*** De Clutch

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Sinds ik heb gelezen dat koningin Maxima tijdens het staatsbezoek aan Frankrijk een clutch kreeg van president Hollande let ik op ‘clutchen’.

Het platte tasje is niet te vergelijken met mijn handtas waar ik alles in stop dat ik nodig kan hebben. Mijn beurs, de sleutelbos, de zonnebril in de mooie zonnebrillendoos, papierenzakdoekjes, etuitje met lippenstift, de telefoon, de autopapieren, mijn id-kaart, een piep-mini-EHBO, een mini deo, klantenkaarten van de AH, de drogisterij, en van een groot-warenhuis, van tuincentra….

Vroeger had ik een kleinere tas, dan zaten er pakjes rozijntjes of verpakte koekjes voor de kinderen in, en als ik dan plaats te kort kwam gaf ik bv de zaklamp (grapje) aan mijn partner zodat hij die in zijn jaszak kon doen. Men moet keuzes maken in geval van plaatsgebrek. Ik zal de volgende keer gaan opletten of onze koning misschien een bobbel in zijn jaszak heeft als onze koningin de clutches bij zich heeft.

Het staat elegant, vast en zeker, maar een clutch zal toch niet op mijn verlanglijstje staan.

Fijne dag gewenst.

©missie M.

** Zalig Paasfeest en zomertijd

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Ik wens bij deze iedereen een zalig pasen.

Heeft U de zoektocht naar de chocolade paaseitjes, jellybean-eitjes of gekleurde-gekookte  eieren tussen het gras, achter bomen en struiken al “afgerond”? Of legt de paashaas de eitjes meteen in het mandje op tafel? Bent U wel een paashaas tegen gekomen? ….Moet die zich eerst aanmelden bij de poort? …zich eerst legitimeren ‘ik ben de paashaas- hofleverancier en kom verrassend wat afgeven achter bomen en struiken’….Maar die paashaas, komt die wel bibbervrij voorbij de bodyguards-met-oordopjes, voorbij de beveiliging…..voorbij de gevaarlijke honden met spitse tanden? Als ik in de schoenen van de paashaas of het paaskuiken zou staan dan wist ik het wel…. dat ik niet via de begane grond zou aankloppen als de honden los zouden lopen.

Is Uw klok een uur vooruit gezet ivm de zomertijd die afgelopen nacht is ingegaan? Fijn. Nou moet ik toch aan koning Willem Alexander denken omdat hij minstens 150 horloges heeft….hij zal nog wel even bezig zijn.

Dan ga ik nu de tafel dekken. Ik las net dat de pretzels (onze bretsel-broodjes) eigenlijk “gevouwen armen in gebed” voorstellen. Mooi hé. Nu smaken ze vast nog lekkerder.

Fijne paaszondag!

©missie M.

 

** Slimme vogels

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Gisteren las ik in de krant dat Stadse vogels slimmer zijn dan vogels van het platteland. Canadese onderzoekers schreven in het blad “Behavioral Ecology” dat stadsvogels tijdens experimenten met goudvinken uit Barbados beter opdrachtjes konden oplossen dan de landelijke tegenhangers. Dat zou gelden voor aangeleerde taakjes maar ook voor ‘puzzels’ waarvoor de vogels iets nieuws moesten bedenken.

Vorige week zag ik nog een koolmees met een flinke pluk sprietjes, pluisjes en mos in zijn bek. Hij zat op de tuintafel en keek vluchtig rond. Geniaal dat meesje. Het was net een koolmees met een baard.

Toen ik vanmorgen in de stad was en de stadsvogels zag, vroeg ik me hardop af “is het echt waar, zijn jullie slimmer dan onze plattelandsvogels?” Maar niet één stadsvogel knikte. Ik geloof wel dat de stadsvogels ‘gehaaider’ zijn dan onze tuinvogels….maar ik denk dat onze plattelandsvogels uiteindelijk slimmer zijn omdat ze bij ons wonen en van het platteland houden. Van de plattelandslucht in plaats van stadslucht.

