Nationaal erfgoed naar de veiling

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Lang heb ik getwijfeld of ik er nou wat van moest zeggen of dat ik alleen moest hopen dat ‘men’ vanzelf tot bezinning zou komen. Nee ik heb het niet over de zoon van prinses Margriet, Uw neef prins Bernard jr. Daar wil ik me niet mee bemoeien.

Maar overmorgen, 30 januari, is het zover. Dan gaat een collectie die tot het nationaal erfgoed behoort naar het veilinghuis Sotheby’s in New York. 12 of 13 tekeningen van oude meesters gaan naar deze veling. Met name  een houtskooltekening van een gespierde jongeman, de schets is een pronkstuk van Peter Paul Rubens en is sinds 1835 in bezit van de Nederlandse koninklijke familie, en de laatste jaren zou prinses Christina de eigenares zijn las ik twee weken geleden in de krant. Een tekening van Peter Paul Rubens die in de jaren ’90 in de huiskamer van prinses Christina zou hebben gehangen toen zij in Villa Eikenhorst woonde, zou tussen de twee en drie miljoen euro kunnen opbrengen. Majesteit, tussen de 2 en 3 miljoen zit 1 miljoen verschil, dat is dus niet een tientje meer of minder.

Op 17 januari jl is prinses Christina al naar Sotheby’s in Londen gestapt met porselein, tafelzilver en twee grote Chinese porseleinen vazen. Die vazen hebben minder opgebracht dan van te voren werd gerekend. 8000 euro terwijl men had gehoopt tussen de 9000 en 13500 euro. Twaalf kavels met Chinees porselein, zilverwerk en serviesgoed. De veiling in Londen heeft prinses Christina ongeveer 40.000 euro opgebracht, daar moeten wel de veilingkosten nog vanaf getrokken worden. Gelukkig trok ze daags voor de veiling in Londen het huwelijkscadeau van Uw ouders uit de verkoop. De glazen tulpen van de Franse kunstenaar René Lalique die Uw ouders in 1937 van Nederlandse diplomaten kregen waren geschat op 11.600 en 17.300 euro. Een geschenk dus. Prinses Christina heeft ze toen aan de Stichting Officiële Geschenken van het Huis van Oranje Nassau gegeven.

Maar overmorgen gaan de grote meesters onder de hamer. Nederlandse musea zijn helaas niet eerst gevraagd, Toch jammer hoor want ze zitten te springen om deze kunst, maar zoveel geld kunnen ze in zo’n korte termijn niet opbrengen.

U zult wel in de krant hebben gelezen dat de directeur van het Rotterdams museum het volgende zei: “Wie direct naar een veiling stapt, op dit internationaal niveau, is alleen maar uit op de hoofdprijs. Er is op geen enkele manier overleg geweest, dit is bepaald niet de koninklijke weg.”

Ik las dat U al 39 jaar beschermvrouwe bent van een of andere museumvereniging met de naam Bijl de Vroe-Verloop…. of zoiets. Maar dan…. Ik weet het, ik weet het dat een woordvoerder van het Koninklijk huis heeft gezegd

‘dat eigenaren van privécollecties in Nederland vrij zijn hun werken per veiling te verkopen mits,  zoals in dit geval, alle wettelijke procedures worden gevolgd’.

Maar dat is een woordvoerder van het koninklijk huis en geen beschermvrouw of beschermheer.  Die woordvoerder zegt wat hem gezegd word te zeggen. U bent beschermvrouwe en moet nu Uw sabel te voorschijn halen en zeggen ‘ik ben beschermvrouwe van die vereniging met rare naam, en ik bescherm bij deze het nationale erfgoed’. Of U belt Uw zus op en zegt dan “kom op sissie, je hebt jarenlang je plezier gehad om er lang en aandachtig naar te kijken maar geef nu onze Nederlandse musea ook even de kans, want als de werken eenmaal in het buitenland terecht komen zien we ze niet zo gauw meer terug”

Als prinses Christina geen Nederlandse prinses was geweest dan was ze vast niet de eigenaresse van deze kunst geweest. Dus. En een Nederlandse prinses houd toch van Nederland mag ik hopen. Want als een dure tekening gekocht word door een rijke sjeik die het werk aan de muur hangt van zijn harem dan kunnen we alleen maar hopen dat er geen ruzie uitbreekt en er met porselein gegooid word.

Dan ga ik nu mijn nachtpon aantrekken en tanden poetsen. Welterusten.

