Spionnen

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Afgelopen week waren Russische spionnen groot in het nieuws. Spannenddddd.

Als ik denk aan Russische spionnen, dan dwalen mijn gedachten af naar James-Bond-achtige taferelen, snelle auto’s die bij een wilde achtervolging kogels kunnen schieten vanuit de knalpijp…of te wel de uitlaatpijp, dan zie ik in gedachten een man met een grote krant voor zijn gezicht, een krant waar hij een gat in heeft geknipt zodat hij de gasten in het hotel in de gaten kan houden vanuit zijn hotelstoel, Een spion met een telefoon in de hak van zijn schoen, een camera in een pen, een aansteker met een geheime microfilm of memorystick. Een stiekeme achtervolging in smalle donkere steegjes, een slimme gewiekste soort 007-spion die met een parachute van een berg afzoeft en sneller onder is dan de raceauto die hij moet volgen.

En dan was het dus deze week raak in ons land. Het nieuws werd meermaals herhaalt. Niet één spion, maar liefs vier stuks spionnen. Ik hoor U naar adem snakken. Blaas aub in een plastic zakje rustig in en uit. Hoofd ietsjes achterover…..of misschien beter het hoofd tussen uw knieën. U hoeft geen hyperventilatie te krijgen want de spionnen zijn op heterdaad betrapt bij een hackpoging van het Haagse OPCW. Op heterdaad dus. Poehee dat scheelde maar net. De militaire geheime dienst wist het hacken te voorkomen. Gelukkig.

De spionnen zijn opgepakt en het land uitgezet…..U hoort het goed, ze zijn het land uitgezet zoals men een vogeltje uitzet als het in een kooi zit. Zoals de deur van de kooi van de tijger word opengemaakt zodat de tijger naar huis kan gaan. De vier spionnen zijn niet gearresteerd. Vreemd hé. Waarom niet? De directeur van de Militaire Geheime dienst “wou alleen kwijt” dat het hier ging om een operatie die tot doel had de Russische actie zo snel mogelijk te verstoren. “Het was geen opsporingsonderzoek” zei de directeur.

Alleen maar ‘verstoren’? En wel zo snel mogelijk verstoren? Als iemand veeeel te hard rijd en door agenten met een lasergun word aangehouden, zegt de agent toch ook niet “Ga maar naar huis, want ik wou alleen dat hardrijden verstoren’.

De hackpoging vond plaats in april. U leest het goed, in april. Waarom ze dan nu deze info zo groot via een persconferentie in het nieuws brengen alsof het eergisteren is gebeurd? Waarom? Omdat premier Rutte wil laten zien dat we er klaar mee zijn’. Hij sluit niet uit dat er maatregelen tegen Rusland worden genomen maar hij wil eerst overleggen met bondgenoten.

Omdat we er klaar mee zijn? Waar zijn we klaar mee?? Zijn er maatregelen genomen? Nee, dus zijn we niet klaar. Als de vier klunzige hackers niet eens worden gearresteerd als ze op heterdaad betrapt worden…waarom dan wel verdere maatregelen treffen? Hoezo ‘overleggen met bondgenoten” als de hackpoging in Nederland plaats vond?

“Bullshit” kraamt Mark uit als U het mij vraagt. Dezelfde bullshit als destijds bij de Olympische spelen in Socji, Mark die naar Socji ging om elke dag met Poetin te praten over de anti-homowet van Rusland. En Obama die opriep de spelen te boycotten vanwege de anti-homowet maar tegelijkertijd handenschuddend met een ander staatshoofd, met een nog een ergere anti-homowet, lachend op de foto ging.

Enfin, de vier spionnen probeerden informatie te stelen bij de OPCW, de Organisatie voor Verbod op Chemisch Wapens. Geen wapens, nee alleen info probeerden ze te stelen…..of achterhalen. Net zoals menig supermarkt via hun klantenpas wil achterhalen welke boodschappen we in huis halen. Terug naar de hackpoging bij de OPCW.

