*Gekleurde stropdassen

Lieve beste Majesteit,

Vorige week zag ik in onze krant een foto van Alexander Pechtold met een groene stropdas en naast hem stond Emile Roemer met een rode stropdas. Op een foto ernaast droeg Emile Roemer een blauwe stropdas.

Als ik de juiste kleurtjes zie kan ik heel blij worden.

Ik heb eerst een paar minuten dromerig naar hun kleurige stropdassen gekeken en daarna las ik pas de letters bij het krantenartikel: “Niets zeggen is soms beter“. Emile Roemer had wat onhandig gedaan tijdens de Algemene Beschouwingen las ik. Want als Mark Rutte het niet over cijfers wil hebben dan zal Mark Rutte het niet over cijfers hebben. Emilie moet dat nog leren, hij moet zich niet uit te tent laten lokken stond erbij. Maar wat boeit dat? Emile, ik vind hem toppie en de kleur van de stropdas ook.

Wat ik eigenlijk wil zeggen is dit: Ik mopper wel geregeld over de plannen van het kabinet, of over de grote uitgaven van ons koningshuis, maar ik hou van Nederland, ik hou veel van het koningshuis, de Overheid, het Rijk, de Staat, het Kabinet, de regering, de eerste kamer en de tweede kamer, ūüėČ de mensen van Nederland….onze molens, onze weiden, de akkers, de boerderijen, de houten klompen, de koeien in de wei, de paardenbloemen en botterblommetjes langs de wegen, de saamhorigheid, de nieuwe en oude gebouwen, de prachtige kerkgebouwen en musea, de verzorgingstehuizen en hun bewoners, ik hou van zwarte Piet en Sinterklaas, ik hou van Holland, maar soms helemaal niet van de bezuinigingen en de domme regeltjes…en nog wat dingetjes waar ik niet van hou….. Maar Majesteit, “I LOVE YOU and van the hele reutemeteut”. Hoera ik woon in ons Nederland.

Doei.

©missie M.

 

 

**Robot in de zorg

Lieve beste majesteit,prinses Beatrix,

Er word een robot ingezet in de zorg las ik. Een sprekende robot die dan vragen stelt aan de bewoner in een verzorgingstehuis of verpleeghuis. Voor de persoonlijke aandacht…Nou wat onpersoonlijk. Ik zeg “wat krijgen we nou?” Een zorgrobot. Ik zag hem ook op tv. Tja,wat vind ik daar nou van? Een speeltje? Moet die nou echt voor de “persoonlijke aandacht” zorgen? Zijn we zover heen? Ik zeg “Nee, nee nee, wat kil, ik ga niet praten tegen een pratende stofzuiger-achtige”. Willen we dat echt?¬† Een robot kan toch nooit een praatje van de verzorgende vervangen”. Vorige week las ik dat zwarte Piet uit de Hema word geweerd en deze week lees ik dat er een robot komt in de zorg. Dat is me wel wat veel schokkend nieuws allemaal. Ik stap later in een tijdmachine en druk dan op de verre-terug-in-de-tijd-knop.

Al jaren bestaat de knuffelzeehond in de zorg. Ja op afdelingen waar demente mensen verblijven is dat ideaal. Zowat het zelfde effect als een babypop op schoot maar dan is die pop goedkoper. Maar voor de gesprekken een robot ? Waarom word er niet meer gerept over “belevensgerichte zorg” als ik later een omaatje ben? Alles word ruim voor mijn neus afgeschaft. Ik vind het al verschrikkelijk als ik in een trein of wachtkamer mensen voortdurend op een schermpje zie ‘glotsen’ voor de “persoonlijke aandacht” terwijl ik graag met ze wil praten. Ze verleren live te communiceren. Vraag ik me af of het ooit over gaat….nee dus, want dan komen ze later in een verpleeghuis en gaan ze praten met een robot terwijl ik graag met ze wil praten.

Men verwacht dat de robot straks ook word ingezet bij wasbeurten of andere handelingen. Wasstraat voor ouderen?

