Daar ben ik weer….

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Allereerst van harte gefeliciteerd met de vijftigste verjaardag van Uw jongste zoon prins Constantijn. Helaas kon ik niet eerder op de site schrijven.

Uw andere zoon, koning Willem-Alexander is samen met koningin Maxima momenteel op Staatsbezoek in India zag ik. Nou las ik dat er wel wat dingetjes zijn waar men rekening mee kan houden als men naar India gaat. Ons koningspaar is de etiquette-zelf, daar hoeven we ons geen zorgen om te maken, maar mensen die met hen mee reizen zullen wel het een en ander moeten weten.

Als voorbeeld werd Mark Rutte genoemd die in een warm land wel eens met opgerolde mouwen staat. Maar blijkbaar word daar niet zo zwaar aan getild. In een warm land zullen ze wel begrip hebben voor Hollanders die bij warmte de mouwen oprollen.

Regels dat alleen bij warm weer het toegestaan is om een overhemd met korte mouwen te dragen want bij formele gelegenheden is het lange mouwen en lange broek. En dames gaan meestal bedekt gekleed. En de kleding moet schoon en niet gekreukt zijn, en al helemaal geen zweetvlekken. Ook geen koffie spetters of vlekken van eten op je hemd of blouse. Geen leren schoenen of leren riemen want de koe is daar heilig.

Ik vraag me wel af van welk materiaal die schoenen aan de voeten van de koning zijn.

Een ander punt waar men op kan letten is dat men niet meteen een hand moet uitsteken. Het is beter om even af te wachten wat de ander doet, omdat Indiërs als begroeting meestal het Namaste handgebaar doen. Dat is de handen tegen elkaar met de vingertoppen naar boven. Zoals wij doen als we bidden en het Avé Maria zingen. En mocht de ander de hand uitsteken omdat ze weten dat Hollanders de hand uit willen steken dan kan men de hand uitsteken en de handen schudden maar…ook bij het schudden van handen zijn er regeltjes. Men schud twee keer en dat duurt niet langer dan drie seconden. En als het respect groot is en dat wil tonen kan men ook nog de hand tegen de borst houden en een kleine buiging maken.

Maar wat ik U echt wil vertellen is dat het fout is als men de linkerhand geeft om de hand te schudden. Dat weet U vast als de beste want U bent opgegroeid met etiquette in de hoogste graad, maar juist vanwege die hoge graad twijfel ik of in Uw lesboek stond waarom de linkerhand in India als onrein word gezien.

Toen ik dat las keek ik naar mijn beide handen en vroeg me af wat is daar verkeerd aan want beide handen zijn het zelfde. Behalve als ik met de linkerhand onkruid heb uitgetrokken dan kan die vuil zijn, maar dan is mijn rechterhand meestal net zo vuil.

Waarom die linkerhand als onrein word gezien? De linkerhand is namelijk de hand waarmee men van oorsprong zijn billen afveegt op het toilet. Denkt men in India. Dus een linkerhand geven, wijzen met de linkerhand, of eten met de linkerhand vinden Indiërs “ongelofelijk smerig” en dat zullen ze je niet vergeven”.

Het zal dan wel niet veel uitmaken als men tegen de Indiër zegt ‘nee hoor mijn linkerhand is schoon, want ik veeg mijn billen altijd met dik fluffig toiletpapier dat ik met mijn rechterhand vasthoud, en beide handen was ik daarna met lekker ruikende desinfecterende zeep’.

Verder is het niet zo’n fijn idee als men stilte wil opvullen met een beleefdheidsvraag of opmerking. Indiërs zijn veel meer afwachtender dan Nederlanders. Eerst wachten tot de belangrijkste man of vrouw gesproken heeft, en daarna kan men eventueel ook iets zeggen.

Ik word er een beetje moe van. Daarom ga ik alvast mijn tanden poetsen, mijn nachtpon aantrekken en dan wens ik U een fijne nachtrust. Welterusten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.