Boot voor prinses Victoria

Lieve beste majesteit, prinse Beatrix,

Ik las zojuist dat Uw petekind kroonprinses Victoria van Zweden en haar man Daniel een luxe motorjacht ter waarde van 4 miljoen Zweedse kroon hebben gekocht in Göteborg. Geen paniek….omgerekend is dat 376.000 euro. De motorboot is een Nimbus 365 Coupé, is 10 meter lang en 3,5 meter breed en heeft veel snufjes en een houten interieur. In het bericht stond ‘prachtig houten interieur’ maar of dat prachtig is kan ik niet beoordelen want ik heb het niet gezien.

Als U in de vakantie met de Groene Draeck naar Zweden vaart…of Victoria met de Nimbus naar Nederland vaart kan U samen met Victoria achter elkaar aan varen.

Dat is een heel eind natuurlijk. Maar bij de naam Nimbus moet ik dan toch aan Harry Potter denken. Die kan toveren. Ik ben zo blij dat er weer een regenbui is gevallen na deze slopende hitte van de afgelopen dagen.

Welterusten.


The queen zoekt een kok

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik zag de nieuwe zomerfoto’s van het koninklijk gezin. Uw zoon koning Willem Alexander met zijn vier knappe meisjes. Maxima, Amalia Alexia en Ariaan. Wat een mooi gezin en wat heeft U toch aller charmante kleindochters.

Majesteit, vorig jaar augustus schreef Ik U een brief met de titel “Keukenprinses gezocht” omdat Queen Elizabeth een keukenprinses zocht. In april zocht de Queen een souschef die gespecialiseerd is in de Franse cuisine. En vandaag las ik dat Queen Elizabeth een kok zoekt voor op Buckingham Palace. Voor 2000 euro per maand moet de ‘Demi Chef de Partie’ voldoen aan de hoogste standaarden. In diversen koninklijke kastelen zal de kok gaan koken. De Queen zou dol zijn op lekker eten, en vooral zoet. Elke dag zou ze zich op cake trakteren.

De paleizen-kok zal wel voornamelijk achter mooie fornuizen staan, boven de stomende pannen en ketels, en elke dag de beste ingrediënten uitzoeken, en instructies geven aan de keukenprinsessen die met rode wangen en tranen in de ogen rode bietjes en rode uitjes staan te snijden. Nadat ze eerst de wortels hebben geschraapt en de aardappels hebben geschild.

Of hij of zij zelf het menu mag opstellen weet ik niet. Voor een beetje top-kok is het natuurlijk een plezier om voor deftig gezelschap extra lekker te koken. Een plezier dat je elke dag je uitbundig mag uitleven in de keuken. Met een lekker sappig kersje en een toefje room op de pudding. Maar het kan ook tegenvallen als dat deftig gezelschap niet meer opkijkt van een sappig kersje en toefje room op de pudding. Het kan zelfs zwaar tegenvallen als ze bij een alternatief besje zeggen ‘waar is dat sappig kersje?’ Of erger nog dat ze zeggen ‘dit kersje is niet sappig meer’ omdat je het de dag ervoor geplukt hebt en niet op de dag zelf.

En je kan dan als top-kok ook niet zomaar de eetzaal binnenlopen en met opgeheven stem vragen “wie was dat die het kersje niet meer sappig vond?”

2000 euro per maand is misschien wel netjes, maar voor dat bedrag moet de kok wel voldoen in de hoogste standaarden. Heeft hij een eigen woonruimte op het paleis? En heeft de kok ook weleens weekend? Omdat de queen ook in het weekend wil eten. Hebben ze meerdere kokken die in wisseldienst werken, Of is deze kok alleen voor feesten en partijen?