Als die robot zo goed is dat hij iemand op de pot kan zetten, kan zien of ruiken of iemand een blaasontsteking heeft, een wasbeurt kan verzorgen, en een praatje kan maken….dan kan die vast ook een potje koken…dan kunnen hulpbehoevenden net zo goed thuis blijven wonen en niet meer naar een verpleeghuis gaan. Dan maar meteen een robot die de groenten in de moestuin zaait en poot. Het onkruid schoffelt, De prei in het participeer-pannetje-soep doet, Mantelzorgen voor de oude buren….nee dat laten we achterwege, want die hebben dan een eigen robot…voor je het weet lopen er mini-robotjes rond. Onze robot die de boodschappen doet via de bestelservice. Me naar de fysio brengt….oh nee…hij is natuurlijk ook tevens de fysiotherapeut. Hij regelt de belastingpapieren. Geeft de auto een grote beurt. Samen naar de tv kijken.

Oké, ik ben om. Let op mijn woorden. Die robot krijgt vast huwelijksaanzoeken.

Welterusten.

©missie M.

. Jas en schoenen voor de winter

Lieve beste Majesteit, prinses Beatrix,

Ik las vorige week in onze krant dat ongeveer 2000 kinderen uit Den Haag die in armoede opgroeien van de gemeente een winterjas en schoenen krijgen. Bijna 10.000 huishoudens met ouderen krijgen een extraatje van 125 euro. Den Haag trekt 2,3 miljoen uit om de arme mensen te helpen.

Arme mensen krijgen dit jaar van het Rijk een eenmalige uitkering. Het kabinet heeft daar 70 miljoen euro voor beschikbaar. Gemeenten moeten ervoor zorgen dat het geld op de goede plek komt stond in de krant.

Het klinkt zo mooi. Sint Maarten werd om minder beroemd. Winterjas en schoenen voor de arme kinderen. Super mooi warm gebaar. Maar het klinkt ook raar. Weet U waarom ik het raar vind klinken?

Nou…ik zal √©√©n voorbeeld noemen. Vorig jaar juni begon o.a. minister Stef Blok met¬† een-derde kantoorruimte te sluiten waardoor deze minister 142 miljoen euro wou uitsparen. (62 miljoen in Den Haag en 80 miljoen in de rest van het land) Dat betekende dat 10.000 tot15.000 mensen werden/worden ontslagen. Ze worden werkeloos en uiteindelijk bijstand waardoor kans op armoede groot is. Die 142 miljoen die de minister wil uitsparen komen toch weer op het bordje van het Rijk terecht, want het Rijk zal deze mensen een uitkering moeten geven, kantoor en winkelpanden komen leeg te staan wat geen mooi aanzicht is, de mensen raken gefrustreerd omdat ze geen baan meer hebben, kunnen zelf geen winterjas of schoenen kopen, krijgen hoofdpijnklachten of erger, ze gaan naar de dokter, die schrijft hen een middeltje voor wat ze niet ophalen omdat het geld kost, de apothekers raken hun middeltjes niet kwijt voordat de houdbaarheidsdatum verlopen is, dan moeten die middeltjes weer verantwoord afgevoerd worden. Apothekers komen in de rode cijfers, moeten personeel ontslaan, Dat ontslagen personeel koopt dan geen nieuwe fiets meer van het fietsproject op het werk. De fietsenfabriek blijft met een flinke voorraad fietsen zitten, krijgt het zwaar en moet mensen ontslaan. Allemaal een uitkering. En uiteindelijk de bijstand,¬† de armoedebestrijding kost ook geld. En de werkeloosheid-bestrijding nog meer. Minister Assher is al sinds dec. 2012 bezig met de werkeloosheid te bestrijden voor 85 miljoen en diezelfde maand nog eens 100 miljoen, en…hoe ver is hij met de bestrijding?

