind ik dit ontzettend lief dat deze priester dit doet.

De afgelopen dagen stonden velen met de mond vol tanden toen ze hoorden of lazen dat er in ons mooie landje op grote schaal op koranschooltjes radicaal islamitisch onderwijs aan kinderen word gegeven ‘om zich af te keren van de ongelovige Nederlandse samenleving’. Ze krijgen geleerd dat homoseksuelen, overspeligen, andersgelovigen, ongelovigen en afvalligen de doodstraf verdienen….en met multiple choice vragen kunnen aankruisen welke straf ze krijgen: a: Zweepslagen b: stenigen of c: doden met een zwaard. En nog meer van zulke zeer nare kwalijke en gevaarlijke dingen. Kinderen worden beschadigd op deze manier.

Ik weet niet goed wat ik er van moet vinden dat Nederlandse ministers en Kamerleden nu pas geschokt zijn…ik ben wel blij dat ze tenminste reageren….want de AIVD waarschuwt al zeker sinds 2007 dat …zo stond in de krant dat de AIVD waarschuwde met de woorden dat…

het niet wijs is dat de Nederlandse overheid projecten ondersteunt die de scheiding der seksen en allerlei andere discriminerende uitgangspunten als vanzelfsprekend en verplicht zien“.

Sindsdien waarschuwt de AIVD jaarlijks voor het salafisme als kweekvijver of voorportaal van radicalisme. In de krant stond dat er zelfs op een gegeven moment een kamermeerderheid was voor het instellen van onderzoek naar de mogelijkheid om salafistische organisaties in ons land te verbieden. Er was ook ophef over financiering van moskeeën in ons land vanuit Saoedi-Arabië en de Golfstaten. Er was een lijst met alarmbellen van hier tot Tokio….en er gebeurt NIETS.

Wel is sinds kort een verbod op gezichtsbedekkende kleding, waaronder ook de extreem salafistische boerka en niqaap vallen, ingevoerd voor bepaalde openbare plaatsen. bv het openbaar vervoer…..maar de vrouw die de salafistisch stroming ‘volgt’ stapt ondanks het verbod gewoon met boerka in de bus, en als de chauffeur weigert haar mee te nemen krijgt hij nog een mopperstandje van zijn baas.

Dat kinderen in ons landje op grote schaal geleerd krijgen dat ze zich tegen de westerse samenleving moeten keren, dat ze niet bevriend mogen zijn met de westerse mensen, en dat de ongelovigen of andersgelovigen Nederlanders en homo’s de doodstraf verdienen. En de onderwijsinspectie …..dat gelooft U niet. Die het volgende zegt:

De inspectie van het Onderwijs ziet vooralsnog geen aanleiding om in te grijpen omdat de passages niet in strijd zijn met basiswaarden van de democratische rechtstaat“.

Maar het kinderfeest in december zal straks wel weer uit z’n voegen barsten vanwege geroep over een slavernijverleden uit een lang vervlogen tijd……en in de tussen tijd loopt er ook nog een lang slepende en vast dure rechtzaak tegen Wilders vanwege drie domme woordjes. Omdat burgemeesters opriepen om aangifte te doen tegen dhr. Wilders….terwijl iedereen toch weet dat Wilders de terreur bedoelde van die bepaalde groep omdat die straatterreur toen bijna dagelijks op het nieuws was.

Zullen we (ik bedoel U) aan de Engelse prins Harry vragen of hij een flinke lading wijwater over ons land sprenkelt als Elton John hem weer zijn vliegmachientje uitleent. Want eer onze premier stappen onderneemt kunnen we nog lang wachten.

Ik ga mijn nachtpon aantrekken en tanden poetsen. Welterusten majesteit.

prinses Irene

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Vandaag stond Uw zus prinses Irene in de krant. Ze viert haar 80 ste verjaardag uitgebreid in Koninklijk Theater Carré. Ik dacht ‘dan moet ik onze majesteit feliciteren met de jarige zus’ maar…. Irene is 5 augustus 80 jaar geworden. De taart is allang op. Maar het feestje in Carré is maandag. Dat word een ode aan de natuur met veel kunst van kunstenaars, dichters, cabaretiers, muziek en ballet etc..

