** Allerheiligen

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Ik las dat Uw zoon, de koning en zijn koningin Maxima, op Staatsbezoek zijn naar Australië. Dat lijkt me geen straf. Het paar is vandaag in Perth. Daar begint het vijfdaagse staatsbezoek dat in het teken staat van de rijke gedeelde geschiedenis, van zaken doen en kunst en cultuur. Maar ook het gezamenlijke litteken, de ramp met de MH17.

Afgelopen zondag werd op veel plaatsen Allerheiligen gevierd, maar de eigenlijke datum is 1 november. Duitsland en België houden de echte datum aan en die valt dit jaar op een doordeweekse dag. Alleen ons landje ging schuiven met allerheiligen en allerzielen zodat het op een zondag valt.

Zo vreemd dit mooie weer met Allerheiligen. Het was vandaag mooi zonnig weer en zelfs 17 graden buiten. Er zijn vele jaren geweest dat het vroor met Allerheiligen of Allerzielen.

Maar vandaag vloog een vlinder door de tuin, en binnenshuis had ik onverwachts bezoek van een grote dikke wesp-achtige-bij die tegen het raam vloog. De gele zoemer wou naar buiten omdat het buiten zo mooi zonnig was. Ik zeg hard op “hoe kom jij nou hier binnen?” Ik zal je helpen om buiten te komen. Ik pakte een opgerolde krant….niet om te meppen…Ik hield de krant tegen het raam zodat de grote dikke wesp of dikke-bij er op kon zitten…..zo ongeveer als je een drenkeling een zwemband toe gooit…..maar de wesp kukelde er af en viel op de vensterbank, en weer vloog ze tegen het raam….nogmaals probeerde ik de “krantenlift” en weer kukelde ze er af……Zo onhandig….het is geen werkbij zo te merken. En toen ze weer zo onhandig deed riep ik “Tjonge jonge jonge, het is vast een koningin”.

Dat was zo niet echt bedoeld. Ik luister naar Barbara Streisand met I’am a woman in love”. En ik ben een woman die nu gaat slapen. Welterusten.

©missie M

 

** Klok een uur terug

Lieve beste majesteit,

Het is bijna zover, om 03:00 uur krijg ik het uurtje terug. Dan mogen we de wekker een uur terug zetten. Ik blijf zolang niet op….dat ga ik nu doen.

Het Europees Parlement wil van dat klok-verzetten af, ze willen van de zomertijd afstappen. Het schijnt niet goed te zijn voor de wijzers van de klokken, wekkers en horloges, maar vooral niet voor de biologisch klok…..waar die ook mag zitten. Alles is dan van slag.Ik las dat de biologische klok van dieren in de war raakt en dat zelfs koeien minder melk geven, en de Duitse bouw is elk jaar 30 miljoen kwijt aan ziekmeldingen. Het ritme van mensen raakt verstoord dat tot een maand later door chronische stress slaaptekort optreedt.

Tja, ik hoef geen koeien te melken, maar als ik denk aan de mus, die begint al vroeg te tjielpen, als dan de mensen, van de ene op de andere dag, op zondag een uur later of een uur vroeger broodkruimels strooien dan raakt de mus uit zijn balans.

Ik moet hoognodig gaan slapen, anders heeft mijn wekker morgen het uurtje wel weer terug maar loopt mijn biologische klok slaap te kort.

Welterusten.

©missie M.

* Dik boek

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Er is een boek geschreven over Uw moeder oud-koningin Juliana. Uw moeder zou eigenlijk heel eenzaam zijn, maar ook een bijzondere vrouw. In dat boek zouden niet zo’n leuke dingen staan over Uw vader. Dan is het vast een dik boek. Het boek heet “Juliana, vorstin in een mannenwereld”. Misschien bestel ik het boek van Sinterklaas. Niet hét boek waar Piet de administratie voor Sint in bijhoud zodat Sinterklaas op de hoogte blijft over welke kindjes lief zijn en welke niet, welke een tol krijgen of een taaitaai, en vooral wat mama op het verlanglijstje heeft staan, nee dat boek bedoel ik niet maar wel het boek over Uw moeder.

Majesteit, Ik ga slapen. Ik ben moe. Morgennacht krijg ik eindelijk mijn uurtje terug dat in het voorjaar werd ‘ingenomen’. Ik kom al een maanden dat uur te kort en krijg het niet bij gebeend. Welterusten.