De OPCW doet namelijk onderzoek naar de gifgasaanval in het Syrische Douma en de bijna dodelijke vergiftiging van de Russische ex-spion Sergei Skripal in Sallsbury. Een van die spionnen had in Maleisië ook al geprobeerd info te stelen over het onderzoek naar de ramp met de MH17. Wat kunnen spionnen met info over iets dat al gebeurd is? Er wijzer van worden misschien? Kijken of de info klopt? Wat kunnen ze er verder mee? Waren het wel echte spionnen? De klunzigheid van de spionnen lag er wel erg dik bovenop. Dat is niet alleen mijn mening. “Allemaal blunders” zei de Rusland-expert Hans van Koningsbrugge, hoogleraar aan de universiteit in Groningen.

Waarom zijn de spionnen dan het land uit gezet in plaats van gearresteerd? Hier zit toch veel meer achter majesteit. Wilt U tegen Uw zoon zeggen “Willem-Alexander jongen, hou dit goed in de gaten”.

Dan ga ik nu mijn nachtpon aantrekken en mijn tanden poetsen. Welterusten.

 

Vandaag en Yesterday

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Vandaag las ik in onze krant een regel in een groot krantenstukje met de titel “Waarom we meer gaan betalen”. In dat artikel staat helemaal bovenaan een regel waar ik al een paar keer van voor me uit heb zitten turen. Ik zal hem voor U citeren dan begrijpt U wat ik bedoel en hoef ik er verder niets meer over te zeggen:

130 euro. Zoveel gaan we gemiddeld meer betalen voor energie in 2019. Met de extra inkomsten kan de overheid ‘mooie dingen doen’ vindt Mark Rutte.

In 2019 gaat Uw volk niet alleen meer btw betalen op zowat alles, dank zij Mark’s afschaffing van de dividend belasting dat hij in zijn eentje stijfkoppig bleef doordouwen ondanks waarschuwingen van economen. En nou heeft hij het over ‘mooie dingen doen’ van de centen die het volk ook nog eens meer moet betalen voor energie. Had hij al dat geld dat Nederland gaf aan die groeperingen in Syrië maar gebruikt voor mooie dingen.

Vanavond hoor ik dat Charles Aznavour op 94 jarige leeftijd is overleden. Een groot zanger is heen gegaan. Ik hou ontzettend veel van zijn muziek. ‘Yesterday when I was young’. Charles, Rust zacht.

Ik ga een flanellen nachtpon aantrekken, want vandaag was het herfstweer. Ik wens U een fijne nachtrust. Welterusten.

** België komt 1 en 2 centen tekort

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Vandaag las ik dat België een ‘acuut’ tekort aan 1 en 2 eurocenten heeft terwijl er toch 1,6 miljard van zulke muntjes in omloop moeten zijn. Men denkt dat de Belgen die centjes in de spaarpot stoppen en en dat daarom de winkeliers een tekort hebben aan dat kleingeld. Nieuwe centen worden niet gemaakt, maar er komt waarschijnlijk een landelijke inzamelingsactie zodat de centen weer in omloop komen. Dat inzamelen vind ik beter én romantischer dan dat verplicht afronden.

Ik ga graag in België naar de winkel, maar nee ik heb geen spaarpot met Belgische 1 en 2 eurocenten verstopt. Alleen van elk land één 1 eurocent en één 2 eurocent. Ik heb bijvoorbeeld voor de 1 eurocent van Finland veeeeel meer betaald dan 1 cent, terwijl die cent toch maar de waarde van 1 cent heeft. ‘Er was moeilijk aan te komen’ zei de verkoper toen. Waarom men moeilijk aan Finse 1 en 2 centen kon komen is me niet vertelt. Ik vermoed dat in maart van dit jaar de Fin daarom op de eerste plaats stond als gelukkigste volk in de ranglijst van gelukkigste landen.