De Queen en haar familieleden staan geregeld in de schijnwerpers. Dan rijd queen Elizabeth weer eens met een leuk roze, geel, rood of groen hoedje en bijpassende mantel in een koets langs wuivende mensen, met naast haar een prins of prinses, een lord of lady, hertog of hertogin. De pers knipt leuke foto’s en de volgende dag staan ze mooi in de krant….en dan heeft ze alleen gewuifd toen ze in de koets voorbij zoefte tijdens de Royal Ascott, ….en dat is helemaal prima want ze heeft een hoge leeftijd en ziet er nog zo goed uit, maar nooit lees je iets over hoe lekker de kok of keukenprinses gekookt heeft.

Kijk eens op de klok met Uw goedvinden, het is bedtijd. Ik ga mijn nachtpon aantrekken en tanden poetsen. Welterusten.

Tja

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Wist U dat het tellen van de knobbelzwanen van de Engelse koning in Engeland een traditie is van acht eeuwen? Dat stond gisteren in onze krant. Vroeger zou dat tellen door het hele land gebeuren. De koninklijke zwanenteller David Barber inspecteert tijdens de telling ook meteen de gezondheid van de zwanen en dat gebeurt tegenwoordig alleen nog in de Theems bij Londen. Dat tellen en inspecteren ziet er best “koninklijk indrukwekkend” uit. Mannen gekleed in rood en wit in kleine bootjes vangen een zwaan en helpen bij het controleren van de zwaan. Heeft U ook koninklijke zwanen?

Vandaag las ik dat een supermarkt in het Duitse Xanten nu een heel speciale parkeerplaats heeft. Een blauw bord met een witte P en een witte krat bier. De betekenis van het bord staat erbij namelijk “Kunde mit Bier” Klant met bier. Klanten met een krat bier kunnen dan kort bij de winkel parkeren en hoeven dan niet ver te lopen met die krat. Het moet niet gekker meer worden hé majesteit? Waarom niet een speciale parkeerplaats voor klanten die 10 kilo aardappelen, een bloemkool, een kilo appels en tien liter melk in de winkelkar hebben liggen? En vooral als de wieltjes van dat karretje zwenken. Dat is een heel gedoe om zo’n kar over een grote parkeerplaats te duwen en trekken. En als het dan ook nog regent…of pijn aan je voeren of knie hebt.

In een supermarkt in Vlijmen is er nu een “kletskassa” geopend. Niet meer snel snel die spullen op de band, afrekenen en hopsaflops wegwezen. Nee, bij deze kassa word de tijd genomen om even een praatje met de klant te maken om het initiatief eenzaamheid onder ouderen aan te pakken. Misschien dat er later nog meer kletskassa’s in andere supermarkten komen. Wat lief van deze supermarktketen. Majesteit, Ik hoef niet zo nodig een praatje te maken aan de kassa, maar een beetje meer tijd geven om mijn beurs weer terug te kunnen stoppen zou ik wel prettig vinden.

Ik weet niet waar te beginnen over de pensioenen in Frankrijk. In Frankrijk is de pensioenleeftijd met pijn en moeite 62 jaar. Er is in 1995 wekenlang gedemonstreerd en gestaakt omdat ze de pensioenleeftijd niet verhoogd wilden hebben. Een ware volksopstand was er. Er zijn ook nog speciale voorwaarden bij sommige beroepen, die gaan nog eerder met pensioen. Militairen gaan met 47 met pensioen. Dansers met 42. Zeevarenden met 50, Treinmachinisten Landelijke politie en luchtverkeersleiding met 52. Elektriciens, vuilnismannen en verplegers in ziekenhuizen met 57 jaar. Maar de pensioenleeftijd gaat waarschijnlijk met een “bonus-malussysteem” verkapt verhoogt worden naar 64. Iedereen die na 62 nog werkt word beloond, en iemand die stopt met 62 word financieel gestraft.

Hebben de Fransen nog nooit van onze pensioenleeftijdsgrens gehoord?

Ik wens U een fijne nachtrust. Welterusten.