Ik zag woensdag in de krant een grote fleurige foto met veel bloesem van bomen en struiken en blije Chinese mensen. Op een berg in Guangdong in het zuiden van China kunnen toeristen ontsnappen aan de stadse lucht en zakjes frisse lucht kopen. De fleurige geklede Chinese dames van de groene regio verkopen plastic zakjes lucht. Het waren net opgeblazen pedaalemmer-zakken. Een klein zakje kost 1,30 en een grotere zak kost 4 euro. En zo te zien op de foto hebben ze het druk met de verkoop. In 2014 zou een Canadese firma hier al mee zijn begonnen. Lucht uit de Rocky Mountains, 17 euro per flesje.

Majesteit, Ik ga mijn nachtpon aantrekken en mijn tanden poetsen. Welterusten.

©missie M.

– Brussel

Majesteit, onderstaande bericht las ik gistermorgen, en nu word er veel over gediscussieerd, wie, wat, waarom. Vergelding ja of nee, dit is FOUTE BOEL.Onschuldige burgers worden slachtoffer, vanwege…vanwege wat?  Hier word men niet voor beloond in het hiernamaals. Moordenaars komen niet in het paradijs en al helemaal niet met 72 maagden als beloning. Het is een straf voor elke maagd om een moordenaar te dienen en daarvoor in een rijtje te moeten staan samen met 71 andere maagden. Ik ken meerdere  Tien-geboden en in alle Geboden staat dat men NIET mag doden.

De afgetreden korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman voorspelde op 23 december ’15 dat er aanslagen zouden komen. Maar had dit voorkomen kunnen worden?

Ik zag Fidan Ekiz bij DWDD, en ik vond dat ze goed sprak. Petje-af voor Fidan. Maar ik zag ook youtubefilmpjes van jonge getinte jongens die vonden dat Brussel deze aanslag had uitgelokt. Of grote getinte jongens die de slachtoffers in Brussel niet erger vonden dan de slachtoffers in Ankara. Zelfs boos waren dat er een minuut stilte was voor Brussel en niet voor Ankara. Natuurlijk is het voor slachtoffers overal-ter-wereld erg, daarom vangen we ook vluchtelingen op zodat er niet nog meer slachtoffers hoeven zijn. Ik zag getinte kinderen die om de aanslag lachten. Het is een gekke wereld aan het worden.

Er brand een kaarsje voor de slachtoffers en wens hun naasten veel sterkte.

 

Nieuwsbericht 22 maart 2016:In het metrostation Maalbeek in Brussel zijn door de explosie mogelijk dertig doden gevallen Op vliegveld Zaventem in Brussel is een aanslag geweest. Er zijn zeker 13 doden gevallen en 35 gewonden. De chaos is enorm op het internationale vliegveld. Persbureau Belga zegt op basis van ooggetuigen dat er in de hal zou zijn geschoten, en dat iemand iets in het Arabisch schreeuwde voordat de bommen afgingen.

* Lente 2016

21 maart 2016 Lente

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Kijk eens rond…Alles oogt blij. Ziet U het?  Neehee, niet daar…dat is de naakte vriend van Patricia Paay. Ter ere van zijn 25-ste verjaardag plaatste de 41-jaar-oudere-Patricia poedelnaakte foto’s van Maurice op Face-book. Ter ere dus. Echt waar. Dé Maurice kon nog net op tijd een hand voor zijn “sacramentje” houden toen Patricia hem met fotocamera overviel onder de douche. Misschien vond Maurice het een leuke verrassing…maar men zou het om minder uitmaken.

Nee Majesteit, kijk nog eens goed rond….Neeheeee, dat is Carice die zwanger. Ze verwacht een baby van haar vriend Guy Pearce. Leuk leuk voor Carice, maar ze is niet zo blij met de paparazzi die voor haar woning ligt. Dé Guy Pearce die in 2007 tegen “The Guardian zei dat hij niet zat te wachten op kinderen. Wat het tij kan keren inderdaad.

