Troubles in sjeikenland

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Allereerst las ik dat de 45 jarige prinses Haya met haar twee kinderen van 7 en 11 jaar, is gevlucht en asiel heeft aangevraagd in Londen. Haya is de dochter van de overleden koning Hoessein van Jordanië. Prinses Haya is de zesde en jongste vrouw van sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum uit Dubai, een 69 jarige steenrijke miljardair die 23 kinderen heeft bij verschillende vrouwen.

Prinses Haya studeerde aan de universiteit van Oxford, waar ze een bachelor filosofie, politicologie, en economie behaalde. Ze was een ster in de paardensport, schopte het tot de Olympische Spelen, was zeven jaren lid van het IOC, en heeft nauwe banden met het Engelse koningshuis.

Slimme dame zou ik zeggen….maar dan snap ik niet dat ze in 2004 trouwde met een sjeik die 24 jaar ouder is, toen premier en vice-president van de Emiraten was, maar vooral al vijf echtgenotes in bed had liggen. Wie wil er dan nog als zesde bruid bij gaan liggen?

Prinses Haya leefde in luxe maar ook in angst las ik. Ze wil scheiden van haar man en vreest voor haar leven. Het heeft te maken met een van de 23 kinderen van de sjeik, de 33 jarige Latifa. Zij beschuldigde haar vader van mishandeling, vluchtte, werd onder dwang opgepakt, gedrogeerd, gemarteld en zou ergens in een isolatiecel zitten, en sindsdien kan niemand haar meer bereiken.

Haya heeft eerst nog geprobeerd de buitenwereld te overtuigen dat het terughalen van Latifa voor de bescherming van Latifa was. Maar de vlucht van Haya zou te maken hebben met informatie over Latifa die Haya onlangs ter ore is gekomen.

Volgens de advocaat Radha Stirling van de mensenrechtenorganisatie in Dubai is het asielverzoek van Haya een kwestie van leven en dood. Haya is de zus van de huidige koning van Jordanië. Volgens de advocaat hebben vrouwelijke leden van het koningshuis in de Emiraten nog minder rechten dan vrouwen in het door mannen gedomineerde Dubai.

Nooit meer doen hé om daar op bezoek te gaan en gesluierd en op blote voeten gaan lopen naast geschoende mannen.

Majesteit, wat mij opvalt aan die foto’s in de nieuwsberichten over Haya is dat die sjeiken cilinderhoeden op hun hoofd dragen en geen tulband. En Haya die daar nog glimlachend naast loopt draagt een soort witte strohoed, haar lange haren los, en een paarse jurk met ronde hals op de ene foto. En op de andere foto draagt ze een net mantelpakje en een klein hoedje in bijpassende kleur. Dus geen hoofddoek over haar hoedje zoals U destijds moest in de VAE. Ik zag op een foto het woord Ascot en vermoed dat dit eens tijdens Royal Ascot in Engeland was. Haya maar ook haar sjeik hebben wat met racepaarden. Dit jaar waren Haya en de sjeik afwezig op Royal Ascot.

De sjeik schrijft gedichten maar schijnt niet zo’n lieverd te zijn.

Ik ga mijn nachtpon aantrekken en tanden poetsen. Welterusten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.