** Vijf keer per dag een omhelzing

Lieve beste oud-koningin Beatrix,

Een Amerikaanse schrijver, uitgever en ondernemer met de naam Elbert Hubbard zegt “Je elke dag prettig voelen, kun je jezelf aanleren”. ‘Hij kent de kunst om mensen te inspireren en heeft vijf tips’ stond afgelopen week in de krant. Ik heb helemaal onderaan deze brief de vijf tips overgenomen.Wat ik er vandaag zelf mee heb gedaan?

Tip 1. Het genieten van minstens tien minuten stilte is er nog niet echt van gekomen vandaag. Wel een paar keer een paar minuutjes maar toen was ik nog niet begonnen met genieten er van. Morgen probeer ik dat goed te doen.Tip 2 voor vandaag kon beter. Morgen overnieuw doen. Tip 3 Een boek lezen of 6 minuten per dag lezen kan het gevoel van druk druk druk met 68 procent reduceren. Ik heb vandaag de krant gelezen en heb niet het gevoel dat ik 68 procent stress heb gereduceerd. Ook geen 10%. Ik geniet wel van muziek, dat weer wel.Tip 4:Omhels vijf keer per dag (of meer) iemand. Vind U het ok√© als ik U twee keren digitaal omhels want anders kom ik niet aan vijf-keer-omhelzen vandaag. Het was veel te warm om te omhelzen.Tip 5: Beweeg met het lijf.Door de warmte heb ik dat wat minder gedaan vandaag…en gisteren ook al minder bewogen. Morgen probeer ik dit in te halen, als ik klaar ben met het genieten van twintig minuten stilte, en de energie uit de ‘lachen’ te halen, en met een boek te lezen om de druk druk druk te reduceren.We rennen omdat we nog zoveel willen doen.

De tijd vliegt zo snel voorbij. Toen ik eergisteren ’s morgens naar de blauwe lucht keek hing daar nog de halve maan te hangen. Overdag!! Een halve maan in de lucht. Die had niet eens de tijd gekregen om rustig te vertrekken, ūüėČ de maan had geen voldoende tijd gekregen om onder te gaan zoals een maan dat zo mooi kan, en hopsaflops de dag was alweer aangebroken.

U zult vast wel denken ‘wat een raar mens die missie’. Misschien moet U dan morgen tip 3 dubbel doen. Dus 2 x 6 minuten literatuur lezen, genieten van muziek of kunst, voor het ervaren van meer contacten, verbondenheid en betrokkenheid. (Grapje)

Welterusten. Was getekend, missie M.

Uit de krant:

Tip 1:Geniet elke dag van minstens twintig minuten stilte. Uit de drukte van alledag stappen, reduceert stress en geeft de hersenen de kans om in een kalme staat te komen die tot veel meer creativiteit leidt.

Tip 2:Lach zo vaak als je kunt. Humor versterkt het afweersysteem, geeft energie, kan pijn verminderen en beschermt tegen stress.Vooral het hersenwerk, dat nodig is ter coördinatie, zorgt ervoor dat sombere gedachten worden verdreven.

Tip 3:Lees een boek.Studies melden dat 6 minuten lezen per dag de gevoelens van druk druk, druk kunnen reduceren met 68 procent. Over het algemeen ervaren mensen meer contact, verbondenheid en betrokkenheid door literatuur, muziek en kunst.

Tip 4: Omhels vijf keer per dag (of meer) iemand.Onderzoek toont aan dat als je een ander omarmt je jouw gezondheid en die van de ander bevordert. Je verdringt er depressie en gevoelens van angst en eenzaamheid mee. Gezond zijn is niet alleen een kwestie van geen ziekte ervaren. Het heeft net zo goed te maken met geestelijk welzijn en gebruik kunnen maken van een sociaal netwerk. Omhelzen is ook de trend: Bij aankomst of vertrek geef je één zoen en omhels je elkaar.

