** “Hoe dichter bij Dort, Hoe mooier het word” zei de koning

Koningsdag in Dordrecht 27 april 2015

Het is nu 14:30 uur ongeveer en ik wil U even vertellen hoe ik de koningsdag heb ervaren. Ik heb bij de tv gezeten…..met een oranje-gebakje en een kop thee gekeken naar koningsdag op tv dus. Ach wat een feest. Het zonnetje scheen. Wat een mooie mensen op straat. Wat zagen Prins Maurits en zijn Mariléne er goed uit. Prachtig paar. Mariléne was gelukkig niet meer zo vel-over-bot. De prins vond het zonnig maar koud. Mariléne zei daarop dat het wel mee viel met de kou. Maar ze blijkt meerdere laagjes kleding te dragen.

Ons koningpaar ziet/zag er ook prachtig uit. De koning draagt een grijs kostuum met licht blauwe stropdas. Maxima ziet er uit als een heuse filmster. Een glanzende donker-roze strakke jurk met in dezelfde kleur roze (wel een tint donkerder) een grote hoed met brede rand. Over de jurk een poncho…. of is het een cape? …jas-poncho?…jas-cape… in de zelfde kleur als de hoed (of nog een tint donkerder). De kinderen van de koning….drie op een rij….schattige gezichtjes, leuk de haartjes gedaan, maar met “sombere” cape`s…heel sombere capes…heel erg sombere capes. Het leken wel de kinderen van familie von Trapp uit de sound-of-music vóórdat de nieuwe gouvernante de bloemengordijnen had ontdekt om er fleurige kinderkleding van te maken. Onder hun cape droegen ze volgens mij wel leuke jurkjes geloof ik. Soms zag ik een flard van het jurkje of stukje mouw. Amalia droeg een blauwe jurk onder de donkere cape, Ariaan een witte jurk, Alexia een gebroken-wit met rood bolero vestje en rode strik.

In de kerk had ik wel te doen met de meneer die achter Maxima-en-haar-hoed zat. Hij zag geen steek, alleen maar hoed als hij vooruit keek….in de aanwezige-kleur-donkerroze. Als hij vannacht zijn ogen sluit ziet hij de kleur nog steeds in zijn droom denk ik.

In de kerk kondigde een jong meisje de zware volwassen klassieke muziek aan. Bij het laatste koor met mannen en vrouwen “-zwaargezang” zag ik lieve prinses Laurentien verkrampt kijken. Het klonk allemaal wel ridder-achtig…”ridders in gevecht” dan wel hé…maar mijn smaak was het niet. Onze koning keek bleekjes vond ik. Misschien was hij in gedachte bij een lekker broodje kaas. Bij de laatste toon van het koor….liet hij een diepe zichtbare zucht…blij applaudisseerde ze allemaal…dat applaus was vast omdat men blij was dat het …lied…muziekstuk…afgelopen was. Het jonge meisje wenste ieder nog een fijne prettige dag.

Het koningspaar liep met de burgemeester naar de buitendeur van de kerk, Maxima blijft in de kerkpad wat achter om handjes te schudden, en onderweg stoppen ze bij een groot Bach kerkorgel met ijverige organist. Het blijkt een beroemd orgel te zijn met twee orgeltrappers om zo lucht in het orgel te trappen. Mooi.

Gelukkig, met het “dat hebben we weer gehad” -gevoel…lopen ze verder richting “buitenkerkdeur”….op naar rust en frisse buitenlucht. Weg uit het klassieke geluid…..ach…buiten staan daar weer muzikanten met violen te violen. Hendel van Bach werd gespeeld.

In eens zit de koninklijke familie in een open electric. bus. Een journalist vroeg aan prins Bernard jr. en zijn Anette “Hoe was het binnen?” Hij antwoord “heel mooi” De journalist vraagt of ze genoten hebben. Bernard jr. antwoord “absoluut”. Zijn broer prins Maurits en zijn Mariléne en Anette gaven er geen antwoord op, en toen wist ik dat zij het koor in de kerk ook een zwaar riddergevecht hadden gevonden. De bus gaat rijden en de koninklijke familieleden zwaaien. Lieve Laurentien zwaait voornamelijk met links en kijkt geregeld naar rechts. Beveiligers lopen voorop.