 

Eenzame kikker

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Vanmorgen werd ik rond 6.15 uur wakker, ik had hoofdpijn en voelde me duizelig. Ik nam een pijnstiller en een glaasje water en ging weer slapen. Jammer dat ik niet even naar buiten heb gekeken. Want net om die tijd was er een bijzondere maan las ik vanmiddag. In februari 2018 schreef ik iets over de super-blauwe-bloedmaan  in het blog:Venetië staat droog, die maan was zeldzaam. Blauwe maan, Super maan, Bloedmaan, en Maansverduistering tezamen zouden 150 jaar niet zijn voorgekomen. Volgens de spiritualiteit zouden veranderingen gaan plaats vinden. Emoties en onverwachte gebeurtenissen. Dat was januari 2018. En vanmorgen hadden we dus een zeldzame Super-bloed-wolf-maan. De volgende is pas in 31 januari 2037 De naam wolf er in is niet eng. Het is gewoon de eerste volle maan van januari.

Nog geen twee weken geleden las ik dat wetenschappers radiosignalen hadden opgevangen van diep in de ruimte. Ergens vanuit het sterrenstelsel of melkwegstelsel 1,5 miljard lichtjaren hier vandaan. De signalen kwamen herhaaldelijk. Zes keer achter elkaar en steeds vanuit dezelfde locatie zo leek het. Dat maakt het wel allemaal spannend hé. Het kunnen exploderende sterren zijn geweest, maar misschien ook wel buitenaardse mannetjes of vrouwtjes. Beter dat ik het woord aliens gebruikt, want de machinist in Nederland zegt sinds kort ook niet meer “dames en heren” maar ‘geachte reizigers’. Maar 1,5 miljard lichtjaar hier vandaan is echt heeeeeel ver weg, die gaan wij dus toch niet zo snel ontmoeten.

Afgelopen week las ik iets moois in de krant. Over een eenzame kikker met de naam Romeo. Het was niet altijd rozengeur en maneschijn. In Bolivia dachten biologen tien jaar lang dat Romeo de laatste van zijn soort was. Maar een expeditieleider en bioloog ontdekte vijf Sehuencas waterkikkers in het regenwoud in Bolivia. Telmatobius yuracare, kikkers met oranje buikjes net zoals Romeo. Vijf kikkers, drie mannetjes en twee vrouwtjes. De biologen gaan een date regelen voor Romeo met een van de vrouwtjes. Als het klikt met Romeo dan hoeft hij niet eenzaam te blijven. Dan komt er een Juliet voor Romeo, en ze leefden nog lang en gelukkig.

Hoe komt het dat Romeo ‘home alone’ is geworden? Misschien heeft Romeo zich tien jaar geleden terug getrokken om een rustig leven te leiden zonder veel gekwaak aan zijn hoofd.

Ik heb mijn nachtpon al aan en tanden gepoetst en ga nu slapen, welterusten.

Troep van zeecontainers

Troep van zeecontainers

10 januari 2019

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Zag U zo straks Gordon bij DWDD, hij was boos op Angela de Jong. Angela, een columniste die in columns haar mening geeft over tv programma’s. Persoonlijk vind ik haar heel goed. Maar Gordon noemde haar ‘een heel vervelende vrouw’ omdat….luister effe….omdat ze ‘op de man’ schrijft. Ze schrijft over de persoon en dat hoort niet volgens Gordon. Ze had volgens Gordon niet leuk over Humberto Tan geschreven….U weet wel Humberto waar iedereen het over had….Angela had ook iets geschreven over Wendy van Dijk en Eljaard. Dat doen columnisten nou eenmaal majesteit. Zij mag niet persoonlijk schrijven vind Gordon. Hoe heette dat boek van Gordon ook alweer? Het boek waar Gordon zowat bijna elke BNN-ner zeer genant voor schut zette. Zelfs zijn ‘vriend’ en collega Gerard Jolling. Zo genant dat Gerards moeder Gerard verbood ooit nog iets met Gordon te ondernemen. Hoeveel rectificaties in de volgende druk heeft Gordon moeten toezeggen en beloven? En Gordon is geen columnist maar zanger….en presentator. En zelfs vanavond bij DWDD zette hij Gerard wéér voor schut. Nou we het over troep hebben…..

De storm heeft de afgelopen dagen voor veel ravage gezorgd op de waddeneilanden. Bijna 300 containers vielen van het containerschip MSC Zoe en waaiden de stranden op. Ik heb dat nog nooit gezien of gelezen en dacht dat die containers wel stevig op zo’n groot schip stonden, maar nu las ik dat vijf burgemeesters van de waddeneilanden zich al langer zorgen maakten over het containervervoer op zee.

