*** Eieren uit het laboratorium

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Ik had laatst gelezen dat professor Louis Fresco van de Wageningen Universiteit een toekomstbeeld had geschetst.Ze zei dat we in 2050 dierlijke eiwitten produceren zonder tussenkomst van een dier. Ook zei ze dat de supermarkten onherkenbaar zouden zijn veranderd.

Waar gaat het over? Er zijn al enige tijd tal van onderzoekers bezig om alternatieve eiwitbronnen te zoeken. Ook in Limburg. De Universiteit Maastricht werd wereldnieuws met de ‘kweekhamburger’ en in Venlo zou dit voorjaar een symposium plaats vinden over….’geprint voedsel’. De professor vind de ‘kweekvis’ op het moment de belangrijkste groeisector voor dierlijke eiwitten, maar…zo las ik…‘maar we moeten daarbij wel letten op het ecosysteem’. Plantaardige eiwitten verdienen volgens de professor veel meer aandacht.

In de toekomst zou men met behulp van een smarthorloge het eetpatroon beter kunnen afstemmen op persoonlijke behoeften en genetische eigenschappen. Dat horloge kan dan bijvoorbeeld zeggen dat je extra ijzer kan gebruiken. Vervolgens neemt het  smarthorloge contact op met de koelkast of supermarkt en gaan ze mijn persoonlijke behoeften en genetische eigenschappen af stemmen. Boodschappen kunnen online besteld worden en misschien komt een robot of drone de boodschappen thuis brengen….Dan hebben we wel minder beweging is mijn mening….Hopelijk heeft het horloge dat snel in de gaten en zegt dan dat je meer beweging nodig hebt en de boodschappen zelf moet halen.

De professor denkt ook dat door het streven naar duurzaamheid trends als eetbaar bestek en borden (gemaakt van cassave en maismeel) meer ingeburgerd zal worden. In 2050 zijn er misschien negen miljard mensen denkt ze, ….negen miljard mensen…betekend negen miljard smarthorloges….een tijd met megasteden en de zorg voor betaalbaar voedsel voor iedereen, met ‘vergrijzing op het platte land’ denkt ze, Onderzoeken naar alternatieve eiwitbronnen…symposiums…studies…en professors grote zorgelijke vraag of er in 2050 voldoende-goed-opgeleide-mensen beschikbaar zijn voor de productie van eten.

Zucht. Nou ga ikke mijn eco toekomstbeeld schetsen.

Een eitje uit het laboratorium?…eetbaar bestek en borden?…..geprint voedsel? kweekhamburger? kweekvis? ….maar wel een smarthorloge dat contact opneemt met je koelkast? Dat zal vast op afstand geregeld worden en hoeft het horloge niet perse voor de koelkast te staan? Geeft zo’n horloge dan niet mega-straling? Waarom nog een koelkast? Waarom geen kweekkoelkast? Waarom niet meteen een ijsje uit het laboratorium? Heeft U ooit geprobeerd bestek te eten?…ook al is het eetbaar bestek…een mes is er om iets te snijden…want die kweekhamburger zal niet van zelf opensplijten is mijn mening….dat eetbaar mes zal vast een scherpe punt hebben….Mars haalde deze week al zijn chocolaatjes uit de winkels omdat er misschien een scherp plastic snippertje in kan zitten…..wat dacht U dan van zo’n eetbare vork? Moet die misschien eerst opgelost worden in een eetbare-beker met water? Is dat water nog wel verantwoord in megasteden? Is dat eetbare bord ook magnetronbestendig? Of bestaat de magnetron dan niet meer? Wat moet ik dan nog in de vaatwasser stoppen als ik het bord heb opgegeten?

Ik ben gek op mooi porselein? Dat is soms een eigenschap van mijn persoonlijke genetische behoefte. En soms koop ik wel eens een leuke porseleinen schaal op de rommelmarkt…Wat als ik in de toekomst naar zo’n markt ga…..zegt de rommelmarktverkoopster dan “sorry alle schalen zijn opgegeten”. Gaat de porseleinfabriek straks in 2050 dan ook al failliet? En de Supermarkt blijft met zijn bestekzegels zitten. Nog meer mensen werkeloos in die megasteden met kweekvissen. ….Wat doen vissers-met-geduldige-visbehoefte met hun hengel aan de waterkant nog opvissen?