Niet alleen in België maar ook in Duitsland word nauwkeurig tot de laatste cent afgerekend in winkels en niet zoals bij ons afgerond. In Duitsland krijg ik gewoon nog één eurocent retour als ik 1,99 moet betalen en 2 euro geef. Dat is toch hartstikke lief en vooral hartstikke correct. ‘Wie het kleine niet eert, is het grote niet weert’.

Als ik in Nederland tien keren 2 euro betaal terwijl iets 1,99 kost dan heb ik 10 keren 1 cent teveel betaald en zit er 10 cent minder in mijn beurs. Als 17 miljoen mensen per persoon elke dag 1 cent meer betalen zijn dat 17 miljoen centen per dag extra.

Ik ga mijn nachtpon aantrekken en slapen. Welterusten.

©missie M.

* Prinsjesdag

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik heb niet de hele troonrede gezien. Alleen wat flarden en wat ‘nagepraat’ van politici.

De koning wil dat iedereen het gaat merken dat het beter gaat. Dat vind ik nou heel erg ontzettend lief van onze koning. Maar de afschaffing v.d. dividendbelasting….ondanks dat economen premier Rutte waarschuwden het vooral niet te doen….., alleen grote bedrijven als Shell en Unilever hebben er profijt van….en U ook, want U heeft wat met Shell van doen, toch?….En dan de duurdere zorgkosten, de tekorten in het onderwijs,  de lege winkelpanden, straks de extra btw op producten vanwege die dividend……nee nee nee…ik doe het niet. We gaan niet piekeren. Ik hou de woorden van onze koning in ere. “De koning wil dat iedereen het gaat merken dat het beter gaat”. Iedereen, Ook diegene die het na de vorige troonrede niet merkten, en ook de mensen die zeggen ‘eerst zien dan geloven’. De woorden van onze koning schrijf ik in een poezië album, en dan plak ik ernaast een mooi glitterpoeziëplaatje op de linkerbladzijde, en in de hoekjes schrijf ik met kleurpotloden de woordjes Oost, West, Thuis, Best.

De mooie woorden van de koning gaven me moed. Ik werd er vrolijk van, de zon scheen mooi, de lucht was weer helder blauw. Tot dat ik vlak daarna de wijze woorden hoorde van de minister van Financiën “Onze welvaart is geen garantie voor de welvaart (of voorspoed) van morgen”. Met andere woorden ‘vandaag kan de zon schijnen en de lucht blauw zijn maar morgen kan het weer onweren”. Ik schilder deze woorden op een tegeltje en dat hang ik bij de volgende verkiezingen boven de ingang van het stembureau. Ik hoorde op tv dat maar hééél weinig mensen vertrouwen hebben in dit kabinet.

Verder heb ik niets te melden over de troonrede. Niks, helemaal niks. Wel wil ik zeggen dat ik nu al weet op wie ik bij de volgende verkiezingen zal stemmen. U wilt een hint? Het is een vrouw.

Ik zag Uw zoon prins Constantijn op het balkon staan met een baard. Ach dat past best goed bij hem.

Toen U onze koningin was had U drie prinsjes en vierden we koninginnendag. Nu hebben we een koning met drie prinsesjes, en vieren we koningsdag, maar de derde dinsdag van september heet nog steeds prinsjesdag. Niet dat het echt boeit hoor. Ik vind het best.

Ik ga mijn nachtpon aantrekken en tanden poetsen.

Welterusten.

* Afschaffen zomertijd

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik merk dat ik ervan geniet dat het eerder donker word, de herfst komt er aan. Ik verheug me op de wintertijd, de enige echte tijd. Niet meer uren lang in de tuin met de gieters sleuren. Nog even dit en nog even dat, en voordat je het in de gaten hebt is het alweer bedtijd en is de tv niet eens aan geweest. Bent U ook zo blij dat de avonden weer langer worden? Lekker na het avondeten weer kijken naar onder andere DWDD…tenminste als Mathijs weer eens tijd heeft. Lekker met een kopje thee op de bank en een dekentje over de benen.