Schat zoeken

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Vandaag las ik dat een rijke miljardair….die zijn meestal rijk….toestemming heeft gekregen van Chili om ‘de grootste nog niet ontdekte schat’ op te graven. De Nederlandse Amerikaan Bernard Keiser is in Amsterdam geboren en emigreerde met zijn ouders naar de Verenigde Staten toen hij een tiener was. Hoe hij miljardair is geworden heb ik niet gelezen.

De schat zou volgens Bernard Keiser op het Robinson Crusoe-eiland begraven liggen. Hoeehooooe die naam alleen al klinkt romantisch en avontuurlijk. Het ligt ongeveer 700 meter ten Westen van het Zuid-Amerikaanse land. Bernard Keiser krijgt logistieke hulp van Chili en mag in september beginnen met opgraven van de schat die een waarde van tien miljard zou hebben.

Tot nu toe heeft Bernard Keiser zelf al enkele miljoenen dollars betaald voor onderzoek. De schat bevond zich aan boord van het Spaanse galjoen Nuestra Senora de Montecarmelo. Dat vervoerde in 1715 ongeveer 800 ton aan dubloenen (Spaanse munten) edelstenen, en sieraden van Spanje naar de Juan Fernandez archipel, waar het Robinson Crusoe-eiland deel van uitmaakt stond in de krant.

De legende zegt dat de Britse admiraal Lord Anson deze ‘Spaanse Zilvervloot’ ontdekt zou hebben en de lading liet begraven op het Robinson-Crusoe eiland. Hij ‘liet’ de schat begraven betekend dat anderen ook weten waar de schat ligt. Deze admiraal gaf in 1761 aan de Britse zeevaarder Cornelius Webb de opdracht om de lading om te halen. Toen Cornelius de schat had opgehaald en weer terug op zee was liep het schip averij op door een storm en moest hij noodgedwongen terug keren naar het eiland. Ook Cornelius ‘liet’ de schat overnieuw begraven. Cornelius stuurde naar de admiraal gecodeerde berichten met gegevens van die plek. Een bericht over een verstopte schat versturen…dat had ik nou nooit gedaan als ik Cornelius was geweest. Ik had ze dan op dezelfde plek terug begraven, ten eerste is daar de grond toch al lekker los gemuffelt, en ten tweede hoef je dan niet raar te doen met codes. De Britse admiraal weet heus nog wel waarhij de schat begraven had. Maar ik ben niet Cornelius. Cornelius verstuurde het bericht.

De admiraal zou die berichten nooit ontvangen hebben omdat hij in juni 1762 onverwachts overleed. Die berichten kwamen jaren later terecht bij een zakenman met de naam Luis Cousino. Waar waren in de tussentijd die berichten geweest? De nakomelingen van Luis Cousino gaven die berichten aan Bernard Keiser.

….

Gecodeerde berichten in de tijd dat er nog geen GPS bestond. En nog niemand gehoord had van GEO-cashen of panic-room met opdrachtjes in coordinaten. Hoe deden ze dat destijds? “Als de zon op het hoogste punt staat volg de schaduw van de palmboom en loop dan 5 meter naar links, geteld vanaf de grote blauwgrijze rots?” Zoiets? En niet onbelangrijk, hoe diep ligt de schat?

Heeft Cornelius alles begraven? Hoeveel bemanningsleden en nazaten wisten van de schat? Ik bedoel als je ooit voor je baas een schat begraven hebt ga je daar vast over opscheppen als je gezellig met je kinderen aan tafel zit tijdens koude wintermaanden of met kerstmis. Of als je droomt van een stukje bief en alleen een kippeneitje hebt.

Het komt er op neer dat zoveel jaren later een rijke miljardair al enkele miljoenen dollars heeft betaald om onderzoek naar de schat te doen. Enkele miljoenen dollars is toch ook al een schat. Ik las dat als Bernard Keiser de schat vind dan heeft hij volgens de wet recht op 25% De rest is voor de Staat Chili. Dat is wel veel wat Chili krijgt, en weinig wat Bernard krijgt, terwijl hij al zoveel aan onderzoek heeft betaald.

