* Dag augustus

Dag augustus,

Vandaag is het de laatste dag van augustus. Morgen is het september.

Een grote groene Libelle vloog rakelings voorbij. Zo snel dat ik niet kon zien welke libelle het was. Een Dagpauwoog genoot van de vlinderstruik in het zonnetje, Een mooie gele Citroenvlinder fladderde van de Floxen naar de Herfstanemoon. Er lag een noot onder de notenboom, en er lagen wilde kastanjes onder de Paardekastanjeboom. De appels hangen aan de boom en sommige liggen gedeukt onder de boom. Een groepje Grote Parasolzwammen stonden in het gras langs de wei. Om negen uur ’s avonds is het al donker. Eigenlijk is het dan 8 uur in de avond maar het is nog zomertijd. Overdag is het nog lekker zonnig warm, en ’s avonds koelt het lekker af. Dag augustus. Morgenvroeg is het september.

Waar blijven de gebruikte dagen, de weken en maanden?

Ik zag in de krant tussen de rouwadvertenties de moeder van mijn schoolvriendin staan. In mijn gedachte speelde een film af. Over vroeger, de kleuterschool, de lagere school, de middelbare school. De moeder van mijn vriendin was best een aardige vrouw. Correct en aardig. Nooit heb ik me afgevraagd hoe oud ze was. Maar nu ik haar geboortedatum zag staan begon ik te rekenen. Als kind denk je dat moeders redelijk oud zijn, maar nu ik gerekend had bleek ze vroeger toch best jong te zijn. Ik fietste naar hun huis en deed een condoleance-kaart in de brievenbus. Ik keek naar de voordeur. Naar de keukenraam en zei in gedachten “Dag mevrouw, wat fijn dat u er was, goede reis naar de hemel.”

Welterusten.

Doei.

©missie M.

 

 

* No Tinc Por en Brandend Zand

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Afgelopen zaterdag ging in Spanje een grote anti-terreurmars door Barcelona als reactie op de laffe terreurdaad van anderhalve week geleden. Die terreurdaad koste 16 onschuldige mensen het leven en 24 mensen liggen nog steeds in het ziekenhuis.Op een groot spandoek de boodschap “No tinc por” wat ‘ik ben niet bang’ betekend. Deze leus werd in meerdere talen mee gedragen, ook in het Arabisch. De politie had het aantal deelnemers aan deze mars geschat op een half miljoen. De Nederlandse ambassadeur uit Madrid liep ook mee, maar ook…vooral ook koning Felipe. Gekleed in het zwart.Tussen het volk. Wat een mooi gebaar van deze koning. In onze krant stond dat het de eerste keer in de geschiedenis van de Spaanse monarchie was dat de vorst deel nam aan zo’n massabijeenkomst.

De IS-moordenaars die de aanslag in Barcelona pleegden hadden eerst met explosieven een aanslag willen plegen op de prachtige prachtige beroemde basiliek Sagrada Familia en ook bij andere monumenten in Barcelona. Maar de dag vóór de aanslag ging er in het huis van de daders iets mis bij het ‘fabriceren’ van de bommen en vloog de hele tent plus imam de lucht in. Ze hadden anders nog meer aanslagen gepleegd op populaire toeristische plaatsen in Spanje.

De politie in Keulen heeft daarom betonblokken voor de Dom van Keulen geplaatst om de kathedraal en de bezoekers te beschermen. De Dom van Keulen is het symbool van Keulen en bekend over de hele wereld. Ik ben er een paar keren geweest.