Toen in maart de zomertijd inging, de klok een uur vooruit werd gezet las ik dat veel dieren last hebben van de zomertijd. De koeien gaven minder melk. Alle dieren hadden last van de zomerklok. Zelfs de klokken hebben er last van. Men dacht er serieus over na om de zomertijd af te schaffen. Jiepiejaheeee. Ik vind het prima. De zomertijd is gewoon jezelf wijs maken dat het een uur later is. Als de klok in oktober weer een uur terug word gezet, dan is het ’s avonds wel een uur eerder donker, maar in de ochtend is het dan een uur eerder licht. Dat is goed. “Ochtendstond heeft goud in de mond”. Liever dat het ’s winters in de ochtend om half negen licht is in plaats van pas om half tien. Kinderen moet men ’s winters niet in het donker naar school sturen.

In ‘mijn blije uitzicht naar de herfst’ opende ik vanmorgen bij het ontbijt de krant. Er stond met vette letters “Uiterlijk in maart keuze voor zomer- of wintertijd”. Ons kabinet moet uiterlijk maart 2019 aan Brussel doorgeven of ze overschakelen naar permanent zomer of wintertijd.Want de Europese Commissie maakt een einde aan dat halfjaarlijkse klokverzetten in de EU. Volgens voorzitter Jean-Claude Juncker is er onvoldoende maatschappelijk draagvlak voor het klokritueel dat elk halfjaar plaats vind. Onvoldoende draagvlak dus.

Kiezen tussen permanent zomertijd of permanent wintertijd? Kiezen? Die meerkeuzevraag moet geschrapt worden. Neeeheeee, ik wil niet dat we permanent in een onechte tijd door het leven gaan. Ik wil de enige echte tijd terug, de wintertijd, voor altijd, voor eeuwig en eeuwig. Ik ga anders heel hard huilen. We gaan toch ook niet de maanden veranderen, mei is mei en juni is juni. We verplaatste kerstmis toch ook niet naar oktober. Neeeheeee, Dan moet de zomertijd én wintertijd maar gewoon blijven bestaan als Juncker de wintertijd zou willen afschaffen.

Heeft Jean-Claude soms te veel pijnstillers ingenomen? Hij weet toch dat de koeien van slag zijn door de zomertijd. We willen toch geen permanent van slag geraakte koeien. Majesteitje, U moet Uw zoon aan zijn mantel trekken en zeggen ‘doe iets jongen’. Zeg hem dat hij met zijn vuist op tafel moet slaan en dan moet hij zeggen: ‘Ik ben de koning van Nederlanden, ik sla met lichte dwang voor dat we de klok voortaan op de enige echte tijd laten staan’. De Wintertijd.

Dan kan ik nu gerust mijn nachtpon aantrekken. Welterusten.

©missie M.

* Zwaan

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik weet niet over alles mee te praten als het over heel-chic gaat, ik weet niet hoe ik kreeft zou moeten bereiden, en ook niet hoe ik die zou moeten eten, ik weet niet hoe die smaakt, en ook weet ik niet hoe kaviaar smaakt, niet hoe champagne of dure Franse cognac smaakt. Nee gans en gaar niet. En dat is helemaal prima.

Ik weet hoe rabarber uit de tuin smaakt, en zelfgemaakte appeltaart en appelmoes. Ik ben niet chic maar wel netjes opgevoed. Ook ben ik handig op de naaimachine, met de schilderkwast, ook kan ik U leuke fietspaadjes aanwijzen, en iets over vlinders, vogels, bomen, struiken, planten, paddenstoelen en bloemen vertellen. Over eenden, ganzen en zwanen.

