Dure Whisky

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Wat ik gisteren toch las….Op een veiling in Londen heeft een onbekende koper een oude fles Schotse whisky gekocht voor 1,5 miljoen pond. Omgerekend is dat 1,7 miljoen euro. De fles whisky, Macallan, is uit 1926 maakte deel uit van een collectie van honderd flessen. Volgens Sotheby’s gaat het bij deze om de heilige graal onder de whisky’s. In 2018 werd er 1,2 miljoen pond betaald voor een Macallan uit 1926.

Majesteit, Al zou ik het geld hebben dan nog zou ik het niet uitgeven aan een fles drank. Hoeveel kleine glaasjes vul je met één fles? Elk glaasje heeft dan misschien wel de waarde van een appartement of huisje. Als het glas leeg is is het op. Foetsie. Dat drinkt dan toch niet lekker lijkt mij.

Of je zet zo’n fles in de vitrine of kluis. Je laat het verzekeren tegen diefstal….ooooo daar moet je toch niet aan denken. Of je bewaart de fles voor de volgende veiling, de veilingmeester verteld dan dat in 2018 iemand 1,2 miljoen betaalde, in 2019 een koper er 1,5 miljoen voor heeft betaald, en over een of twee jaar is die fles misschien wel 1,8 miljoen waard.

Elk jaar word de fles ouder. Maar men kan met een fles whisky niet zo pronken zoals U met een kroontje op het hoofd kan doen. Als U naar bed gaat ligt dat kroontje veilig op Uw nachtkastje of het nou warm weer is of koud. Veel meer kan U niet doen, kroontje op of kroontje af. Met een fles drank kan de eigenaar denken ‘drink ik de fles op of laat ik de fles dicht?’ Dicht natuurlijk, want die word steeds duurder, en ouder, maar wie durft er dan ooit een slokje van te proeven?

Ik ga mijn nachtpon aantrekken en wens U een fijne nachtrust. En niet vergeten de klok vannacht een uurtje terug te zetten. Doei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.