Nou even wat anders voor het slapen gaan. Afgelopen zaterdag zong de 75 jarige Anneke Grönloh voor de laatste keer het lied “Brandend Zand” op het podium. Het lied dat ze in 1962 voor het eerst zong. Om gezondheidsredenen stopt ze met optreden. Ze zong dat dus in Uw jonge jaren. Wat deed U in 1962? Ik zocht op “prinses Beatrix 1962”. En hopsakee, U bezocht toen onder andere het Aitchison college in de West-Pakistaanse stad Lahore. De leerlingen van die jongensschool voerden een zwaarddans op en de oudere leerlingen gaven een demonstratie paardrijden. U zat bij de demonstratie naast een wat dikkere man, met tulband op zijn hoofd, enthousiast te klappen. Wat nog meer in 1962 ? Op oudejaarsavond 1962 heeft U Claus voor de eerste keer ontmoet op een feestje in het Duitse Bad Driburg. Misschien sloeg toen al een klein vonkje over of gebeurde dat later?

Maar nu ga ik mijn tanden poetsen en slapen. Welterusten.

©missie M.

* De postzegel word weer duurder

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Het stond gisteren in onze krant dat de postzegel weer duurder word. Post.nl mag de tarieven volgend jaar maximaal 7,1 procent verhogen. De ACM (Autoriteit Consument en Markt) houd het in de gaten of de postboden op een rendabele manier de post kan bezorgen zonder dat de consument de pineut is. Het woord pineut stond niet in de krant maar daar komt het wel op neer. De post heeft wel nog steeds winst gemaakt maar de winstmarge lag nog net onder de maximale winstmaakgrens die wettelijk is toegestaan.

Een postzegel kost nu 0,78 eurocent terwijl dat in 2012 nog maar 0,50 eurocent was. Er worden nu minder brieven verstuurd omdat er veel via mail word verzonden, maar pakjes worden wel flink veel verstuurd. Het is goedkoper als ik een pakje uit China laat komen dan een pakje uit Utrecht of Den Bosch bijvoorbeeld. En die pakjes komen niet met de Chinese postbode maar met het vliegtuig of met de boot.

Ik kreeg vroeger nog wel eens een handgeschreven brief van een vriendin of klasgenoot.Als je nu zomaar op een doordeweekse dag een brief krijgt waarop staat “hoi, hoe gaat het nog met jou?” pak je meteen de telefoon om te vragen ‘alles goed met je?’ En toch vond ik dat heel leuk en persoonlijk. En papieren kerstkaartjes die per post komen vind ik toch veel leuker en meer-speciaal dan een digitaal kerstkaartje waar men met één klik op de muis de hele familie, vrienden en collega’s een kaartje stuurt. Digitale kerstkaartjes hang je niet in huis op maar papieren kaartjes wel. Dussss hopelijk kopen velen straks weer de leuke kerstpostzegels. Als U eens een luisterend oor nodig heeft….U mag me altijd schrijven hoor, ik heb twee luisterende oren, en twee ogen om te lezen.

Ohhh nog een leuk nieuwtje, prinses Madeleine, de jongste dochter van koning Karl Gustav en koningin Silvia van Zweden, en haar echtgenoot mr. Christopher O’Neill verwachten in maart 2018 hun derde kindje. Schattig leuk nieuwtje hé, maar U als peettante van Victoria, de zus van Madeleine, weet dit vast allanggggggggggg.

Nu ga ik mijn nachtpon aantrekken en slapen. Welterusten.

©missie M.

** De Big Ben

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Afgelopen maandagmiddag om 12 uur hebben ze de klokken van de Big Ben voor vier jaren het zwijgen op gelegd. Omdat de bouwvakkers in alle rust de renovatiewerkzaamheden kunnen uitvoeren.

Bouwvakkers kunnen vast tegen klokkengelui als ze stevige oordoppen dragen. Laatst zag ik een bouwvakker met een trilplaat….maar die maakte zoveel kabaal. De man droeg een koptelefoon….koptelefoon…eigenlijk een raar woord hé. Hij droeg dus zo’n dikke oranje koptelefoon, dat zijn oorbeschermers en hij keek er gewoon en relax bij. Niks geen frunsel of fronsel op zijn gezicht te zien waarbij men zou denken ‘hij heeft last van het kabaal’. Nee helemaal niet.