Dat bezuinigen is dweilen met de kraan open. Het bestrijden van de werkeloosheid kost veel geld. De mensen worden er niet gelukkiger van, het land schiet er niets mee op en de economie al helemaal niet. Pati√ęnten worden niet meer onderzocht of behandelt zoals het zou moeten, terwijl ze wel elke maand veel geld betalen, en oudere hulpbehoevende krijgen geen plek meer in een verzorgingstehuis. Want het Rijk heeft geen geld meer voor de 800 verzorgingstehuizen terwijl de ouderen zelf hun huur en zorg betaalden en dankzij hen was er werk. Is het dan wel eerlijk om elke maand zoveel asielzoekers (ik bedoel hiermee niet de echte vluchtelingen want die moeten we een veilig heenkomen bieden) binnen te halen terwijl zij denken dat er werk voor hen is ?

Poepoeh ik ben er moe van geworden. Welterusten.

©missie M.

*Hallo Herfst 2014

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Heeft U dat ook? Dat gemoedelijke gevoel van de herfst. Het “ik-ga-mijn-laarzen-van-zolder-halen”-gevoel. Teenslippers in de wasmachine en dan hopsakee naar zolder.

Een fietstocht of boswandeling maken, kastanjes en noten rapen, paddenstoelen fotograferen, vallende bladeren, spinnenweb, dauwdruppels, windje, zonnetje, buitje.  Hallo herfst 2014, ik had je nog niet verwacht, het lijkt wel vroeger dit jaar.

Welterusten.

©missie M.

*Vertaling modeblaadje

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Na de vertaling van het Onze vader, de simpele vertaling van de bijbel, de nieuwe versie van de sinterklaasliedjes, doe ik nu de vertaling van een Nederlands mode-reclameblaadje.

coat =soort jasje

pants=pantalon-broek

necklace= halsketting

skirt= shirtje

scarf = sjaal

fake fur = (excuses voor mijn uitspraak) soort fluffig bont , bodywarmer of jasje van zachte teddystof.

cardi = vest

dress = jurkje

jacket = kort jasje

tunic= tuniek

denim = jeans

pull = trui, pullover

tee = t-shirt

destroy denim= kapotte nieuwe jeans

jump suit= kledingstuk waarvan het bovenpand en onderpand aan een zijn genaaid.

bomber= nee kom maar van achter de stoel vandaan, het is niet dat wat U denkt. Het is een kort jasje dat een beetje bollig model heeft en geen voorwerp uit WOII

musthaves = hebbedingen- accessoires,

bag = handtas  En dat alles in een Nederlands modeblaadje.

Ik ga mijn “nachtpon” aantrekken. Welterusten

©missie M.

*Troonrede 2014

Lieve beste Majesteit, prinses Beatrix,

Tja…ik had het U al gezegd in mijn brief “Lek Miljoenennota…”, over de uitgelekte troonrede. U leest de eerste regel en de laatste en U bent weer helemaal bij.

Ik zou de tv uitzetten had ik gezegd, maar ik heb toch geluisterd naar de woorden van de koning.

Ik ben nog niet bijgekomen van de woorden van de koning op prinsjesdag 2013 (“De burger gaat participeren en moet daar eigenlijk blij om zijn want het geeft zijn leven en dat van zijn naasten meer zin“.)

Dit jaar tijdens de troonrede was het favoriete woord van de koning “veerkracht”. N√° participeren is er natuurlijk het slimme “de veerkracht” hoopt de koning. Dat klinkt wat liever.

En de woorden over de MH17…..”Door de vliegramp met de MH17 wordt de feestelijke traditie van Prinsjesdag dit jaar omgeven door een rouwrand van verdriet”. zei de koning.

Koningin Maxima stond er weer als een echte koningin op. En U zat achter het raam vanuit het kabinet van de koning aan de Korte vijverberg in Den Haag naar de Gouden koets te zwaaien. Dat was wel leuk om te zien.

Welterusten.

©missie M.

.Nieuwe Sinterklaasliedjes

Lieve beste Majesteit, prinses Beatrix,

Het Onze vader werd aangepast / herschreven

De bijbel werd simpel vertaalt / herschreven,

Maar nu ook al onze sinterklaasliedjes.

Mag ik nog wel een zigeuner-schnitzel of koninginnensoep eten?