Tip 5: Gebruik je lijf. Beweeg ermee. Actief blijven maakt dat je je gedachten voelt en schoont je gedachten. Zeker als je ronddraait in negatieve

** Warm weer

Lieve beste majesteit,

Ik keek vanochtend heel vroeg naar de blauwe lucht en zag het meteen “het word vandaag een erg warme dag”. En warm is het geweest h√© majesteit.

Of ik van te voren het weerbericht had gehoord? Nee.

Of ik de buienradar had geraadpleegd en geen buitje aan de lucht had gezien? Nee.

Of ik een weer-specialist ben? Nee.

Of ik een natte vinger in de lucht had gestoken? Nee.

Of ik een soort Vliegend-arend-oor met totempaal, verentooi, pijl en boog ben? Die aan het gedoofd kampvuur kan zien hoelang de maker van dit vuur was vertrokken en hoeveel worstjes het bleekgezicht hier boven had gebraden. Nee.

Wat dan wel? De zwaluwen vlogen gewoon erg hoog. That’s it. Als ze laag over het land vliegen krijgen we regen.

Morgenvroeg kijk ik weer naar de lucht, want nu is het donker. Welterusten.

©missie M.

 

 

* Tunnel naar goudtrein

Lieve beste majesteit,

Spannend hé dat twee amateur-schatgravers, Piotr Koper en Andreas Richter, denken de ingang van de geheime tunnel in Polen, aan de rand van de stad Walbrzcyh, hebben gevonden waar men vermoed dat een gepantserde trein vol goud en andere kostbaarheden uit de Tweede Wereldoorlog is verstopt. Met radar-apparatuur  kunnen ze zien dat er een tunnel is zei Christel Focken. Zij is een van de 35 mensen die zoeken op drie verschillende plaatsen langs het spoor bij kilometerpaal 65, en helpen bij het opgraven en ze weten niet hoelang het duurt eer ze bij de ingang zijn.

Het is wel erg dubbel. Dat goud en die kostbaarheden. Ik ben wel benieuwd of die trein echt bestaat, en als die bestaat ben ik benieuwd of die niet allang leeggeroofd is door de nazi’s.

Welterusten.

©missie M.

* Olympische spelen

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik zag Uw zoon koning Willem Alexander, zijn Maxima en hun dochters op de tribune bij de Olympische spelen. Aanmoedigen en juichen voor de Nederlandse topsporters. Wat mooi. Ons Staatshoofd is al jaren aanwezig bij de spelen, eerst als IOC-lid, nu als ere-lid. Ik vind het mooi dat ons koninklijk gezin zo geniet van de Spelen. Toen maandag het Nederlandse dames hockeyteam won met 3-2 van de Argentijnse dames was Maxima fan van het Nederlandse team. Toen de Nederlandse windsurfer Dorian van Rijsselberghe na zijn overwinning aan boord van het jacht van het koningspaar was geklommen om het koningspaar te begroeten dacht een commentator van de Amerikaanse zender NBC dat koningin Maxima de vrouw was van de Nederlandse windsurfer nadat Maxima hem omhelsde en feliciteerde met het behalen van de gouden plak. Ha ha ha, U zult toen wel opgestuiterd zijn van uw stoel hé

Toen ik gisteravond naar het turnen keek kreeg ik kippenvel van de winnaars. De Nederlandse Sanne heeft de gouden plak dubbel en dik verdiend. De tweede en derde plaats (beide Amerikaanse) waren ook zeer gegund. Wat een mooie winnaressen. De een is superblij met brons, terwijl de ander blij mag zijn om √ľberhaupt mee te kunnen doen vanwege een gebroken pols, haalt zilver en is ontevreden. Dat vind ik onsportief.