De prachtige Big Ben wordt de hartslag van de natie genoemd, ze houden van tradities. Op momenten van landsbelang spelen de klokken een belangrijke rol. Hij slaat al 158 jaar vier keer per uur. En nu dus alleen nog maar als uitzondering bij grote evenementen als dodenherdenking en oud en nieuw.

In de eerste wereldoorlog was de Big Ben niet verlicht en sloeg hij niet omdat men bang was dat Duitse Zeppelins de klokken zouden aanvallen. En in de Tweede wereldoorlog werden de klokken juist wel geluid als een soort van verzet.

Vier jaar renovatie vind ik wel erg lang voor de klokken van de Big Ben. De mensen zijn het 158 jaar gewend dat de Big Ben zijn klokken luid. Waarschijnlijk horen ze het niet eens meer als ze bezig zijn met het een of het ander. Als de mensen straks vier jaar geen klokkengelui hebben gehoord,en aan de stilte zijn gewend, schrikken ze zich een aap als de klokken van de Big Ben weer gaan luiden. We moeten de Queen hier op wijzen is mijn mening. Dan kan zij maatregelen nemen zodat de klokken in de avond en in de weekenden, als de bouwvakkers thuis zijn, de klokken gewoon laten beieren. Of er moeten veel meer bouwvakkers ingezet worden zodat de duur van de renovatie geen vier jaren gaat duren.

Majesteit, Ik wens U een fijne nachtrust. Doei.

©missie M.

* Brugklasser prinses Alexia

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Ach ach, ik las dat Uw 12 jarige kleindochter prinses Alexia vandaag naar de brugklas is gegaan. Wat worden ze snel groot hé. En wat vliegt de tijd want ik had niet in de gaten dat de zomervakantie alweer voorbij was.

Ik zag ook een kort filmpje toen ze op haar fiets op weg was naar school. Haar-vader-onze-koning filmde zijn dochter Alexia vanaf de zelfde plek op het gazon waar hij twee jaren geleden zijn dochter Amalia filmde toen zij op weg ging voor haar eerste schooldag op het Christelijk Gymnasium Sorghvliet. Met dit verschil dat onze koning dochter Alexia horizontaal heeft gefilmd. Bij Amalia deed hij dat verticaal. U zult nu vast denken “huh?” Hij heeft zelf niet horizontaal gefilmd, maar de camera of tablet hield hij horizontaal bij het filmen. Dan zijn er geen zwarte balkjes boven en onder het filmpje te zien.

Twaalf jaartjes, en voor een eerste schooldag als brugpieper, vol op in de schijnwerpers. We weten dat ze een zwarte skinnybroek droeg, een roze shirt, een ‘hoody-vest’ en blauwe All star gympen. Zelfs het merk oma-fiets met schijfremmen en drie versnellingen. Met een groene krat voorop de fiets. Ze stond er echt leuk op. En ook leuk om te zien dat zelfs prinsesjes op de fiets naar school gaan.

Welterusten.

Doei.

©Missie M

* Zonsverduistering in de VS

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Vandaag was er een totale zonsverduistering in de Verenigde Staten. Ze hebben er jaren op gewacht. Ik heb een live-filmpje van de zonsverduistering bekeken. Het blijft machtig mooi. De eerste foto’s waren van ongeveer 19:17 uur Nederlandse tijd. Om 20:20 was de totale zonsverduistering boven Kentucky en duurde met 3 minuten het langst.

Ik las dat speciaal voor deze zonsverduistering Bonnie Tyler op het cruiseschip ‘The Oasis of the Seas’ tijdens de verduistering en of vlak daarna op volle zee het lied “Total eclips of the Heart” zou zingen. Ik geloof niet dat ik dat zou waarderen als ik dan cruiseklant zou zijn tijdens de zeldzame zonsverduistering. Ik zou op dat moment liever aaaaahhhhh’s  en ohhhhhh’s van bewondering willen horen, of juist ‘total stilte’ op dat moment, maar zeker geen popmuziek op volle volume. Dan hoor je toch niet als de maan voor de zon schuift.