Als mijn smarthorloge tegen mijn koelkast zegt “missie’s persoonlijke behoefte is extra ijzer, maar geen bestek…en eetbare bordjes wil haar lichaam ook al niet meer”. Allergie vraagteken. Wie eet mijn bord dan op?

De boeren hebben het anno-nu zwaar door alle regeltjes en wetten. Veel te lage prijzen voor hun mooie zuivere natuurlijke producten. Om het hoofd boven water te houden zoeken ze nevenactiviteiten zoals een boerencamping of boerengolf. Het zijn misschien geen wetenschappers van een of andere universiteit maar ze hebben jarenlang goed gezorgd voor het verantwoord voedsel op ons bord en in de winkelschappen. Laat de professor daar een goed antwoord op vinden…het boerenberoep promoten. De koe die er op los mag schijten, gras grazen en melk geven. De aardappels, bietjes, mais, bloemkool, asperges, boontjes en worteltjes op het land. De kip vrolijk in de wei, tok tok en er word een eitje uitgepoeperd. Eitje in de pan, lekker lekker. Niet meer dan twee eitjes per week zegt mijn gevoel-zonder-smarthorloge.

Zo nu ga ik verder, doei.

©missie M.

** No Pants day

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Van ochtend werd ik vroeg wakker van de wind. Het waaide behoorlijk. Ik hoorde ganzen door de lucht vliegen. Wat een lef. Volgens mij hadden ze wel de wind op de rug. Bij het ontbijt zag ik aan het theezakje een labeltje hangen en daarop stond de vraag “heb je vandaag een complimentje gegeven?” Ik ben pas wakker geworden door de wind en overwaaiende ganzen en had nog niemand een compliment gegeven..

Later op de ochtend hoorde ik dat het in Mexico No-Pants-day was. Mensen deden hun broek of rok uit in de metro en liepen in hun onderbroek rond….in het openbaar. Schrikken hé? No Pants Day staat ‘in het teken van onnozelheid’ zei de juf op het nieuws. Ik weet niet of het vandaag ook in andere steden gebeurd of dat ze het daar op een andere dag doen…..maar Majesteit, ik denk niet dat ze in Lech hier aan doen, vast eerder een dubbele warme lange onderbroek dragen…maar kijk een volgende keer eerst goed rond en laat U informeren voordat U een stad op No Pants day bezoekt.

Het was een behoorlijke regendag vandaag. Toen ik thuis kwam, paraplu opengeklapt om te drogen, mijn natte jas op had gehangen, laarzen te drogen gezet, nam ik een kop thee aan de keukentafel. Er stond weer een vraag op het labeltje van het theezakje. De vraag: “waar zou je morgen naar toe willen op vakantie?” Tja….daar vraag je me wat….het komt helemaal niet gelegen om morgen op vakantie te gaan….Enne,betaal jij? ….ik heb niet eens een koffertje gepakt…en zou woensdag met mijn vriendin gaan lunchen…..ik zou in ieder geval de metro in Mexico-stad op no-pants-day vermijden want ik ben een kou-kleum en best wel ‘op-mijn-privacy-verlegen’….maar wacht eens..dacht ik…..ben ik nu in gesprek met een theezakje? Het moet niet gekker meer worden. Beetje onnozel hé

Een compliment: Ik vond U mooi op de familiekiekjes in Lech staan.

Majesteit, ik ga gauw mijn nachtpon aantrekken, tanden poetsen en slapen. Welterusten.

©missie M.

 

* Veel adel in Wassenaar

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Het is prinsessen-druk in Wassenaar las ik. Niet elke dag koninginnendag maar wel prinsessendag in Wassenaar. Na de eerste schoolweek zullen de koningin, de prinsessen en koninklijke familieleden vast niet meer wuivend-met-zakdoekjes naar school vertrekken of op het schoolplein aan koekhappen en zaklopen doen, maar moet er gewoon geleerd worden. Ik ging eens bekijken welke adellijke titels er gedragen worden in Wassenaar:

Prinses Amalia, kroonprinses van Oranje, prinses der Nederlanden, prinses van Oranje Nassau (12) Prinses Alexia, prinses der Nederlanden, prinses van Oranje-Nassau (10), Prinses Ariane, prinses der Nederlanden, prinses van Oranje-Nassau (8) dochtertjes van koning Willem-Alexander en zijn echtgenote koningin Maxima. Maxima: Echtgenote van de koning der Nederlanden, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau en Mevrouw van Amsber

