***Naderende regenbui

Lieve beste Majesteit, prinses Beatrix,

Jammer dat ik gisteren niet in Maastricht was toen de koning en koningin er te gast waren. Ik zal het filmpje bekijken zodat ik toch kan zien hoe leuk het koningspaar het in Maastricht vond. Waarom ik er niet was?

Ik fietste door het bos, in de verte onweerde het, de lucht was donker geworden. Toen ik een paddenstoel naast het pad zag stopte ik om deze te fotograferen. Ik schat twee minuten later was de lucht wel heel donker geworden. Ik keek naar de lucht, door de groene kruinen van de bomen. Wat hoorde ik? Een raar geluid dat steeds korter bij kwam.

Als U in het kasteel bent kan U de lakei door de gang aan horen komen, omdat het geluid luider word als hij korter bij komt. Als de lakei onverwacht bezoek door de voordeur binnen heeft gelaten en U dan even geen zin in bezoek heeft omdat U met de pyjamabroek of het huispak op de bank zit, dan hoort U aan het geluid van de naderende voetstappen hoeveel tijd U nog heeft om achter de sofa te springen.

De naderende voetstappen door de kasteelgang die luider worden als ze korter bij komen Zo ongeveer klonk naderende regen over het bos, alleen breder. Geen stap stap stap, ook geen tik tak tik tak maar, …..,,,rauucccccccchhhhhHHHHHH. En dat drie of vier keer harder. Misschien wel acht keer harder. Bij mij ontbrak de sofa waar ik achter kon springen. Ik draaide zonder lang na te denken mijn fiets om, en fietste heel hard terug, met de regen achter me aan.

Toen ik thuis kwam vroeg mijn man of ik voor de ‘ice bucket’ was gegaan.

U begrijpt hopelijk dat ik voor de pyjamabroek en de sofa koos.

Ik wens U een fijne nachtrust, doei.

©missie M.

**Lek Miljoenennota: “2015 iets beter”

Lieve beste Majesteit,

Alweer een lek over de miljoenennota. Drie weken voor prinsjesdag.  In onze krant staat; “opnieuw goed nieuws uit Den Haag gelekt”. “Goed nieuws” mag zoveel lekken als nodig is vind ik. Er staat met vetgedrukte letters “2015 iets beter”. Ik heb het artikel gelezen. Waar het lek zit is me niet bekend. Wel lees ik dat bij de meeste Nederlanders volgend jaar iets meer geld in de beurs blijft. De belastingdruk stijgt echter wel. De mensen krijgen er 0,25 procent koopkracht bij, maar dat is een gemiddelde daarom kunnen sommigen er toch op achteruit gaan. Volgens vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher kan daarom voor veel mensen volgend jaar de vlag niet uit.

Ik sla voor het gemak even al “dat gelekte” over en noteer alleen nog het laatste stukje van dat artikel: “Toch wordt 2015 nog een ‘zwaar jaar’ volgens Dijsselbloem. Eerder ingezette miljardenbezuinigingen werken ook volgend jaar nog gewoon door. Ook de belastingdruk stijgt iets.

Was het nou goed nieuws of zwaar nieuws?…………….De bloeddruk stijgt vast ook iets na het lezen van dit “lek”. Als U dit artikel in de krant na leest hoeft U alleen de eerste en de laatste regel te lezen en dan bent U weer helemaal bij…..Eigenlijk….als ik er even bij nadenk…. twijfel ik of er een lek is waar het nieuws door is gesijpeld want dit wist ik vorige week al zonder lek.

Ik wens U een fijne nachtrust, doeiiiiiii

©missie M.

**Prins Jaime op bezoek bij bisschop Wiertz

Lieve beste Majesteit,

Ik lees wel eens iets in de krant waarbij ik denk “leuk onderwerp of titel voor een sprookjes – of avonturenboek”. Vorige week nog. Toen las ik dat de Neanderthaler en de moderne mens jarenlang buren waren, ze hadden zelfs sex met elkaar, en ook hadden ze interesse voor elkaars cultuur. Op den duur kreeg de moderne mens de overhand en verdween de Neanderthaler.

Die zelfde dag las ik “Meteoriet van Ellemeet gestolen”. Het had zo een titel voor een Suske en Wisky aflevering kunnen zijn. “Het geheim van de gestolen meteoriet van Ellemeet”.

