Dure Whisky

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Wat ik gisteren toch las….Op een veiling in Londen heeft een onbekende koper een oude fles Schotse whisky gekocht voor 1,5 miljoen pond. Omgerekend is dat 1,7 miljoen euro. De fles whisky, Macallan, is uit 1926 maakte deel uit van een collectie van honderd flessen. Volgens Sotheby’s gaat het bij deze om de heilige graal onder de whisky’s. In 2018 werd er 1,2 miljoen pond betaald voor een Macallan uit 1926.

Majesteit, Al zou ik het geld hebben dan nog zou ik het niet uitgeven aan een fles drank. Hoeveel kleine glaasjes vul je met één fles? Elk glaasje heeft dan misschien wel de waarde van een appartement of huisje. Als het glas leeg is is het op. Foetsie. Dat drinkt dan toch niet lekker lijkt mij.

Of je zet zo’n fles in de vitrine of kluis. Je laat het verzekeren tegen diefstal….ooooo daar moet je toch niet aan denken. Of je bewaart de fles voor de volgende veiling, de veilingmeester verteld dan dat in 2018 iemand 1,2 miljoen betaalde, in 2019 een koper er 1,5 miljoen voor heeft betaald, en over een of twee jaar is die fles misschien wel 1,8 miljoen waard.

Elk jaar word de fles ouder. Maar men kan met een fles whisky niet zo pronken zoals U met een kroontje op het hoofd kan doen. Als U naar bed gaat ligt dat kroontje veilig op Uw nachtkastje of het nou warm weer is of koud. Veel meer kan U niet doen, kroontje op of kroontje af. Met een fles drank kan de eigenaar denken ‘drink ik de fles op of laat ik de fles dicht?’ Dicht natuurlijk, want die word steeds duurder, en ouder, maar wie durft er dan ooit een slokje van te proeven?

Ik ga mijn nachtpon aantrekken en wens U een fijne nachtrust. En niet vergeten de klok vannacht een uurtje terug te zetten. Doei.

George Mc Crae

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Raad eens wie er vandaag jarig is? George Mc Crae is 75 jaar geworden, De zanger van het lied Rock Your Baby. Dat lied zong begon hij in 1974 te zingen.

“Woman take me in your arms, rock your baby” zong hij in een mooi ritme. En hij zingt het nu nog steeds. Hij is maar 6 jaar jonger dan U. Misschien houd U meer van Mozart en Bach.

Welterusten.

Daar ben ik weer….

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Allereerst van harte gefeliciteerd met de vijftigste verjaardag van Uw jongste zoon prins Constantijn. Helaas kon ik niet eerder op de site schrijven.

Uw andere zoon, koning Willem-Alexander is samen met koningin Maxima momenteel op Staatsbezoek in India zag ik. Nou las ik dat er wel wat dingetjes zijn waar men rekening mee kan houden als men naar India gaat. Ons koningspaar is de etiquette-zelf, daar hoeven we ons geen zorgen om te maken, maar mensen die met hen mee reizen zullen wel het een en ander moeten weten.

Als voorbeeld werd Mark Rutte genoemd die in een warm land wel eens met opgerolde mouwen staat. Maar blijkbaar word daar niet zo zwaar aan getild. In een warm land zullen ze wel begrip hebben voor Hollanders die bij warmte de mouwen oprollen.

Regels dat alleen bij warm weer het toegestaan is om een overhemd met korte mouwen te dragen want bij formele gelegenheden is het lange mouwen en lange broek. En dames gaan meestal bedekt gekleed. En de kleding moet schoon en niet gekreukt zijn, en al helemaal geen zweetvlekken. Ook geen koffie spetters of vlekken van eten op je hemd of blouse. Geen leren schoenen of leren riemen want de koe is daar heilig.

Ik vraag me wel af van welk materiaal die schoenen aan de voeten van de koning zijn.

Een ander punt waar men op kan letten is dat men niet meteen een hand moet uitsteken. Het is beter om even af te wachten wat de ander doet, omdat Indiërs als begroeting meestal het Namaste handgebaar doen. Dat is de handen tegen elkaar met de vingertoppen naar boven. Zoals wij doen als we bidden en het Avé Maria zingen. En mocht de ander de hand uitsteken omdat ze weten dat Hollanders de hand uit willen steken dan kan men de hand uitsteken en de handen schudden maar…ook bij het schudden van handen zijn er regeltjes. Men schud twee keer en dat duurt niet langer dan drie seconden. En als het respect groot is en dat wil tonen kan men ook nog de hand tegen de borst houden en een kleine buiging maken.

Maar wat ik U echt wil vertellen is dat het fout is als men de linkerhand geeft om de hand te schudden. Dat weet U vast als de beste want U bent opgegroeid met etiquette in de hoogste graad, maar juist vanwege die hoge graad twijfel ik of in Uw lesboek stond waarom de linkerhand in India als onrein word gezien.

Toen ik dat las keek ik naar mijn beide handen en vroeg me af wat is daar verkeerd aan want beide handen zijn het zelfde. Behalve als ik met de linkerhand onkruid heb uitgetrokken dan kan die vuil zijn, maar dan is mijn rechterhand meestal net zo vuil.

