* Alweer nieuwe formateur

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Ik heb U al eerder geschreven over de gesprekken voor een nieuw kabinet in de brief met titel “Moment van reflectie en nadenkdag”.

Ik had ná ‘moment van reflectie’ in mei (het advies van Edith Schippers), en na die nadenkdag in juni (het advies van Tjeenk Willink) eerder een retraiteweek in een stilte-klooster verwacht, met een meditatie workshop, dan alweer een nieuwe informateur.

Maar die nieuwe informateur komt er dus wel. U raad nooit wie dat is? De man met het neusje-van-de-Zalm. Het is Gerrit Zalm.Hij was in 1998 informateur bij het kabinet Paars II

Is dat goed nieuws of minder goed nieuws als het maar niet wil lukken om een nieuw kabinet te vormen? Deze mensen moeten wel een land regeren, dan kijken we niet op een weekje meer of minder als hun gesprekken niet willen vlotten. Als ze het nog even kunnen rekken zijn er straks weer nieuwe verkiezingen.

Majesteit, ik ga snel mijn tanden poetsen en mijn nachtpon aantrekken want anders moet ik straks zelf naar een stilte-klooster. Welterusten.

©missie M.

 

** Salvador Dali word opgegraven

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Heeft U het gelezen? Salvador Dali word opgegraven. Niet een kunstwerk van Salvador Dali, maar Salvador Dali zelf. Klopt, hij is in 1989 gestorven. Maar een rechter in Madrid heeft beslist dat hij moet worden opgegraven. Omdat een 61 jarige Spaanse vrouw met de naam Pilar Abel beweert dat zij de dochter is van Dali. Zij strijd al sinds 2007 om door middel van DNA een biologisch bewijs te krijgen dat zij de dochter is van de beroemde kunstschilder.

Haar moeder zou in de jaren 50 een heimelijke relatie hebben gehad met Dali, Dali was getrouwd met de Russische Gala en ze hadden geen kinderen. De oma van Pilar zou Pilar op 8 jarige leeftijd hebben verteld dat zij een kind was van een groot schilder.

Majesteit, Het word toch wel spannend, is hij wel of niet de vader. Spannend, want Amanda Lear, een van Dali’s modellen, gelooft niets van dit verhaal, volgens haar was Dali impotent, en een uitspraak van Dali was “Genieën planten zich niet voort”.

Ik ben zo benieuwd of genieën zich echt niet voortplanten of toch van wel.

Majesteit, welterusten.

©missie M.

. Bolt, Follender en Ewold Horn

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Vorige week was Nederland in rep en roer want Derek Bolt en zijn cameraman Follender waren ontvoerd door guerillabeweging ELN toen ze in Colombia opnames maakten voor het tv-programma Spoorloos. Het tv-programma waarin ze op zoek gaan naar de biologische moeder of vader van iemand die geadopteerd is.

En dan nu waren ze plotsklaps ontvoerd. Dagenlang keken we naar nieuwsberichten in krant of op tv. Een Colombiaanse politie-commandant beloofde dat de twee snel vrij zouden komen. “Een kwestie van uren” werd gezegd. Had de guerilla-beweging niet in de gaten dat het een tv-presentator en cameraman waren? “Ze dachten dat ze van de CIA waren” zei Derek Bolt. Maar hoezo kon de politie vertellen dat de twee snel vrij zouden komen? Omdat de ELN-rebellen met de overheid in een vredesproces zitten?

En dan komt het bericht op zaterdagochtend dat ze vrij zijn gelaten. Jiepie.Vijftig man van de ELN droegen de twee heren over aan een speciale commissie. En toen waren ze vrij. Ik zag hoe de twee heren de Colombiaanse politie hartelijk bedankten. En dan zien we de nieuwsberichten waarin beide heren vertellen over hun hachelijke avontuur.

Ook vandaag stond de krant er vol van.

En dan helemaal onderaan in de krant een artikel over de Groningse vogelspotter Ewold Horn. De vogelspotter was op zoek naar een zeldzame vogel toen hij op 1 februari 2012 gekidnapt werd door de terreurgroep Abu Sayyaf. Die terreurgroep ontvoeren regelmatig mensen en het liefste westerlingen omdat die het meeste geld opbrengen. Pas in 2014 komt er weer iets in het nieuws omdat zijn Zwitserse vriend en mede-slachtoffer Lorenzo Vinciguerra kon ontsnappen. Lorenzo vertelde dat Ewold niet mee kon omdat Ewold last had van zijn rug en benen. Ewold was bang ballast te zijn voor Lorenzo. Volgens onze inlichtingendienst was Ewold in december nog in leven en leek hij in goede conditie te zijn.

