De Butler (vervolg)

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Excuses dat het zolang heeft geduurd eer ik U weer schrijf. We waren gebleven bij de butler van de Britse kroonprins Charles. In de titel van het bericht stond dat de butler uit de school heeft geklapt over de theemanieren van prins Charles. Over de theemanieren dus. De prins schijnt daarin toch wel streng te zijn. De temperatuur van het theewater word met een thermometer gecontroleerd. Groene thee bij exact 70 graden Celsius, Earl Grey of Englisch breakfast en Darjeeling moet bij 100 graden Celsius geserveerd worden. En er moet altijd een kannetje melk bij het kopje staan. Het handvat van het kopje moet altijd naar rechts wijzen en precies daaronder het lepeltje. De melk mag pas in het kopje als de thee al in geschonken is. Maar de suiker of honing moet wel in het kopje voordat de thee word ingeschonken.

De moeder van Charles, Queen Elizabeth heeft ook haar theemaniertjes. De Queen is gek op Twinings’ English breakfast tea, en alleen in een porseleinen kopje met flinterdunne wand. En een schaaltje met koekjes is altijd noodzakelijk. De queen laat altijd het ontbijt, lunch en diner checken op giftige stoffen. Zo, Dan weten we dat ook alweer.

Bij de woorden ‘butler klapt uit de school’ denk ik aan een geheimpje dat binnenskamers hoort te blijven. En waarvoor de butler op non-actief zou worden gezet als de prins er achter zou komen.

Zoiets als bijvoorbeeld…..ik weet niet of het U zint dat ik het noem….maar allee’h het stond in de krant….dan is het toch al te laat want iedereen die dezelfde krant leest weet het al…als ze het gelezen hebben. Dat krantenstukje vond ik eigenlijk wel onder ‘uit de school klappen’ vallen. In de krant stond: ‘Oranjes sloten deal met fiscus na overlijden Juliana’.

Er is gebruik gemaakt van een speciale regeling van de Successiewet. ‘De familie heeft een groot deel van de erfbelasting met kunstobjecten betaald’ aldus het tv-programma Zembla. Daar heeft het Rijk in strijd met de regeling gehandeld. Die regeling schrijft voor dat waardevolle kunst uit een nalatenschap een museale toepassing krijgen.

Zembla deed onderzoek en daaruit blijkt dat de topstukken, waar mee Uw zussen Irene, Margriet en Christina ruim 8,8 miljoen erfbelasting mochten aftrekken, niet in een museum terecht zijn gekomen maar achter zijn gebleven in de koninklijke paleizen. U destijds als vorst was vrijgesteld van het betalen van erfbelasting.

Nou vraag ik me af of bij dat terug houden van die topstukken ook waardevolle kunstobjecten zaten die Christina begin dit jaar bij veilinghuis Sotheby’s in New-York verkocht heeft zonder eerst aan Nederlandse musea te informeren. Alleen al een houtskooltekening bracht ruim 6 miljoen op.

Vraag mij maar beter niet wat ik er van vind…U wilt het niet weten. Maar als Uw zussen met die objecten ruim 8,8 miljoen erfbelasting konden aftrekken……dan hadden ze wel flink geerft. Ik ga mijn nachtpon aantrekken en tanden poetsen. Welterusten.

Parels

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik las afgelopen week dat een jonge vrouw een parel vond in haar oester toen ze met vrienden in een Amsterdams restaurant voor maar één euro oesters zaten te eten. Het was ook nog een traanvormige oester wat de oester nóg meer uniek maakt. De parel kan een waarde hebben tussen de 10 en 30.000 euro.

Daar denkt men niet meteen bij na dat parels in een oesters kunnen wonen. Al die mooie parels uit Uw kroon of diadeem hebben misschien eerst ook de punt van een vork gezien.

Wat een minder mooie parel is is zoals oud-koning Albert van België er alles aan doet om zijn buitenechtelijke dochter niet te erkennen. In mei jl moest koning Albert in opdracht van het hof van beroep eindelijk DNA afstaan anders moest hij 5000 euro per dag boete betalen. Ook koninklijke hoogheden kunnen dus een boete krijgen als ze iets niet doen wat ze toch moeten doen van de rechter. Als hij jarenlang een romance had met barones Sybille de Selys Longchamps, de moeder van Delphine Boël, een romance waaruit een kind ‘ontsproot’, en dat kind ook op zijn schoot zat ….dan moet hij nu niet zo miemelen. Dat is niet netjes van een oud-koning. Dus hij moest dit jaar eindelijkkkkk DNA afstaan. Maar het Hof van Cassatie, het hoogste hof van België, moest op verzoek van koning Albert zich over deze zaak uitspreken,er voorzorgen dat de uitslag geheim bleef.

Alleen al dat verzet, die moeite om de uitslag geheim te houden, zegt mij meer dan genoeg. Vanmiddag heeft het Hof van Cassatie in Brussel bepaald dat op korte termijn beslist word of de resultaten van het DNA-onderzoek openbaar gemaakt gaan worden. Zodat een mogelijke erkenning binnen handbereik ligt. Kunstenares Delphine wil erkend worden als biologische dochter. En gelijk heeft ze.

Alvast welterusten majesteit.

Zestien

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Proficiat met de zestiende verjaardag van Uw kleindochter Amalia. En een supermooie dag gewenst met zoete koekjes, taart, koffie, thee, limonade en lekkere bonbonnetjes.

Denkt U zo nu en dan ook even terug aan toen U zestien jaar werd en wat U toen allemaal dacht en wou en vooral ‘niet wou’. Met zestien mocht ik eindelijk op een brommer rijden. Een tweede of derde hands brommer, en die deed niet altijd dat wat van een brommer verwacht kan worden of datgene wat ik graag wou dat de brommer deed, zo leerde ik bv hoe ik een bougie kon verwisselen of schoonmaken, welke benzine ik moest tanken en welke niet, maar vooral blij dat ik er op mocht rijden.

Ik zag een mooie foto die Uw zoon-onze-koning heeft gemaakt van zijn dochter. Deze dus:

Koning fotografeert oudste dochter Amalia voor verjaardag

© ANP Koning fotografeert oudste dochter Amalia voor verjaardag

Knappert hé.

Wens haar maar “met-Uw-goedvinden-uiteraard-als-U-dat-zou-willen-doen” proficiat en veel goeds van missie M.

Al eerder schreef ik U over 17 jaar op Geplaatst op 23 mei 2016