Dordrecht heeft alles uit de kast gehaald. Een vrouwelijke Stadsomroeper kondigt de koning aan “zegt ’t voort, zegt ’t voort”. Er word sinaasappel-likeur gemaakt. gebrande koffiebonen bekeken, raar kapsel bekeken, professionele modeontwerpsters gesproken, een praatje met mensen van een zadenkwekerij omdat ze zaden leveren aan een moestuin -traject in Z.Afrika. Het koningspaar liep naar een tafel met zittende dames, een buitenlandse-culturen-project met de naam “Wereld wijven”. Een handwerkgroep, ze maken kussens om “werkervaring” op te doen.

Wat is er nog meer te zien? Sieraden en sieradenontwerpers. Mode en modeontwerpers, Viool en een vioolontwerpster, speelgoed en een speelgoedontwerper, Gebakjes, koekjes en bonbons en hun ontwerpers, bakkers.

De vioolmaakster heeft zes maanden gewerkt aan de Amalia-viool. De Amalia-viool is oranje en iets transparant meende ik te horen.Enfin de vioolmaakster bied Maxima de Amalia-viool aan voor het instrumentenfonds. Het fonds voor kinderen die normaal niet de kans krijgen om een instrument te leren spelen. Maxima is blij met dit geschenk.

Prins Constantijn ook, want hij is beschermheer van Stichting Nederlandse Vioolconcoursen.

Toen ons koningspaar op de wijnbrug stond zag ik de voeten van onze koning wat onrustig schravelen. Zullen zijn nieuwe schoenen knellen aan de tenen of bij de hak? Of had hij het koud? Er dreven kroontjes op het water,, gemaakt door de speelgoedontwerper. Het koningspaar werd toegezongen en de andere hoogheden kwamen ook op de brug staan.

Ze lopen verder. Dan zien we de Nederlandse pijprokers club,, en een groep veteranen. En schoolkinderen,

Op weg naar museum “Hof van Nederland” dat vandaag word geopend. Het koningspaar en hun familieleden lopen er naar toe.Vandaag mag niet iedereen naar ‘Hof van Nederland’. Daar waar de eerste Statenvergadering plaatsvond in 1572. Op het binnenplaatsje zitten genodigden. Er word een stukje geschiedenis uit het jaar 1572  ten tonele gebracht.Over de verdreven prins van Oranje. Er was destijds een vergadering van vijf dagen nodig. Ging over Spaanse overheersers, en over het verbond burgers. Dat de burger mag denken wat ie wil denken. Voor vrijheid in een vrij land. Dit werd nogmaals ondertekend door de koning en koningin en de andere koninklijke leden. De pen haperde bij Annette en Bernard. Ook bij Pieter Cristiaan en zijn Anita. Zal het dezelfde pen zijn van 443 jaar geleden?

Dan gaat het gezelschap verder. Richting het druk bezochte Statenplein. Wat een saamhorigheid op dit plein. Disjockey’s, dansende jeugd, vlaggengezwaai, De kinderen-voor-kinderen-dans op het koningslied. Amalia kent het lied want ze zingt mee. Drie zangers die een lied zingen met de woorden “hoofd omhoog, kop op en neer”. En Nielson zingt “ik voel me sexy als ik dans”. Bijna iedereen sjonkelt mee, zelfs de burgemeester.

En op het podium spreekt de koning het volk toe, en zegt dan een zin die het volk moet afmaken. “Hoe dichter bij Dort, Hoe mooier……het wordt”.

Het Wilhelmus werd gezongen en het klonk prachtiger dan ooit.

Het was een mooie dag.

Waar zat U? Uw zus en Pieter? en Mabel met de kinderen? Lekker knus in de grote huiskamer, bij de tv? met wat koffie en een oranje-koekje?

Doeiiii

©missie M.

 

** Koningsdag

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix

OPSTAANNNNNNNN!! Het is koningsdag vandaag. We hebben een vrije dag, althans velen hebben een vrije dag. Ook Uw zoon de koning. Die heeft vandaag “ander-werk-aan-de-winkel” op zijn verjaardag, koningsdag, maar hij heeft de lintjes gelukkig al uitgedeeld aan de burgemeesters. Dit jaar waren het minder.