Ewold word al vijf jaren vastgehouden op het Filipijns eiland Tawi Tawi. Vrienden en familie van Ewold zwijgen in het openbaar op aanraden van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Filipijnenkenner Evert de Boer zegt:

“Dat het ministerie van Buitenlandse Zaken niets zegt over de zaak is waarschijnlijk verstandig, Maar dat de rest van Nederland Ewold vergeten is vind ik moeilijk verteerbaar”.

Klopt, maar wat ik onverteerbaar vind is dat het wel lukt om twee bekende Nederlanders binnen een week vrij te krijgen, maar dat het in vijf jaren niet lukt om een vogelaar uit Groningen vrij te krijgen, en dat men dan ook nog familie en vrienden aanraad er niks over te zeggen. De Filipijnenkenner vind het verstandig dat Buitenlandse Zaken er niets over zegt, en de familie aanraad om er over te  zwijgen…..Als hij dat verstandig vind…als hij dat kan begrijpen….dan is het toch ook beter dat de rest van Nederland zwijgt.

Kan die Zwitserse vriend de politie niet proberen uit te leggen waar hij gevangen zit?

Majesteit, wat vind U hiervan?

Welterusten.

©missie M.

* Sissen strafbaar

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Vandaag las ik dat ‘sissen’ voortaan strafbaar is in Amsterdam. Hoera. Het Amsterdamse bestuur wou dit al eerder maar daarvoor moest formeel de Algemene Plaatselijke Verordening worden aangepast. In Amsterdam had vorig jaar 83% van de Amsterdamse vrouwen tussen 15 en 34 jaar te maken met straatintimidatie. Dat ging van achtervolgen, betasten, ze werden nageroepen of in het nauw gedreven of werden ze agressief om seks gevraagd.

In Rotterdam is de verordening ook gewijzigd en wordt seksuele straat-intimidatie ook strafbaar. In Rotterdam werden vorig jaar 84% van vrouwen tussen 18 en 45 jaar geconfronteerd met straat-intimidatie.

Het sissen is voornamelijk een gewoonte van de Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse cultuur. Vrouwen op straat krijgen ook steeds vaker de termen “hoer of slet” naar hun hoofd gegooid. In combinatie met sissen. En is mijns inziens niet echt te vergelijken met het fluiten door de bouwvakker als hij “fieuttt fieuwwww” fluit om te zeggen “wat ben je een spetter”.

Vanaf volgende week geven handhavers nog een waarschuwing, maar per 1 januari krijgt de dader een geldboete tot maximaal 4100 euro of drie maanden celstraf. Majesteit, Dan hoop ik dat het geen enkelband-straf word.

Ik vind het goed van Amsterdam en Rotterdam dat ze gaan optreden tegen ‘sissers’. Dat ze geen enkele vorm van straat-intimidatie tolereert en op deze manier vrouwen op straat gaan beschermen.

Beledigen, laster en smaad is al strafbaar maar dan moet het slachtoffer zelf aangifte doen op het politiebureau. Straks mag een handhaver of buitengewoon opsporingsambtenaar meteen een boete uitdelen als binnen zijn hoorafstand  iemand word uitgescholden of nagesist.

“Als dit maar niet met een sisser afloopt” want ik vraag me wel af hoe ze dit aanpakken, omdat een dader als voetganger geen nummerbord heeft dat genoteerd kan worden als de dader weg rent, ook geen ruitenwisser waar het bonnetje onder gestopt word. Maar dat alles mag geen reden zijn om er niets tegen te doen. De handhavers worden speciaal opgeleid. Ze zullen wel kneepjes van het vak geleerd krijgen om de dader meteen in de kraag te grijpen als hij zijn mond in sisstand heeft. Pootje lappen voordat ze de ‘vluchtstand’ aannemen. De handhavers moeten het vooral filmen als er gesist word, want anders zegt de dader “nee hoor ik zei ssssttt (met vinger voor mond) want ik vind het zo’n drukte op straat”.

Welterusten.

©missie M.