Ik las het volgende:

AD.nl Nederland weigert nieuwe sinterklaasliedjes te zingen

Alle Sinterklaasliedjes worden herschreven……

Alle 1,5 miljoen leerlingen tussen 4 en 12 jaar kunnen de nieuwe teksten uit de bundel ‘Sinterklaasje, kom maar binnen met je Piet’, die begin oktober uitkomt, al dit jaar gaan zingen. Daar spreken de initiatiefnemers Paul Passchier en Thedo Keizer over met het ministerie van Sociale Zaken.

Weet U….de liedjes zijn herschreven omdat de woorden “knecht, roe en zwart” er niet meer in mogen staan, maar het staalt nergens op. De veranderingen hebben niets te maken met discriminatie. Kijk bijvoorbeeld naar onderstaande regels:

“En kaatsenballen in een net”¬† word nu¬† “En chocomunten in een net”¬† Mijn buurkind is allergisch voor chocolade, hij moet nu zingen over chocolade terwijl hij er ziek van word. Geef dan toch maar liever kaatsenballen in dat net.

De regel “Met die bonten harlekijn”¬† klonk altijd zo mooi…Met die bonte harlekijn…..word¬† nu “met die mooie nieuwe trein” .Het is helemaal geen pretje met de nieuwe trein, de OV-chipkaart telt maar door, En Veolia wil de NS boycotten. Wat heeft bonte harlekijn te maken met het slaventijdperk dat men in ons Sinterklaasfeest meent te zien? Sinterklaas is afkomstig uit Turkije.

“Wie de koek krijgt, wie de gard” word nu “’t Grote feest gaat weer van start”. Dat is toch niet leuk voor ouders met een smalle beurs. Waarom meteen een groot feest maken van een gezellig familiefeest? We leerden wat goed was en wat fout, en nu denkt men alleen aan een groot feest egaal of je stout bent geweest of lief.

Majesteit als U niet met de vuist op tafel slaat dan doe ik het. Ik weiger die aangepaste onzin te zingen. Trek de minister van sociale zaken aan zijn jas en zeg dan “hier gaan we geen subsidie aan verspillen”.

Ik ga mijn tanden poetsen en mijn nachtpon met lange mouwen aantrekken, het word ’s nachts weer frisjes.

Welterusten.

©missie M.

 

** ‘Simpele’ bijbel voor de koning

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Lieve majesteit, In onze krant stond dat de herfst dit jaar veel te vroeg is. Er zijn al veel bladeren verkleurd of gevallen en er zijn door het vochtige weer ook al veel paddenstoelen in het bos. Als U een paddenstoelensalade wilt maken of een bospaddenstoelen-soepje, dan  moet U super voorzichtig zijn want ze kunnen giftig zijn, in het gunstigste geval zit U dan een halve middag op het toilet en in het ongunstigste geval word het erg druk in de kerk.

Ik sta elke dag eventjes versteld van iets dat ik in de krant lees. Iets groots, iets engs of iets wonderlijks. Iets dat vast in geschiedenisboeken komt te staan. Een stap-voorwaarts in de kennis en kunde. Vandaag las ik onder andere dat onderzoekers bij Stonehenge 17 onbekende kapellen hebben ontdekt en honderden andere archeologische monumenten of objecten, Geweldig groots en machtig mooi deze ontdekking.

En dan nog een nieuwtje over een grote dinosaurus die bleek visjes gegeten te hebben, Wat een kunst om dat nu na zoveel jaren te ontdekken, terwijl anno 2014 het mooiste visje bij de visboer na een week of een maand misschien allang over de datum zou zijn.

En dan het nieuws over “Jack de Ripper” die een Poolse immigrant blijkt te zijn met de naam “Aaron Kosminski”. Moet U zich eens even voorstellen…In 1888 pleegde hij vijf moorden en nu in 2014 weten ze wie hij was. Dankzij een DNA-expert uit Finland die DNA-onderzoek deed bij een oude sjaal van het slachtoffer. Onvoorstelbaar goed dat men dit na zoveel jaren nog kan uitzoeken en ontdekken.

Vanavond hoorde ik de weerman op tv iets vertellen over de zon…ik was niet echt met de gedachten bij het weer en ook niet bij de weerman, maar er was iets op de zon waardoor het zelfs bij ons mogelijk was om vannacht of morgenvroeg Poollicht te zien. Uitzonderlijk toch?

