Jehova’s via luidsprekers ?

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik las vorige week dat de burgemeester van Roermond toestemming had gegeven voor ‘Versterkte gebedsoproep’ door moskeeën. Volgens mij zijn in haar stad drie moskeeën. Wat dat eigenlijk precies inhoud wist ik niet…of ik wou het liever niet weten maar ik dacht als de burgemeester daar toestemming voor geeft dan zal het wel in orde zijn. Helemaal gerust was ik er niet in en daarom ging ik googlen. “Versterkte gebedsoproep” is oproepen tot gebed via luidsprekers. Via loeiharde luidsprekers…althans dat vond ik naderhand na het zien van een filmpje van de versterkte gebedsoproepen van de blauwe moskee in Amsterdam.

Ik startte een discussie op een openbaar forum en daar kwamen veel nare beschuldigingen van aanhangers richting tegenstanders. Ook wel andersom. Dat moet ik toegeven. Maar het leek vanaf de eerste reactie al dat men geen kritiek mocht hebben op die luidsprekers waardoor Arabische gebeden werden geroepen. Het woord “Godsdienststaat” werd zelfs gebruikt door een voorstander. En woorden als discriminatie, islamofoob, racisten etc. werden meer dan eens geuit. En nog vaker werd door tegenstanders geschreven dat ze dit ook niet van andere gelovigen goed zouden vinden. Het droeg niet bij om een goede discussie te voeren.

Er werd geroepen dat het alleen maar een oproep was zoals de kerkklokken de christenen naar de kerk roepen. De vergelijking met kerkklokken werden meermaals gemaakt, ondanks dat de tegenstanders schreven dat die klokken niet te vergelijken zijn met die gebeden door een mannenstem. En ondanks dat die oproepen veel verder gingen dan alleen een oproep om te komen bidden.

Dit is een onderwerp dat ons allen aangaat. Alle gelovigen, alle anders-gelovigen én alle ongelovigen. Ook ongelovigen hebben recht van godsdienstvrijheid. Het recht om vrij te zijn van godsdienst. Of zijn ongelovigen in hun ogen alleen maar zondaars die dat recht niet hebben?

Op een gemeentehuis in België werd een of twee geleden een kerststal met beeldjes verwijderd, omdat het aanstoot kon geven aan andersgelovigen. Ik denk dat moslims er niet over geklaagd hebben. Maar toch liet de burgemeester die kerststal verwijderen om rekening te houden met anders-gelovigen. Waarom word nu geen rekening gehouden met andersgelovigen? Waarom die luidsprekers? Als God had gewild dat de gebeden door de stad zouden galmen dan had hij de mens wel een krachtige stem gegeven, want luidsprekers bestonden toen nog niet. Een goed geloof doe je privé of gezamenlijk maar niet met luidsprekers over straat. En al helemaal niet door westerse steden.

Als een pastoor luidsprekers aan de kerktoren zou bevestigen en daarmee de Heilige mis zou aankondigen of opdragen aan iedereen die het horen wil en helaas ook aan iedereen die het NIET horen wil, Gebeden zoals bv ‘het Wees Gegroet’, en ‘het Onze Vader’, misschien wel de rozenkrans zou bidden’ luid over de daken heen dan zouden veel dorpelingen met hun vinger naar het voorhoofd wijzen.

Majesteit, Hebben Jehova-getuigen wel eens bij U aangebeld of aan Uw poort gerinkeld, omdat ze hun verhaal over hun geloof wilden verkondigen? U bent vrij om met hen in gesprek te gaan, en vrij om te zeggen ‘Nee dank u wel en een fijne dag gewenst’. Als dan Jehova-getuigen met giga luidsprekers hun verzen uit de wachttoren zouden gaan roepen…want dat scheelt een paar kilometers loopwerk langs deuren… hebben ze ook nog eens een groter bereik, Dan zouden de mensen die voorheen zouden zeggen ‘Nee dank u wel, en een fijne dag gewenst” de pineut zijn en verplicht moeten luisteren….want als de moskee dat mag, dan kan men niet tegen anders-gelovigen zeggen ‘stop daar onmiddellijk mee’.

Wat de moskee met de versterkte gebedsoproepen doet is bij lange na niet te vergelijken met kerkklokken of andere geloven
Iedereen heeft Godsdienstvrijheid, ook mensen die vrij willen zijn van godsdienst. Ook mensen die hun eigen geloof hebben. Met luidsprekers word het bijna verplicht.