De volgende zonsverduistering is op 2 juli 2019 boven de Grote Oceaan ten westen van Chili.

Doei.

 

 

* Wegkruisen

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Ik las in de krant dat het bisdom parochies adviseert om gietijzeren of bronzen wegkruisen te vervangen voor kunststof wegkruisen. Omdat de laatste tijd steeds vaker oude wegkruisen worden vernield of gestolen. Maar ook een kunststof kruis is duur. Wel jammer dat zulke oude beelden of kruisen ‘verstopt’ moeten worden. Vroeger diende het kruis als bescherming tegen het kwaad. Bescherming tegen vampiers en tegen slechte mensen.

Dan zie ik de nieuwsberichten op tv. Een aanslag in Barcelona en in Finland. Waarom waarom? Tjonge jonge jonge wat erg. Wat een misdadigers.

We zouden eigenlijk overal kruisjes moeten plaatsen om een statement te maken. Een kruis als symbool als bescherming tegen ‘slechte’ mensen.

Welterusten

©missie M.

 

* Vallende sterren

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Ik stond zo juist buiten naar de donkere lucht te kijken. Als U ook buiten heeft gestaan en heeft gedacht “Wat mis ik nou?” dan wil ik U vertellen dat de afgelopen avonden best veel sterren uit de lucht zijn gevallen. Die mist U dus. Van 17 juli tot 24 augustus is er sterrenregen.

Bij elke vallende ster mag U een wens doen, maar die wens moet U niet verklappen want dan komt ze niet uit. Afgelopen nacht was het maximum aantal gevallen sterren. Helaas heb ik die niet gezien anders had ik een hoop wensen kunnen doen. Komende nacht kunt U ze ook nog zien als het niet bewolkt is, vooral rond middernacht word de piek verwacht. En als U een wens heeft gedaan dan ssssttttt niemand zeggen. Mocht het zo zijn dat U maar twee wensen heeft en er vallen vier sterren dan kunt u bij de derde ster wensen dat wens 1 uitkomt, en bij de vierde ster kan U wensen dat de tweede wens uitkomt….maar ook wens 3 en 4 moet U niet hard op zeggen.

Mochten er in Uw bijzijn geen sterren vallen moet U toch maar niet verklappen welke wens op Uw verlanglijstje stond, want als er later nog een ster valt gaan journalisten raden en vragen ‘majesteit, Wat heeft U zich gewenst? Was dat de wens die U onlangs heeft verklapt?’ Aangezien we niet van jokken houden zal U braaf knikken en niet zeggen ‘nee die wens was het niet’. Met het gevolg dat Uw wens in de krant op de voorpagina komt te staan en de wens daarom niet uitkomt.

Nu een andere ster. Maar zeker geen vallende. Ik las dat Charles Aznavour op 24 augustus een koperen ster krijgt op de Walk of Fame in Hollywood. De Franse Charles Aznavour treed op zijn 93-ste leeftijd nog steeds overal ter wereld op en trekt volle zalen. Dat is toch magnefiek hé.Geweldig!!

Welterusten.

©missie M.

** Gender-identiteitscrisis

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Ach ach ach, majesteit, ach ach ach. De kranten melden er elke dag iets over en de discussies vliegen alle kanten uit. Gender-identiteit. Ik ben toch echt niet sinds kort op deze wereld’ en toch leer ik nog elke dag bij. Nog niet zolang geleden hoorde ik zelden tot nooit het woord gender en nu sinds kort hoor of lees ik het bijna elke dag.

Twee jaren geleden schreef ik in een blog (Oud en Nieuw dec. ’15 en een blog …) over Caitlyn Jenner, voorheen de oud-Olympisch kampioen Bruce Jenner die zich ná zijn zestigste liet ‘ombouwen’ tot vrouw. De verhalen gingen dat hij spijt had van deze dure geslachtsverandering, want hij was ongelukkig, eenzaam en viel nog steeds op vrouwen. Ian Halperin (auteur en biograaf van familie Kardashian) vertelde vorig jaar dat Caitlyn overwoog om weer man te worden. Maar bij het tv-programma ‘Jensen in USA’ zag ik wel een gelukkige Caitlyn…die Bruce ergens van binnen nog had ‘zitten’.