Ik heb nog nooit de Engelse Queen Elizabeth met haar husband prins Philip en hun kinderen zien juichen op de tribune. Nu was wel prinses Anne aanwezig op de spelen. Zij deed in 1976 mee aan de Olympisch Spelen als springruiter. Welke plaats dat ze haalde kan ik niet achterhalen. En sinds 1988 is zij lid van het Internationaal Olympisch Comité. Ik las dat prinses Anne sinds 1994 Lady of the Garter, in de Orde van de Kousenband is. The Most Noble Order of the Garter. Dat is de hoogste ridderorden van het Verenigd Koninkrijk, en een van de oudste Europese ridderorden. Dat is ook niet niks hé. Dan klim je toch niet meer op een wild paard.

Koning Felipe VI van Spanje was te druk met binnenlandse politiek hoorde ik. Hij was in 1992 lid van het Olympisch zeilteam van Spanje en met het Olympisch zeilteam deed hij mee met de spelen in het Spaanse Barcelona. De ploeg eindigde toen op de zesde plaats.

De Deense kroonprins Frederik en zijn prinses Mary zijn van 31 juli tot 21 augustus in Rio de Janeiro. Mary is 10 augustus weer terug naar Denemarken gegaan meen ik gelezen te hebben. Kroonprins Frederik is lid van het IOC, Het Internationaal Olympisch Comit√©. Kroonprinses Mary, bezocht vorige week een school in de buitenwijk van Rio de Janeiro en had voor de kinderen lego meegenomen. Samen met een grote Deense delegatie bezocht Mary een locatie van het Institute for Child Development en gaven vijfduizend dozen legoblokjes aan de scholengemeenschap waar driehonderd scholen in Brazili√ę aan verbonden zijn. Mooi h√©.

En de broer van prins Frederik, prins Joachim en zijn vrouw prinses Marie zijn tot 8 augustus op de spelen geweest. Ik zag een artikel van 3 augustus met de titel:Prins Joachim op de fiets naar het strand. De prins en zijn gezin maakten een fietstocht naar het Ipanema-strand. Zijn jongste twee kinderen, de zevenjarige prins Henrik en de vierjarige prinses Athena, zaten in een fietskar. Joachim op een fiets en …als ik het goed zie op de foto…rennen bodygaurds naast hem. Dat vind ik zo raar. Dat die bodygaurds dan ook maar een fiets krijgen. Of zijn twee oudste kinderen uit zijn eerste huwelijk, de zestien jarige Nikolai en de veertien jarige Felix, er ook waren heb ik nergens gelezen.

Het Belgisch koningspaar Koning Filip en koningin Mathilde zijn van 4 tot 8 augustus bij de Olympische spelen in Rio de Janeiro. Ze wilden graag in de miljoenenstad een bezoek brengen aan de krottenwijken en een bezoekje aan een sociaal project rond straatkinderen. De interim-regering van Brazili√ę heeft dit niet alleen afgeraden maar ten stelligste verboden. Met als reden dat hun veiligheid niet gegarandeerd kan worden meldde omroep VTM. Het Belgische koningspaar had ‘zin in hun bezoek aan de favela’s’ (krottenwijken) aldus de verslaggever. Helaas voor hun ging dat niet door. Het koningspaar ging daarom naar een museum voor moderne kunst niet ver van Copa Cabana. Daar is altijd wel goede bewaking neem ik aan. ūüėČ

De Braziliaanse interim-president Michel Temer werd bij de openingsceremonie door het publiek massaal uitgejouwd. De muziek werd toen harder gezet om dit uitjouwen te overstemmen zodat het niet zo pijnlijk was.De onpopulaire interim vervangt de afgezette president Dilma Rousseff. De interim-president kiest  er nu voor om  aanstaande zondag niet aanwezig te zijn bij de sluitingceremonie om geen nieuwe publieke vernedering mee te maken.

Sport en politiek majesteit. Ik ga slapen.

Welterusten.

©missie M.

