*200 jaar Koninkrijk der Nederlanden

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Het is me wel een jaar zeg. Een nieuwe koning en koningin, een nieuwe postzegel met de koning er bovenop, een nieuw twee euro muntstuk en dan nog eens het 200 jaar koninkrijk der Nederlanden-jubileum. Een jubileumfeest van zes dagen. ZES dagen lang optredens en feestgedoe. En…en…jawel twee jaar lang word dit jubileum gevierd (?) Omdat prins Willem Frederik in 1813, precies 200 jaar geleden, met de boot aankwam en toen koning Willem I werd. Kon dat jubileum niet groots op één dag gevierd worden en zes weken lang een Weesgegroetje extra !?. Zelfs de Nederlandse mariniers hebben gerepeteerd voor het feest en het toneelstuk met Huub Stapel als prins Willem Frederik.

En afgelopen week ook nog de vreugde bij de piloten om die JSF te zien vliegen. Het gevechtsvliegmachine van miljoennnnnnnnnn euro’s per stuk.

Welterusten.

©missie M.

-Vondeling

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

U heeft het vast gevolgd dat er een baby te vondeling was gelegd. Een jongetje. Iets later bleek dat deze baby nog een zusje had dat twee jaar geleden in Duitsland te vondeling was gelegd.

De politie heeft de moeder kunnen opsporen. En nu wil die moeder het zoontje graag zien. Zij zou gehandeld hebben uit angst verstoten te worden in de “gelovige” gemeente waar ze woont. Ze is jarenlang lid van de plaatselijke schutterij. Men zou haar met scheve ogen  aan kunnen kijken als ze ongetrouwd een kind zou krijgen. Het zou een schande zijn.

Als ze zich zoveel aantrekt van die gelovige gemeenschap was ze niet als ongehuwde het koffer ingedoken. En als ze het allemaal zo erg vind….waarom wil ze haar zoontje zien en geeft ze geen kik over het dochtertje dat ze twee jaar geleden al ergens te vondeling heeft gelegd? Ook door de druk van de gelovige gemeenschap?

Toen ik op school zat waren er veel gelovigen die het een schande vonden als iemand ongehuwd een kindje kreeg, maar niemand van al die gelovigen en streng gelovigen heeft ooit een steen genomen om te gooien. Ze gingen zelfs op kraamvisite als het zo ver was. En tig tieners kregen dat kindje en geen haar op hun hoofd dacht er ook maar aan om dat kindje ergens neer te leggen en weg te lopen. Hoera voor al die jonge moedertjes.

Zo, dat moest ik even kwijt. Doei.

©missie M.

*De nieuwe postzegel

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik zag hem gisteren al op tv en nu in de krant. De nieuwe postzegel met de afbeelding van onze koning er op. Het zou een recente foto zijn zei de mevrouw op tv. Wat is recent als de postzegel straks 30 jaar dezelfde afbeelding zal hebben? En de postzegel is pas vanaf 2014 te koop. Deze zegel zou naar de allereerste zegel verwijzen waarop een portret van koning Willem III stond. Die Willem kwam in 1849 op de koningstroon. Ik zie geen gelijkenis met de zegel van destijds. Het gezicht van koning III stond er vanaf de zijkant op en onze koning Willem kan men in de ogen kijken. Ik zal de eerste postzegel van onze koning in het doosje leggen naast de kinderpostzegel van 2012, de zegels met de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariaan erop.

De blauwe zegels zijn voor kleine enveloppen, de rode zijn voor de zwaardere brieven en de witte zijn voor internationale post. Dat is duidelijk maar is de prijs ook duidelijk of word er weer een 1 op geplaatst en vraagt ieder zich af “hoe duur was deze zegel nou echt?” want zo kan de postzegel stiekem duurder worden.

Als ik deze mail zou versturen zou ik er een blauwe postzegel op plakken.

doei

©missie M.

**Bezuinigen op rechtsbijstand

Lieve beste prinses Beatrix, majesteit,

Hiep, hoi ik ben opgelucht omdat ik een mooie uitspraak heb gelezen in onze krant. En wel een uitspraak van Uw zoon, onze koning Willem Alexander. Waar moet ik beginnen? uh….hier…Tijdens zijn kennismakingstournee op de zes Caribische eilanden kwam onze koning met de bus “heel toevallig” een groep boze demonstranten op Bonaire tegen. Soheeey. In Thorn mocht ik als bezoeker niet eens een paraplu mee nemen of mijn auto ergens in de nabije omgeving parkeren. Maar enfin. Koning Willem Alexander en Maxima stapten uit de bus en gingen in gesprek met de boze demonstranten. Bijna allemaal dezelfde demonstranten die hij twee jaar eerder ook al een luisterend oor had geboden toen U en Uw luisterende oren er ook bij waren.