Maar afgelopen zaterdag las ik: Prins Jaime de Bourbon de Parma was op 20 augustus op bezoek bij bisschop Frans Wiertz in het Bisschopshuis te Roermond. Op zich niet echt avontuur-achtig. Nee…jaa’h voor mij waarschijnlijk wel want dan had ik me in alle bochten gewrongen om er naar toe te gaan zodat ik de prins en de bisschop nog gauw kon zien voordat ze verdwenen achter de bisschopshuismuren. Ook dat zou geen avontuurlijke titel opleveren. Ik vroeg me af “maar waarom kwam de prins naar Roermond?” Waarom uitgerekend naar de bisschop in het bisschopshuis?

De prins kwam kennismaken met de bisschop want de prins is door zijn neef of te wel Uw-zoon-de-koning in juli tot nieuwe ambassadeur beëdigd. Prins Jaime en zijn Hongaarse vrouw Viktória Cservenyák en hun dochtertje prinses Zita gaan in Rome wonen. Het Koninkrijk der Nederlanden heeft in Rome ambassades. Een bij de Republiek Italië en een bij…..jaaahaaa nu komt het….bij de Heilige Stoel. Zij zijn gevestigd in het zelfde gebouw aan de Via Michele Mercati. Een derde ambassade in Rome bij de FAO. Ik had nog nooit van “De Heilige Stoel” gehoord.

De Heilige Stoel of Apostolische Stoel is de benaming voor het hoogste gezag in de Rooms-Katholieke Kerk.

Een Nederlandse prins, die tevens ook een Spaanse prins van 41 is, getrouwd met een Hongaarse, gaan samen met hun dochtertje in Rome wonen. “De Prins en de Heilige Stoel” .

Als ik een boek in de winkel zag liggen met zo’n titel dan kocht ik het meteen. Maar nu ga ik slapen. Welterusten.

©missie M.

**Bak met ijskoud water tegen ALS

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Heeft U ook al filmpjes gezien van bekende Nederlanders die een bak ijskoud schoon drinkwater over hun hoofd uitschudden om de spierziekte ALS onder de aandacht te brengen. Iemand die zo’n koude douche neemt moet daarna drie andere nomineren om dat zelfde te doen want anders moeten ze 100 euro betalen aan ALS. Ik las dat er zelfs artiesten zijn die beledigd zijn als ze niet genomineerd worden om ook een bak ijskoud water over zich uit te schudden. Het schijnen leuke filmpjes en plaatjes te worden. Dat is weer goed om hun “eigen” onder de aandacht te brengen.

Majesteit, Ik ben geen bekende Nederlander. Maar stel dat ik genomineerd zou worden om een bak ijskoud water over me uit te schudden….dan moet ik daarna drie personen nomineren om datzelfde te doen. De tijd is dan kort om eerst te overleggen….dus bij deze: Zou ik U mogen nomineren? Ik ga er van uit dat U niet zal kiezen voor de verspilling van schoon drinkwater eerder voor een emmer regenwater (dat is er meer dan genoeg) maar voor de donatie zal gaan. En daarna drinken we samen een lekkere kop thee.

Mijn broer is ook ernstig ziek, nee geen ALS maar wel erg ernstig ziek. Voor hem zou ik dan een gebedje willen opzeggen en een wit kaarsje willen aansteken. En dan nomineer ik minimaal tien anderen om datzelfde te doen.

Ik zou ook graag de nutteloze oorlogen onder de aandacht willen brengen met “een gebedje en kaarsje” voor de vrede. Ik nomineer daar iedereen voor, en het allereerst alle  staatshoofden.

Ik wens U een fijne nachtrust. Welterusten.

©missie M.

.Geachte woordvoerder van Amer. ministerie van defensie

Geachte woordvoerder van Amerikaanse ministerie van defensie,

Ik las vanmorgen in de krant dat u boos bent omdat Rusland vrachtwagens met hulpgoederen naar Oost-Oekraïne stuurt. U zegt:

Als Rusland niet ogenblikkelijk zijn hulpkonvooi terugtrekt uit Oekraïne, zal het land daarvoor boeten en zich verder isoleren.