 

 

* Sterrenregen

Lieve beste majesteit,

Deze week zijn er sterrenregens te zien, vooral gisteravond. Bij elke vallende ster kan men een wens doen. Ik las dat het na middernacht pas echt de moeite waard is om te kijken. Want het maanlicht zorgt voor een slechter zicht. Het beste tijdstip zou rond 03:30 zijn. Dat is me toch erg laat…of veel te vroeg. Misschien ziet men dan wel elke minuut een ster vallen. Ik kan niet elke minuut een wens bedenken of het moet telkens dezelfde wens zijn. Het beste kan men naar het noord-oosten kijken en een stuk boven de horizon.

Om 2 uur had ik naar Daphne Schippers op de Olympische Spelen willen kijken, Om 3 uur naar Ranomi en om half vier weer naar Daphne.

Allemaal sterren vannacht. Welterusten.

©missie M.

* Jeanine van Defensie

Lieve majesteit, oud-koningin Beatrix,

Vanmorgen zag ik een foto van Porosjenko (met misselijke grijns op zijn gezicht) de pro-EU-president van Oekra√Įne in onze krant met daar boven dikke zwarte letters: “Leger Oekra√Įne paraat”. Bij het zien van die grijns was mijn eetlust verdwenen. Die man ging al een paar dagen v√≥√≥r de MH17-ramp in 2014 in Brussel roepen dat de EU Rusland moet aanpakken, dat het een stevige EU-actie moest laten zien, en toen was nog niks uit van de Krim. Toen ging zijn vinger richting de separatisten van Oekra√Įne en dat was de schuld van Rusland.

50% van de bevolking van Oekra√Įne wou bij Rusland blijven. 50% van de bevolking van Oekra√Įne wou vechten voor de EU, want Guy Verhofstadt had het volk van alles beloofd en hen toegeroepen om te vechten voor de EU en het gevecht niet op te geven tot dat ze gewonnen hadden. Guy-en-consorten hadden er voor gezorgd dat de president van Oekra√Įne moest vluchten voor zijn eigen volk. En gevochten is er schandalig veel.

Het volk van de Krim wil ook heel duidelijk niet bij Porosjenko horen hoe zeer hij dit ook wil dwingen.

Toen vanmorgen minister van Defensie Jeanine in het nieuws kwam was mijn goeie zin ook verdwenen.

Dat Guy in voorjaar 2014 het volk in Oekra√Įne opstookte om te vechten voor de EU en er voor zorgde dat de huidige minister moest vluchten voor zijn eigen volk, nee daar hoor je haar niet over.

Doei.

©missie M.

*** Slecht jaar voor de vlinder

Lieve beste majesteit,

Afgelopen weekend toen ik mijn fiets buiten zette zag ik een vlinder op het tuinpad landen. De vlinder knipperde met z’n vleugeltjes. Ik vroeg “knipperde je naar mij?” Weer knipperde de vlinder. De vlinder vloog even op en lande weer op het tuinpad. ‘Wat wil je me zeggen?’ vroeg ik. Wil je dat ik je volg? Knipper √©√©n keer als je nee bedoeld, en knipper twee keer als je ja bedoeld. De vlinder knipperde twee keer. Meteen stapte ik op de fiets en riep “jij voorop”. Samen gingen we op stap, de vlinder vloog fladderend voor me. En ik op mijn fiets er achter aan. Waar ga je naar toe? Wil je me iets laten zien zoals Lassie dat vroeger deed? Je hoeft nu niet te knipperen want dan val je uit de lucht. Er sloot zich onderweg nog een bij erbij aan, en een mus vloog rakelings voor mijn wiel de weg over. Kijk je wel even uit je musse-ogen? riep ik de mus nakijkend na. In eens een windvlaag en een regenbuitje en weg was de vlinder. Daar stond ik dan met een hoop vraagtekens.