Hoor toch eens…neehee, dat is Dafne Schippers, zij baalde dat ze zaterdag in Portland zilver won in plaats van goud. Ik vind zilver heel goed. Volgende keer hopelijk goud.

Kijk nog eens goed rond….Neehee, dat is Max Verstappen die was gisteren al helemaal niet zo blij omdat alles mis ging ná een pitstop.

Kijk eens heeel goed….Neehee, dat is Frank de Boer die vanochtend flink geblesseerd raakte tijdens een oefensessie van Ajax en zijn achillespees scheurde.

Luister dan eens goed….Neeheee, dat is Wilfred Genee die vanochtend vertelde dat hij het verschrikkelijk vind en baalt…. en ziek is van de slechte kijkcijfers

Luister nog eens flinterdun-goed….Neehee, dat is Adele die woedend is dat er bij een diefstal de echo van haar kind is gestolen.

Majesteit, Ik zal het maar verklappen. Het is Lente!! Voelt U de lentekriebels? Hoort U de vogeltjes fluiten? Ziet U de muggen dansen? Ik zag al het Citroenvlindertje. De knopjes aan de struiken, de narcissen en hyacinten.

Fijne dag!

©missie M.

** Palmzondag in Venlo

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Morgen is het Palmzondag. Mocht U van plan zijn om in de Gouden Koets een vroege lentetocht naar Venlo te toeren, of om daar de familiekerk te bezoeken omdat het Palmzondag is. Dan wil ik U waarschuwen dat het gebied rondom de familiekerk al vroeg is afgesloten ivm de Venloop. U komt er niet door. Misschien moet U de koets een paar straten verderop parkeren en de rest te voet afleggen, en misschien wel over drang-hekken klimmen.

De deken van de parochiefederatie is daar allerminst blij mee en vind het heel jammer dat de leiding van dit evenement niet goed heeft gecommuniceerd over de vroege afsluiting. De directeur van de Venloop zegt dat iedereen tijdig wist dat de Venloop dit jaar op Palmzondag is. Tja misschien wist niet iedereen dat de Venloop s’ ochtends is. Maar die meneer-de-directeur-en-iedereen weet toch ook tijdig dat Palmzondag altijd op palmzondag valt, de zondag vóór pasen, en dat mensen dan graag de kerk willen bezoeken om te bidden en buxustakjes te laten zegenen.

Uit protest ,tegen de organisatie van de Venloop op palmzondag, luiden morgenochtend bij zes kerken in Venlo een kwartier lang de klokken. Een kwartier lang klokkengelui in zes kerktorens.

Ik vind het eigenlijk best stoer dat de parochies op deze manier een teken van protest geven. Dan graag ook op deze manier een protest laten horen, omdat kamerlid Fatma Koser Kaya de zondagrust niet meer van deze tijd vind. Niet meer van deze tijd? “Juist wel, in deze tijd van druk druk druk”. Heeft Fatma en haar D66-partij geen andere zaken-die-niet-meer-van-deze-tijd-zijn om voor te stellen?

Welterusten.

©missie M.

** Nederlandse ziekenhuizen lieten gevangenen aan medische dossiers werken

Lieve beste majesteit,

Het kan toch niet waar zijn dat Nederlandse ziekenhuizen vertrouwelijke medische dossiers door gevangenen in de Belgische gevangenis Leuven lieten voorbewerken zodat de dossiers ingescand konden worden. Zeven ziekenhuizen hebben dit bevestigd maar volgens een oud-medewerker van het scanbedrijf en een gedetineerden gaat het hier om veertien ziekenhuizen.