Waarom die linkerhand als onrein word gezien? De linkerhand is namelijk de hand waarmee men van oorsprong zijn billen afveegt op het toilet. Denkt men in India. Dus een linkerhand geven, wijzen met de linkerhand, of eten met de linkerhand vinden Indiërs “ongelofelijk smerig” en dat zullen ze je niet vergeven”.

Het zal dan wel niet veel uitmaken als men tegen de Indiër zegt ‘nee hoor mijn linkerhand is schoon, want ik veeg mijn billen altijd met dik fluffig toiletpapier dat ik met mijn rechterhand vasthoud, en beide handen was ik daarna met lekker ruikende desinfecterende zeep’.

Verder is het niet zo’n fijn idee als men stilte wil opvullen met een beleefdheidsvraag of opmerking. Indiërs zijn veel meer afwachtender dan Nederlanders. Eerst wachten tot de belangrijkste man of vrouw gesproken heeft, en daarna kan men eventueel ook iets zeggen.

Ik word er een beetje moe van. Daarom ga ik alvast mijn tanden poetsen, mijn nachtpon aantrekken en dan wens ik U een fijne nachtrust. Welterusten.

Tafelzilver

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik las dat gisteren een deel van het opgedoken oorlogszilver in Maastricht aan de media is getoond. Zilveren huisraad die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Zuid-Duitsland door Amerikaanse soldaten werd gestolen en in Heerlen werd achtergelaten om hun caférekening te betalen.

Het was een jarenlange zoektocht en terugkeer van het zilver naar de eigenaar. De eigenaar is de Duitse vorst Kraft Hans Konrad zu Hohenlohe-Oehringen. In de krant stond: “Adel met een directe lijn naar de Oranjes“. Uw hart maakte vast een huppelsprongetje toen U het las.

Binnenkort krijgt de vorst een deel van het zilver terug. Hij betaald de mensen die het bewaarden daar een vergoeding voor. Het zilver dat gestolen was zou ongeveer dertig kilo zijn maar er is pas ongeveer de helft terug gevonden. De rest is nog zoek. Mensen hebben het misschien in hun kast of op zolder staan en weten misschien niet dat het afkomstig is van de Duitse vorst.

Als U dan door de Duitse vorst word uitgenodigd, staat er tijdens het diner vast weer de zilveren sauskom met het familiewapen van zu-Hohenlohe-Oehringen op tafel. Dan zullen de aardappeltjes extra lekker smaken.

Welterusten.

Trots op onze boeren

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Wat een gedoe is het toch majesteit. Ik zag het boerenprotest die per tractor massaal naar het malieveld waren vertrokken. Al die tractoren op de autosnelweg vond ik wel emotioneel. Ze hebben hun bedrijf aangepast aan de milieunormen en dan word het hun nog lastig gemaakt.

Het milieu. Ik hoef geen open haard, en een BBQ ook niet, Voor mij alsjeblief geen vakantie naar Turkije, en ook geen andere vliegreis.

Er kan zoveel anders. Bij iedereen. En niet alleen bij veeboeren. Neem bijvoorbeeld de boeren die fruitbomen of aspergeakkers hebben. Die zoeken elk jaar weer fruitplukkers of aspergestekers uit het buitenland. En die komen natuurlijk niet op de fiets vanuit Polen. En reizen vaak in de weekenden heen en weer. Ook niet op de fiets.

Nederland heeft veel bosbessenboeren, en toch zie ik in de winkel op de verpakking van bosbessen dat er een ander land van herkomst op staat. En die bessen zijn niet per postbode naar Nederland gekomen.

Klagen over koeienvlaaien in de wei. Maar weet U wel hoeveel liter urine er door Waternet in urinoirs werd ingezameld op één koningsdag in Amsterdam? 23.000 liter opgehaald op drie locaties in één stad op één dag…alleen van mannen. Dat was in 2016. Dat geklater werd afgevoerd naar de fosfaat-fabriek in Amsterdam-West. Daar word kunstmest van gemaakt. Urine uit een toilet is niet goed omdat er spoelwater bij zit. Waarom kunstmest maken van mannenpies als de koeien voor pure mest kunnen zorgen?

Want die 628 biomassacentrales die het kabinet in ons land wil zetten zijn vervuilender dan die koeienvlaaien. Die centrales stoken onze groene bomen op en wat blijft er dan over? Wat jonge scheuten die er jaren over doen eer ze weer een beetje boom zijn. In die biomassacentrales word ook niet alleen hout en bomen gestookt maar ook varkens- en koeienmest, bermgras en champignonmest. Plus andere afvalproducten. Dat laatste vind ik het engst.

Het kabinet geeft miljarden aan subsidies, maar wetenschappers zeggen dat biomassacentrales vervuilend zijn en dat het weggegooid geld is. Volgens longartsen worden mensen nu al ziek van de luchtvervuiling waar ook biomassacentrales onder vallen.

Plaats windmolens, watercentrales en zonnepanelen. Maar maak het onze natuur en onze boeren alsjeblief niet zo moeilijk.

Liever een koeienvlaai in een groene wei dan tien gebakken koeienvlaaien in de lucht.

Welterusten