©missie M.

 

 

* Koning Albert

Lieve beste majesteit,

Ik schreef er al eens eerder over maar nu schijnt het dan toch er van te komen dat de 82 jarige Belgische koning Albert in het voorjaar van 2017 voor de rechtbank te Brussel moet verschijnen omdat de 48 jarige Delphine B. nou eindelijk een DNA-test wil om duidelijkheid en erkenning te krijgen.

Het huwelijk van koning Albert en Paola zou niet altijd rozengeur en maneschijn zijn geweest.De koning noemde ooit in een kersttoespraak dat het niet altijd pais en vree is geweest in het huwelijk, maar verder zweeg de koning als het graf. Paola zou meerdere verhoudingen hebben gehad, en de koning zou van 1966 tot 1982 een verhouding hebben gehad met de moeder van Delphine.

Ik heb mijn nachtpon al aan. Welterusten.

©missie M.

*** Wintermode

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Ik kwam eergisteren voorbij een kledingwinkel. Ik keek naar binnen en dacht “toch even binnen kijken”. Er hingen mooie kleren voor de herfst en winter. Ik haalde een shirtje uit de rek omdat de kleur me beviel. Het had zo’n mooie warme kleur, het stofje voelde prettig, geen kriebelmateriaal, de mouwen en het lijfje hadden de juiste lengte, de hals zag er goed uit, het model was niet te strak en niet te wijd, maar toen bekeek ik het voorpand. Er stond met grote letters “Take Me To New York” op…of was het nou “Take Me To Londen”. In ieder geval stonden de letters er groot op…over het hele voorpand verspreid. Iemand met een serieuze-leesbril hoeft de bril niet uit de brillenkoker te halen om de letters te kunnen lezen. Ik heb het shirt terug gehangen. Hoe verklaar ik dat thuis als ik om de haverklap in New York of Londen sta te “koekeloeren” omdat iemand me mee nam naar New York of Londen?

Ik heb mijn nachtpon al aan en mijn tanden zijn gepoetst. Ik wens U een fijne nachtrust. Doei.

©missie M.

** Dress-code in Thailand

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Omdat de 88-jarige koning Bhumibol is gestorven gaat de bevolking van Thailand gekleed in zwart, grijs of wit. Soms donkerblauw. Er is een massale afkeer aan gekleurde kleding. De modewereld ontwerpt en verkoopt alleen kleding die gepast is voor de rouwperiode. En voor mensen die geen zwarte kleding in de kast hebben of de weinig geld hebben zijn er stands waar de kleding zwart word geverfd. Ik las dat een-iemand met een oranje shirt het mikpunt werd van beledigingen op Facebook. Winkels waarvan de verkopers niet zwart gekleed gaan worden via sociale media geboycot. De winkels kunnen de vraag naar zwarte kleding bijna niet aan. Sommige winkels proberen de voorraad te verdelen door de klant niet meer dan vijf shirts te laten kopen.

Deze kleren zijn niet voor één dag maar voor de rouwperiode van een jaar.Men verwacht dat die ‘trend’ ná een-jaar-van-rouw zelfs nog wat doorzet daarom gaat het ministerie van handel samenwerken met textielfabrieken. De regering gaat ook controleren of winkeliers de prijzen niet te veel verhogen, want winkeliers riskeren een flinke boete of zelfs celstraf als ze er een slaatje uit willen slaan door te prijzen op te voeren.

Premier Prayut Chan o-cha had het volk tot verzoening opgeroepen vanwege boosheid op mensen die gekleurd gekleed gingen. De premier riep: “niet iedereen heeft de mogelijkheid nieuwe kleding te kopen”. Begrijp wat de grenzen zijn van elk individu”.

Eensgezind in verdriet. Wat bijzonder dit. Wat mooi dat het volk zo massaal van hun koning hield en dit massaal wil tonen door zwart gekleed te gaan. Het lijkt wel een verhaal uit een sprookjesboek. Een jaar lang zwart gekleed. Heftig, dat ook.

Welterusten.

©missie M.

 

 

* Veertig jaar woestijn

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Terwijl de Joden sinds zondagavond twee dagen Loofhuttenfeest vierden, sprak afgelopen weekend op de jaarlijkse Bisdomdag bisschop Frans Wierts tegen 450 priesters, diakens, en parochiebestuurders zijn zorgen uit om de katholieke kerk in Limburg. Misschien zullen priesters in de toekomst een bijbaantje erbij moeten nemen als er geen geld meer is om ze vol uit te betalen.