Koning Willem-Alexander:*Koning der Nederlanden, *Prins van Oranje-Nassau, *Jonkheer van Amsberg. *Markies van Veere en Vlissingen. *Graaf van:  Katzenelnbogen, Vianden, Diez, Spiegelberg, Buren, Leerdam, en Culemborg, *Burggraaf van Antwerpen, *Baron van:Breda, Diest, Beilstein, de stad Grave, het land van Cuijk, IJsselstein, Cranendonck, Eindhoven, Liesveld, Herstal, Waasten, Arlay, Nozeroy, *Vrijheer van Ameland,*Heer van: Borculo,Bredevoort, Lichtenvoorde, Loo, Geertruidenberg, Klundert, Zevenbergen, Hooge en Lage Zwaluwe, Naaldwijk, Polanen, Sint-Maartensdijk, Soest, Baarn, Ter eem, Willemstad, Steenbergen,Montfort, st.Vith, Bütgenbach, Niervaart, Dasburg, Turnhout en Besancon. Dan heb ik zijn militaire functies niet genoemd, ook niet zijn vele functies of erefuncties. Ook zijn Nederlandse onderscheidingen en de onderscheidingen in zijn Grootmeesterschap heb ik niet eens genoemd. Dan is er nog een lange lijst van  Buitenlandse onderscheidingen. …maar daar wil ik er wel een paar van noemen. Bijvoorbeeld deze:Ridder in de Orde van de Olifant van Denemarken, Ridder in de Orde van de Witte Adelaar van Polen. enz.enz. Daar wil ik wel een andere keer over uitwijken.

Emma Francisca Catharina (9)  en Pieter Anton Maurits Erik (7) van Vollenhoven, dochtertje en zoontje van prins Pieter-Christiaan, prins van Oranje-Nassau van Vollenhoven. Zijn kinderen hebben geen adellijke titel. Pieter-Christiaan en zijn Anita trouwden zonder toestemming te vragen aan het Nederlandse parlement en verloor daardoor zijn lidmaatschap van het Koninklijk huis

Magali Margriet Eleonoor (8) Eliane Sophia Carolina (6) en Willem Jan Johannes Pieter Floris (2,5) van Vollenhoven dochtertjes en zoontje van prins Floris, prins van Oranje-Nassau van Vollenhoven. Zijn kinderen hebben ook geen adellijke titel. Floris en zijn Aimee trouwden zonder toestemming te vragen aan het Nederlandse parlement en verloor daardoor zijn lidmaatschap van het Koninklijk Huis las ik.

Julia (7) en Paola (4) dochtertjes van prinses Margarita de Bourbon Parma (Margarita’s  Parmezaanse titel is gravin van Colorno), de oudste dochter van Uw zus prinses Irene dus. (Irene: Prinses der Nederlanden, prinses van Oranje-Nassau, prinses van Lippe-Biesterfeld). Door de Margarita-affaire (jaren geleden) is Margarita een tijdje niet welkom geweest op het koninklijk huis, maar nu is alles weer koek-en-ei. Mooi.

Zuchttttttttttttttttt……………..

Wat veel adellijke titels majesteit, de een erg veel poehaa-titels en de ander geen titel. Ik bedoel…zo’n klein meiske wiens vader prins van Oranje-Nassau is krijgt geen prinsesjesnaam, ook geen gravinnaam….maar onze koning-der-Nederlanden die in Nederland woont heeft wel de onderscheiding “ridder in de orde van de Witte Adelaar van Polen”…..terwijl hij al zoveeeeeeeel titels, erefuncties en onderscheidingen heeft….Dat past toch nooit binnen het venstertje op een envelop.

Doei.

©missie M.

 

 

* Baan voor zus van Maxima

Lieve beste majesteit,

Ik las zo net dat de 31-jarige Inés, zus van Maxima, een goede baan heeft gekregen, terwijl het twijfelachtig is of ze voldoet aan de functie-eisen van die baan, en ze word riant betaald voor de werkzaamheden-van-die-baan. President Macri van Argentinië heeft haar benoemd tot ambtenaar van Argentinië. Inés zit nu in een afdeling die zich bezighoud met de coördinatie van het sociaal beleid van de president. Dat is niet niks.

De zus van Maxima heeft niet de benodigde opleiding en niet de juiste werkervaring en mist de relevante contacten voor de ambtenarenbaan las ik. Op haar CV staat alleen één jaartje bij de VN in Panama, en werk als kunstenares, en mislukt avontuur als zangeres met gitaar tijdens een muzikale wedstrijd in Buenos Aires.