Ik vind dit een zeer akelige dreiging als ik zo vrij mag zijn daar iets van te mogen vinden. Vooral ook zeer mensonvriendelijk, Als ik het volgende nieuwsbericht er even bij mag halen ziet u wat ik bedoel:

BRON:NRC.nl
19 augustus 2014,
Poetin en Oekraïense president praten volgende week in Minsk
Foto EPA / Julien Warnand
door Pim van den Dool

…………………..
Bij een raketaanval op een konvooi met vluchtelingen nabij Loegansk kwam gisteren een onbekend aantal mensen om. De berging van de slachtoffers moest vanmiddag worden gestaakt vanwege de aanhoudende gevechten in het gebied.

In de stad Loegansk is de humanitaire situatie nijpend. Er is geen elektriciteit of stromend water en telefoonverkeer is onmogelijk. In de stad is voedsel schaars geworden. Ook wordt er gevreesd voor de uitbraak van ziekten.

http://xandernieuws.punt.nl/_contentimages/2014-08-22-20-12-07.lugansk%20inwoners%20wachten%20op%20russische%20hulp.jpg

Stel…stel dat er wel degelijk alleen maar hulpgoederen voor de bevolking in de Russische vrachtwagens zitten omdat er een groot tekort is aan dagelijkse benodigdheden. Dat men zelfs vreest voor uitbraak van ziektes.
Dan vind ik dat toch een “schending van de mensenrechten” om deze vrachtwagens tegen te houden met aanslagen of dreigementen.

Duitsland:Duitsland heeft vijf vliegtuigen met hulpgoederen voor vluchtelingen naar Noord-Irak gestuurd. De vliegtuigen met aan boord 30 ton aan levensmiddelen en 6 ton aan medische goederen hadden vrijdagavond aan moeten komen in de Iraakse stad Erbil. Er was een korte tussenstop gepland op de Amerikaanse luchtbasis.

Belgïe:Leden van de Assyrische gemeenschap in Mechelen hebben de voorbije dagen paletten vol hulpgoederen ingezameld die ze in Noord-Irak hopen te krijgen. Ze tonen zich solidair met de Jezidi’s en de Assyriërs die op de vlucht zijn voor de terreur van IS.

Hulpgoederen naar zulke gebieden brengen is toch heel goed. Waarom zou Rusland geen hulpgoederen mogen leveren aan het buurland dat in nood zit? Alleen omdat Kiev moeilijk doet? Ik ben daarom heel blij toen ik zo net las dat Rusland de hulpgoederen heeft afgeleverd en dat de vrachtwagens ‘weer terug naar Rusland zijn’.

Stukje nieuwsbericht: Volgens het Kremlin is ook Oekraïne het ermee eens dat de hulpgoederen snel moeten worden uitgedeeld. Vanuit Kiev kwamen er echter vooral protesten tegen het feit dat Rusland de hulp doordrukt, zonder goedkeuring van Oekraïne.

……………Rusland waarschuwde eerder op de dag dat het konvooi niet gehinderd mag worden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken had kort tevoren laten weten dat het konvooi niet meer op toestemming van Kiev zou wachten. Volgens Moskou zijn de “excuses van Oekraïne om het konvooi tegen te houden uitgeput”.

Dus. Niet zo boos doen hé? Nergens goed voor om steeds weer te dreigen met sancties en aanslagen.

Ben je boos,  pluk een roos, zet hem op je hoed, dan ben je morgen weer goed.

Doei.

©missie M.

 

*Pacht voor stukje grond bij villa Griekenland

Lieve beste Majesteit, prinses Beatrix,

Ik heb vandaag de krant niet helemaal uit gelezen. Ik lig achter. Dat kwam zo. Ik sloeg vanmorgen de krant open bij het ontbijt. Nou….toen las ik een artikel over de villa in Griekenland van Uw zoon koning Willem-Alexander en Maxima…en daarna moest ik even gaan liggen. Ik kreeg nog net geen hyperventilatie. Luister mijn lieve prinses Beatrix. Ik heb de discussie al eens vermeden…maar nadat ik vanmorgen vroegtijdig moest stoppen met de krant lezen…. hou ik het niet meer ….het moet het er echt uit. Ik heb nu geen mooie Margrietbloem nodig om kaal te plukken “doe ik het wel…doe ik het niet”  want ik doe het.

Ergens in juni van dit jaar las ik dat er in Griekenland veel ophef was ontstaan omdat onze koning een hekwerk en/of steiger op het erf van de buren had laten plaatsen. Er waren kamervragen gekomen en onze koning hoefde geen uitleg te geven want dat was de taak van onze premier.