Gender is niet het zelfde als sekse. Dan was het simpel want iemand is man of vrouw. Gender is gevoelsmatig, hoe iemand door anderen word gezien of zich zelf ziet.

Als een vrouw zich van binnen mannelijk voelt, of als een man zich van binnen vrouwelijk voelt, spreekt men van een gender identiteitsstoornis. Dan heeft men het gevoel in het verkeerd lichaam te zitten.

Tot zover kan ik het redelijk volgen en begrijpen. Maar dat men het vervelend vind als op het station word omgeroepen ‘geachte dames en heren’ en men liever wil dat er ‘geachte reizigers’ word omgeroepen. Of dat er bij de burgerlijke stand geen ‘gender’ meer word genoteerd. En dat men  gender-neutrale toiletten wil. Toiletten waar zowel mannen en vrouwen hun behoefte kunnen doen gaat mij toch een brug te ver.

Hoe wil men vrouwen oproepen voor een bevolkingsonderzoek als niet meer ‘mevrouw’ genoteerd word?

En is een dame dan nog wel veilig op toiletten waar net zo goed een complete motorbende langs komt, of de maffia met z’n vieren vijven of zessen komt piesen terwijl twee leden in de gang op de uitkijk blijven staan. En dan met de revolver op de deur bonkt als zij nog niet klaar is.

Ik wil niet op het herentoilet of tussen heren op het toilet alleen omdat er ‘genders’ zijn die op beide toiletten niet willen vanwege dat ene bordje op de deur. Die potten bij de heren zijn me te hoog, er zit geen schot tussen en geen deurtje voor. Wat is het probleem? vroeg iemand, dan neem je toch de toilet met deur.

Nou, het probleem kan zijn dat hij al ‘klatert’ als de dame binnen komt. Moet de dame dan met een hand voor de ogen op zoek naar een onbezet toilet achter een deur?
En als ze achter die deur weer tevoorschijn komt, haar handen wil wassen, waar een spiegel hangt waarin men achterom kan kijken zonder om te draaien, terwijl er vast weer de volgende met zijn broek open staat te klateren. Ze schudden met dat zakie, rits dicht, slaan je op de schouder op het moment als je de lipstick gebruikt, en gaan weg.

Iemand zei toen letterlijk “En het is ook een eigen keuze daarnaar te kijken, of niet?”

Maar dan kan een gender ook de keuze maken om naar dat bordje op de deur te kijken of niet. Hét is maar een bordje hoor.

De gender wil het damestoilet niet gebruiken omdat er het bordje ‘dames’ opstaat, en wil het herentoilet niet gebruiken omdat er het bordje ‘heren’ op staat. Wat maakt de gender dan zoveel anders dan de dame die niet naar het herentoilet wil gaan omdat er niet alleen een bordje ‘heren’ op de deur staat, maar ook nog eens heren aanwezig zijn achter die deur.

Er zijn drie toiletgroepen, als je niet op het heren of dames toilet wil vanwege dat bordje, dan ga je toch op het toilet met de extra brede deur. Het invaliden toilet. Maak op de deur een nieuw bordje met de woorden ‘speciaal voor invaliden, en voor het verschonen van baby-luiers, voor mensen die niet langer kunnen wachten omdat er een file staat voor het damestoilet, en voor ‘mensen met een genderidentiteitsstoornis’.
Die toiletten zijn heel ruim en neutraal. Die enkele invalide en die enkele gender die er gebruik van maken, dat zal vast met onderling overleg  lukken.