Nu we het over zwanen hebben. Majesteit, ik zat gisteren aan de waterkant lekker te genieten van de zonnige zondag. Op het water dreef een prachtige zwaan. Ik had het idee dat de zwaan naar de overkant wou zwemmen, maar dat lukte niet want er voeren steeds snelle bootjes voorbij. Als ik zoals gewoonlijk op de fiets voorbij fiets en een zwaan op het water zie dan denk ik ‘kijk nou toch wat een mooie witte zwaan’ en dan fietst ik gewoon weer verder. Maar nu ik daar een poosje zat te koekeloeren viel het me op dat die zwaan zich niet op d’r gemak voelde bij die snelle zondag-vaarders. We hebben geen zebrapad voor zwanen op het water. Dat is niet mogelijk, maar een klein stukje vrij houden voor de watervogels zou toch niet verkeerd zijn. Oké, de zwaan had net zo goed in een beschermd gebied op een verlaten meertje kunnen gaan zwemmen. Maar het is een zwaan. Die heeft niks met regeltjes.

Ik weet dat het nu wat druk is in de ‘Tweede Kamer’ en dat U nou niet bepaald zin heeft om met mijn verhaal daar naar binnen te stappen. Dat begrijp ik. Laat ze nou maar eerst ‘die zooi’ van bepaalde politici ‘opruimen’ en dan zien we wel weer verder. Die ene tweede-kamer-meneer had men beter de stenen tafels met de Tien Geboden cadeau kunnen geven in plaats van een gratis penthouse. Enne….dan wil ik ook nog opmerken dat men jonge kinderen niet hier jarenlang laat opgroeien om ze dan jaren later terug te sturen naar het land van herkomst. Maar men zwicht toch zeker ook niet voor een liegende, bedriegende en manipulerende moeder in dat veilige verwegland.

Dan nog wat anders, bloemen oké, maar dat applaus en die schouderklopjes bij het vertrek van een kamerlid die zijn boekje ver te buiten was gegaan vind ik ook niet kies.

Maar vandaag…ga maar even achterover zitten….vandaag las ik dat Nederland steun gaf aan jihadisten in Syrië. Tussen mei 2015 en voorjaar 2018 steunde ons land 22 gewapende gematigde groepen in Syrië. Die kregen ruim 25 miljoen euro’s voor 313 auto’s (pick-up-trucks), voedsel, medicijnen, communicatieapparatuur, tenten, uniformen en trainingen. Dat bleek uit een onderzoek van Nieuwsuur en Trouw. U wilt het vast niet horen en al zeker niet geloven, maar uit onderzoek blijkt dat meerdere groepen samenwerkten met extremistische groepen die ernstige mensenrechtenschendingen pleegden. Ik citeer:Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt de hulp aan Syrische rebellen te hebben stopgezet toen “de risico’s te groot werden” dat die verkeerd terecht kwam. Dat bleek afgelopen voorjaar het geval, aldus het ministerie.

Kan Uw zoon er niet voor zorgen dat die kamerleden eerst minimaal tien lessen volgen in ‘zoals het hoort’.

Nou ik er zo over nadenk……Als het gezag van een rechter al word ondermijnt, dan maakt mijn verhaal over een zebrapad op het water zeer weinig kans. En over dat ondermijnen van het gezag moeten we het ook nog eens hebben. Gewoon bij een kopje thee met een lekker droog koekje. Maar vanavond niet meer.

Ik ga slapen, welterusten. Doei.

 

Engelandvaarders

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Vorige week heeft U samen met elf hoogbejaarde Engelandvaarders geposeerd op Landgoed De Zwaluwenberg te Hilversum. Ik zag de foto in de krant. U stond er weer pico bello mooi op met Uw donker roze jurk tussen de Engelandvaarders die blauw gekleed waren. Zij hielden hun allerlaatste reünie. Vorig jaar was het de laatste reünie. En dat had U bij aankomst ook gezegd stond in de krant. Misschien is er volgend jaar de allerallerlaatste reünie. Er zijn nog maar een paar leden over. Het museum Engelandvaarders in Noordwijk neemt het archief en kas over.