Vorig jaar kregen 3155 mensen een lintje. Dit jaar waren er 3151 mensen voorgedragen, maar hebben maar 2838 mensen een lintje gekregen. Dus een stuk minder dan vorig jaar. Het “Kapittel voor de Civiele Orden” gaat over de onderscheidingen en weet niet waarom het nu minder is. Ruim 1000 vrouwen en ruim 1800 mannen kregen een lintje stond in de krant.

Twaalf kregen een lint in de Orde van de Nederlandse Leeuw, de anderen in de Orde van Oranje-Nassau  Of je word “lid” in de orde….of je word “ridder” in de orde.Offff….een stap hoger dan ridder is officier, Dan word “officier” in de Orde van Oranje-Nassau. Ik zou het te gek vinden om geridderd te worden. Mijn eigen ijzeren harnas in de gang. Met pluim op mijn muts als ik op de fiets naar de Liddl ga. Maar dat gaat zomaar niet, o nee. Men word eerst “voorgedragen” …..terwijl de aanstaande officier, ridder of lid-in-de-orde van niets weten….en zeker vijf personen moeten deze voordracht ondertekenen of onderstrepen. En dan word bekeken of men voldoet om een lintje te krijgen. Dan is het beter om geen strafblad te hebben, of nog veel openstaande verkeersovertredingen….of op de Dam hebt  staan schreeuwen…. of pas een paar weken of maanden actief als vrijwilliger zijn. De meeste lintjesontvangers zijn inderdaad vrijwilliger. Maaruh:

Jurgen Raymann heeft een ridder-lint gekregen omdat hij cabaretier is, én tv-presentator, én hij maakt via workshops maatschappelijke taboeonderwerpen bespreekbaar, zoals huiselijk geweld.

Oscar Hammerstein, een advokaat, werd geridderd voor zijn inzet voor HIV-patiënten. Geweldig.

Oud-PSV-directeur Jan Reker werd “Ridder in de Orde van Oranje Nassau”.

Jan Slagter, oprichter en directeur van Omroep Max, werd “Officier in de Orde van Oranje Nassau”. Goed werk.

Oud Hoofddirecteur van de ANWB Guido van Woerkom werd ook “Officier in de Orde van Oranje Nassau”.

Marga Bult werd geridderd omdat ze in 1987 mee deed aan het Eurovisie Songfestival……Maar….Iedere zanger of zangeres strijd ervoor en wil het ooit een keer mee maken. Maar helaas kan dat niet want elk jaar kan er maar eentje mee doen. Als je dan al mee mag doen heb je vet-geluk. Maar moet men daarvoor “Geridderd” worden?

En toen was ik toe aan een sterke kop thee.

Fijne koningdag! Doei.

©missie M.

 

 

**Niesbuien, en bril Elton

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Dee’z week was het vijftig jaar geleden dat U samen met U grote liefde Claus van Amsberg op de foto ging. Dat was vast heel romantisch hé. Behalve de verontwaardiging van het volk omdat hij van Duitse kom-af was. Dat deed veel stof doen opwaaien.  Maar hij werd toch gauw geliefd.

Even iets minder-romantisch…..Het kan zijn dat U vandaag wat last heeft van niesbuien omdat het buiten wat stoffig is. De tuinmeubels en de Gouden Koets kunnen bedekt raken onder een dun stoffig laagje. Mijn excuses, ik ben aan de grote schoonmaak. Veel stof vloog richting kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche meende ik op de buien radar te zien. Gisteravond zag ik op Tv dat U heel goed ramen kon wassen tijdens de vrijwilligersdag, Gelukkig maar, want U heeft veel ramen om naar buiten te kijken. Vooral nu het zo’n zonnig weertje is. Wat verschrikkelijk erg dat er alweer mensen in de thuiszorg ontslagen worden.