De boze demonstranten vragen aandacht omdat:

1: er sprake is van verslechtering van de levensstandaard,2: de afname van de koopkracht,3: toename van de armoede, 4: onzekerheid over de toekomst en 5: vervreemding van de samenleving aldus een demonstrant.

“Ik hoop dat de koning zijn macht en invloed gebruikt” aldus een van die vertegenwoordigers van de actiegroepen die uitgenodigd waren om op gesprek te komen. Koning Willem Alexander heeft twee dagen de uitdaging om de “meer-afstandelijke bevolking” te overtuigen dat hij een “all inclusive koning” is stond in de krant.

Onze koning had vlak voor zijn vertrek van Bonaire naar Curaçao gezegd: “Ik ben koning van alle Nederlanders, van alle mensen in het koninkrijk”. Eerder had hij op Sint maarten gezegd:”Ik zal als koning u naar beste vermogen vertegenwoordigen”.

En dát…dát zijn toch prachtige woorden waar ik een jippie-gevoel bij kreeg. Woorden uit het toverboek van een fantastische sprookjeskoning. Want nu weet ik dat ik ook mag demonstreren met de zelfde punten als de hierboven. Ik heb toch nog een heel belangrijk punt extra. Namelijk punt 6

Ik zal voor punt 6 even een toepasselijk lied op de achtergrond zetten. Klaar. Muziek loopt. Hier komt punt 6:

Vorige week de 15-de november…toen onze koning elders in het Tropisch Nederlands Koninkrijk op tournee was….hebben 150 advocaten geprotesteerd voor het gebouw van de Tweede kamer in Den Haag tegen de plannen van het kabinet. Ik geloof dat dit ook “boze” demonstranten waren. En nog wel 150 stuks. Boos omdat het kabinet miljoenen wil bezuinigen op de gefinancierde rechtsbijstand. De advocaten vrezen dat daardoor alleen nog rijke mensen toegang hebben tot de rechtsbijstand. Hoe is het mogelijk dat daar zoveel miljoenen op bezuinigd gaat worden???!!!! In deze tijd waar het kabinet gevangenissen wil sluiten waardoor criminelen thuis kunnen wonen met een enkelband om hun enkel, en niet-gevangen-mensen met gemak op straat gezet worden. Dit is een zaak voor een koning die koning is van alle Nederlanders van het koninkrijk. Een koning van alle Nederlanders die hij naar beste vermogen gaat vertegenwoordigen. Een zaak voor de koning om de meer-afstandelijke-bevolking te overtuigen dat hij een All-Inclusive-koning is.

Wilt U deze brief bij Uw zoon op het bureau of nachtkastje leggen? Want ik hoop dat hij als koning zijn macht en invloed gebruikt om hier een stokje voor te steken.

Fijne dag, Doei.

©missie M.

**Kennismakingsreisje van de koning en koningin

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Daar stond ze dan weer met haar mooie hoed…in mijn krant van afgelopen donderdag. Blij verwelkomd in Philipsburg, de hoofdstad van St.Maarten. Het begin van een kennismakingsrondreis langs de zes Caraïbische eilanden. Er werd zelfs een plaquette onthuld die aan dit bezoek moet blijven herinneren. Kennismaking? Wie kent Maxima en koning Willem dan nog niet? Dat moet vast iemand zijn met twee voelsprieten op zijn helm, afkomstig van een andere planeet. Ik ken ons koningspaar wel, maar dan alleen via krant en tv. Die keer dat hij op bezoek was in Limburg tel ik niet mee als kennismakingsbezoek. Komt hij eindelijk eens naar het Limburg met koninginnendag…en gaat dan met een toiletpot gooien in een tweedehands-toiletgooi-spel.