De Overheid in Argentinië zegt dat de benoeming een “hoge uitzondering” betreft.

Was het de zus of een nicht van Maxima wat aan paaldansen deed? Ik hoop dat ze het werk serieus neemt en het goed gaat doen in Argentinië. Want in 2013 ging het niet goed met haar.

Was iedereen maar “een hoge uitzondering”…soms staat de uitdrukking ‘hoge uitzondering’ gelijk aan vriendjespolitiek vind ik.

Doei.

©missie M.

** Doedelzakmuziek en trillingen in het Universum

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

U zult zich wel afvragen ‘waar blijft missie met haar mening over de komiek-voorstelling van onze minister-president Mark Rutte’. Maar ik begrijp niet veel van het nut van deze  allereerste “Correspondents Dinner” waarvoor onze premier een professioneel comediens team van het ‘Boom Chicago’ inhuurde om grappen te bedenken zodat hij de komiek kon uithangen over serieuze zaken over zijn collega’s en de politiek.

In onze krant van afgelopen vrijdag stond: “Feest, Einstein heeft gelijk”. Ik had het al gehoord bij DWDD…maar of ik het heb begrepen? Nee gans-en-gaar-niet. Oké, ik heb begrepen dat Albert Einstein honderd jaren geleden het in zijn ‘algemene relativiteitstheorie’ over zwaartekrachtgolven had….en dat er nu een krachtig signaal is gemeten afkomstig van een botsing van twee enorme zwarte gaten….Een zwaartekrachtgolf met de naam….ik citeer: een zwaartekrachtgolf met de naam GW150914 heeft aangetoond dat het universum geen stijve starre constructie is, maar beweegt als gevolg van door massa veroorzaakte minieme trillingen. Dat las ik…maar echt duidelijk is het voor mij nog niet. Dat is vast een aller-prachtigste ontdekking. De Nederlandse natuurkundigen van Nikhef en sterrenkundigen van de Radboud Universiteit in Nijmegen zijn razend enthousiast en krijgen een extra vette pluim, want zij waren ‘de drijvende kracht bij de verwerking van alle gegevens en de test die Einsteins theorie moest bevestigen’.. De geleerde Einstein schreef: …”dat de ruimte kromt rond voorwerpen van wisselende zwaarte. Het heelal zou daardoor rekken, krimpen en buigen.”……er is dus nu voor het eerst vastgesteld dat zwarte gaten in paren bestaan en dat ze samensmelten tot één gat…men dacht voorheen: dat zwarte gaten maximaal dertig zonnemassa’s zwaar konden zijn…en nu weten ze dat ze nog veel zwaarder kunnen zijn.

Zuchttttt……..

Ik heb het een beetje proberen te begrijpen…en weet niet of ik de theorie van Einstein ‘redelijk heb verwoord’ of naar de maan-heb-geholpen……Ik wil ook niet het plezier van de Natuurkundigen en sterrenkundigen bederven….maar echt…ik weet niet waarheen met dat zwart gat. Wat zit er in dat zwart gat? ik wist niet eens dat er twee zwarte gaten bestonden dat… ik citeer: …dat 1,5 miljard lichtjaar geleden in 1 miniseconde één nieuw zwart gat met een massa van 62 keer onze zon was gevormd….En ik wist ook niet dat zwarte gaten dertig of vijfendertig zonnemassa’s zwaar konden zijn…ik weet niet eens hoe zwaar één zonnemassa is…ik weet niet eens hoe zwaar een ster is….of hoe zwaar Limburg is. Dus kan ik er maar beter over ophouden voordat er straks tomaten gegooid worden….en er een andere drijvende massa ontstaat.

Wat ik dan weer wel begrijp is het volgende bericht. In een Schotse krant stond “Doedelzak spelen in Schotland sterft uit”. Door dat veel gemeenten vanwege bezuinigingen de budgetten voor doedelzaklessen hebben beperkt of zelfs afgeschaft kunnen nog maar een kwart van de kinderen doedelzaklessen volgen.

Dat zou toch zonde zijn. Dat is als wanneer de Keukenhof geen leerlingen meer aan zou nemen. Als wanneer China besluit dat er bijna geen Chinese babi-pangang, koe loe yuk en Foe yong hai-kooklessen meer gegeven worden. Als wanneer in Tirol geen subsidie meer gegeven word op jodelzanglessen.