Heeft U het al gehoord …iets anders dat een hoop stof doet opwaaien…. de roze hartjesbril van Elton John die gestolen is. Zomaar foetsie. Hij had hem zelf niet meer in gebruik, want hij was nu van iemand anders, en lag ergens tentoongesteld in een museum in Memphis. Dan kunnen mensen naar de bril gaan kijken en zeggen “hee dat is de roze hartvormige bril van Elton John”. Daarna gaan ze weer naar huis en vertellen tegen de buurvrouw “we hebben de bril van Elton John gezien, live”. Maar nu ligt de roze hartvormige bril niet meer op de plaats. Ontvreemd? Wie doet nou zoiets? De bril was verzekerd voor 2000 dollar…jawel drie nullen achter de twee..De dader riskeert een gevangenisstraf van 2 tot 12 jaar….Ik heb het nogmaals nagelezen en er stond toch echt “twee tot twaalf jaar gevangenisstraf” voor het stelen van een roze hartvormige bril. Een tweedehandse bril nog wel. Hoe komt men aan het aantal van twee tot twaalf jaar? Wie krijgt er twee jaar en waarom een ander twaalf jaar voor die zelfde bril? Elton heeft veel brillen maar uitgerekend die roze word gestolen. In ieder geval, ik was het niet…..nee ik heb een alibi want ik was in Limburg en niet in een ‘rock en soul’ museum in Memphis.

Welterusten. Doei.

©missie M.

. Je Suis Fons van der Poel

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Wat ik nou toch hoorde….wat ik las…over onze Fons van der Poel. De presentator van Brandpunt, moet het veld ruimen omdat….luister even goed….omdat hij Jesse Klaver een snotneus noemde. Fons sloot het fragment waarin Jesse aan het woord was over ABN-Amro af met de woorden “Snotneus, Dit was Brandpunt Goedenavond”.

Fons heeft spijt en zegt dat hij het grappig bedoelde maar helaas de Omroep had al een keuze gemaakt.

Los van het feit of hij het eens of oneens is met wat Jesse Klaver te vertellen had….maar dat iemand weg moet vanwege het woord “snotneus”….?? Dat is toch geen scheldwoord. Ik zou het grappig vinden als iemand me snotneus zou noemen…gewoon….omdat ik geen snotneus ben.

Zullen wij nu arm in arm door de straat lopen met een bordje “Je Suis Fons”?

Fijne middag, doei.

Was getekend, Snotneus missie M..

©missie M.

. Eerst-geborene

Lieve beste majesteit,

Heel soms vraag ik me af wat…wat als onze oud-koningin Beatrix eentje van een tweeling was….Stel dat er 2 seconden ná U nog een broertje of zusje geboren werd. Dan zijn 2 seconden van groot belang als de oudste van de twee koning of koningin word. Of stel…stel dat Uw moeder op de verloskamer lag te puffen en te puffen en dat de vroedvrouw of dokter dan zou zeggen “we gaan een keizersnede doen bij de koningin”. Dan is het aan de dokter de keuze wie hij het eerst geboren laat worden. De dokter beslist dan wie koning of koningin gaat worden.

Stel dat U een tweelingzus had en samen koningin werden. Dan moest de Gouden Troon breder gemaakt worden….of twee tronen naast elkaar. De Gouden Koets kreeg een etage erbij. Twee  kersttoespraken….twee Nieuwsjaarsredes….Maar alles is beter dan twee liegende ministers die aftreden wegens onbetrouwbaarheid en dan nog een afscheidsfeest krijgen aangeboden….U was afgelopen vrijdag toch niet ook naar het feest gegaan?.

Majesteit, slaap lekker in Uw hemelbed met robuuste spijlen. Welterusten.

©missie M.

** Waar zal ik beginnen?

Lieve beste Majesteit, prinses Beatrix,

Waar zal ik beginnen? Nee niet over ….^%$*))#$#@ ….Ik wil het over alles hebben, maar dat nu eventjes niet. Voor vandaag genoeg over het gelieg van onze premier, het opgeblazenkikkergeluid van liegebeest Opstelten (hoe is het mogelijk?) Koenders en Hennis…En die schurk die het had over de trouwring aan de vinger van. Ik heb daarover al genoeg geschreven en berichten geplaatst.