En vandaag stonden ze er weer in…zo blij. Op bezoek op…in…Sint-Eustatius. Koning Willem was met het regeringstoestel zelf gevlogen vanaf Sint Maarten. Het lijkt wel koninginnendag op de Caraïbische eilanden. “Dit eiland heeft een fantastische toekomst” zegt koning Willem tegen de Caraïbianen die vervolgens luid juichen….Snik snik…en hij was zo blij en bijna emotioneel toen hij deze woorden in het Engels door de lucht blies met behulp van een microfoon. Snik. Onze koning danst op een eiland met de naam Saba, praat er met de plaatselijke bevolking over de fantastische toekomst, en wij blijven achter met Mark Rutte. Ik kan er alleen maar van dromen dat Mark Rutte dit ooit in ons land kan zeggen. Terwijl de Nederlandse bevolking zoveel offers en geld betaalt elke maand…. en er zo weinig van terug ziet. Een oude man zegt blij te zijn dat Saba een deel van Nederland is zo kan hij nu in een goed huis wonen. Er word daar flink en mooi gebouwd dank zij Nederland en Europese gelden.

Ik herhaal even de woorden die onze koning voorlas op prinsjesdag: De burger gaat participeren en moet daar eigenlijk blij om zijn, want het geeft zijn leven en dat van zijn naasten meer zin”.

En dan die plaquette. Mooi mooi mooi, maar is daar een plaquette voor nodig om dit bezoek te herinneren? Ik denk dat alle eilandbewoners en hun nakomelingen dit bezoek nooit meer zullen vergeten en de koning en koningin al helemaal niet, want koning Willem wist zelfs nog hoe de zoete aardappelen in 1987 smaakten. Tenminste dat vertelde Willem tegen de mevrouw die hem foto’s overhandigde van zijn bezoek destijds.

Doei.

©missie M.

*Koningsdag in België

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Het is vandaag koningsdag in België en de koning mag er volgens traditie niet bij zijn omdat het on-sjiek is. De Belgen vinden het ongepast als de koning mee zou doen met zijn eigen “bewieroking”. Er word dan in het federale parlement door premier Di Rupo vol lof gepraat over de koning, ook al is hij pas vier maanden koning en pas jarig op 15 april. De afgetreden koning Albert en zijn Paola mogen nu wel bij de koningsdagviering aanwezig zijn.

Wat ik wel erg vreemd vind is dat 80.000 federale ambtenaren een vrije dag hebben. Gemeentelijke loketten zijn gesloten. Er worden concerten en dankfeesten georganiseerd voor ‘lokale autoriteiten’. “Militairen en burgerpersoneel komen samen voor een toost op de koning en een maaltijd om hun gehechtheid aan het vorstenhuis te betuigen” aldus een woordvoerder van Defensie. En alle Belgische kinderen moeten naar school.

Wat vindt U hiervan? Wat ik me dan afvraag: Zou die ‘gehechtheid aan het vorstenhuis’ ook zo groot zijn zonder die maaltijd?

Ik wens U een fijne Belgische-collegakoningsdag.

doei

©missie M.

***De stookkosten van het kasteel van de oude koning in België

Lieve beste koning Albert, majesteit,

Ik las dat U moeite heeft met de verminderde dotatie van 923.000 euro. Wat een hoop geld zeg. U vraagt aan de regering of ze een deel van Uw kosten willen overnemen. Het is voor verwarmingskosten in Uw kasteel of de brandstof voor het koninklijk jacht.

Wat een triesttigheid als de koning om geld moet vragen. Ik zou dat koninklijk jacht laten varen als ik U was. Varen in de zin van: ‘laat gaan laat gaan met die banaan’. We moeten allemaal inleveren….dat komt door Uw Brussel. Ook in Nederland zijn veel mensen in de problemen gekomen. Dan gaat het niet om brandstof voor het jacht, maar om eten en kleding te kunnen kopen. We moeten het allemaal positief bekijken. Onze gepensioneerden, bejaarden en werkelozen moeten ook hun spaarpotje aanbreken en zij hebben minder dan U. Als mijn ‘prins’ straks met pensioen mag gaan dan krijgt hij geen partnerrecht meer zoals dat tot voor kort was. Het recht dat de vrouw dan ook kon “meeleven” van dat pensioen, tenslotte heeft de vrouw-des-huizes steeds voor partner, kinderen, huis, en haard gezorgd. Zelfs vrouwen die van hun man al jaren gescheiden zijn hebben/hadden recht op een gedeelte van het pensioen van de man. Uw vrouw krijgt natuurlijk wel nog dat partnerrecht neem ik aan.