Onderstaande woorden van de bisschop wil ik hier neer zetten:

Woorden bisschop: De kerk zal in deze streek ooit weer sterk zijn. Maar dat kan lang duren, als een tocht van veertig jaar door de woestijn. Een hele generatie zal dit niet meer beleven.

Majesteit, Heftig hé. Wat kunnen we doen? Denkt U mee aan een oplossing?

Doei.

©missie M.

* Koning Kigeli V Ndahindurwa van Rwanda gestorven

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Ik las zo net dat de 80-jarige koning Kigeli V Ndahindurwa, de laatste koning van Rwanda, gistermorgen in de Verenigde Staten is gestorven. De koning leefde daar in ballingschap.

Dit is bekend gemaakt op de website van zijn stichting. Koning Kigeli was een Tutsi. Hij kwam na de plotselinge én mysterieuze dood van zijn halfbroer koning Mutara III Rudahigwa in 1959 op de troon. Een maand later volgde een bloedbad toen de Hutu’s in opstand kwamen tegen de Tutsi’s. In 1960 ging Kigeli naar Congo dat toen een paar dagen onafhankelijk was van België waar Rwanda destijds ook bij hoorde. Maar toen hield de Belgische overheid een referendum over de toekomst van de monarchie in Rwanda en stemde 80% van het volk voor een einde van de monarchie.Koning Kigeli beweerde dat er geknoeid was met het referendum en ging terug naar Rwanda. In 1961 kreeg hij daar huisarrest en werd naar Tanzania ‘gedeporteerd’. In 1992 gaf de VS hem politiek asiel. De koning bleef zich evengoed inzetten voor de Rwandezen en riep meermaals op tot vrede in het land. Hij richtte de King Kigeli V Foundation op. De stichting komt op voor vluchtelingen uit Rwanda. In 2007 gaf de koning aan dat hij wilde terug keren naar Rwanda. Dat wou hij alleen doen als het volk van Rwanda hem zou accepteren als constitutioneel monarch. Het is er nooit van gekomen. Waar en wanneer hij word begraven is nog niet bekend.

Achhhh, ik ken die hele man niet, nooit van gehoord, moeilijke naam ook, maar ik heb wel sympathie voor deze koning na het lezen van het artikel. En ik snap niet dat de Belgische overheid in 1960 zich hier nog mee bemoeide. Het zou me niks verwonderen als er inderdaad geknoeid is met dat referendum. Wat triest dat een koning in ballingschap moest leven.

Doei.

©missie M.

 

 

** De koning weet het niet

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

In onze krant stond gisteren een wel heel opmerkelijk stukje. Het ging over de ophef die in de politiek is ontstaan over de compensatie van de belasting van het koningshuis. ‘Onze koning zou zelf niet weten over de vermeende compensatie’ zei premier Mark Rutte.

Het kleine stukje uit het grote artikel waar ik verbaasd over was ging over het praatje-zelf dat minister Rutte had met de koning en dit stukje word letterlijk in de krant geciteerd:

Ik heb natuurlijk de koning gevraagd ‘weet u er iets van?’ Hij zegt:”Ik weet er niks van, mijn moeder weet er niks van” zei Rutte. Hij heeft woensdag met koning Willem Alexander over de kwestie gesproken.

enz.enz.

De koning weet het niet en U ook niet.

Bij deze draag ik een mooi plaatje op aan U en aan alle Oranjes “die het niet weten”. Het plaatje van Gert en Hermien met het lied “Alle duiven op de Dam” sjalalalie sjalalala “ja die weten hoe het kwam” sjalalalie sjalalala….

Welterusten.

ps. Heeft U mijn brief wel eens gelezen met als titel “Zomer,Vaderdag en Paleizen” van 21 juni 2015. Daarin staat wat Mark Rutte vond van big “fhisjes”.

En we gaan het niet hebben over Uw zus prinses Christina en haar sluiproutes om belasting te ontduiken. En Uw zus prinses Irene betaald ook al jaren geen belasting (zie blog “op grote voet” van 6 aug. 2014) Maar ze weten het allemaal gewoon niet.

Welterustennnn.

©missie M.