Er veranderd veel in ons land de laatste tijd is mijn mening. Afgelopen weekend was de Indië-herdenking. Ik las dat een groep boze mensen tegen die herdenking hadden willen protesteren. Tis wat. De laatste paar jaren is er ook steeds een groep die tegen Sinterklaas is. En maar schreeuwen en miemelen. Met borden en boze leuzen.

En dan zijn er nu ook mensen die de zomertijd willen behouden, en de enige echte tijd, de wintertijd, willen afschaffen, tjonge jonge jonge het moet niet gekker meer worden….majesteit, ik hoop dat de zomertijd afgeschaft word want ik verheug me er al op als het straks weer eerder donker is.

Vorige week was ik in een stad in Limburg, het was voorheen altijd een gezellige stad met veel winkels en winkelstraatjes. Ik was er een tijdje niet geweest maar ik schrok van de straatjes. In één winkelstraat waren nog maar drie winkels over, waarvan eentje een brillenzaak was. De rest stond allemaal leeg. Ruiten waren beklad. Dit had ik nog nooit mee gemaakt. In die lege panden zaten voorheen best wel bekende winkels. Hoe kan het nou zo verloederen? Majesteit, sla met de vuist op tafel, trek Mark Rutte aan zijn jas, en zeg dan “dit kan zo niet langer, wat ga je hier aan doen?”

Dan ga ik nu slapen. Ik wens U een fijne nachtrust. Dag.

Onderzoeken

 

Vrijdag 24 augustus 2018 om 15:10 uur

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Allereerst wil ik zeggen dat ik mijn petje afdoe voor het DNA-onderzoek naar de dader van Nicky Verstappen. Ik ben helemaal onder de indruk dat door dit onderzoek na twintig jaar eindelijk een mogelijke dader bekend is geworden. En Peter R. de Vries hield ook een indrukwekkende speech tijdens de persconferentie. Jammer dat ze dat destijds nog niet zo goed konden onderzoeken. Achteraf gezien is de dader een paar keren in hun vizier geweest. Dat is wel slordig is mijn mening.

Even wat anders. Vorige week, of de week daarvoor, las ik dat steeds meer mensen hun voornaam laten veranderen. De Raad van rechtspraak heeft geen duidelijke verklaring hiervoor. Het schijnt niet eens makkelijk te zijn om de voornaam te veranderen, men heeft altijd een advocaat nodig om een verzoekschrift in te dienen bij de rechtbank. En een advocaat heeft vast een dure prijslijst boven zijn bureau hangen. Volgens de civiel rechter van de rechtbank Amsterdam is ‘echt een goed verhaal’ het belangrijkste om de naam te laten veranderen. Dan vraag ik me af ‘vonden ze hun naam nu niet meer mooi of vonden ze de naam al hun hele leven niet mooi’. Werd hun voornaam een beetje ‘verprutst’ met uitspreken waardoor ze een bijnaam kregen? Of is men geboren als Mariet maar voelt zich geen Mariet maar wel een Mart of Piet. Uw jongste zus heette na de geboorte Marijke…ik ben wel heel benieuwd naar ‘dat goed verhaal’ wat er gebruikt werd om de voornaam te laten veranderen naar Cristina. En Uw schoondochter Laurentien heette na de geboorte Petra. Welk goed verhaal zal de lieve Laurentien op tafel gelegd hebben? Want er is niks mis met de naam Petra en niks mis met de naam Marijke. Ach….ik voel me ook niet altijd een missie M. Als in de krant had gestaan dat meer mensen hun achternaam lieten veranderen dan zou  ik eerder indenken dat die naam niet mooi klinkt als de tandarts je naam roept als men in de volle wachtkamer zit. Je zou maar Poepjes heten, of je naam te danken hebben aan een man die niet echt je vader was, of die zich nooit liet zien op je verjaardag of op belangrijke momenten altijd afwezig was. De voornaam veranderen, zoiets eenvoudigs dacht ik, maar er moet wel een goed verhaal zijn, en ik heb ook wel heel veel vragen, maar het is gewoon allemaal mogelijk.

