Prinses Christina

Lieve beste majesteit,

Ik las net dat Uw jongste zus prinses Cristina botkanker heeft. Haar conditie is gelukkig stabiel. De 71 jarige prinses Cristina beschouwt haar ziekte als een chronische conditie waar zij goed mee kan leven, aldus de RVD.

Dit zou in het najaar van 2017 aan het licht zijn gekomen las ik.  Majesteit, Wenst U haar veel beterschap.

Was getekend, missie M.

Helden

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Op 4 december 2015 had Uw zoon en onze koning,…..een en dezelfde….de militaire Willemsorde uitgereikt. Met een ridderslag op zijn schouder ontving Gijs Tuinman toen de hoogste dapperheidsonderscheiding voor zijn getoonde leiderschap in Afghanistan in 2009.

Er was die dag in 2015 een koude oostelijke wind met een gevoelstemperatuur van ruim drie graden onder nul. Toen de koning vanuit de Ridderzaal naar het spreekgestoelte wandelde vroeg de koning “Wie heeft het bedacht dat dit in de winter moest worden uitgereikt?” Politiek Den Haag wees toen naar het secretariaat van de koning “zij bepalen zelf de agenda”.

Maar dat Uw zoon klaagt over een beetje kou, …oké het was erg koud…op de dag hij een held de ridderslag geeft en de hoogste dapperheidsonderscheiding uitreikt, vind ik toch wel een beetje watjes-gedrag als ik zo vrij mag zijn. Maar dat de volgende militaire Willems-orde in augustus uitgereikt word is ook niet verkeerd.

Majesteit, Fijne dag, Doeg.

©missie M.

Op Zolder

Op ‘zolder’ liggen weer een paar oude brieven van:

 

Donderdag 9 juni 2005 Praatjes

Woensdag 25 juni 2008 Bezoek aan Litouwen

Zaterdag 30 juni 2007 ‘heeft u een ogenblikje?’

Donderdag 3 juni 2010  Tafelrede

Maandag 9 juni 2008 Bloot

Zondag 13 juni 2010 Golfclub

Zaterdag 19 juni 2010 Koninklijke bruiloft in Zweden

Zondag 25 juni 2010 R.Lubbers

Zondag 25 juli 2010 Herbegrafenis

………………………….

Zekerheid op aarde, Welness 15 maart 2015

Maandag 8 augustus 2005 Kasteel Balmoral

Zondag 31 juli 2005 Sisi-gebeuren

…………………

 

Verder liggen er nog even de brieven :

oogcontact 16 oktober 2015  (De Rembrandts Maarten en Oopjen)

Zondag 25 oktober 2009 Gevangenis in België

twee iets oudere brieven uit 2013 en 2014 met als thema ‘lyme’

Het golfballetje

Lieve beste majesteit,

U zult wel boos op me zijn omdat ik lang niets van me liet horen. Ik was er niet om U te feliciteren met de 47-ste verjaardag van Uw schoondochter Maxima. Ik was er niet om Maxima sterkte te wensen bij het overlijden en begrafenis van haar zusje Inés. Ik was er niet voor U toen een groot artikel in de krant stond over de gewassen en gesteven tafellakens van Uw zus prinses Margriet toen zij in 1967 is getrouwd. Ik was er niet om U aan te moedigen toen U onlangs een molen ‘opende’. Zuchtttttt….Sorry sorry sorry.

Mijn welgemeende excuses dat ik lang niets van me heb laten horen. Maar het kon even niet anders. Ik was de verjaardag van Maxima heus niet vergeten maar het kon even niet anders. En het overlijden van Inés is weer een groot verdriet voor onze koningin. Wilt U haar toch nog condoleren namens mij? Ik las dat Maxima op 27 juni een bezoek brengt aan een Muziekcentrale in Ittervoort om een convenant te ondertekenen voor beter muziekonderwijs op scholen.

Het was zondag een mooie fietszondag. Want met het warme weer op de fiets is er altijd wel een briesje wind. We namen de weggetjes langs velden en weien, de paden langs het bos. In de verte een golfbaan. Dat ziet prachtig uit. Zoals in de film. Maar mij te warm en te vermoeiend om op zo’n zonnig grasveld met heuveltjes en dalletjes op slakkentempo te lopen, met aan de ene arm een golfstok en aan de andere arm een karretje vooruit trekkend.