Kennemer Gasthuis in Haarlem (nu Spaarne Gasthuis)

Medisch Centrum Alkmaar

UMC Utrecht

Isala Klinieken in Kampen en Zwolle

Amphia ziekenhuis in Breda

Gemini ziekenhuis in Den Helder

bevestigen dat gevangenen met hun dossiers werkten. Het Belgische scanbedrijf iGuana (eerst had dit bedrijf de naam Allgeier) liet de dossiers vrij maken van nietjes, paperclips tabbladen en foto’s zodat ze ingescand konden worden. Volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens en de Wet op geneeskundige behandelingsovereenkomst is het verboden om onbevoegden inzage te geven in de vertrouwelijke medische dossiers. Een ziekenhuis moet schriftelijk toestemming geven als het scanbedrijf de klus uitbesteed.

Het Kennemer Gasthuis wist er van en kreeg korting, zij kozen hier bewust voor, maar het Reinier de Graaf Gasthuis had expliciet aangegeven dat de dossiers niet naar de gevangenis mocht, maar toch gebeurde het. Meldpunt sprak met een gedetineerde die vertelde dat hij ook dossiers in handen heeft gehad van ziekenhuis Meppel, Goes,Middelburg,Groningen, AMC Amsterdam en dat gedetineerden de privacy en medische geheimhouding niet respecteerden. Er was geen toezicht en er was geen geheimhouding-verklaring ondertekend. De gevangenen werden per kilo betaald en er werden ook papieren mee naar hun cel genomen en ongemerkt in de prullenbak gegooid.

Na de uitzending van Meldpunt stelde Renske Leijten van de SP mondeling vragen aan minister Schippers. Minister Schippers was niet te spreken over de gang van zaken en zei “dat het niet de bedoeling was dat gedetineerden dit werk doen”.

Persoonlijk vind ik dit erg softie klinken. Het klinkt zo: “oei het is niet de bedoeling maar tja…” Ik was als minister van Sport en Volksgezondheid allang op mijn fiets gesprongen en met de vuist op tafel geslagen. Neeheee de minister schrijft dat de Autoriteit Persoonsgegevens actie moet ondernemen…en de Inspectie voor de Gezondheidszorg moet ziekenhuizen tot “zorgvuldigheid” manen….

Was dit een Olympisch spektakel geweest in een luxe wintersportoord waarbij de minister van Volksgezondheid samen met ‘collega’s’ als toeschouwer aanwezig had kunnen zijn omdat ze nou eenmaal ook de minister-van-Sport is dan was ze vast hoogstpersoonlijk zelf gegaan.

Ook minister van Veiligheid Aard van der Steur verwijst naar de Autoriteit-Persoonsgegevens voor de vraag of het bewerken van vertrouwelijke medische dossiers door gevangenen wettelijk mag. Of het mag?? Heeft minister van Veiligheid daar zelf geen antwoord op? Volgens Wet-bescherming-persoonsgegevens en de Wet-op-geneeskundige-behandelingsovereenkomst is het verboden om onbevoegden inzage in vertrouwelijke medische dossiers te geven. Het heet toch niet voor niks “vertrouwelijk” en de gedetineerden hebben geen geheimhoudingsverklaring ondertekend. Er zouden ook pedofielen-gedetineerden aan de dossiers werken en foto’s van kinderen en blote borsten bekijken en betasten en onze minister van Veiligheid weet niet het antwoord te geven en doet voor het antwoord verwijzen naar de Autoriteit Persoonsgegevens.

En wat zegt de Autoriteit Persoonsgegevens? Die wil niet mee werken aan de uitzending en geeft ook geen uitsluitsel of bewerken door gedetineerden wettelijk is toegestaan. Zuchttttttttttt…..

Een reactie van Zorgverzekeraars Nederland: Zorgverzekeraars betalen ziekenhuizen voor zorg inclusief een goede, zorgvuldige en privacybestendige administratie. Dat doen ze met geld van de verzekerden. Het is de verantwoordelijkheid van ziekenhuizen hun interne processen goed en zorgvuldig te regelen en daarbij wetten en voorschriften in acht te nemen, zoals ook de minister eerder in antwoorden op Kamervragen liet weten. Het ligt niet voor de hand om premiebetalers daarvoor twee keer te laten betalen!”