Vorige maand was er in het Duitse Zülpich een Romeinse sarcofaag uit de derde eeuw gevonden. In die sarcofaag lagen een schat aan grafgeschenken stond in de krant, een soort beautycase, met allemaal spullen voor de vrouwelijke schoonheid. De overledene zou tussen de 25 en 30 jaar zijn geweest. Ze had bij zich ‘een handspiegel, schminkpalet, een knipmes, en potjes en flesjes voor zalfjes en lekkere luchtjes’. Dan vraag ik me weer af ‘welk lekker geurtje?’ Natuurlijke rozenblaadjes gemixt met anijs en lavendel? Hoe weet men anno 2018 dat het lekkere luchtjes waren die in dat flesje zaten? Het is toch geweldig dat men dit nu nog allemaal kan ontdekken en onderzoeken. Eigenlijk een interessant onderzoek over heel gewone dingen.

Begin deze maand las ik dat Archeologen bij opgravingen op Medel bij Tiel wilde appels van bijna zesduizend jaar oud hadden gevonden. Ze konden ontdekken dat de appels waren gesneden en gedroogd. Aan de gerimpelde schil konden ze zien dat ze gedroogd waren om te bewaren. Ze konden zelfs zien dat dit bij een kampvuur gebeurde omdat de appels waren verbrand. 6000 jaar oud?  Ik moet mijn appels, die ik drie weken geleden heb gekocht, geregeld controleren zodat ze niet onverwachts verschrumpelt op de fruitschaal zouden liggen, vooral met dit warme weer,  want ik wil vooral niet dat er een zwerm fruitvliegjes op visite komt. Maar over 10 jaar is er van mijn appels geen schil, pit of klokhuis over. Wat men toch allemaal kan ontdekken door onderzoek. Eigenlijk best interessant onderzoek over iets heel eenvoudigs. Geweldig hé.

Dan is het toch rete-vreemd dat de burgemeester van een grote gemeente in Limburg de extra vergadering na een paar minuten sluit en verder geen onderzoek wil naar de pinpasfraude van een ambtenaar vanwege ‘de reputatie en privacy’ van de inmiddels met pensioen zijnde ambtenaar. Zucht.

Fijne dag verder. Doei.

©missie M.

Keukenprinses gezocht

Lieve beste majesteit,prinses Beatrix,

Er staat een vacature op de The Royal Household, een vacature  voor keukenprins of keukenprinses in de keuken van Buckingham Palace, het paleis van Queen Elizabeth. De queen zoekt een fulltime keukenhulp als versterking in de keuken.

Ik kan uitstekende lekkere spruitjes maken, en mijn sperzieboontjes zijn soms echt te gek-lekker, een krop sla heb ik in een handomdraai op tafel staan met lekkere tomaatjes en schijfjes komkommer’t, met  boerenkool kan ik best veel variaties maken, mijn savoyekoolrolletjes in de oven zijn ook heel lekker, en ovenfrietjes uit de oven met frikandellen uit de koekenpan zijn om te smullen. Maar de Engelse keuken…en met name de keuken van Buckingham…daar bak ik vast niet veel van. Brownies en Donuts liggen mij niet zo.

Het Engels ontbijt met roerei, spek, witte bonen in tomatensaus en braadworstjes is dan wel lekker als je de gast bent, maar als je zelf de kok of keukenhulp bent is dat vast niet lekker om al vroeg in de ochtend braadworstjes te braden. En de koninklijke familie houd geregeld etentjes met heel veel gasten. Dan schil je niet voor vier personen aardappels, maar misschien wel voor zestig gasten. Dan moet je wel heel snel kunnen schillen.