Het akkerland lag er ook prachtig bij, de aardappeltjes, het gerst, de prei, en bietjes. Ook de mais kwam mooi op. We mogen toch wel superblij zijn met onze boeren.

We fietsten over een zandweg met hobbels en kuiltjes. Daar lag in eens een wit bolletje op het pad. Een golfballetje. Ik stapte af, pakte het balletje en keek om me heen. Waar is een golfer die zijn balletje zoekt? Nergens zag ik een zoekende golfer. De golfbaan lag toch te ver weg. Ik nam het balletje mee en fietste verder. Mocht ik een golfer tegenkomen die iets aan het zoeken was dan kon ik vragen ‘zoek je deze?’, maar ook dat gebeurde niet. Wel golfers, maar die waren druk met een balletje.

Ik stopte het balletje onder de snelbinder. Ik weet dat dit vreemd klinkt. Toen ik thuiskwam zat het bolletje nog steeds onder de snelbinder. U bent lid van een golfclub als ik me niet vergis. Mocht U een lid kennen dat een balletje kwijt is dan weet U me te vinden.

Hoogachtend, missie M.

 

 

 

Dalai Lama naar Nederland

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik zag Laurentien zo straks op tv bij omroep Max. De schat.

Maar waar ik U over wou spreken is over het bezoek dat de 82 jarige Dalai Lama, de geestelijk leider van de Tibetaanse boedhisten, in september aan ons land brengt. Hij komt op uitnodiging van ‘Stichting Bezoek Dalai Lama’ van 14 tot en met 17 september wat lezingen geven. Zelfs een gesprek met Richard Gere in de Ahoy staat op het programma.

Het bezoek van Dalai Lama aan ons land staat volgens de organisatie ‘in het teken van mededogen en waarom juist mededogen essentieel is in deze onrustige tijd’.

In 2014 was hij ook in ons land en had toen een ontmoeting met onder andere oud minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans. Of er nu een ontmoeting met een politici zal zijn is niet bekend. China was destijds niet blij met het bezoek en wil voorkomen dat Dalai Lama internationale politiek steun verwerft.

Nou ging ik dus vandaag het woord ‘mededogen’ opzoeken. Ik weet wel wat het woord betekent, maar er zouden vast meer betekenissen zijn die ik over de kop zag. Ik vond inderdaad meerdere betekenissen maar ze komen uiteindelijk toch op het zelfde neer. Hoewel ik toch een verschil zie tussen meeleven, meevoelen of verdrietig voelen als iemand iets naars mee maakt. Wel meeleven, maar niet mee lijden. Want als je met iedereen mee lijd ga je daar aan onderdoor….is mijn mening.

Dalai komt pas in september, en ik ben geen Dalai Lama maar ik zal nu alvast een spoed-lezing’kje geven, want ik schrok van een bericht dat ik vandaag las. Pegida wil namelijk in juni, als de Ramadan begint, gaan BBQ-en vóór de moskeeën. Dat vind ik zwaar ongepast. Compassieloos. Pegida zegt dat ze dit doen omdat activisten het sinterklaasfeest wilden verpesten. Maar majesteit, het hoeven helemaal geen moslims te zijn geweest die boe riepen tegen Piet. Mensen met een donkere kleur kunnen net zo goed Surinamers zijn met een heel ander geloof of geen geloof.

Trek Uw zoon-de-koning aan zijn rode mantel en zeg dan ‘zoonlief, hier over moet je als de wiedeweerga een fikse lezing over gaan geven’.

Dan ga ik nu slapen, Welterusten.

Mededogen:

1:Meevoelen met iemand die iets vervelends heeft meegemaakt’       2:Welwillend medelijden.    3:Morele betrokkenheid bij anderen.      4:Medelijden, compassie. 5:Verdrietig gevoel als iemand anders iets naars mee maakt. 6:Barmhartigheid. Deernis, Innig medelijden, Medeleven, Menselijkheid.