Afgelopen zaterdag las ik in de krant een groot artikel dat de Grieken onze koning de steiger gunden. Alle Grieken waren helemaal niet boos, die boosheid was afkomstig van één milieuman stond in de krant. Ik dacht “nou…ik heb toen toch echt heel veel boze berichten gelezen op internet. Berichten die niet van één man afkomstig waren, maar allee’h wat weet ik nou van al dat kabaallawaai af?” Ik liet het erbij.

Maar vandaag….vandaag….Lees ik de krantenkop “half miljoen aan pacht voor villa van koning: met daaronder de woorden van minister Ivo Opstelten “Veiligheid kost ook wat, ja” De buurvrouw, op wiens grond het hekwerk ongevraagd was geplaatst, is natuurlijk niet boos meer op onze koning, want zij strijkt bijna een half miljoen euro aan pacht op omdat het Rijk een veiligheidshek kan plaatsen. Voor dertig jaar pacht (dus niet koop, maar leen) betaalde het Rijk aan de buurvrouw 461,000 euro. Ik herhaal 461,000 euro “huur” voor een stuk land dat in totaal niet meer dan 35.000 euro waard is. De rekening is voor de Staat…onze Staat. De Staat die ook al bezig is met betalen aan een tweejarige verbouwing van het kasteel voor het koningspaar in Nederland.

Adem diep in…en uit…en in…en uit.

Minister Ivo Opstelten had nogal laconiek gezegd:“Veiligheid kost ook wat, ja. Een hek is natuurlijk heel belangrijk. Om tijd te winnen als er mensen zouden zijn die wat slechts van zin zijn. Dat is heel normaal en een hele goede en noodzakelijke maatregel”.

Op de vraag van Alexander Pechtold of het niet logischer was geweest om het hekwerk op eigen terrein te plaatsen wou minister Opstelten niet ingaan, wel gaf hij nog aan dat het noodzaak is om afstand te bewaren tot de villa. Ja du’h noodzaak,….”Mensen die wat slechts van zin zijn” moeten toch eerst nog over het resterend land van de buurvrouw “schravelen”…..en als zij toevallig waakhonden heeft, kan dat toch ook al een afstand tot de villa “bewaren”…Of kort de tuin in met een tweede hekwerk op eigen terrein voor mensen die wat slechts van zin zijn.

Adem diep in….en uit…en in…en uit….

Als het koningspaar volgende maand nog een villa koopt, maar dan in Limburg, betaald de Staat dan wéér een half miljoen pacht aan de buurvrouw? Zoja, dan weet ik een mooi stukje grond.

En ik wil me ook best opofferen en “zo-nu-en-dan” gratis een lintje komen door knippen mocht het koningspaar verhinderd zijn. Ook ben ik bereid om gratis-en-voor-niets van tijd-tot-tijd een fles champagne tegen een boot te slingeren met de nodige gelukswens. Ik wil voor ons dierbaar Nederland best een soort ronde-miss worden, als ik maar niemand hoef te kussen. Maar als onze koning op prinsjesdag weer gaat beginnen over het pannetje soep….dan zet ik de tv uit.

Zeg hem dat maar. Ik ga nu mijn tanden poetsen en nachtpon aantrekken. Welterusten.

Doei.

©missie M.

 

.Minister Timmermans bij voetbalwedstrijd in Kiev

20 aug.2014:

Beste meneer F. Timmermans,

Ik zie het vast allemaal niet zo duidelijk als u. Dusssssss….zit ik met een hoop onduidelijkheid.

Ik las gisteren dat u maandagochtend een bezoek heeft gebracht aan het Rotterdamse Feyenoord om de voetbalclub en technische staf te overtuigen om tóch te gaan voetballen in Kiev. U zou donderdag zelf ook als toeschouwer aanwezig zijn bij het Europa League-duel met Zorya Loehansk.

De voetballers hadden de afgelopen tijd aangegeven veel moeite te hebben om naar Oekraïne te gaan. Ook hun vrouwen hadden moeite dat manlief naar een land-in-burgeroorlog reist om te gaan voetballen terwijl er al meer dan 2000 doden zijn gevallen door die oorlog. U meneer Timmermans zei dat het een groot verschil is tussen de situatie in Kiev of het 800km verder gelegen gebied rond Loehansk.