Majesteit, weet U nog dat U en het hele Koninklijk Huis in rep en roer was toen een pedofiel de hockeymeisjes in het omkleed-lokaal had begluurd en gefotografeerd. De angst dat er foto’s gemaakt waren van de meisjes, Uw kerngezonde mooie kleindochters? We moeten er toch niet aan denken wat er gebeurd met vertrouwelijke medische informatie, want als medische informatie geheim moet blijven….. dan vraag ik me af voor wie het geheim moet blijven als zelfs een gevangene er met zijn neus boven op kan zitten.

©missie M.

 

* Oranje fonds en zo….

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

‘Ach Ach’ majesteit….waar zal ik beginnen? Er is me toch zo’n grote informatiebundel op mijn dak gevallen dat ik niet weet waar te beginnen.

Ik moet ergens beginnen. Dus ik begin gewoon hier. In februari-van-dit-jaar las ik dat onze koningin Maxima de ziekte van Osgood-Schlatter heeft. Ik riep “ojee ojee” maar het klinkt erger dan het is. Het is een verdikking op de knie waar eigenlijk een kuiltje hoort te zitten, wat iets irritatie en roodheid kan veroorzaken, las ik.

Het openbaar Ministerie van Egypte heeft in januari-van-dit jaar acht museummedewerkers voor de rechter gesleept.Tijdens werkzaamheden aan de verlichting in augustus 2014 raakte het masker van Toetanchamon beschadigd. De baard van het massief gouden beeld van de farao raakte los en werd onkundig gelijmd waarbij lijmresten in de baard te zien bleven. Ik glimlachte: ‘hi hi’ lijmresten in de baard.

Begin maart-van-dit-jaar las ik dat de dochter van Rudi Carrell een boek heeft geschreven over haar vader. Ik zei “Mooi mooi”. Ik las dat haar vader een haat-liefdeverhouding had met Nederland. Dat kwam omdat hij in Nederland niet volgens zijn sterrenstatus (die hij in Duitsland genoot) werd behandeld. En nou komt het: Rudi wond zich er over op dat U, Beatrix, hem negeerde tijdens de doop van het schip “De Zonnebloem” terwijl hij met zijn 1-2-3-show geld had ingezameld voor die boot. In Duitsland zat Rudi wel aan het staatsbanket met bondspresident Richard von Weizsäcker. En die zelfde bondspresident stootte tijdens een rondrit in open rijtuig U, Beatrix,  aan en riep “Kijk! Rudi Carell’. Rudi noemde dat ‘gerechtigheid’.

Begin februari-van-dit-jaar las ik dat in Deventer een cursus werd gegeven “wat moet je doen bij een terroristische aanslag?” Burgers kregen geleerd ‘wat te doen’ als vluchten niet meer kan bij een terroristische aanslag. De cursus heeft de naam “anti-terreurtraining”. De trainer weet hoe terroristen werken stond erbij. Ik dacht ‘Nou Nou’ is dit nu ons vredige Nederland?”

Begin deze week-van-dit-jaar zag ik een grote foto in de krant waarop Maxima staat terwijl ze aan de poets is in de speeltuin van buurtvereniging Vreugdeoord in Alpen aan den Rijn. De koningin kijkt niet echt vreugdevol bij dit karwei, maar evengoed superleuk dat ze samen met de koning vrijwilligerswerk doet voor het Oranje Fonds op de Oranje-Fonds-klusdag. Ook de commissaris van de koningin Theo Bovens stak zijn handen uit de mouwen in het moedercentrum Maxima in de wijk Donderberg in Roermond. Onder de foto staat: Bovens (midden) hanteerde verfroller en kwast in het kader van een opknapbeurt voor het centrum.  …Midden? Alsof we niet weten wie van de vier mannen op de foto de commissaris van de koningin is. Het vreemdste vond ik wel dat twee mannen op de foto (links-en-rechts van de commissaris) met een schuurmachine de deur en deurkozijnen schuurden en….in het midden….de commissaris met de kwast. We zien op de foto een gehurkte Bovens aan de andere kant van de deur-met-grote-glazen-ruiten. Heeft hij echt een kwast vast? Ik dacht ‘huh huh’ wat raar. Als ik als vrouw iets schuur zal ik eerst alles schuren, dan stofvrij maken en ontvetten voor ik de verfroller of kwast gebruik.