Ik raad U aan om zonnepanelen te laten plaatsen, en om tochtstrippen te kopen voor langs ramen en deuren. Dat scheelt best wel. En zo’n tochtworst voor de deur te leggen. Raadzaam om alleen de ruimten waar U verblijft met Paola te verwarmen. De slaapkamer zou ik niet verwarmen. Het is toch ook gezonder om in een frisse slaapkamer te slapen. Dan krijgt U niet zo’n droge mond en keel. Ach als U met wintersport gaat staat het ook zo romantisch als Paola met een dikke coltrui naast U staat terwijl U liefdevol een arm om haar slaat. Paola met een warme kop koffie of thee tussen beide handen geklemd. Dat moment kan U nu ook thuis beleven.

Ik wens U een fijne nachtrust, doeiiiiiiiii

©missie M.

**Smarties en poeziëalbums

Lieve beste prinses Beatrix, Majesteit,

De wereld gaat echt sneller dan vroeger als U het mij zou vragen.

Met alle luxe van vandaag vind ik het een arme boel geworden. In ons dorp waren er vroeger bijna geen tweeverdieners, men had het niet ‘breed’, als U begrijpt wat ik bedoel. Niemand had een pinpas denk ik, internet was er nog niet, en toch had dat piepkleine dorp een groene kruisgebouw, een bakkerij, kruidenier, een melkman, een smid, een postbank en een ‘boerenleenbank’. En een kerk, een kleuterschool en lagere school, een fanfare, een zangkoor, een vrouwenbond, een grote voetbalclub mét voetbalveld én kantine, een scoutinggroep. Nu, nu staan er overal tig winkelpanden en scholen leeg en is er niet eens een pinautomaat in het dorp…..te duur aan onderhoudskosten zegt men. Zo’n vierkantig klein hokje waar men kan pinnen is nog te duur, maar vergeleken met vroeger besparen ze er een groot gebouw met verwarming, water, stroom én personeel mee uit.

Vroeger was het vanzelfsprekend dat zieken of hulpbehoevenden pillen en thuiszorg kregen. Maar soms sprong de familie of buren in om te helpen. Iedereen betaalde een normaal bedrag aan het ziekenfonds, en rijkerds hadden een particulieren verzekering, ze kregen dan ook een “eersteklas” ziekenhuiskamer en waren eerder aan de beurt bij een dokter of tandarts. Nu betalen de “gewone” mensen veel en veel meer geld dan toendertijd de particulieren voor veel minder zorg.

Ministers zoals bv van Agt of den Uil kon je gewoon geloven, dat waren ‘hoeders’ van het volk. Nu? Helaas. Vroeger was alles anders, echter. Als je ergens mee in je maag zat waren er altijd een paar oren die naar je te luisterden, en anders was er nog wel ergens een biechtstoel.

Vaak verlang ik terug naar die tijd van rolletjes smarties, zakjes treets of naar het poeziealbum met versjes van ouders, broertjes en zusjes, vriendjes en klasgenootjes erin. Ja zelfs de kleuterjuf, en de juffen uit de tweede en derde klas maakten er een leuke bladzijde in. Mooie poezieplaatjes met glittertjes en grappige spreukjes op de linkerbladzijde.

welterusten.

©missie M.

 

**Een teken

Beste prinses Beatrix, majesteit,

Onderweg zag ik een auto met Duits kenteken. In dat kenteken stonden de letters DUF. Ik glimlachte en dacht: “grappig”. Een heel eind verder reed een auto met Belgisch kenteken voorbij. In het kenteken stonden de letters  DEF. Ik dacht: “wat een toeval”. Ik was benieuwd welke kentekenletters er nog aan me voorbij zouden gaan. Ik had gehoopt op LEF maar LEF bleef weg.

Op weg naar huis zag ik 6 meeuwen op één lantaarnpaal zitten. Ik dacht “grappig”. Op de volgende lantaarnpaal zaten er vijf stuks op, daarna een lantaarnpaal met 3 stuks en nog eentje met 3 stuks. Ik dacht: “Wat een toeval”, op de eerste lantaarnpaal zat er geen éne meeuw en de volgende 9 lantaarnpalen waren allemaal bezet. Dit moet een telefoonnummer zijn als u het mij vraagt. 06 533…..

Welk gsm-nummer heeft onze koning, Uw zoon, want volgens mij wil de Nederlandse natuur dat ik hem even een SMS stuur. En dan moet ik de letters LEF door seinen. Lef staat voor MOED en DURF.  Tja, de natuur…het was natuurlijk een spellingsfout met die Duitse kentekenplaat, en dat wou de natuur goed maken met een Belgische kentekenplaat. Gelukkig kwam de boodschap toch nog vanzelf bij me op.

Koning Willem-Alexander, ik wens U veel MOED EN DURF.

Doei.

©missie M.