Sint Maarten

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Nog snel voordat deze dag weer voorbij is, vandaag was het de elfde van de elfde. Het carnavalsseizoen is begonnen. En het was vandaag Sint Maarten. Dan lopen kinderen met een uitgeholde biet of lampion ná het avondeten door de straten op weg naar het grote vuur waar sint Maarten met zijn paard rondjes rijd terwijl de kinderen liedjes zingen over sint Maarten. Dan krijgen de kinderen allemaal een appel…of misschien iets anders en gaan dan met hun ouders weer zingend naar huis.

Of Maarten vroeger van plan was om sint te worden weet ik niet. Ik denk het niet, Het is hem zo op het pad gekomen denk ik. Hij gaf een arme man in de koude avond de helft van zijn mantel. Hij heeft vast meer goeds gedaan want anders is hij wel heel snel sint geworden.

Majesteit, Wou U liever een ander beroep hebben gehad? Liever kaasmeisje in een supermarkt, of bloemenmeisje of zo. Misschien wou een bloemenmeisje liever koningin worden. Of bibliotheekmevrouw. Men hoeft dan heus niet alle boeken uit het hoofd te kennen. Ik las vandaag dat men in de bibliotheek in Weert afgelopen zaterdag zelfs een levend boek kon lenen. Dan kon je iemand uit het rek halen en die begon dan zijn of haar verhaal te vertellen. Majesteit, Niet iedereen word met een gouden lepel in zijn mond geboren. Het kan raar lopen in het leven.

Ik las dat een 63 jarige Russische hoogleraar per ongeluk moordenaar is geworden. Per ongeluk doodde hij een 24 jarige voormalig studente tijdens een ruzie. Beide hadden een relatie met elkaar. Hij zaagde haar in stukken en viel zelf in het water toen hij een rugzak met lichaamsdelen in het water wou dumpen. Hij werd gered met onderkoelingsverschijnselen, en toen vonden ze de afschuwelijke vondst in zijn rugzak.

Hij werd als een van de beste professoren van de universiteit beschouwd volgens een voormalig student. Ontving in 2003 een hoge Franse onderscheiding, “Het Legioen van Eer”. En dan dit.

Majesteit, Dat is toch rete-zonde. Hij is niet zomaar hoogleraar met een hoge onderscheiding geworden. Daarvoor heeft hij vroeger op de basisschool en middelbare school vast veel goede punten gehaald tijdens examens en proefwerken. Altijd zijn huiswerk netjes klaar. Altijd nette cijfers op zijn rapport. En dan zoiets. Gruwel de gruwel.

Ik wil U voor de nacht niet laten bibberen. Daarom even wat leuks om op prettige gedachten te komen. Het was vandaag “single day”. Dan krijgen mensen extra korting. Net zoiets als ‘black friday’ maar dan anders. Zelfs ik kreeg korting als ik iets zou bestellen. Hoe verzinnen ze het hé

Ik ga nu mijn pyjama aan doen en tanden poetsen. Welterusten

Allerzielen

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

In België en Duitsland vieren ze Allerheiligen en Allerzielen op de dag zelf. Dus als Allerheiligen op een woensdag of donderdag valt dan word het op een woensdag of donderdag gevierd. In ons land word het altijd verschoven naar het weekend daarvoor of het weekend erna. Wat ook verwarrend kan zijn, want vorige week zag ik heel veel mensen in hun nette kleren naar het kerkhof gaan om een bloemetje te brengen en een gebedje te doen bij hun dierbare overledenen. Ik schrok want hoooh is het nou al Allerzielen? Ik heb geen bloempjes bij me. Gelukkig vieren ze in ons dorp morgen pas Allerzielen en/of Allerheiligen zodat ik op tijd ben om een bloempje kan brengen.

Ik las dat premier Mark Rutte een flinke rekening aan de koning moet betalen voor een lift met een privévliegtuig dat onze koning gehuurd had omdat het regeringstoestel net een groot onderhoud kreeg. Onze koning vloog het toestel voor Mark Rutte en een collega. Zo’n rit voor twee man? Waarom moet het dure toestel net dan in onderhoud?

U weet het antwoord misschien ook niet. Dan ga ik maar mijn nachtpon aantrekken en de tanden poetsen. Welterusten.