Vorige week donderdag 9 april stond een foto in onze krant met daarboven de woorden: “Nieuwe Politiestandaard”. Wel een nieuwe standaard maar geen nieuwe CAO? Op de foto stond Uw zoon onze koning. Hij liep met twee mannen met politiepet-op-hoofd langs een paar rijen agenten. Allemaal hielden ze hun rechterhand op wenkbrauwhoogte. Ik dacht “Waarom staat onze koning met al die agenten op de foto? Toch niet omdat de politie een nieuwe standaard heeft gekregen? Dan kan hij wel om de haverklap uitrukken. Na het lezen begreep ik dat ik de betekenis van het woord standaard verkeerd heb begrepen.  Het is geen standaard waar men een bloempot kan opzetten. De Standaard is een groep politie met de naam “koninklijke Standaard”. De standaard word ingezet bij ceremoniële gebeurtenissen. Begeleiding van de koning op prinsjesdag, bij een koninklijke huwelijksvoltrekking of een Staatsbegrafenis, en bij beëdiging  van nieuwe politieagenten.

Vrijdag 10 april las ik dat prins Laurent van België teleurgesteld is in zijn familie en met name zijn broer koning Filip. Tegen de omroep RTBF (ik weet niet waar de letters voor staan) had hij gezegd: “Mijn familie heeft me nooit gesteund”. Ook zei hij dat de entourage van zijn familie hem wil “beschadigen en verhinderen om te werken”. Prins Laurent vergeleek …ik citeer…hij vergeleek de ‘sabotage’ die hij ervaart met de werkwijze van de Stasi, de voormalige veiligheidsdienst van Oost-Duitsland. Dat is niet niks hé majesteit.

Zaterdag  11 april las ik dat veel Britten de echtgenote van prins Charles, Camilla, niet als koningin zien. Ik vind Camilla goed bij Charles passen, maar Charles zie ik nog lang geen geen koning worden als U het mij vraagt. Misschien wil Camilla helemaal geen koningin worden.

Gisteren, zondag 12 april, zo’n mooie dag, prachtig weer. Er zat een parend vlinderpaartje op mijn mouw te ….verliefd te wezen. En ik vond een euro op de zandweg. s’ Middags kreeg ik nog een mooi compliment. En ik genoot van een heerlijk muziekje. Weet U dat Simon and Garfunkel er nog steeds het zelfde uitzien? Behalve iets ouder.

Wat een ongecompliceerd leven hebben we toch….dacht ik nog. Geen discussie of ik koningin mag zijn of niet….geen gevoel dat mijn familie als Stasi word ervaren…..geen verplichting om langs de Koninklijke standaard te lopen waar tussen een blonde langharige agente staat die naar onze koning loenst terwijl ze haar hand naast de wenkbrauw houd.

Maar gisteren, maandag 13 april, ging ik naar de apotheek, medicijn ophalen. ik kreeg een bijsluiter bij het plastic prulletje dat bij het medicijn zit en wat ik niet gebruikt, snel zeg ik nog “dat hoef ik niet”. De apothekersassistente zegt dat het er bij hoort. Ik moet het medicijn betalen…..ik bekijk de rekening….want het is wel veel wat ik betalen moet….de bijsluiter (bij het prulletje dat ik niet gebruik) word als “begeleidend gesprek” gerekend, Zes euro-zoveel voor een bijsluiter. Mijn overbuurvrouw kreeg ook een rekening bij haar medicijnen, plus de 6 euro-zoveel voor de bijsluiter. De bijsluiter is gewoon een kopie twv  een stuiver. Dat ze er een dubbie voor vragen zou ik nog kunnen begrijpen….0,50 cent ook nog wel, maar 6 euro-zoveel…bijna 7 euro voor een kopie van de bijsluiter. Een bijsluiter wat bij elk medicijn gratis en voor niets hoort te zitten. Overbuurvrouw was boos dat dit bedrag er nog eens bovenop kwam terwijl het er bij hoort te zitten net zoals op een pak custard van 1,09 eurocent staat geschreven hoeveel lepels custard gebruikt worden voor een pudding voor vier personen en hoeveel melk en suiker er zelf nog aan toegevoegd moet worden…….op een pot pindakaas van 1,49 eurocent, waar gewoon de beschrijving op staat omdat het hoort. Mijn overbuurvrouw vroeg een gesprek aan met de baas van de apotheek. Hij was er ook niet blij mee en hij had hierover al heel veel gesprekken en discussies gehad met boze klanten.