De spelers zijn maar gedeeltelijk gerustgesteld en kunnen het niet begrijpen dat de UEFA hun dringende verzoek niet heeft gehonereerd. Vooral vanwege de MH17-ramp. Er geldt geen negatief reisadvies, én volgens de ambassade, de UEFA en KNVB en buitenlandse ploegen is het volledig verantwoord om een wedstrijd in Kiev af te werken.”.

Allereerst is het mij dan onduidelijk waarom wij hier bijna op onze wenkbrauwen lopen als we de naam “Kiev” horen. De toestand is nu dreigender dan in maart. Waarom er door het leger van Oekraïne zo geschoten en gebombardeerd word in Oost-Oekraïne als het allemaal zo veilig en verantwoord is. Waarom duizenden burgers naar Rusland vluchten als het allemaal zo veilig is. De prikkels zijn toch ook in Kiev of zit ik er naast? Maar vooral…ja vooral is een ding zeer onduidelijk. Namelijk het volgende:

Afgelopen winterspelen zouden prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven van 7 tot 11 maart bij de Paralympic spelen aanwezig zijn om de Nederlandse atleten aan te moedigen en medailles uit te reiken. Helaas, want op het allerlaatste moment ging het bezoek van prinses Margriet (als lid erebestuur paralympisch-comity) en Pieter van Vollenhoven (beschermheer van het fonds gehandicaptensport) aan de paralympic’s in Sochi ….Sotcji…Sotsji… niet door vanwege de Krim. Ook minister van sport Edith Schippers bleef thuis met de woorden “het is een maatregel van het kabinet om aan te geven dat wij niet tolereren dat een souvereine staat wordt binnengevallen”.

De Krim, ik las dat de Krim 700 jaar bij Rusland hoorde, toen als cadeau werd weggeven aan Oekraïne door een dronken president, stond op het punt om weer als “cadeau” weggegeven te worden door Oekraïne, maar nu naar de EU als Oekraïne met de EU in zee zou gaan. Rusland had op de Krim belangrijke ‘zaken’ liggen, de Krim “weggeven” aan de EU ,dat zou niet kunnen.  Poetin verklaarde de Krim “onafhankelijk”. Maar de nieuwe president van Oekraïne vond dat de Krim bij Oekraïne hoort en zal blijven horen. Dan weet Rusland al wat er met hun belangrijke ‘de Krim’ gaat gebeuren. Ja “hij mag er niet zomaar binnen vallen” hoewel hij het als “bescherming” zag. Misschien bescherming voor “Guy-Verhofstadt-ten” die Kiev binnen ging vallen met zijn beloftes en “vecht het gevecht voor de EU”-geroep. Voor de militairen die op Oekraïne gereed staan.

Maar enfin prinses Margriet en haar echtgenoot konden in maart absoluut niet naar de Paralympic’s afreizen…terwijl de atleten wél aanwezig waren en hun spelen konden spelen. Voor hun veiligheid werd niet gevreesd tussen haakjes.

Het was dus een maatregel om aan te geven…”dit tolereren we niet” ,maar we zijn toch neutraal…onpartijdig…onafhankelijk meneer Timmermans. We spelen toch niet onder één hoedje met Oekraïne, een land in oorlog,of om land voor de EU te winnen? Geen ene oorlog is dat waard. We vinden het toch ook niet goed dat een land oorlog voert tegen eigen volk…dat tolereren we toch hopelijk ook niet. De onderzoeken naar de toedracht van het vliegtuigongeluk zijn nog gaande. Misschien is Oekraïne wel medeschuld aan de ramp met de MH17….en dat is toch kwalijker dan die soevereine staat die soeverein moet blijven en daarom soeverein word verklaard door de Russisch president waar men nu boos op is.

Premier Rutte wil de onderste steen boven. En ik bid elke dag een paar Wees-ge-groetjes dat dit gaat gebeuren….maar dan moeten we wel eerlijk zijn in onderzoek en onafhankelijk blijven. We willen toch dat de echte daders gestraft worden. U zou nu toch ook geen voetbalwedstrijd in Rusland bij gaan wonen, dus waarom dan wel in Oekraïne?