Een miljardair die op een eiland gaat graven naar een schat doet dat volgens mij niet echt om het geld maar eerder voor de spanning en nieuwsgierigheid naar de glimmende gouden munten en edelstenen. Hoe ziet zo’n parelketting of armband uit die tijd eruit? Of hij doet dat om zijn kinderen en kleinkinderen er over te vertellen als ze gezellig op visite zijn en vragen “opa, vertel nog eens over die mooie glimmende groene steen onder die glazen stolp”

Majesteit, De helft van dat geld dat betaald is voor onderzoek…..of een kwart van dat geld….vind ik al een grote schat. Als die schat op het eiland maar niet al heeeeel lang geleden is leeggehaald. Ik ben wel benieuwd.

Wat te doen met een miljoen? U bent dat wel gewend maar ik zou toch goed moeten nadenken. Want uitgeven doe je maar een keer. Ik hoef geen gouden koets, geen paleis of Groene Draeck. Ik heb een andere levensstijl dan een prinses of gepensioeneerde koningin. Ik zou niet meer zelf mijn bloementuintje hoeven te schoffelen maar een tuinman dit laten doen. Ik zou een schilder mijn ramen en kozijnen laten schilderen. Nieuwe gordijnen. Een nieuwe electrische fiets of autootje zou ik wel willen. Maar nu ga ik lekker dromen.

Ik wens U een fijne nachtrust. Welterusten.

©missie M.

Verbouwing Huis ten Bosch klaar

Lieve beste majesteit, oud-koningin Bearix,

Ik hoorde gistermiddag op de radio dat de renovatie van Huis ten Bosch klaar is. En vandaag zag ik foto’s in de krant staan. De pers mocht gisteren een uurtje binnen kijken. En daarom stonden in onze krant een paar mooie foto’s. De Oranjezaal is geheel gerenoveerd en echt prachtig. Zo stel ik me het kasteel van een koning voor. De werkkamer van koningin Maxima met prachtig bureau vind ik echt een kantoor voor een koningin. Heel stijlvol met veel goudkleur.

Ik hoorde gistermiddag op de radio ook dat de wanden van de Groene Salon zijn betegeld met verschillende tegeltjes wat het DNA van onze koning moet voorstellen. Ik kon me daar niet veel bij voorstellen, want ik heb nog nooit een DNA gezien. Maar zo juist zag ik een foto van de wanden van de Groene salon op huis ten Bosch. Majesteit, 60.000 handgemaakte steentjes vormen het DNA-portret van koning Willem Alexander, koningin Maxima en prinses Amalia. Als ik het niet had geweten had ik gedacht dat het een afwijkende Qr-code was. Het is wel een superleuk idee en die tegeltjes zijn natuurlijk niet zo kwetsbaar als dat Chinese behang dat door zilvervisjes was aan gevreten. Als zilvervisjes of motten hier aan zouden willen beginnen dan hebben ze vet pech.

Maar ik kan ook niet echt zeggen ‘o wat mooi’. Ik moet er even aan wennen, het zijn niet echt mijn kleuren. Ik ben geen koningin. De kleuren van dat DNA lijkt wel goud en bruin. En is zo’n DNA-motief tegen de muren niet erg privé? Dan kan iedere gast die in de Groene salon gaat koekeloeren zien hoe het DNA van de koninklijke hoogheden er uit ziet. Maar het mag gezien worden. Kunstenaar Jacob van der Beugel heeft samengewerkt met genetisch onderzoeker en hoogleraar Hans Clevers. En als dat echt het patroon van het koninklijk DNA is dan vind ik het super knap gedaan. En zo modern als maar wat.

Ik las dat Uw oude werkkamer nu ook de werkkamer van onze koning is. U had een dichtgemetseld raam. En dat dichtgemetselde raam is opengebroken en nu weer een raam geworden zodat de koning meer licht heeft en er door naar buiten kan kijken, en zo een uitzicht heeft op de mooie weelderige tuin.