** Thaise Koning Bhumibol overleden

Lieve beste majesteit,

Ik lees zo net dat de Thaise koning Bhumibol Adulyadej vandaag op 88-jarige leeftijd is gestorven.Het volk is in diepe rouw. Hij regeerde 71 jaar over land en volk. In 1946 was de troonopvolging, de koning groeide uit tot een levende Boedha, een halfgod die je alleen kan aanbidden. Hij schreef het nationale volkslied en als dat volkslied klinkt is héél Thailand stil las ik. Overal hangen foto’s van de koning en zijn 84-jarige vrouw koningin Sirikit. De foto’s hangen hoog zodat men letterlijk tegen hem kan opkijken. De koning was zeer populair en kon als enige volk en leger tot de orde roepen. Hij word opgevolgd door zijn 64 jarige oudste zoon kroonprins Maha Vajiralongkorn. Men vreest dat de opvolger niet in zijn schoenen past. Er is nu een jaar van nationale rouw afgekondigd. Rust in Vrede.

—————————————————————————————————————–

Nu even wat anders:

Vandaag hoorde ik op het nieuwsbericht minister Edith Schippers praten over “Beschermingswaardigheid van het leven“….dan denkt men vast aan iets moois, of men denkt aan een einde aan pijnlijk of uitzichtloos lijden, maar ze sprak over: vrijwillig levensbeeindiging bij een “voltooit leven”. Bij een voltooit leven, dus niet bij ziekte en uitzichtloos lijden. Stervenshulp bij een voltooit leven. ‘Wanneer is het leven voltooit?’ vroeg ik me af. En toen kwam een oudere dame in beeld die gewoon beide handen en beide benen had, ze zag er niet vermagerd of ziekelijk uit. Ze had volgens mij nog haar eigen mooie grijze haren. Ze was goed bij verstand zo te horen. Ze zat gewoon op een mooie bank in een gezellige kamer met een dak boven d’r hoofd. Ze vond haar leven voltooit. Mooi, geen-tijd-te-kort gehad. Zullen we gaan wandelen, “maak een praatje, ga de krant of een boek voorlezen aan hulpbehoevenden die de krant niet zelf kunnen lezen” zou ik willen zeggen, zonder iemand opdracht te geven iets te doen met tegenzin.

Vorige week stond er een artikel in de krant van een terminale vrouw die thuis een zielig lusteloos hoopje was, ze werd opgenomen in het hospice, werd mooi ontvangen en bloeide er op en had weer zin om dingen te doen terwijl ze terminaal was.

Als ik straks oud ben geworden hoop ik niet dat ik me schuldig moet voelen omdat ik niet dood wil, dat ik niet praat over “voltooit leven”, dat ik niet huppakee wil”. Dat ik me niet ongemakkelijk moet voelen omdat Edith Schippers me straks ‘misschien’ te duur vind. Ik hoop dat ik “beschermings-waardig verzorgd leven kan”.  Uit een onderzoek dat nu in de Volkskrant staat bleek de belangrijkste reden voor doodswens “de angst om er niet meer toe te doen”. En als we het over ‘de kosten van de vergrijzing’ hebben wil ik U attenderen op een blog van 13 aug.2013 met als titel “geachte meneer Cees Sterk”. Ik citeer hier een klein stukje:

quote blog 13 aug.’13:Vandaag stond er in de krant dat Orbis op een tekort van 6,5 miljoen afstevent als er niks word ondernomen. Vorig jaar maakte Orbis nog 6,9 miljoen winst vooral dank zij de care-activiteiten verpleging&verzorging en Thuiszorg. (dat is dus vn de ouderenzorg waar winst gemaakt word, hoezo de vergrijzing is te duur?) Het verlies aan de ziekenhuiskant bedroeg in 2012 één ton.

Enfin: Na ‘het nieuwsbericht met Edith’ kwam wat reclame. Daarin ook een filmpje over ezels en muildieren die er slecht aan toe waren. Oud, krom of ziek. Het ging over wereldwijde ezelhulp, een oproep voor donatie voor deze liefdadigheidsinstelling die voor ezels en muildieren jarenlang en wereldwijd “de wanhoop, pijn en hopeloosheid verzachten” staat op hun site. De slogan “Geef om een ezeltje”,zodat een zielig oud ezeltje een leuk leven kan hebben, met drie euro per maand ben je al donateur.

Doei.

©missie M.