Ik heb veel respect voor gelovigen maar ook voor anders-gelovigen en ongelovigen. Ze mogen voor mijn part de hele dag door bidden, ik vind wel dat het niet via luidsprekers mag gaan.

Iemand vond de kritiek op de luidsprekers schandalig, want religie hoorde beschermd te worden. Ik vond het wel mooie woorden, wel jammer dat de woorden zo eenzijdig zijn. Heeft zij geen weet van andere religies? Vind ze niet dat iedereen dezelfde bescherming nodig heeft? Godsdienstvrijheid bestaat niet alleen voor moslims. Andersgelovigen horen dan ook beschermd te worden.

Wat heeft een Christ, een Jood, een Jehova-getuige, een ongelovige, een pastafari, een protestant of Boedhist aan onverstaanbare Arabische gebedsoproepen die via luidsprekers hun tuin of kamer binnen komen terwijl ze hun eigen gebed in rust willen doen? Heb je wel een van WAARDEVOLLE stilte-retraites gehoord? Hoe zit het met de bescherming voor andersgelovigen en ongelovigen? Of wil je zeggen dat andersgelovigen niet dezelfde rechten hebben?

Iedereen is gelijk ongeacht geloof. Een gelovige heeft dezelfde rechten als een gelovige en dus heeft een ongelovige ook het zelfde recht als een gelovige.

Geloven is prima maar het is prive, daarmee moet je anderen niet lastig vallen via luidsprekers

Groetjes en fijne dag gewenst.

………………..

In die discussie schreef iemand dat ze jarenlang in een islamitisch land had gewoond en de tekst uit haar hoofd kende. Ze schreef de woorden plus vertaling op. Zie hier:

De tekst + vertaling:

Allahoe Akbar, Allahoe Akbar- Allah is de Grootste, Allah is de Grootste
Allahoe Akbar Allahoe Akbar – Allah is de Grootste, Allah is de Grootste
Ash-hadoe an la ilaaha illaAllah Ik getuig dat er geen god is het waard aanbeden te worden dan Allah
Ash-hadoe an la ilaaha illaAllah Ik getuig dat er geen god is het waard aanbeden te worden dan Allah
Ash-hadoe anna Moehammadoe rasoelaAllah Ik getuig dat Mohammad de Boodschapper van Allah is
Ash-hadoe anna Moehammadoe rasoelaAllah Ik getuig dat Mohammad de Boodschapper van Allah is
Hayya ala ‘- salaah Kom tot het gebed
Hayya ala ‘- salaah Kom tot het gebed
Hayya ala ‘l falaah Kom tot voorspoed
Hayya ala ‘l falaah Kom tot voorspoed
Allahoe Akbar, Allahoe Akbar Allah is de Allergrootste, Allah is de Allergrootste
La ilaaha illa’llaah Er is geen god dan behalve Allah.
Bij de oproep tot het ochtendgebed , het fadjr, komt er tussen Hayya ala ‘l falaah Kom tot voorspoed en Allahoe Akbar, Allahoe Akbar Allah is de Allergrootste, Allah is de Allergrootste:
A-salatu khairun min an nawm Het gebed is beter dan de slaap
A-salatu khairun min an nawm Het gebed is beter dan de slaap

Het eerste stukje is vergelijkbaar of de letterlijke tekst van wanneer je een kind krijgt en hem moslim “maakt”, een soort doop. Je fluistert die zinnen in de oren van de baby. Of wanneer iemand zich bekeert.

Je hoeft niks tegen de islam te hebben om hier geen zin in te hebben. Zou de pastoor besluiten om het Onze Vader te gaan omroepen, dan zou ik ook bedanken. Alsjeblieft zeg, doe normaal.

Onze koning

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Afgelopen maandagavond 4 mei, de Dodenherdenking, heb ik niet live gezien, maar ik heb naderhand de beelden gezien en ik heb in de krant gelezen wat onze koning zei.

Vragen waar ik al langer mee ‘worstelde’ noemde onze koning zich hard op af.

Mijn vragen: Waarom, waarom en ‘hoe is het mogelijk’? Hoezo kon het dat in Valkenburg een bord boven de ingang van een grot hing met de woorden “verboden voor Joden”? Hoe was het mogelijk dat in ons land mensen werden opgepikt en afgevoerd? En geen agent of soldaat die dit verhinderde? En hoezo werd men opgepakt als er een verkeerd woord over Hitler of de nazi’s werd gezegd? Vragen over de rol van Uw oma koningin Wilhelmina, en vragen over de rol van Uw vader prins Bernard?