* 21 juni 2017 Zomerzonnewende

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Uw zoon en schoondochter zijn op Staatsbezoek in Italië las ik. De koning zal gisteravond vast een mooi woordje hebben gesproken tijdens het smakelijke knapperige Staatsbanket in het Quirinaal Paleis in Rome.

Allemaal leuk en aardig, maar vandaag is de zomer begonnen, vandaag is de langste dag van dit jaar, de dagen gaan na vandaag weer korten. De zon zou de Kreeftskeerkring bereikt hebben. Als dat zo word geschreven met een plaatje van de wereldbol erbij, dan geloof ik dat best wel, hoewel ik niet weet ‘waar of hoe’ die Kreeftskeerkring in het echt loopt. Ik weet wel dat het erg warm was en dat de zon vandaag erg stak, en dat ik een zonnebrandcreme met een hoge factor moest gebruiken zodat ik niet zo rood werd als een kreeft.

Ik pakte vanmorgen al vroeg mijn fiets en fietste langs bos en velden. De Veldleeuwerik floot het mooie zomerse fluitje boven in de lucht. Bijtjes en vlinders fladderden van de ene bloem naar de andere bloem. Vogels die hun jongen wormpjes voerden. Roeken die wormpjes uit het grasland pikten. Alles was vandaag druk in de weer alsof ze wisten dat vandaag de langste dag was.

Fijne zomer.Welterusten.

©missie M.

* Helmut Kohl

Lieve beste majesteit,

Vorige week is oud-Bondskanselier Helmut Kohl op 87 jarige leeftijd overleden. De kranten stonden en staan er vol van. Ook een grote foto in de krant van Helmut Kohl en een jonge Angela Merkel. Een foto van Helmut Kohl samen met minister Wim Kok en premier Ruud Lubbers tijdens de Eurotop in 1991. Wat vliegt de tijd toch. Ik vond het een “echte” bondskanselier. Een bondskanselier wat vertrouwen uitstraalde.

Ik wil wel iets schrijven over Helmut Kohl maar ik weet niet waar te beginnen. Het vallen van “Dé Muur” in 1989. Of moet ik het hebben over het boek dat Helmut liet schrijven? Een boek waarin citaten stonden die hij er uit wou hebben. Nee het lukt me niet echt. Ik wil het ook niet hebben over de verwijten die de zoon van Helmut Kohl aan Angela maakte nadat Angela in een gastcolumn van de Frankfurter allgemeine zeitung eiste dat Helmut Kohl “openbaarheid van zaken” gaf. Hoewel ik die verwijten wel kan begrijpen.

Maar vanmorgen las ik een mooie regel in het Limburgs Dagblad. Eén regel die veel zegt over Helmut Kohl. Eigenlijk zegt die regel bijna alles. Die regel is geschreven door dhr.Kessels (in de jaren tachtig correspondent in Bonn) en wil ik hier graag aanhalen:

Hitler sloeg Europa kapot, Kohl lijmde het weer en maakte het mooier dan het ooit geweest was.

Welterusten.

 

* Eilanden

Lieve beste majesteit,oud-koningin Beatrix,

De regering van Jakarta wil vóór augustus weten hoeveel eilanden Indonesië telt. In 1996 werd in de wet vastgelegd dat het er 17.508 zijn, maar dat was een schatting.  Een telteam moet nu alle eilanden bezoeken  en de naam vastleggen.

Majesteit, Er bestaat dus nog de kans dat er een onbewoond eiland ligt wat niet is mee geteld bij een eerdere schatting.

Stelt U zich dat onbewoond eiland met hoge palmbomen, blauwe lucht, mooigroen water, en wit zand voor. Een onbewoond eiland met een mooie vakkundig in-elkaar-geflanste hut, waar een blote Nederlandse Eva (oud-zwemkampioen Inge de Bruin) helemaal alleen, met een cameraploeg op de hielen, op zoek is naar een blote Adam uit Amsterdam, Rotterdam of Utrecht. En die ware Adam komt dan met een roeibootje aan peddelen. Iets later komt er nog een Adam op dezelfde manier. ….Lukt het een beetje om de situatie in te beelden? ….Dan staat de blote Eva in haar nakie op het strand te zwaaien, te waaien, en gaat dan praten met twee blote Adammen onder een palmboom, dus geen appelboom. Het gaat Eva niet om die appel of cocosnoot, misschien zelfs niet eens om Adam, Eva krijgt een ton om mee te doen. Dan vraagt Adam wat ze wil eten. De tweede Adam vraagt of hij vuur moet maken. Even later proberen de ware Adammen met een touwtje en een houten stokje vuurtje te maken in hun nakie. Terwijl ze vast een aansteker in hun bagage hebben zitten.