Ons koningspaar, de minister van sport, én de premier gingen allemaal naar de Olympische spelen ondanks de anti-homowet……terwijl de Nederlandse bevolking juist dát een maatregel hadden gevonden om aan te geven “dit tolereren we niet”, maar daar had het kabinet en de zware delegatie geen boodschap aan. Sterker nog, ze gingen nog een biertje drinken met de baas van die anti-homowet. De Krim is onafhankelijk verklaard, waarom dan nog zo’n zooitje maken met sancties en boycotten wat het begin van een oorlog zou kunnen betekenen?

U moet het vast kunnen ruiken, de propaganda, de onduidelijkheid en tegenstrijdigheid stinkt in dit hele gebeuren behoorlijk. Laat ons mooie sportieve voetbal er buiten.

Doei.

©missie M.

 

PS.

BRON: Dagblad de Limburger, pagina C4, datum vrijdag 22 augustus 2014

De krantenkop: Feyenoorders maken het vooral zichzelf moeilijk
………….Waar de Feyenoorders zich de afgelopen tijd opwonden over de wedstrijd in Kiev, hebben de spelers van hun opponent heel andere zorgen. In Loehansk zijn de meeste spelers van Zorya al maanden niet geweest. Huizen van spelers en directieleden hebben onder vuur gelegen, het scorebord in het stadion is beschoten en in het veld zijn flinke kraters geslagen. De selectie verblijft in het veilige Zaporisjna, op zo’n 600 kilometer van Kiev, en….

En ze speelden 1-1. Geweldig om 1-1 te spelen tegen een ploeg die al maanden niet in Loehansk zijn geweest omdat het voetbalveld vol kraters zit.

Het land telt inmiddels 2000 slachtoffers door die nutteloze oorlog, en de bevolking heeft grote tekorten aan dagelijkse benodigheden, maar wat geweldig dat er het “Europa League-duel” (hoezo we zijn onpartijdig?) word gehouden, en het volkslied is gezongen toen ze klaar met voetballen waren…en spreekt men van “een heel klein lichtpuntje” omdat ze 1-1 hebben gescoord. Hoe egoïstisch om in een land-in-oorlog alleen maar aan die 1-1 te denken “als klein lichtpuntje voor Feyenoord” en te zeggen dat de Feyenoorders het zich zelf alleen maar moeilijk maken.

Ze hadden een groot punt om liever niet te gaan voetballen in Kiev. Ik denk dat de spelers meer moeite hebben met het hele oorlogsgebeuren en de 2000 slachtoffers in plaats van dat bliksembezoek om 1-1- te maken.

©missie M.

.Koningspaar in Peru voor bescheiden feest

Lieve beste prinses Beatrix, majesteit,

Op 2 augustus schreef ik U over het koperen huwelijksfeest van ons koningspaar. Het jubileum dat vanwege het grote drama met de MH17 bescheiden werd gehouden. En dat er ter ere aan dat jubileum weer een postzegel word uitgegeven. “Hebben ze tenminste een eigen postzegel” dacht ik nog.

Ik dacht dat het koningspaar bescheiden het feest vierde met familie en vrienden Gezamenlijk in hun tuin zaten met een kopje thee, stukje taart en een glaasje wijn met wat borrelnootjes en chips. En voor de kinderen een lekker glaasje limonadesiroop en een zakje naturel chips of wokkels. Dat het orkest met DJ en de staatshoofden allemaal thuis konden blijven vanwege de bescheidenheid.

Gisteren las ik in de krant dat ‘de bladen boos zijn’ op het koningspaar. Het “bescheiden feest” vierde de koning met zijn familie in Peru. Omdat het een privéaangelegenheid betrof mochten Nederlandse bladen en kranten geen vakantiefoto’s knippen en plaatsen terwijl de buitenlandse media dat wel deden. De bladen zijn dus boos en zeggen: “dat de indruk ontstaat dat de Oranjes vooral niet willen dat hun eigen landgenoten zien hoe zij vakantie vieren“. En de bladen vragen zich af of dat alleen met privacy te maken heeft, of dat men bang is dat er een discussie ontstaat over wie er opdraait voor de kosten van deze reis.

Zou het niet eerder te maken kunnen hebben met de term “bescheiden” ?  Hun vakantievilla in Griekenland is al niet bescheiden, hun kasteeltje is niet bescheiden, hun weekendverblijf ook niet. Dat ze dan uitwijken naar Peru waar Maxima in maart ook al was voor haar baan, “speciaal pleitbezorger voor toegankelijke financiëlediensten” . Zou het dat kunnen zijn?