Ik zie wel geregeld vlinders in onze tuin maar die hebben het te druk. Maandag hoorde ik op een radiozender dat het een slecht jaar is voor de vlinder. Iets met temperatuurschommelingen. Dat dit niet eerder bij me op kwam.

Zes dagen geleden las ik ‘MS mode in zwaar weer’. De winkelketen had enorm veel last van tegenvallende verkoopcijfers door de kwakkelwinter en de slechte zomer, naast online-concurrentie. Vandaag las ik dat de bewindsvoerders van MS Mode (voorheen M&S mode) in Nederland het faillissement hebben aangevraagd. Wat ontzettend jammer….maar als U het mij vraagt is de kwakkelwinter en de slechte zomer niet alleen schuld aan de slechte verkoopcijfers. We hebben vast vaker kwakkelwinters en slechte zomers gehad, en andere grote winkelketens hadden zwaar weer terwijl ze geen kleding verkochten.

Maar als we nou allemaal dit weekend √©√©n leuk blouseje kopen en drie ‘Wees ge groetjes’ bidden voor goed weer, dan hebben we er vast allemaal profijt van. Toch?

Alvast welterusten.

©missie M.

 

* Hertog van Westminster

Lieve beste majesteit,

Een goede vriend van prins Charles is plotseling gestorven. De 64 jarige Gerald Cavendish Grosvernor, Hertog van Westmintser, was onwel geworden op zijn landgoed Abbeystead en is gestorven in het Royal Preston ziekenhuis. Queen Elizabeth heeft een persoonlijke boodschap naar de familie gestuurd las ik. De hertog was peetvader van de zoon van prins Charles, prins William. En de zoon van de hertog, Hugh, is peetvader van prins George, de zoon van prins William.

De hertog behoorde tot de rijkste vastgoedmagnaten van het Verenigd Koninkrijk. Hij had een geschatte rijkdom van tien miljard euro. Hij bezat grote stukken van de duurste wijken in Londen. Zijn zoon Hugh Grosvernor is nu de nieuwe hertog van Westminster.

Mooi dat de titel doorgegeven word. Ik vind de naam ‘Westminster” ook mooi klinken. De gedachten aan lekkere chocolaatjes met mintvulling, een kerk en een brug in Londen, en een hoedje tegen storm en regen komen naar boven.

Ik wens de familie en vrienden veel sterkte!

Doei.

©missie M.

 

 

 

*** Oudste Scholekster en maneschijn…

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

De dag begon vanmorgen zo mooi. Ik sla de krant open en ik lees dat een vogelaar afgelopen maandag de oudste Scholekster van Nederland op de Maasvlakte heeft gezien. Die Scholekster is wel zeker 46 jaar oud. Hoe ik dat weet? Dat heeft Sovon gemeld. Hoe zij dat weten? Ik geloof niet dat men dat kan zien aan de grijze veren, zwakke pootjes of rimpels om de Schol-eksterogen. Neehee deze mooie oude Scholekster is op 3 maart 1972 op Texel geringd, en toen was de vogel al minimaal 2 jaar oud. Hij krijgt de ring d’r zelf niet van af om de ring door te geven. Geweldig dat dit ringen toch heel goed is. Scholeksters worden zelden ouder dan 20 jaar en de vorige recordhouder was 43 jaar oud, las ik.

Dit moet toch ook een jippiemoment zijn voor Uw schoonbroer Pieter van Vollenhoven want hij is al een paar jaartjes Beschermheer Vogelbescherming Nederland. Zeg maar tegen hem dat ik trots op hem ben.

Maar vanmiddag las ik …..ik moet even een slokje water drinken want ik schiet weer bijna halfvol…

Het Amerikaanse bedrijf Moon Express heeft gisteren toestemming gekregen van de VS om commerci√ęle vluchten naar de maan uit te voeren. Sinds gisteren zijn ‘voor straks’ vakanties naar de maan mogelijk….Ik weet het, ik weet het, het is verschrikkelijk. Het bedrijf zegt dat het over een aantal jaar voor iedereen mogelijk is om naar de maan te reizen. Nou dat lijkt me stug, want het kost 36.000 euro per kilo dat je weegt. Druk zal het gelukkig nog niet worden.