Zij is lid van de koninklijke familie maar geen lid van het koningshuis….. omdat ze trouwde met de katholieke Carlos Hugo van Bourbon Parma van Spanje en daar geen toestemming voor kreeg.

Irene zei dat ze veel steun heeft aan haar zusjes na het overlijden van jullie jongste zus, prinses Christina. Want jullie zijn nog maar met drieën over en hebben geen ouders meer.

Ik vind Irene een mooie vrouw, ook prins Margriet vind ik een hele mooie vrouw. Jullie zijn alle drie mooie intelligente vrouwen. Maar majesteit, welke 80 en 81 jarige hebben nog hun ouders? Het is mooi dat U zo hecht bent met Irene en Margriet. En mocht U behoefte hebben om een praatje te maken dan sta ik voor U klaar. En jullie hebben ook nog twee half zusjes mocht ik verhinderd zijn om een praatje mee te maken.

Architect voor het Binnenhof

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Gisteren las ik dat Het Rijksvastgoedbedrijf van Staatssecretaris Raymond Knops voor 2,7 miljoen euro het contract afkoopt van top architect Ellen van Loon. De architect die leiding gaf aan de renovatie van het Binnenhof in Den Haag.

De reden? De architect wou een tropische kantoortuin inrichten, de vergaderzalen verplaatsen. En de historische werkkamer van de Tweede Kamer voorzitter moest wijken. En er zouden teveel architecten bij betrokken zijn. De renovatie die volgend jaar van start zou gaan zou een half miljard euro gaan kosten.

Tweede Kamerleden vonden de aanpak ‘grootheidswaanzin’. Enfin om een lang verhaal kort te maken komt het er op neer dat de architect nu 2,7 miljoen euro krijgt om gewoon weg te gaan. Met deze vette vertrekpremie voor Van Loon kan de volgende architect aan de slag. Architect Pi de Bruijn. Beide architecten te laten samenwerken was geen goed plan want ze weken teveel af in hun mening over de renovatieplannen stond in de krant.

Maar uh….was het niet Alexander Pechtold die in juni als “onafhankelijk procesbegeleider” de renovatie in goede banen ging leiden?

Als architect Pi straks ook het veld moet ruimen voor 2,7 miljoen, dan wil ik ook een poging wagen. Ik heb geen architectuur gestudeerd maar ik zal grootste plannen maken. Ik zal dit en dat en nog veel meer…en ‘ik kijk af’ op de top-renovatie-tekeningen van architect Ellen…….en verplaats hier en daar een bloemenpot. En als de Kamerleden en de Kamervoorzitter het niet zo leuk vinden wat ik wil dan vertrek ik met een mooie premie naar huis. Het hoeft geen 2,7 miljoen te zijn. 1 miljoen vind ik ook al oké.

De Kamer hamerde in juni jl op een sobere en doelmatige aanpak. Het is toch van de zotte dat de premier, de Kamervoorzitter en Tweede Kamerleden én de “onafhankelijke procesbegeleider” ……….die in juni drie weken de tijd nam de renovatie in goede banen te begeleiden en dan in juli advies zou uitbrengen…… dat ze het met z’n allen niet voor elkaar zouden krijgen om tegen de top-architect te zeggen ‘laat die tropische tuin maar achterwege en die historische werkkamer van de Kamervoorzitter blijft zoals ze is, alleen mooier opgefluft, klaar.

Waarom is dat niet gelukt? Wat is er aan de hand? Voor die vertrekpremie had men ook een giga oranjerie met torenkamer erbij kunnen aanbouwen en misschien nog geld over kunnen houden voor wat appelsienenboompjes zodat de Kamerleden in de zomer een vers glaasje sinasappelsap kunnen drinken. Ik ga maar eens mijn pyjama aan doen en tanden poetsen.

Welterusten.