Maar het allermeest verbaasde en verwonderde me een bericht uit de krant van gisteren waarin stond: Paus Franciscus nu ook op Instagram. Volgens de Heilige Stoel is dit een aanvulling op diens aanwezigheid op Twitter. De paus zit niet alleen op Instagram maar ook op Twitter en heeft 8,9 miljoen volgers. Ik stond met de mond open en dacht ‘woooowwwwww wat gaaf’. 8,9 miljoen volgers! Ik zit niet op Twitter en heb alleen volgers als ik op de autosnelweg in de file sta.

En nu ga ik een lekkere kop thee zetten. Lekker lekker. Doei.

©missie M.

 

* Tulpenvaas voor president Hollande

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Ons koningspaar is voor een tweedaags staatsbezoek in Frankrijk. “Het bezoek moet de goede banden tussen Nederland en Frankrijk bevestigen” stond in de krant.

Ik zag vanmorgen een grote foto in de krant staan waarop de Franse president Francois Hollande van ons koningspaar een Delfst blauwe tulpenvaas ontvangt tijdens dit staatsbezoek. Die tulpenvaas had vier verdiepingen en pootjes, en er zaten oranje tulpen in. Volgens de catalogus ‘de Porceleyne Fles’ zou deze vaas zo’n 2700 euro kosten. Leuk stijlvol typisch-Hollands cadeau.

Per rijtuig, begeleid door een escorte te paard waren ze gistermorgen door Hollande opgehaald en over de Champs-Elysées van de Arc de Triomphe naar het presidentiële paleis gereden. Na een onderonsje met de president  gingen ze naar het Louvre en brachten een bezoek aan het Rembrandt-schilderijen-koppel Maerten en Oopjen want Frankrijk en Nederland hebben beide schilderijen samen gekocht.

Honderden Nederlanders waren uitgenodigd om ons koningspaar te begroeten in Parijs.  Er was ook een dresscode las ik. Donker pak en middagjapon. Mochten ze ooit in Limburg mensen uitnodigen voor een dresscode….en als ik dan één van de genodigden zou zijn….moet U weten dat ik alleen een nachtjapon heb….wel een mooie nachtjapon, maar daarin zou ik geen handjes willen geven aan de koning en koningin.

Onze koning kreeg van de president een horloge want onze koning is dol op horloges volgens Marc van der Linden. Onze koning zou wel 150 horloges hebben. Honderdddddvijftiggggg….Dan is hij flink bij de tijd om het maar zo te zeggen. Ook Maxima kreeg een persoonlijk cadeau. Een clutch. Nu ik het woord heb ingetikt staan er rode lijntjes onder de letters…mijn spellingscontrole kent het woord niet. Wat is een clutch? Een tasje….een soort envelop-tasje. Die had Maxima nog niet? Waarom zulke dure persoonlijke cadeaus? De drie koningen brachten ook cadeaus mee toen ze Jozef en Maria opzochten in Bethlehem, maar zij gingen op kraamvisite én het was kerstmis. 😉

Ik vond wel dat onze koningin een prachtige jas aan had toen ze bij president Hollande waren. Op de tafel zouden ook nog een Nederlands en een Frans voetbalshirts liggen. Voor wie die zijn is niet duidelijk want het Nederlandse hof doet daar schimmig over las ik. Misschien was het alleen maar voor de decoratie.

Vandaag gaat het koningspaar op bezoek bij de burgemeester van Parijs en praten ze in café Le Carrilon (daar waar in november de aanslagen plaats vonden en 15 doden vielen) met mensen die tijdens of vlak na de aanslag aanwezig waren. Dat lijkt me wel heftig. Maar wel goed van ons koningspaar.

Fijne dag verder. Doei.

©missie M.