Dan was er nog iets….Ja gaat U maar even achterover zitten. Neem een slokje water en ontspan. Ik las √©√©n ding waarbij ik denk ” hopelijk komt dit niet in het geschiedenisboek of slimme ontdekkingsboek”.¬† Dan heb ik het over een krantenartikel met de naam “‘Simpele“‘ bijbel voor de koning“. Ja het stond er echt. Een soort “bijbel-voor-dummy’s” denk ik dan. De koning weet ervan want volgens de Rijksvoorlichtingsdienst neemt hij het eerste exemplaar op 1 oktober in ontvangst. In Den Haag. Ik moet er vast niet te zwaar aan tillen. Het boek is niet speciaal alleen voor onze koning simpel vertaald, maar is er voor iedereen. Wellicht is de titel overdreven en gaat het gewoon om een bijbel in Gewone taal. Het Nederlandse bijbelgenootschap wil de bijbel in gewone-mense-taal. Korte zinnen en …hoe staat het er?….algemeen bekende woorden. Ze zijn in 2006 gestart met vertalen van de bijbel. En nu anno 2014 hebben ze de simpele versie pas klaar. Dus van moeilijk naar makkelijk.

De Protestantse kerk vond laatst dat de koning het in zijn toespraak te weinig over God heeft.

Dat klopt wel…maar dat kan ook komen omdat de koning weinig toespraken houd. We mogen al blij zijn als er een mooie toespraak van de koning komt. Mijn overbuurvrouw roept wel geregeld “Mijn God” als ze schrikt, en als iets niet lukt of iets mis gaat roept ze om hulp met de woorden “och God och God och God” . Nee dat willen we ook niet als de koning dit roept.

Mijn oude buurvrouw zegt dat iemand die niet echt gelooft, de bijbel niet kan of zal¬† begrijpen. Iemand die “het licht” heeft gezien kan bijna elk woord in de bijbel begrijpen. Een bijbel vertalen (van moeilijk Hebreeuws) naar gewone-mensentaal (rare uitspraak, is er dan ook ongewone mensentaal?) is vast een moeilijk karwei, en misschien nog wel minder werk dan iemand “gelovig” maken in deze tijd, anno 2014.

Ik wens U een fijne nachtrust,Welterusten.

©missie M.

*Beatrix naar re√ľnie

Lieve beste prinses Beatrix, majesteit,

Ik zag in de krant van afgelopen woensdag een zonnige foto van U aan tafel bij oudere heren op rieten stoeltjes in het zonnetje tijdens de re√ľnie van Engelandvaarders op landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum. Deze regel stond in de krant: “Van de ruim 1700 Engelandvaarders zijn er nu nog ongeveer 90 in leven“.

Zij waren in de Tweede Wereldoorlog overgestoken naar Engeland en sloten daar aan bij de strijdtroepen en hielpen bij de bevrijding van Nederland.

Sinds de dood van prins Bernard was er geen lid van het koninklijk huis meer aanwezig geweest op de re√ľnie. U was afgelopen dinsdag uitgebreid in gesprek met de hoogbejaarde Engelandvaarders. Mooi.

Welterusten.

©missie M.

*Vermist /Teruggevonden zeer giftige slang

Lieve beste prinses Beatrix,

De mensen in Brabant kunnen weer opgelucht adem halen. De vermiste uiterst giftige slang, de Kaapse Cobra’¬† is inmiddels gevangen en vrijwillig (door de eigenaar) overgedragen aan een reptielen-zoo.

Ik las dat het houden van gevaarlijke dieren in Nederland niet verboden is, mits je aan een aantal voorwaarden voldoet. Maar wat is het nut van zo’n gevaarlijk dier in huis? Ook met de nodige goedgekeurde papieren vraag ik me af waarom iemand zomaar zulk giftig dier in huis kan of wil hebben?. Je kan ze niet aaien of knuffelen…geen gesprek mee voeren. Bij een hond of kat heb je het gevoel dat ze je aanhoren en begrijpen, maar een slang. bbbrrrrr…

Ben blij dat ie is overgedragen,

Doei

©missie M.