 

 

* De gouden kooi

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Goeiemorgen. We waren gisteren in gesprek over het aanstaande huwelijk van prins Harry en Megan Markle. Het woord ‘gouden kooi’ viel geregeld. Arme Megan, ze zou een zwaar leven krijgen zei men. Iemand maakte toen het vergelijk met een gezin dat op een flatje in een achterbuurt woonde en het financieel niet makkelijk had. De ander zei dat ze nog liever daar voor koos dan voor het leven in de gouden kooi. Megan, Maxima en Kate zouden het zeker en gewist moeilijk hebben in de gouden kooi. Harry zou gewend zijn aan het leven in de gouden kooi met protocollen, maar ‘arme’ Megan niet. T’tssss. Harry heeft toch een fijn leven dacht ik zo. Megan wou beroemd worden en werd dat uiteindelijk ook door de filmserie Suits, Ze had misschien meer aanbidders op de stoep dan Harry.

Majesteit, ik denk dat een burger niet eens zou willen ruilen met iemand die het financieel zwaar heeft, laat staan dat iemand die idolaat is van het Engelse koningshuis en via een georganiseerde blind date verliefd werd op de Engelse prins zou willen ruilen met een gezin dat krap bij kas zit.

Maxima is een prachtige krachtige koningin naast onze koning. Ze straalt naast de koning, en ze straalt in de prachtige jurken met veel bling bling.

Zoals de een geniet om op zondagmorgen urenlang aan het water te zitten, turend naar de dobber aan het eind van zijn vishengel, met een wormpje aan het haakje. De ander met plezier fulltime werkzaam is in de zorg, de afwaskeuken of in de bouw, zo geniet Maxima vast van de prachtige jurken en juwelen, de reisjes over de hele wereld en het goede werk dat ze doet….. denk ik. Nooit zelf die stapel pannenkoeken hoeven bakken als ze dat niet zelf wil. Niet dat ik het Maxima ooit heb gevraagd, het is gewoon mijn mening. En daar ben ik van overtuigd.

Zou U weer geboren willen worden als prinses of toch liever een leven als meisje op een naaiatelier, acht uur per dag turen hoe dat stofje onder de naald schuift? Of als meisje achter de kassa bij de Supermarkt en de prijs van alle boodschappen kent?

Ik wens U een fijne zondag. Doei.

©missie M.

World Naked Gardening Day

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Vandaag was het bevrijdingsdag, en het was zo’n mooie dag. En het was ook wereldwijd Naakt-tuinierendag. World Naked Gardening Day begon in 2005 natuurlijk in Amerika, hoe kan het ook anders. Bij een Amerikaanse nudistenorganisatie Body Freedom Collaborative, en word sindsdien gehouden op de eerste zaterdag in mei.

Volgens deze ‘nudistenclub’ is naakt tuinieren gezond, en kan voor een positief zelfbeeld zorgen. In je eigen tuin mag men naakt tuinieren, maar als je buren of omstanders je in je poedelie-nakie kunnen zien als je gebukt een tulp plukt, en als je buren of omstanders er last van hebben als je bloot achter de schoffel staat, een boompje snoeit, met de gieter rond loopt, of bij elk ander tuinklusje, dan mag het niet.

Majesteit, daarvoor hoeft het toch helemaal geen naakt-tuinierendag te zijn? Als je omheining dik en hoog genoeg is en niemand het kan zien als je bloot in de tuin staat te harken, dan kan niemand het iets schelen want men weet het niet omdat men het niet ziet. Dan kun je wel elke dag naakt in de moestuin werken.

En… ik denk dat naakt tuinieren helemaal niet gezond is. Ik draag juist iets met lange mouwen en draag altijd iets aan de voeten vanwege de kans op tekenbeten. En als bescherming tegen de zonnestralen.

Waar moet ik mijn zakdoekjes laten als ik geen broek of rok met zakken aan heb? Die zakdoekjes heb ik toch binnen handbereik nodig want er zitten zoveel pollen en stuifmeel in de lucht. Niet alleen de bij heeft het moeilijk hoor. En… een mier kan ook nog eens rechtstreeks een gaatje in de huid prikken. Niet te vergeten die onverwachte brandnetelprikken. Neeehee Majesteit, naakt-tuinierendag….daar ga ik niet aan mee doen. Het hoeft ook niet, dat weet ik. Maar men durft op Naakt-tuinierendag toch ook niet naar de buren gaan om een kopje suiker te lenen. Ik word er onzeker van en dat is niet goed voor een positief zelfbeeld.

Wilt U Uw zoon-de-koning een memo op zijn bureau leggen met daarop de woorden “missie vraagt: ‘wat doen we hiermee?”