Schotland en doedelzakmuziek horen bij elkaar….anders word het zo’n stijve starre constructie zonder trillingen die helemaal niet heel hoog klinken. Schotland is nog prachtiger wanneer de tonen van de doedelzak over het land klinken. Heel Schotland hangt de blauwe vlag met witte X  buiten, en allemaal zingen ze dan “Amazing grace”…..of wat anders. Dat er al doedelzakmuzieklessen gegeven worden vind ik mooi…want ik zie het in gedachten al voor me: De doedelzakdocent , in zijn ruiten kilt en met gebroken-witte kousen aan zijn voeten, staat voor de leerling en zegt “blaas lucht in het instrument, blaas zo hard je kan “…wat onbeholpen houd de leerling het instrument vast….nog voordat de docent zijn oordopjes in de oren heeft gestopt…. gaan de eerste zwaartekrachtgolvende klanken al de lucht in….en dat bij dertig leerlingen-met-doedelzak tegelijkertijd. Dan…moet ik zeggen…dan gaan wel behoorlijk wat trillingen door de massa.

Fijne dag majesteit.

©missie M.

https://youtu.be/M8AeV8Jbx6M  Amazing Grace-Royal Scots Dragoon Guards

https://youtu.be/oBYVmnMFMtA 

* Koningin Maxima in Pakistan

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Ik las vanmiddag dat onze koningin Maxima sinds gisteren een driedaags bezoek brengt aan Pakistan, Waar ze als “speciaal pleitbezorger van de VN op het gebied van  inclusieve financiering voor ontwikkeling” in functie is. Ik las dat ze scherpe bewaking heeft gekregen toen ze vanuit de Pakistaanse hoofdstad Islamabad een uitstapje maakte naar het nabij gelegen Rawalpindi in een gepantserde wagen. Langs de snelweg stonden om de 100 meter Pakistan Rangers met geweren bewapend om de route te beveiligen. Het verkeer voor beide richtingen werd tegen gehouden. Voetgangers en fietsers moesten op afstand blijven, en de volgwagen ‘achter de gepantserde wagen waar Maxima in zat’ had apparatuur die aanslagen-met-elektronische-middelen moest voorkomen. Het hotel is ook goed beveiligd. Pakistan hoort tot de minder veilige landen ter wereld stond in het nieuwsbericht. Eng. T’is wat hé majesteit.

Ik vond het al “schokking” dat in ons landje meerdere Lidl-filialen slachtoffer zijn geworden van pistachenootjesrovers. Zelfs bij een filiaal in Limburg sloegen de nootjesdieven toe. De dieven gooien een winkelwagentje vol, maken het ingangspoortje open en rijden dan in een gereedstaand busje weg. Wie eet er nou zoveel pistachenootjes?

Majesteit, vandaag hebben we alle carnavals-slingers, -vlaggen en -ballonnen opgeruimd, en op tafel stond vis of omelet.  Dat hebben we gegeten in plaats van vlees i.v.m Aswoensdag. Ik heb een trommeltje op het tafeltje gezet, want sinds vandaag doe ik veertig dagen aan vasten.  Elk snoepje of chocolaatje dat ik aangeboden krijg gaat netjes in dat vastentrommeltje. Mooi toch?

Fijne nachtrust, Doei.

©missie M.

 

* Carnaval

Lieve Beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Vandaag zag ik heel veel kleurige mensen, groot en klein, die zich kleurig hadden verkleed. De carnavalsoptocht was een feest om te zien. Het viel me zelfs op dat er in de optocht vooral blikjes cola gedronken werd, en geen blikjes bier. Ook zonder alcohol kan men carnaval vieren, want de muziek en de sfeer is heel goed. Een grote samenhorigheid.

Ik zag mensen verkleed als konijn, een beer of tijgerachtige, ik zag stewardessen en matrozen, zeemeerminnen die warmer gekleed waren dan menige Eskimo op de Noordpool, piraten en oliesjeiks, lakeien en prinsessen, Maja de bij, blije gevangenen en een paar geraamtes, soldaten en brandweermannen, hippies en indianen, Pino en Mozart, een monnik en burgemeester, een zombie, cowboy, bakker, groenteman en kok, dames met een theemuts op hun hoofd, mensen in gestreepte pyjama’s, met gele, rode paarse of blauw geschminkte gezichten, of suikerspinachtige pruiken..En de carnavalsprins en zijn prinses die snoepjes gooiden.