De Rijksvoorlichtingsdienst wilde het verblijf van het koningspaar in Peru niet eens bevestigen. U en Mabel met de twee dochtertjes waren er ook bij. Het koninklijk gezelschap was er met een ‘staf van 20 personen’ plus een eigen beveiligingsteam en werden ze veelvuldig op de foto gezet door buitenlandse journalisten.

Binnenkort is het weer prinsjesdag en krijgen we vast weer een preek te horen over de bescheiden broekriem. En natuurlijk weer de woorden dat de hulpbehoevenden hulp moet zoeken bij een mantelzorger of vrijwilliger.

Doei.

©missie M.

***Viering van ten hemelopneming van Maria

Lieve beste prinses Beatrix, majesteit,

Ooooohhh heeft U het ook wel eens dat U het liefste alle deuren op slot en grendel wilt doen, het poortje in de tuin dicht met een groot hangslot erop, de ramen sluiten, de gordijnen dicht, de telefoon uit of de hoorn er naast, geen journaal meer wilt zien omdat U even een kwartiertje of uur…een halve dag, of hele week….gewoon even alleen wilt zijn zonder radio of krant. Ik had dat moment vanmorgen. Gewoon even binnen blijven, een moment voor mij…bij de tv. Het kwam eigenlijk ook nog goed uit want ik had inmiddels twee manden wasgoed wat gestreken moest worden en dat doe ik het liefste bij de tv met een oetlullig, braaf en leuk tv-programma erop. Even geen oorlogsbeelden of relschoppers.

De strijkplank stond klaar, de tv stond aan, ik stak de stekker van het strijkijzer in en tot mijn verbazing kwam er op een door-de-weekse-dag een kerkdienst op tv. Het zag er allemaal redelijk zondags uit. Priesters met roze petjes, mensen in zondagse kleren. Heb ik wat gemist? Zal het een feestelijke dag zijn vandaag? Reden er daarom vanmorgen veel auto’s met Duits kenteken door onze straat…Die hebben dus vrij.

Het was een kerkdienst in Marseille, ter ere aan “ten hemelopneming van Maria”. De mis werd vertolkt door een dame met lieve stem en Belgisch accent. Soms was zij nog sneller met vertalen dan er gesproken werd. De monsieur begon in meerdere talen iedereen welkom te heten. Soheey die kan veel talen dacht ik nog. En toen gebeurde het….terwijl ik dacht dat ik me even had afgesloten van de rest van de wereld zei deze monsieur “Welkom, ook aan diegene die thuis de mis volgen via de tv”.

Dat was tegen mij. Hij wist dat ik zat te kijken terwijl ik de was wou strijken.

Er werd gebeden onder andere voor de christenen die bedreigd werden, er werd gebeden voor de mensen in Irak. Ik heb de hele kerkdienst gevolgd, en ten slotte kreeg iedereen nog de zegen. Dat had ik net nodig.

Mooi hé?

Doei.

©missie M.

**Kruiden

Lieve beste Majesteit, prinses Beatrix,

Ik las in een kruidenboekje dat melisse thee rustgevend is, en al eeuwenlang gaat het gerucht dat bij zeer regelmatig gebruik van citroenmelisse dat je stokoud zult worden.

En dat was meteen de laatste regel over Melisse. Ik heb de bladzijde omgedraaid maar daar stond niets meer te lezen over ‘melisse en stokoud’ worden, sterker nog de volgende bladzijde gaat alweer over een ander kruid, de bananenmunt. Er staat niet bij hoeveel jaren men citroenmelisse dan zeer-regelmatig moet gebruiken om stokoud te kunnen worden. Als men al een beetje oud is heb je niet zoveel voorsprong op het gebruik, niet zoveel liters op de teller, als wanneer men deze citroenmelisse al vanaf de lagere school gebruikt.

Daarom mail ik U met de vraag….of U dit kan navragen bij Uw zus prinses Irene?……tjaaa ik denk dat Uw zus gevorderde kruidenliefhebster is……U hoeft niet te zeggen dat ik die vraag stelde. Ik ben vorige week een beetje mopperig geweest op Irene (zie ‘op grote voet’)….en dan lijkt het me ongepast om nu te informeren over citroenmelisse.

Dan hoor ik het wel hé? Ik ga mijn tanden poetsen en de nachtpon aantrekken. Welterusten.

Doeiiiiiiiii

©missie M.