Onze koning sprak in zijn toespraak op de lege Dam (vanwege de coronacrisis) de woorden: Niet meer naar het zwembad mogen. Niet meer mogen meespelen in een orkest. Niet meer mogen fietsen. Niet meer mogen studeren. Op straat worden gezet. Worden opgepakt en weggevoerd. Sobibor begon in het Vondelpark. Met een bordje “Voor Joden verboden’.”

Onze koning waarschuwde voor de toekomst met de woorden: Nu 75 jaar na onze bevrijding, zit de oorlog nog steeds in ons. Het minste wat we kunnen doen is: niet wegkijken. Niet goedpraten. Niet uitwissen, Niet apart zetten. Niet ‘normaal’ maken wat niet normaal is.”

Wat een top koning hebben we.

Fijne dag nog.

Op Zolder


.


Op zolder liggen de volgende brieven:

2013 9 februari De Beer is los.

2011 14 februari Schetenverbod

2008 29 februari Schrikkeldag en Complimentendag

2011 19 februari Jaguar-verblijf

Verder liggen er nog de brieven:

2015 15maart Zekerheid op aarde,Welness

2015 16oktober  De Rembrandts Maarten en Oopjes

2009 25oktober Gevangenis in België

2013 Thema Lyme

2014 Thema Lyme40 jaar geleden

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Vandaag is het precies 40 jaar geleden dat U tot koningin gekroond werd.

Op 30 april 1980 nam U de troon over van Uw moeder koningin Juliana. En U bleef 33 jaar koningin tot dat U de troon weer doorgaf aan Uw zoon Willem-Alexander.

Hij is deze week 53 jaar geworden en zit pas 7 jaar op de troon. Ik hoop dat hij nog lang en gelukkig onze koning blijft, tot dat zijn dochter de troon weer overneemt.

Fijne dag gewenst.

Er is er een jarig hoera..

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Er is er een jarig hoera hoera dat kunt U wel zien dat is koning Willem-Alexander jahjah. Hij leve hoog, hij leve hoog, hij leve hoooooooog. Hieperdepiep Hoera.

53 jaar is hij geworden. Net zo oud als premier Mark Rutte. Wat vliegt de tijd. 53 jaar geleden had U op 27 april misschien zweetdruppeltjes op Uw voorhoofd. Maar dat is allang geleden.

Jammer dat het koninklijk gezelschap niet naar Maastricht konden komen om koningsdag te vieren.

Mijn nachtpon ga ik aantrekken want ik ben doodmoe. Ik wens U een fijne avond. Welterusten en morgen hopelijk gezond weer op.

Koningsdag

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Morgen is het koningsdag, Onze koning en zijn koningin zouden naar Maastricht gaan maar vanwege de Corona-maatregels zijn de festiviteiten afgelast.

Toch wil ik morgen mijn oranje sneakers aan doen. En ik maak ook een oranje toetje. Jammer, morgen is er geen defilé, geen vrijmarkt, geen Oranjespelen. Ik ga mijn fiets niet versieren. Rare koningsdag dit jaar,

Voor U ligt dat anders, U staat dicht bij de ‘bron’. Met de 1,5 meter ‘afstand houden’ staat U nog altijd het aller dichts bij onze koning.

Heeft U Uw feestjurk al klaar liggen? En Uw hoedje op Uw nachtkastje klaar liggen?

Ik wens U een fijne koningsdag. Blijf gezond. Welterusten.

De zware jas

Lieve beste majesteit prinses Beatrix,

Ik las dat U boos bent…of teleurgesteld…..of zoiets… omdat naasten van U…zelfs een hofdame zeer openhartig over U hebben gesproken in de documentaireserie “de Zware jas van Beatrix’. U zou van de ene in de andere verbazing zijn gevallen en in grote woede zijn ‘ontstoken’.

Majesteit, Ik had nog niet eerder over die documentaire gehoord of gelezen, maar nu ik las dat U zo boos was wil ik die natuurlijk wel zien…om U gerust te stellen dat U zich niet zo druk moet maken.