En als er een hert tijdens de jacht door een kogel is geraakt, kan ik dat hert echt niet slachten of braden. Ik zou een gecompliceerde  huilbui krijgen. En dan zo’n dikke gevulde kerstkalkoen is ook niet mijn ding. U zult vast wel denken “dat is misschien niet voldoende om keukenprinses op Buckingham Palace te worden”. Daar heeft U gelijk in. Ik zou mezelf ook niet aannemen als ik bij mezelf op dat sollicitatie gesprek zou gaan.

Maarrrrr in de vacature staat dat ervaring niet perse nodig is. Want de nieuwe keukenhulp krijgt training om aan ‘de standaarden van koninklijk huis’ te voldoen.Het belangrijkste is dat belangstellende  teamplayers zijn, initiatief nemen, en graag betrokken zijn. Dat kan ik alle drie.Ik ben gek op mooi porselein, blinkend bestek en glinsterende glazen.

Er zou ook een mogelijkheid zijn om op het paleis te wonen. Dat klinkt wel aantrekkelijk. Per jaar verdiend de keukenprinses 20.000 pond. Omgerekend is dat ongeveer 22.000 euro. En 33 vakantiedagen.

Echt veel salaris vind ik het niet echt. Maar ik zou het toch een leuk avontuur hebben gevonden. Ik ben fan van Camilla. Charles is zo gelukkig aan haar zij. Zij is zo gewoon en toch heel apart. Geen nood, ik zou U toch elke avond kunnen mailen vanuit mijn torenkamertje boven de Royal-vleugel. Oueen  Elizabeth zou dan mijn oppperhoofd zijn. Majesteit, mijn roots liggen in Nederland. Ik blijf hier, Punt.

Dan is dat geklaard. Ik ga mijn tanden poetsen, en nachthemd aandoen. Welterusten.

©missie M.

 

Willem de Kooning

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Wat ben ik blij met de regen van gisteren en vandaag.

Waar ik het met U over wou hebben zijn de gekke bedragen die neer geteld worden bijvoorbeeld:

3,5 ton voor de steek van de Franse keizer Napoleon. Het hoofddeksel van Napoleon was door kenners geschat op circa 40.000 euro.Na de nederlaag van Napoleon bij Waterloo had Napoleon dit hoofddeksel achtergelaten op het slagveld en had de Nederlandse baron Arnout Jacques van Zuijlen Van Nijevelt deze hoed mee genomen. Sinds 1986 had een particulier dit hoofddeksel in bezit en in juni werd die te koop aangeboden.

In een hotel in New York werd het duurste ijsje van Amerika aangeboden voor 1288 euro. The Bear Extraordinaire. Voor dat bedrag krijgt men vanille ijs met zwarte truffels en champagnesaus, engelenhaar van suiker, vlinders van fondant, witte en pure chocolade en een topping van bladgoud en bladzilver. De porseleinen kom met kristallen deksel, waar dit alles in zit, is het duurst en kost 1030 euro, en die mag men houden stond in juli in de krant. Dat moest er nog bijkomen zeg.

En deze week las ik dat een gestolen schilderij is opgedoken.In november 1985 verdween een kostbaar schilderij van Willem de Kooning uit een museum in Arizona. De verdwijning bleef onopgelost, tot vorig jaar toen een opkoper de inboedel van een bejaard echtpaar opkocht voor 2000 dollar. Nadat hij het schilderij op de slaapkamer, achter de deur aantrof belde hij de FBI. Hoe of wat en waarom  blijft nog steeds onopgelost want het echtpaar leeft niet meer. Het gaat om het schilderij met de naam “Woman-Ochre”. Nu kunt U zich het beste even goed vasthouden aan de bedrand want de waarde…de waarde van dit schilderij is 140 miljoen euro. Gaat het? Even diep adem halen en weer rustig uitblazen.

Ik zal U nu even verder met rust laten, en wens U een fijne nachtrust. Welterusten.