Dit was het “idee” van de NZA. De Nederlandse Zorg Autoriteit bepaald de prijs voor de bijsluiter.

Als een burgemeester geen zin heeft om een taak uit te voeren stuurt hij zijn loco-burgemeester of een van zijn wethouders…..als onze koning geen zin zou hebben om langs de Standaard te lopen dan zegt hij “ik ben vandaag ziek” en dan word hij misschien  vervangen door een gouveneur, een burgemeester, of loco-koning (grapje). Als hij een nieuw vliegtuig wil dan komt er vast een heel luxe model “aanwaaien”. Als prins Charles geen koning wil worden dan zegt hij “geef die kroon maar aan mijn zoon”. Als zijn echtgenote Camilla geen koningin zal worden dan blijft ze gewoon hertogin. Als een Belgische prins zich niet gesteund voelt door zijn koninklijke broer of vader dan eet hij er geen eitje minder om. Maar als de NZA een belachelijk idee heeft om het volk nog meer geld af te troggelen dan kan een overbuurvrouw er moeilijk onderuit komen. Wanneer trekt U de koning eens aan zijn mantel met de woorden “En nu is het genoeg”.

Doei.

©missie M.

*** Prins William en Kate bijna “uitgerekend”

Lieve beste Majesteit, KBX,

De Britse prins William en zijn Hertogin Kate zijn 25 april aanstaande uitgerekend. Wat denkt U dat prins William en zijn knappe Kate verwachten? Een zoontje of dochtertje? Er word volop gespeculeerd en gegokt op de naamkeuze. Nee volgens mij niet over het geslacht….want als men wed op de naam Alice of Elizabeth dan zit het geslacht er meteen bij gerekend. Je gaat geen wedje wagen op de naam Arthur als je denkt dat het een meisje word.

De Britse media denken dat het een meisje word omdat ze de woonwinkel hebben ontdekt en weten welke drie kleuren gekozen zijn voor de babykamer. Volgens Daily Mail zijn het de kleuren: Henrietta (roze met vleugje lila) en de kleur Antoinette (zachtroze met tintje bruin) en de kleur Emile (aubergine met een roze ondertoon)….Nee geen roze ‘vleugje’ maar een roze ‘ondertoon’ in de kleur Emile.

Omdat Kate op haar laatste werkdag op 27 maart een roze jas droeg weet men bijna zeker dat ze een dochtertje verwacht….maar ik draag ook wel eens een roze blouse…en U draagt toch ook geregeld een blauw pakje.

Ik gok op de naam Charlotte….omdat opa, de kroonprins, Charles heet….of misschien word het wel Harriëtte omdat oom Harry Harry heet….en ook iets van Diana……en als het een zoontje word heet hij Harry-II .

Er word gegokt op de namen:Alice, Elizabeth en Charlotte voor een meisje en de namen Arthur, Henry of James voor een jongetje.

Hun eerste kindje heet George. Wat past het beste bij George? George en Charlotte lijkt me een perfecte broer-zus-naam-match. Wat gaf bij U de doorslag bij het kiezen van de namen van Uw zoons? Voorvaders-naam? Of wat past bij de namen “Willem-Alexander”?

Charlotte-Harriëtte….Nu ik er zo over nadenk…het roept wel een lekker end weg. Ik doe mijn ogen dicht en zie het in gedachten al voor me. Kate maakt de achterdeur bij de veranda open en roept dan met beide handen om de mond…”Charlotte-Harriëtte kom je eten?” En als ze al wat groter is vraagt William met een vaderlijke ondertoon “Charlotte-Harriëtte heb je huiswerk gemaakt?”. Charlotte-Harriëtte-Katherine-Wilhelmina…een vleugje opa, een tintje oom, briesje Diana, en een roze boventoon van William en Kate. Voor het gemak word Harriëtte even weg gelaten. Alleen als ze stout is geweest…wat absoluut niet zal gebeuren bij iemand met de naam Charlotte-Harriëtte…of bij de diploma-uitreiking word de naam voluit uitgesproken. In de dagelijkse omvang blijft het bij Charlotte. Perfect. De wed-bureau’s kunnen hun deuren sluiten want ik ben er al uit wat het word. Ik zal een tientje overmaken, en meteen mijn nummer doorgeven waar het gewonnen geld op gestort kan worden.