De hofdame had destijds een geheimhoudingsverklaring getekend….Daar zou ik dan ook pissig….excuus mijn taalgebruik….daar zou ik dus ook van over de rooie gaan. Laat die nog maar eens aankloppen voor een taartje of cakeje.

ps. Ik heb inmiddels deel 1 gezien en wil U vertellen dat U helemaal niet boos hoeft te zijn op Uw hofdame, studiegenoten of de Deense prinses. Ze praten allemaal vol lof over U en over Uw grote liefde prins Claus. Claus, U grote steun en toeverlaat. Uw hofdame laat duidelijk weten dat ze geen antwoord wil geven op een bepaalde vraag. Het is allemaal netjes. Althans de eerste 40 minuten van de eerste aflevering met de naam ‘De puinhopen van Pappie” zijn netjes. Die laatste paar minuten gaan over Uw vader….toen kon ik begrijpen dat U niet wou mee werken aan deze documentaire. Ik ben nu wel een beetje boos. En eigenlijk op U. Maar ik begrijp ook wel een klein tikkeltje waarom U de kont tegen de kribbe wilde gooien. Maar na het zien van deze aflevering zou ik voor de allereerste keer zelfs begrijpen waarom er rellen in Amsterdam waren op de dag dat U gekroond werd. “Zonder woning geen kroning” was ‘maar een leus en verder niks’ als U het mij vraagt. Maar ho ho dat weet ik niet echt, dat komt vast in de volgende aflevering ter sprake. Ik ga zeker ook de andere afleveringen bekijken.

Maar ik moet nu gaan slapen. Mijn tanden poetsen en nachtpon aantrekken. Welterusten.

Thuis zijn

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Vanmiddag moest ik toch echt het huis uit om fruit en groenten te kopen. En het leek of dat meer mensen gedacht hadden want het was vandaag toch weer drukker op de weg. Maar met dit zonnige weer zijn mensen net mieren die naar buiten gaan als het warm en zonnig is. Geen paniek. iedereen hield netjes afstand, mensen gingen niet met tweeën een winkel naar binnen. U mag trots zijn op het Nederlandse volk.

Gisteren stond in de krant dat de KNMI nu heel lichte aardbevingen kan meten. Bevingen die voorheen wegvielen in de ruis omdat….let op…omdat veel mensen nu thuis werken is het rustiger op de wegen en dat is tot in de bodem te voelen. Al onze activiteiten zorgen voor trillingen en de afgelopen weken waren er minder trillingen gemeten stond in een klein artikeltje in de krant. Ergens op pagina 7, 8 of 9

Dat zal wel zijn. Daar durf ik geen twijfel over uit te spreken maar…..mijn buurman timmert en boort als nooit tevoren nu hij verplicht thuis ‘werkt’. De andere buurman maait het gras nu ook op een doordeweekse dag. Veel mensen rennen en wandelen heen en weer omdat sportscholen gesloten zijn. De KNMI heeft vast geen metingen gedaan onder het adres van onze buurman. Maar nu is het stil, die zal wel moe zijn van al dat gebatter.

Ik ben ook moe en ga slapen. Mijn nachtpon heb ik aan en de tanden zijn gepoetst. Ik wens U een fijne nachtrust.

Welterusten en de groetjes aan Uw zoon de koning.

Lakei

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ach ach ach, Queen Elizabeth is dan wel een sterke dame maar ze heeft het de laatste tijd toch ook niet zo makkelijk. Het Epstein-schandaal rond haar zoon Andrew, dan het vertrek van kleinzoon Harry, …gedoe wat volgens mij nog aan het bezinken is. De queen had altijd een mooie band met Harry en begin maart had ze nog tegen hem gezegd dat hij altijd welkom is.

Enfin, Vorige week las ik dat een personeelslid op Buckingham Palace het corona-virus had. De queen verliet 19 maart Buckingham Palace en vertoeft samen met haar 98 jarige echtgenoot Philip op Windsor Castle. Daarna las ik dat haar oudste zoon het corona-virus heeft, maar hij voelde zich gelukkig goed en verbleef slechts enkele dagen in zelf-isolatie in Schotland. Vanwaar hij van-huis-uit werkte. Inderdaad slecht enkele dagen want het is slechts vijf dagen geleden dat hij positief getest werd….en dat is niet positief natuurlijk. En vandaag las ik dat hij weer uit thuisisolatie is. Ná een consult met zijn dokters. Hij zal vergaderingen gaan bijwonen en zich bij ontmoetingen aan voorschriften houden. Zijn vrouw Camilla werd vorige week negatief getest maar moet wel nog tot eind deze week uit voorzorg in quarantaine blijven.