En dan komt het telteam om gegevens van het eiland te noteren. Een heel serieus team dat al jaren met de moderne tijd mee is gegaan. Ze zien een mager bootje drijven, en drie naakte bleke mensen op het strand die een vuurtje willen maken. Eva met lange gelakte nagels aan haar vingers. Dat kan dus geen pas ontdekte vergeten-stam zijn. Wat dan wel? Moeten deze mensen gered worden? Gered van wat? Moeten ze deze blote billen, plus aanwezige cameraploeg, mee nemen in hun telteam-bootje en dan bij het hoofdkantoor afleveren? Maarruh, Het zijn geen schipbreukelingen want hun bootje ligt er nog.

Ik snap dat het telteam niet zal aanmeren maar een schatting zal doen. Ik schat dat ze geschrokken zijn van zulke rare kennismaking tussen drie moderne mensen.

Doei.

©missie M.

 

* Sacramentsdag

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Heeft U Uw hoedje al opgezet, schoenen aan en Uw tasje gepakt om in Duitsland te gaan winkelen?

Doe dan die schoentjes maar weer uit en de pantoffeltjes weer aan want alle winkels zijn gesloten in Duitsland. Het is namelijk Fronleichnam, of te wel Sacramentsdag.

Dan gaat op veel plaatsen de Sacraments-processie door de straten. Allemaal vlaggetjes langs de route. Aanstaande zondag word pas in verschillende dorpen in Limburg de Sacraments-processie gelopen. Als U wil genieten van cultuur dan moet U zondagmorgen naar Limburg komen. Laat de Gouden Koets en de Glazen Koets gerust in het Koetshuis, U kan gewoon te voet mee lopen. Een mooie traditie waar veel dorpelingen aan mee doen. U waant zich dan een personage in de tv-serie “Dagboek van een herdershond”. Zo mooi!!

Doei.

©missie M.

* Politie gaat meer flitsen

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Vorige week stond met grote zwarte letters in de krant: “Politie gaat fors meer flitsen”. Dit is niet om de staatskas te spekken stond in de krant….neeheee de politie gaat volop mobiele flitscontroles inzetten “omwille van de veiligheid”. Vreemd vind ik wel dat de politie ná twee rustige jaren onaangekondigd hardrijders volop gaat bekeuren. Twee jaren geleden deelde de politie uit protest minder boetes uit vanwege de slechte CAO. Op wegen waar veel ongelukken gebeuren en waar te hard word gereden komen meer mobiele snelheidscontroles. Alles vanwege de veiligheid.

Zag U vorige week op tv de 92-jarige vrouw die het zo ontzettend erg vond dat haar zoon duizenden euro’s van haar rekening had gehaald.De zoon bleef volhouden dat hij dat had gekregen, maar de oude vrouw zei “ik wist er niet eens van, want hij beheerde de rekening en ik kreeg nooit afschriften te zien, Dat geld moet terug” zei ze heel stellig. Maar hij bleef voor de camera herhalen ‘dat hij dat had gekregen (ongeveer125.000) Hij zei zelfs “zij liegt”. De dochter van de vermogende vrouw vroeg voor haar moeder alle bankafschriften op, zo konden ze bewijzen dat de zoon grote bedragen naar zijn eigen rekening had overgemaakt. Meteen na het overlijden van haar man begon het met een bedrag van 5000 euro, ‘Koffietafel’ stond er bij. terwijl de koffietafel door de moeder al was betaald. De politie deed niets, de bank deed niets. De moeder kreeg haar geld niet terug. Ze deed samen met haar dochter een rechtszaak aanspannen om haar eigen geld terug te krijgen. Die zaak is nog niet ‘afgehandeld’. In de tussentijd is mevrouw overleden.

En in dezelfde week lees ik dat een slachtoffer van verkrachting zelf de dader opspoorde omdat de politie niets deed. Ze ging meteen na de verkrachting (ze was vast nog helemaal van streek) aangifte doen maar kreeg op het politiebureau te horen dat ze veertien dagen moest nadenken of ze aangifte wou doen. Na veertien dagen is het bewijsmateriaal, het DNA-materiaal, toch allang weggespoeld. En dat noemt zich politie? De politie deed niets. Zelfs geen luisterend oor bieden. Het vrouwelijk slachtoffer ‘vangt’ daarom maar zelf de dader. Ongelooflijk dapper.