Heel mooi dat naast de militairen ook heel veel vrijwilligers gingen helpen om de troep op te rapen. De opruimploegen hebben nu al 1,22 miljoen kilo afval opgeruimd. De spullen lagen en liggen op de stranden van Terschelling, Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog, in de Noordzee en de Waddenzee en op het vasteland van Groningen en Friesland. Die plastic spullen, kleine plastic deeltjes, piepschuim, giftige stoffen etc. is een ramp voor het prachtige landschap, het milieu en de dieren. Een natuurman op tv zei dat deze troep zelfs maanden of jaren nog te voorschijn komt. Tjonge jonge jonge.

Het waren ‘maar’ 300 containers. Ik moet er niet aan denken dat al die containers in zee of op het strand terecht waren gekomen. Maarrrrr …..elke dag komen er schepen met miljoenen of miljarden kilo’s plastic spullen uit China naar Nederland. Al die miljarden kilo’s plastic belanden bij de mensen thuis en uiteindelijk weer in de afvalbak….is te hopen. Hoe hoog word dan die afvalberg in ons landje?

In ons land word het rietje voor de ranja afgeschaft maar ook dit jaar liggen tig donkergrijze plastic buisjes van het vuurwerk op de daken, tuinen, meertjes, wegen, bossen en velden. Hier onderen een foto van de buisjes afkomstig van het vuurwerk. De oogst na één nacht vuurwerk.

Nou ik ga proberen te slapen. Welterusten.

©missie M.

Drie koningen

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Vrienden hebben de kerstboom en kerstversieringen al lang opgeruimd. Vanmorgen bij het ontwaken dacht ik ‘vandaag lijkt me een geschikte dag om de kerstboom af te breken en op te ruimen’. Toen had ik de krant nog niet gelezen. Want ná het ontbijt, waarbij ik vluchtig de krant doorbladerde en hier en daar een stukje las, heb ik het plan omgegooid, ik was van gedachten veranderd. In de krant las ik dat een pastoor in Limburg op Facebook vroeg of de mensen de boom op z’n minst nog tot het weekend konden laten staan omdat het nog drie koningen moest worden. En daar heeft de pastoor wel een punt majesteit. Want Driekoningen hoort nog bij kerstmis. De pastoor dacht dat de Driekoningen niet welkom geheten werden als alles was opgeruimd.

In september beginnen de tuincentrums al met de kerstexposities, mooi mooi. Mensen kunnen bijna niet wachten eer ze de boom kunnen opzetten. In sommige huiskamers staat de kerstboom al voor het Sinterklaasfeest. Dan denk ik wel eens ‘die boom haalt oud-en-nieuw niet want dan zijn ze de boom beu’.

De winkels en tuincentrum hebben zulke mooie spullen voor de kerst in de schappen, en even voor de feestdagen staan er in reclamefolders en kranten nog steeds leuke spullen in de aanbieding. Maar de eerste folder die na kerst in de bus valt staat vol met kamerplanten die de kerstboom kan vervangen om de lege plek op te vullen. Dat kan ik eigenlijk wel begrijpen….maar  wat stond daar dan eerst voordat de kerstboom daar stond? Ze hebben het in de folders over ‘lekker opruimen’ en over een opgeruimd huis nu de kerstspullen weer naar zolder kunnen.

Ik voel me toch een beetje opgejaagd. Ik wil de kerstboom niet zo vroeg in de huiskamer, en ik wil de kerstboom nu nog niet opruimen, want het is buiten nog zo’n somber grijs en grauw weer. Spullen die ik vorige week nog in de folder zag staan, spullen die het huis zo gezellig zouden maken voor deze  dagen, hebben zich onmogelijk optimaal thuis kunnen voelen als ze nu alweer opgeruimd worden.

Wat vind U daarvan? Vind U ook niet dat Driekoningendag meer gepromoot mag worden in folders, en dat we tenminste tot ‘Drie koningen’ kunnen wachten met het afbreken van de kerst-meuk zodat de drie koningen zich welkom voelen in de huidige kersttijd.

Ik hoop ook nog op Drie-koningendag de witte boon in mijn kom tomatensoep te vinden zodat ik die dag de koning mag zijn. U bent vast blij dat U nu na al die jaren geen koningin meer bent, en U heeft een heuse koning in de familie. Ook hoeft U trouwens maar op één koning te wachten en die komt dan ook nog persoonlijk en is hartelijk welkom….samen met zijn koningin en de kroonprinses. De drie wijzen. Alleen de wierook en mirre zullen waarschijnlijk ontbreken.

Ik ga mijn nachtpon aantrekken en slapen. Welterusten.