Het is Carnaval in ons land. Als ik zou willen kan ik morgen verkleed over straat gaan als koningin, bloemenmeisje, Napoleon, roodkapje of paus. Met of zonder een boodschap op een bord geschreven.

Welterusten.

©missie M.

 

 

 

** Overstekende Smartphones

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Eergisteren fietste ik over het fietspad toen ik kabaal hoorde in de lucht. Ik keek omhoog. Een grote groep ganzen vlogen in een V-vorm door de lucht. Ik stapte van mijn fiets en riep “ach wat zijn jullie mooi”. Toen gingen een paar ganzen in eens net iets anders vliegen. Een stuk of vijf ganzen gingen recht achter elkaar vliegen in het midden van de V. Nu was het ‘een pijl-vorm’ geworden. “Hebben jullie het tegen mij? Ik moet toch echt die andere kant op hoor”, riep ik met beide handen gevouwen voor mijn mond. Ze vlogen verder en ik tuurde hen nog even na.

Ik heb hier ook nog twee krantenstukjes. Welk zal ik het eerste noemen?

Het eerste stukje is een foto van een verkeersbord in Stockholm, een driehoekig waarschuwingsbord met in het midden een jonge man en een jonge dame die allebei lopend naar hun hand turen. Boven de foto staat “Overstekende smartphones”. Er zijn een onbekend aantal overstekende smartphonekijkers in het verkeer gewond geraakt of zelfs overleden. Daarom heeft Zweden nu een waarschuwingsbord om het verkeer te waarschuwen. Majesteit, Voetgangers nemen toch ook deel aan het verkeer, dan moeten ze zich ook gedragen en opletten. Een hert, ree of kip kun je het niet kwalijk nemen als ze plots de weg over rennen, maar een mens met een smartphone moet toch smart genoeg zijn om rond te kijken, en goed op letten, voor men de weg oploopt.

Het tweede stukje is een foto van acht potvissen die afgelopen zondagavond bij het Duitse Kaiser-Wilhelm-Koog zijn gestrand. Dit jaar zijn er al zeker zestien dode potvissen gevonden op de kusten van de Noordzee bij Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. Deskundigen denken dat….ik citeer:

“Deskundigen vermoeden dat ze een verkeerde route hebben genomen. Mogelijk staat de stroming verkeerd als de vissen van Noorwegen naar de Azoren zwemmen, op zoek naar voedsel.”

Ze liggen best ver op het land vind ik…ik vraag me af….als een plat scholletje pardoes een verkeerde route neemt en plots tussen het gras en bieten zwemt…. dan kan ik dat nog wel begrijpen i.v.m. eb en vloed. Maar zo’n dikke potvis (tussen de negen en twaalf meter lang), moet toch wel op tijd merken dat niet alleen zijn vin droog staat op de wadden, of als het eb word. Zelfs als het vloed is staat zijn buik niet helemaal onder water lijkt me. Voordat ze uit zee komen word het toch minder diep lijkt me….dan moet de potvis toch zijn snuit stoten aan ‘de rand’ van de zee en denken “ik moet omkeren”. En niet nog een “aanloopje nemen” zodat ze ver op het strand stranden.

Wat denkt U hiervan? Zullen ze echt een verkeerde route genomen hebben of niet opgelet hebben? Waren ze misschien in gevaar? Of waren ze levensmoe of al dood toen ze aanspoelden? Hadden de ganzen maar boven zee gevlogen en de juiste richting aangegeven. Wel erg triest allemaal hé?

Ik ga nu maar eens mijn nachtpon aantrekken en tanden poetsen. Welterusten.

©missie M.

** Vietnamese Nieuwjaar

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Aanstaande maandag 8 februari is het Tet, het Vietnamese Nieuwjaar. Dan zijn de hele week daarvoor de straten gevuld met kraampjes, lichtjes, bloemen en kleurige versiersels. Er stond een foto in de krant van heel kleurrijk kraampje in de hoofdstad Hanoi..Prachtig. Het is een bijzonder feest voor de Vietnamezen,  vooral een feest van vernieuwing en nieuwe kansen las ik.

Toch vreemd hé dat wij in ons landje de vuurpijlen al een dikke maand geleden allemaal hebben afgestoken. En carnaval vieren als ze in Vietnam het blaadje op de kalender omdraaien en dan roepen: “Gelukkig Nieuwjaar”. In het Vietnamees dan hé. Dan roepen ze misschien “Happy Tet”. En wij roepen dan “Alaaf”.

Welterusten.

©missie M.