Verbouwing Huis ten Bosch klaar

Lieve beste majesteit, oud-koningin Bearix,

Ik hoorde gistermiddag op de radio dat de renovatie van Huis ten Bosch klaar is. En vandaag zag ik foto’s in de krant staan. De pers mocht gisteren een uurtje binnen kijken. En daarom stonden in onze krant een paar mooie foto’s. De Oranjezaal is geheel gerenoveerd en echt prachtig. Zo stel ik me het kasteel van een koning voor. De werkkamer van koningin Maxima met prachtig bureau vind ik echt een kantoor voor een koningin. Heel stijlvol met veel goudkleur.

Ik hoorde gistermiddag op de radio ook dat de wanden van de Groene Salon zijn betegeld met verschillende tegeltjes wat het DNA van onze koning moet voorstellen. Ik kon me daar niet veel bij voorstellen, want ik heb nog nooit een DNA gezien. Maar zo juist zag ik een foto van de wanden van de Groene salon op huis ten Bosch. Majesteit, 60.000 handgemaakte steentjes vormen het DNA-portret van koning Willem Alexander, koningin Maxima en prinses Amalia. Als ik het niet had geweten had ik gedacht dat het een afwijkende Qr-code was. Het is wel een superleuk idee en die tegeltjes zijn natuurlijk niet zo kwetsbaar als dat Chinese behang dat door zilvervisjes was aan gevreten. Als zilvervisjes of motten hier aan zouden willen beginnen dan hebben ze vet pech.

Maar ik kan ook niet echt zeggen ‘o wat mooi’. Ik moet er even aan wennen, het zijn niet echt mijn kleuren. Ik ben geen koningin. De kleuren van dat DNA lijkt wel goud en bruin. En is zo’n DNA-motief tegen de muren niet erg privĂ©? Dan kan iedere gast die in de Groene salon gaat koekeloeren zien hoe het DNA van de koninklijke hoogheden er uit ziet. Maar het mag gezien worden. Kunstenaar Jacob van der Beugel heeft samengewerkt met genetisch onderzoeker en hoogleraar Hans Clevers. En als dat echt het patroon van het koninklijk DNA is dan vind ik het super knap gedaan. En zo modern als maar wat.

Ik las dat Uw oude werkkamer nu ook de werkkamer van onze koning is. U had een dichtgemetseld raam. En dat dichtgemetselde raam is opengebroken en nu weer een raam geworden zodat de koning meer licht heeft en er door naar buiten kan kijken, en zo een uitzicht heeft op de mooie weelderige tuin.

De renovatie heeft ruim vier jaar geduurd en heeft 63 miljoen euro gekost.

Nu we het over renovatie en paleizen hebben. Gisteren las ik dat er een rattenplaag heerst in het paleis van Queen Elizabeth van Engeland. De queen gruwelt ervan. Heel Engeland zou last hebben van rattenplagen. Ik weet niet of het waar is wat ik las, maar ze zouden zelfs zo groot kunnen worden als een kat.

Nee daar wil ik nu voor de nacht ook liever niet aan denken. Ik heb mijn tanden al gepoetst en mijn nachtpon ligt klaar. Ik ga nu slapen. Welterusten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.