Vind U dat niet onverantwoord dat prins Charles nu al gaat vergaderen? Vergaderen kan hij toch ook via een groot scherm. Iedereen zit toch thuis…tenminste hier zit bijna iedereen uit voorzorg thuis.

Zelfs de Britse minister van gezondheid is ziek, en ook de Britse premier Boris Johnson heeft het virus, hij heeft een hoestje en verhoogde temperatuur, en werkt van huis uit met de woorden dat van huis uit werken mogelijk is dankzij de “Betoverende moderne technologie”.

Vandaag las ik dat nu ook de lakei van Queen Elizabeth het corona-virus heeft. De lakei werkte al zes jaar voor de queen en maakte onlangs promotie. Hij bracht sindsdien de queen elke dag het eten. Of die lakei op Buckingham werkte of op Windsor Castle is mij niet bekend. De lakei is in quarantaine. En queen Elizabeth is gezond liet Buckingham Palace in een statement weten. Maar dat was Camilla vorige week ook…toch? En Camilla zit uit voorzorg nog in quarantaine.

Majesteit, het virus maakt geen onderscheid in rangen en standen.

Hoe gaat het met U? Eet U voldoende fruit en groente? Drinkt U voldoende sap, thee en water? Die kapper komt later wel weer. Nu is de binnenkant het belangrijkste, de buitenkant komt wel weer. Hou U goed. En hopelijk morgen gezond weer op.

Welterusten.

De BijenTelling

Lieve beste majesteit,prinses Beatrix,

Hoe gaat het met U? Ik lees elke dag hoeveel corona-besmettingen er zijn en hoeveel bedden in het ziekenhuis bezet zijn door patiënten van het corona-virus. En dat de tellingen waarschijnlijk veel hoger liggen dan door de GGD doorgegeven word. Ik las dat huisartsen er over klaagden dat de GGD soms niets deden met de sterke vermoedens van de huisarts.

Ik zou het enigszins kunnen begrijpen dat de GGD niet nog meer onrust wil veroorzaken. Maar door te testen weet men wel of een patiënt echt hulp nodig heeft of alleen een fikse verkoudheid te pakken heeft. Bij een telling weet men ook of iets afneemt of toeneemt. Een telling blijft wel een telling.

Leuke tellingen zijn er gelukkig ook. In het laatste weekend van januari was er de tuinvogel-telling.

Vorige week zaterdag konden mensen deelnemen aan kikkerdril-telling.

En nu kan men mee doen met de kuiken-telling, het tellen van de kuikentjes van de wilde eend, krakeend en soepeend. Die laatste is geen eend voor in de soep. Die eend heet nou eenmaal zo.

Binnenkort kan men ook mee doen met de Nationale Bijentelling. Dat is in het weekend van 18 en 18 april. Leuk, maar dan moet ik wel op tijd het bijengidsje downloaden zodat ik het aandachtig kan bestuderen, want het verschil tussen een Gehoornde Metselbij, de Tuinhommel, Akkerhommel, Steenhommel, een Bijvlieg en vele andere zoemers zie ik niet echt.

Op het plaatje kan ik het verschil goed zien tussen bv de Rosse Metselbij en Gehoornde Metselbij. De Rosse metselbij is iets donkerder, heeft een zwart achterwerk en is een ietsiepietsie groter dan de Gehoornde metselbij, maar dan echt maar een ietsie ietsiepietsie. Maar als ze in het echt zo in de lucht hangen en snel van bloem naar bloem zoeven dan kan ik dat verschil moeilijk zien. Ik zou er een foto van kunnen knippen en die later vergelijken met de afbeeldingen. Ook lijkt het me moeilijk te achterhalen of ik die bij of hommel al eens geteld heb of dat het een familie-bij of familie-hommel was.

Gelukkig is er een mooi duidelijk telformulier waar de ‘zoemers’ op staan afgebeeld.

Komende nacht gaat de klok een uur vooruit. Dan heb ik één uur minder bijen-bestudeertijd. Nu heb ik mijn nachtpon aan en tanden gepoetst. Ik wens U een fijne nachtrust. En hopelijk morgen gezond weer op.

Welterusten.