Iemand noemde het asociaal om wel eens naar een invalidentoilet te gaan als het damestoilet bezet is, de rij te lang is, of als er een ‘kakelverse’ geur hangt, en diegene achter de deur nog lang niet klaar is met ‘bakken’, dan ga ik op het invalidentoilet als die niet bezet is en het er naar uit ziet dat die de eerste tijd ook niet gebruikt gaat worden. Vind ik niets asociaal aan. Zo’n invalidentoilet kan dagen ongebruikt blijven. Het water in de toilet-bak zal toch geregeld doorgespoeld moeten worden ivm de legionellabacterie.

Wel vallen over een bordje op de toilet deur, vallen als op het station ‘geachte dames en heren uw trein heeft vertraging” word omgeroepen. Maar dan zelf spreken over mijn “dochter” en over ‘zij, ze en haar’. Is het woord ‘dochter’ dan niet té emotioneel beladen voor een meisje dat niet meisje genoemd wil worden?

Majesteit, wie weet hierop het juiste antwoord?

Welterusten.

©missie M.

 

 

 

** Prins Laurent

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Ik las vanmorgen dat de vader van Maxima is overleden. Wilt U koningin Maxima namens mij condoleren?

In onze krant stond een foto van de Belgische prins Laurent. Het leek wel een foto uit een cabaretvoorstelling. Een flinke prins in blauw kapiteins-uniforum met goudkleurige knopen en een witte kapitein-pet op zijn hoofd, zittend op een goudkleurige stoel, turend op zijn horloge. Met grote zwarte letters boven de foto ‘Weer misstap van prins Laurent”. ‘Wat heeft hij nu weer uitgespookt’ vroeg ik me af.

De Belgische premier Charles Michel is woedend en heeft meer dan genoeg van de misstappen van de 53-jarige broer van de koning. Het kon weleens een dure grap worden voor de prins. Er komt een proportionele sanctie als het aan de premier ligt. In het parlement overwegen ze de hoogte van de boete die ze de prins gaan op leggen. Twee partijen willen de toelage van de prins helemaal stopzetten. Dat kan toch niet?

Hij word al ‘de overbodige prins’ genoemd en dat vind ik dan weer zo zo zo on-leuk. Zijn vader is koning, zijn moeder is koningin, zijn broer is koning, zijn schoonzus koningin. Zijn oom was koning en zijn tante was koningin. Dan zou je als prins al gauw het gevoel krijgen “ik ben anders”. En hij is ook anders.

Maar tja, De Belgische prins haalde zich met zijn “anders-zijn” wel effe de woede op de hals met een optreden op de Chinese ambassade. Hij ‘woonde’ er in militair ornaat de festiviteiten rond de 90ste verjaardag van het Chinese Volksleger bij zonder dat de regering en/of de koning daar van op de hoogte waren. Ze kwamen er pas achter nadat prins Laurent zelf een foto van zijn bezoek op twitter had geplaatst. Ik moest wel lachen toen ik het las, hahahaha…. maar men vind het niet hahahaha. Dat was ‘een frats teveel’ stond in de krant. Hij had toestemming moeten vragen, maar hij kon ook weten dat hij die toestemming nooit zou krijgen.

De prins heeft geen officiële taak en ‘loopt er maar een beetje bij’. Ze nemen hem niet serieus omdat bij de prins het juiste maatgevoel ontbreekt. Het  ontbreekt hem aan het besef tot hoever hij kan gaan als lid van de koninklijke familie. Had hij een dierenasiel bezocht of een prijsuitreiking gedaan op een vogelkeuring dan was er geen probleem geweest stond in de krant.

Maar de prins wil zich graag nuttig maken en probeert zelf een takenpakket in te vullen. Zo ontmoette hij de premier van Sri Lanka, hij bezocht Congo, de Belgische oud-kolonie en een berucht politiek mijnenveld”.

Ach majesteit, hij is eigenwijs, stijfkoppig en vast nog veel en veel meer, maar tegelijkertijd ook wel ietsjes vertederend en onhandig…en toch ook een beetje cabaret. Maar het Belgische koningshuis hoort geen cabaret te zijn.

Ik ga snel slapen,welterusten,doei.

©missie M.