De renovatie heeft ruim vier jaar geduurd en heeft 63 miljoen euro gekost.

Nu we het over renovatie en paleizen hebben. Gisteren las ik dat er een rattenplaag heerst in het paleis van Queen Elizabeth van Engeland. De queen gruwelt ervan. Heel Engeland zou last hebben van rattenplagen. Ik weet niet of het waar is wat ik las, maar ze zouden zelfs zo groot kunnen worden als een kat.

Nee daar wil ik nu voor de nacht ook liever niet aan denken. Ik heb mijn tanden al gepoetst en mijn nachtpon ligt klaar. Ik ga nu slapen. Welterusten.

Troubles in sjeikenland

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Allereerst las ik dat de 45 jarige prinses Haya met haar twee kinderen van 7 en 11 jaar, is gevlucht en asiel heeft aangevraagd in Londen. Haya is de dochter van de overleden koning Hoessein van Jordanië. Prinses Haya is de zesde en jongste vrouw van sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum uit Dubai, een 69 jarige steenrijke miljardair die 23 kinderen heeft bij verschillende vrouwen.

Prinses Haya studeerde aan de universiteit van Oxford, waar ze een bachelor filosofie, politicologie, en economie behaalde. Ze was een ster in de paardensport, schopte het tot de Olympische Spelen, was zeven jaren lid van het IOC, en heeft nauwe banden met het Engelse koningshuis.

Slimme dame zou ik zeggen….maar dan snap ik niet dat ze in 2004 trouwde met een sjeik die 24 jaar ouder is, toen premier en vice-president van de Emiraten was, maar vooral al vijf echtgenotes in bed had liggen. Wie wil er dan nog als zesde bruid bij gaan liggen?

Prinses Haya leefde in luxe maar ook in angst las ik. Ze wil scheiden van haar man en vreest voor haar leven. Het heeft te maken met een van de 23 kinderen van de sjeik, de 33 jarige Latifa. Zij beschuldigde haar vader van mishandeling, vluchtte, werd onder dwang opgepakt, gedrogeerd, gemarteld en zou ergens in een isolatiecel zitten, en sindsdien kan niemand haar meer bereiken.

Haya heeft eerst nog geprobeerd de buitenwereld te overtuigen dat het terughalen van Latifa voor de bescherming van Latifa was. Maar de vlucht van Haya zou te maken hebben met informatie over Latifa die Haya onlangs ter ore is gekomen.

Volgens de advocaat Radha Stirling van de mensenrechtenorganisatie in Dubai is het asielverzoek van Haya een kwestie van leven en dood. Haya is de zus van de huidige koning van Jordanië. Volgens de advocaat hebben vrouwelijke leden van het koningshuis in de Emiraten nog minder rechten dan vrouwen in het door mannen gedomineerde Dubai.

Nooit meer doen hé om daar op bezoek te gaan en gesluierd en op blote voeten gaan lopen naast geschoende mannen.

Majesteit, wat mij opvalt aan die foto’s in de nieuwsberichten over Haya is dat die sjeiken cilinderhoeden op hun hoofd dragen en geen tulband. En Haya die daar nog glimlachend naast loopt draagt een soort witte strohoed, haar lange haren los, en een paarse jurk met ronde hals op de ene foto. En op de andere foto draagt ze een net mantelpakje en een klein hoedje in bijpassende kleur. Dus geen hoofddoek over haar hoedje zoals U destijds moest in de VAE. Ik zag op een foto het woord Ascot en vermoed dat dit eens tijdens Royal Ascot in Engeland was. Haya maar ook haar sjeik hebben wat met racepaarden. Dit jaar waren Haya en de sjeik afwezig op Royal Ascot.

De sjeik schrijft gedichten maar schijnt niet zo’n lieverd te zijn.

Ik ga mijn nachtpon aantrekken en tanden poetsen. Welterusten.