Ik ga een lekker kop thee zetten. Ik zet er meteen twee…met een koekje erbij,… dan doe ik net alsof U op de thee komt. Doeiiii.

©missie M.

 ** Nieuw ‘regerings’vliegtuig voor Oranjes en regering

Lieve beste majesteit, prinses, KBX

Een woordvoerder van het ministerie van “Infrastructuur en Milieu” vertelde vorige week dat er ergens in 2017 een nieuw vliegtuig komt voor het koningshuis en onze regering.

Het huidige wit-oranje vliegtuig van het merk Fokker word dan vervangen. Dan zal de nummerplaat voor het vliegtuig ook wel vervangen worden neem ik aan. Want nu is het kenteken PH-KBX.  Het klinkt naar een type crossfiets. De BX-fiets. maar nee, KBX staat voor koningin Beatrix las ik. Ik heb de grote letters goed bekeken. De letters PH staat voor Nederland in de vliegwereld. KBX= Koningin Beatri X

Er zouden wel al gesprekken zijn over welk type het nieuwe regeringstoestel word. Misschien wel de luxe versie van de Embraer 190. Wat zal het kenteken van het nieuwe vliegtuig zijn? PH-KWMA (PH-Koning WilleM Alexander). Of PH-KPWA Koning Piloot Willem Alexander want onze koning zal vast zelf zo nu en dan de piloot willen zijn. Zo krijgt hij tenminste voldoende vlieguren om zijn brevet geldig te houden. Dat brevet is toch privé neem ik aan of is dat een van de functie-eisen van een koning?

In het KBX-toestel zitten best veel raampjes. Ik telde minstens 22 raampjes aan een kant…en dan heb ik de grote voorruit niet mee geteld. Door welk raampje kijkt U het liefste naar buiten of ging U elke keer achter een ander raampje naar de wolken koekeloeren?

De Tweede Kamer vond een paar jaar geleden dat de Oranjes niet zoveel privé moesten vliegen met het toestel. En toen gebeurde het dat de ministers steeds vaker met het toestel vlogen. In het laatste jaar dat U koningin was vlogen ministers 15 keer met de KBX, en in het eerste jaar van Koning Willem-Alexander vlogen de ministers wel 40 keer. Vooral Mark Rutte en Dijsselbloem maken ruim gebruik van het toestel las ik.

Het AD deed een onderzoek naar de vliegbestemmingen. Minister Mark Rutte vloog een paar keren naar Berlijn, naar de Olympische Spelen in Sotsji , en naar een internationale economische conferentie in Sint Petersburg.

Het doel van de Tweede Kamer om de kosten te drukken, en daarom alleen nog maar drie  Oranjes gebruikt maakten van het toestel, en ook niet meer zoveel vlogen waren de kosten toch met een ton gestegen stond in een artikel van het AD. Het onderzoek ging moeilijk, omdat het ministerie geen inzicht in de prive-uitstapjes van de Oranjes geeft. Maar’uh, Privé is privé. Dan moeten de Oranjes het uitstapje ook privé zelf zien te klaren vind ik zelf-met-Uw-goedvinden of niet-goed-vinden.

De kennismakingsreisjes van het nieuwe koningspaar, en de bezoekjes aan de Caribische delen van het koninkrijk waren al ruim twee ton, en de “ritjes” naar de vakantievilla in Griekenland tikken natuurlijk ook aan. Maar die vakantievilla is toch ook privé neem ik aan.

Doei.

©missie M.

**De brieven van prins Charles. Lubach, en burgemeester Weekers

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik las dat vorige week woensdag het Brits hooggerechtshof heeft bepaald dat de Britse regering 27 brieven uit 2004 en 2005 van de Britse kroonprins Charles openbaar moet maken. The Guardian strijd al tien jaar om aan te tonen dat “Charles heeft geprobeerd het regeringsbeleid te beïnvloeden”. Maar hij is toch kroonprins van dat land.