Maar wel extra meer flitscontroles voor “de veiligheid” van de burger??

Majesteit, zeg nou ook eens wat.

©missie M.

** Logeren in Paleis Soestdijk

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Wat ik gisteren toch las. Straks krijgen we de kans om te logeren in Paleis Soestdijk. Uw ouderlijk paleis. Uw ouders gingen er in 1937 wonen. Het staat nu leeg sinds de dood van Uw vader in 2004. Dat is al een hele poos. Het gebouw zou zwaar verwaarloosd zijn. Terwijl het paleis in de geschiedenis van de Oranjes toch heel belangrijk is geweest. Het paleis en bijbehorend landgoed is verkocht voor 1,7 miljoen euro. Eigenlijk is dat een habbekrats is mijn mening. Ik weet wel dat het veel geld is maar voor zo’n paleis met landgoed vind ik 1,7 miljoen goedkoop. Oké het paleis moet ook opgeknapt en onderhouden worden en dat kost vast een flinke duit.

Maar als men op een veiling al veel geld betaald voor een kindertekening van U….dan is 1,7 miljoen voor een paleis waar U met Uw ouders en zussen heeft gewoond, geleefd, getekend, gelachen, geknutseld, geslapen, gewassen, en op het toilet gekakt…excuses….heeft, en nog veel meer, met een park waar U gerend en gefietst heeft, toch veel te goedkoop.

De toiletpot van John Lennon en Yoko Ono bracht heel veel geld op tijdens een veiling. Paleis Soestdijk staat vol met zulke ‘kostbaarheden’.

In het Paleis en bijbehorend park komen tentoonstellingen, presentaties, horeca en hotelkamers. Het bosgebied gaat ook open voor wandelaars.

Die tentoonstellingen vind ik prima, en dat mensen rond het paleis kunnen wandelen ook helemaal prima. Maar hotelkamers in Uw ouderlijk huis had ik niet verwacht. Dat zal U toch wel een dubbel gevoel geven neem ik aan. Mij lijkt het wel vet-gaaf en duur. Zolang het maar geen overdekte speeltuin gaat worden waar kinderen zich kunnen verkleden als ridder, prins of prinses en met ijsjes en plakkerige lolly’s of suikerspinnen rond rennen.

De paleisvleugel waar U met Uw ouders en zusjes woonden zal wel zoveel mogelijk intact blijven hoop ik. Zoals in een soort museum. Met sjieke bordjes bij de deur waarop op staat “dit was de slaapkamer van prinses Irene”. Met een dik touw aan pilaartjes zodat het publiek niet de gelegenheid krijgt om zich op het hemelbed te laten vallen. Ik zou nieuwsgierig op zoek gaan naar Uw kamertje, en naar de slaapkamer van Uw ouders. Ik stel het me voor…de kamer van Uw ouders, de deur zwaait voorzichtig open, een olieverf portret van Uw moeder oud-koningin Juliana hangt aan de muur boven de schouwmantel, Dikke stoffige gordijnen voor de ramen. Een kleurig maar oud historisch tapijt op de vloer. Op het nachtkastje van Uw vader prins Bernard een bakje voor de witte anjer. Op het nachtkastje van Uw moeder oud-koningin Juliana een bakje voor het gebit. Bij de balkondeur een luie stoel en een tafeltje waarop een asbak staat. In die asbak de pijp van Uw vader.

Als het paleis open gaat voor het publiek is dat bakje voor de anjer een prachtig vaasje geworden, en dat bakje voor het gebit is verdwenen.Op het hemelbed liggen 18 kussens op kleur gesorteerd. Het tapijt is een vliegend tapijt geworden, door het raam naar buiten gekukkelt. De gordijnen zijn in de stomerij geweest en met een goudkleurig koord bij elkaar gebonden, de luie stoel is romantisch opgefluft. Op het tafeltje bij het balkon staat een prachtig boeket met bloemen uit het park.

Majesteit,ik begrijp het als U kriebels in Uw buik krijgt als U er al aan denkt….maar ach, ik overdrijf natuurlijk. Ik wens U een fijne nachtrust. Welterusten.

©missie M.