Maar’uh de VS heeft toestemming gegeven stond in het bericht…maar het is ook onze maan, en de maan van de Aboriginals, de Belgen, de Duitsers, de Engellanders, de Spanjaarden en Grieken, de Chinezen en vele anderen. Als Poetin deze toestemming had gegeven waren de rapen gaar…meer dan gaar…Dat kunt U wel zien aan de boze gezichten in de VS vanwege de Krim. Er is geen referendum over ‘toetreding op de maan’ geweest.

Een vakantie-naar-de-zon is niet genoeg meer…Maar wat ik ook verschrikkelijk vind…er gaat zelfs mijnbouw plaats vinden. Huilie huilie…het bedrijf denkt dat het op korte termijn ongeveer duizend miljard kan verdienen aan maanmineralen. Drie zeldzame elementen die te gebruiken zijn voor medische doeleinden en voor het versterken van staal. Graven naar elementen op de maan kan echt niet. Kunnen ze niet gewoon op aarde Pok√©mon spelen? Als ik s’ avonds naar de maan kijk vind ik die kraters op de maan precies goed zo. Ik wil geen bouwlampen en tunnels op de maan zien.

En het kan nog erger…. √©√©n van de (inmiddels al vijf) klanten van Moon Express heeft een bedrijf dat op verzoek van nabestaanden urnen met as naar de maan wil brengen. Majesteit, U moet hier een stokje voor steken.

Het word zo wel erg volle maan h√©. Majesteit, trek Uw zoon aan zijn koningsmantel en roep “Ho Stop, trek die VS eens terug”. Of kan Uw schoonbroer Pieter niet ook Beschermheer van de Maan worden? Hij heeft veel ervaring in het Beschermheerschap. Als ik s’ avonds romantisch naar de maan kijk wil ik niet dat een urn op mijn hoofd valt. De gedachte dat er een maanmannetje op de maan zat wat zand in de ogen strooide zodat je beter in slaap kon vallen vond ik al niet zo rooskleurig klinken, maar as strooien?

Waar zit Greenpeace als je ze nodig hebt? Ik zeg “Neeeheeeee, geen toerisme, geen urnenveld, geen urnenmuur, en geen graafmachines op de maan”. Ik keten me vast aan de raket zodat die niet kan opstijgen. Doet U mee?

Doei.

©missie M.

 

 

** Gameboyrug of tabletnek

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Vandaag las ik in de krant dat het hoog tijd wordt dat jongeren iets aan hun houding gaan doen anders krijgen we hele generaties met grote lichamelijke klachten zeggen artsen en therapeuten.De jeugd zit teveel onderuitgezakt achter hun computer, spelcomputer, tablets en smartphones, krijgen te weinig beweging. Ze krijgen steeds meer rug- nek- en schouder-klachten. Belanden bij een therapeut met klachten die bij vijftigers passen. In het ergste geval krijgen ze een bochel die ook gameboyrug of tabletnek word genoemd.

Majesteit, dat moeten we niet willen. Ik had er nog nooit van gehoord. Vroeger hadden we geen gameboy of tablet-in-de-vorm die je niet bij de apotheek krijgt. Ik zat wel zomers uren lang voorover gebukt bessen te plukken, bonen of erwten te plukken, aardbeien plukken, appels schillen, kersen schoonmaken, komkommers plukken, aardappels rapen. Ik had dan wel ter plekke last van het krom staan, als de pijn rechts zat ging ik links staan of anders om, maar had nooit een bessenrug of erwtennek. Op school zei de juf “recht zitten” en thuis zei men “niet binnen hangen”.

Maar nu ben ik doodmoe.Welterusten.

©missie M.