* Helmut Kohl

Lieve beste majesteit,

Vorige week is oud-Bondskanselier Helmut Kohl op 87 jarige leeftijd overleden. De kranten stonden en staan er vol van. Ook een grote foto in de krant van Helmut Kohl en een jonge Angela Merkel. Een foto van Helmut Kohl samen met minister Wim Kok en premier Ruud Lubbers tijdens de Eurotop in 1991. Wat vliegt de tijd toch. Ik vond het een “echte” bondskanselier. Een bondskanselier wat vertrouwen uitstraalde.

Ik wil wel iets schrijven over Helmut Kohl maar ik weet niet waar te beginnen. Het vallen van “Dé Muur” in 1989. Of moet ik het hebben over het boek dat Helmut liet schrijven? Een boek waarin citaten stonden die hij er uit wou hebben. Nee het lukt me niet echt. Ik wil het ook niet hebben over de verwijten die de zoon van Helmut Kohl aan Angela maakte nadat Angela in een gastcolumn van de Frankfurter allgemeine zeitung eiste dat Helmut Kohl “openbaarheid van zaken” gaf. Hoewel ik die verwijten wel kan begrijpen.

Maar vanmorgen las ik een mooie regel in het Limburgs Dagblad. Eén regel die veel zegt over Helmut Kohl. Eigenlijk zegt die regel bijna alles. Die regel is geschreven door dhr.Kessels (in de jaren tachtig correspondent in Bonn) en wil ik hier graag aanhalen:

Hitler sloeg Europa kapot, Kohl lijmde het weer en maakte het mooier dan het ooit geweest was.

Welterusten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.