Ik las in die zelfde krant van vorige week dat de Verenigde Staten aan ons piepklein Nederlandje heeft gevraagd om twee gedetineerden uit de Amerikaanse gevangenis van Guantánamo Bay op te vangen in ons land. In ons land?!?! In bezuinigingstijd…Waar flink bezuinigd word in het gevangeniswezen en deuren sluiten…niet celdeuren maar gevangenispoortdeuren….niet van de buitenkant, maar de deuren worden gesloten vanuit de binnenkant….niemand komt er nog in…zelfs een inbreker komt er niet in als hij zou willen….gedetineerden kunnen straks met enkelband gewoon worstjes op de  BBQ draaien en met een biertje bij de TV zitten. Ook de deuren van verzorgingshuizen of zorginstellingen sluiten de deuren voor hulpbehoevenden, en moeten oudere hulpbehoevenden zolang mogelijk thuis blijven wonen…in hun eentje. Het merendeel van de Tweede Kamer wil geen gedetineerden van Guantanamo Bay opvangen in ons land. “Gelukkig” zult U zeggen….. maar minister van Buitenlandse Zaken, dhr. Koenders heeft dat verzoek “in beraad”. De VS is toch geen baas in ons land en toch…leek het er op….was dat geen “regeringsbeleid beïnvloeden”?

Guy Verhofstadt uit Brussel riep vorig voorjaar in Kiev-Oekraïne het volk op om het gevecht voor de EU te vechten en niet op te geven tot ze het gevecht gewonnen hadden. Guy heeft niets verloren in Kiev ,en toch probeerde hij het regeringsbeleid te beïnvloeden volgens mij.

Porosjenko ging juli 2014 naar Brussel om te vragen om een stevige EU-reactie te laten zien om hen te steunen. Hij heeft niets te zoeken in Brussel en toch probeerde hij de EU/Brussel te beïnvloeden.

Oud minister van Financiën Gerrit Zalm…U weet wel die man die flink loog over de euro toen die werd ingevoerd…Als hij Pinokkio had geheten had hij “het lange neusje van de Zalm”. Hij krijgt ALWEER een behoorlijk vette bonus bij ABN AMRO en valt dus alweer met de zalmkont in de boter.

En oud Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD)…U weet wel de man die vorig jaar opstapte omdat hij felle kritiek kreeg van de oppositie in de Tweede Kamer op zijn functioneren. omdat hij er een boeltje van had gemaakt…”Ik was verantwoordelijk voor bepaalde fouten, maar dat had niet met mij als persoon te maken” zegt hij nu. (ik hap…….naar lucht) Hij is gevraagd door gouverneur Theo Bovens, en word dus nu burgemeester van Heerlen…. maar dat vind hij geen baan voor langere termijn. Want zo zegt hij: “Eerder heb ik ook nooit op dergelijke banen gesolliciteerd“. Majesteit, dan had Bovens hem beter niet moeten vragen.

Jammer dat Onno Hoes weg gaat als burgemeester van Maastricht…hij was te veel door het slijk gehaald door de media….ik vind het een goede burgemeester…maar tja zijn ex is roddelkoning Albert en die weet wel raad met slijk en modder. De media beïnvloed veel in ons landje

Lubach is tegen de monarchie en heeft zich zelf uitgeroepen tot Farao-der-Nederlanden, hij vecht tegen de monarchie, tegen de koning. En wil daarvoor een agendapunt in de kamer hebben. Alexander Pechtold kwam in beeld en zei dat hij het een interessant idee vind. Talkshowpresentator Lubach probeerde het regeringsbeleid te beïnvloeden, om het koningshuis af te schaffen…. en “eurofiel” Pechtold …..hij vind het een goed idee. Nee ik vind het een slecht idee…ik vind het een allerbelabberts idee.

Maar prins Charles-brieven worden openbaar gemaakt omdat hij het regeringsbeleid probeerde te beïnvloeden.

Majesteit, we moeten onze poot stijf houden en nee zeggen tegen de gedetineerden uit Guantánamo Bay. Want die zijn vast heel goed in uitbreken…en als ze eenmaal zijn uitgebroken, dan zijn ze misschien ook nog eens goed in inbreken…en voor we het weten draaien ze worstjes op de BBQ en drinken ze biertjes bij de TV met een dure armband om hun enkel.

Doei.

©missie M.