Dan ga ik nu mijn nachtpon aantrekken en tanden poetsen. Welterusten.

©missie M.

 

Nationale Dodenherdenking

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Staat U straks ook weer twee minuten stil? 120 seconden eventjes stil. Geen gekwebbel, geen ge-ren, geen geappt of getwitter.

Ik las vandaag de stelling van Gert-Jan van der Heiden, hoogleraar metafysica aan de Radboud Universiteit, over het belang van de Nationale Dodenherdenking. Ik citeer zijn woorden:

“De herinnering is de bron van het besef dat het kwaad opnieuw kan gebeuren.”

Deze stilte heeft een monumentale waarde die we in ere moeten houden. Samen staan we sterk. Gezamelijk met z’n allen muisje-stil met de gedachten bij de slachtoffers. En het besef ‘dit mag nooit meer gebeuren’

Ik wens U en alle mensen in Nederland een rustige waardige Dodenherdenking.

Doei.

Onrechtvaardigheidsgevoel

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Ik las afgelopen weekend dat Jean-Claude Arnault, een lid van de Zweedse Academie, zijn hand op het achterwerk van Uw petekind de Zweedse kroonprinses Victoria had gelegd tijdens een bijeenkomst van de Academie in Stockholm. Ik had graag de reactie willen zien van de altijd zo correcte en sympatieke Victoria. Ik in haar plaats zou meteen een mep hebben uitgedeeld.

Of daar straf op staat is me niet bekend. Een paar maanden geleden hebben achttien vrouwen klachten ingediend tegen deze man voor psychisch en fysiek misbruik. Hij ontkent alle aantijgingen.

Verder las ik vandaag een stelling van Sander Dekker, minister van Rechtsbescherming in het Algemeen Dagblad. Hij zei:

“Veel mensen snappen niet dat iemand na twee derde van zijn straf weer buitenstaat. Dat gevoel van onrechtvaardigheid baart mij zorgen.”

Wat mij zorgen baart is dat een minister van Rechtsbescherming zorgen heeft bij ‘een gevoel van onrechtvaardigheid.’ Waarom deelt de rechter een straf uit van 9 jaar als iemand na 6 jaar weer naar huis kan?

Ik herken het gevoel van onrechtvaardigheid als ik lees dat de hulp van Dutroux vervroegd aan zijn vrijheid kan wennen. Als ik lees dat Dutroux klaagt over zijn verblijf in het gevang, hij wil een kapper, een tandarts en een fiets of hometrainer. Dutroux, de man die zes meisjes in een kleine kooi in zijn kelder opsloot, met een ketting om hun hals, hen verkrachte, geestelijk mishandelde en  één blik koude bonen gaf voor meerdere dagen.

Sander Dekker snapt niet dat mensen zorgen hebben als iemand veeeeel te vroeg weer buiten staat.

Ach majesteit, dan is er ook nog dat ‘zooitje’ dat vrijdag de stilte bij de Dodenherdenking wil verstoren omdat het niet ‘hun’ dodenherdenking is. Ze noemen zich activisten. De grauwe eeuwers. Het zijn die lieden die Sinterklaas wilden vermoorden voor de ogen van de kinderen.

Kan U geen woordje doen bij Uw zoon? De vraag of er vrijdag nog ergens een cel leeg staat waar ze met z’n allen hun eigen stilte kunnen doorbreken?

Welterusten, Doei.

 

Morgen is het koningsdag

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Het was een hectische week tot nu toe. Dan weer gedoe met Mark ….met zijn memo’s…schei uit schei uit….op het nieuws hoorde ik dat de geloofwaardigheid van Mark Rutte een deuk had opgelopen. Die deuk is al oud. Wie er op koningsdag een lintje krijgt is altijd een verrassing, maar volgens mij is er één iemand dit jaar zeker géén lintje krijgt.

Vandaag zag ik prachtige nieuwe foto’s van ons koningspaar met hun drie prachtige dochters. Wat zal U trots zijn.

Morgen is het koningsdag. Allereerst zal ik morgenvroeg mijn oranje sneakers van zolder halen. Dat was er vandaag niet van gekomen. En dan stap ik er mee door het huis, en ’s middags op de fiets. Maar nu ga ik slapen. Welterusten.