**Stille Paaszaterdag

Lieve beste Majesteit,

Het is vandaag paaszaterdag want morgen is het paaszondag. Op paaszaterdag luiden de hele dag géén kerkklokken. Op paaszaterdagavond wordt er (in de kerken of kloosters) een paaswake gehouden en op het einde van de paaswake word er heel feestelijk gezongen én de klokken gaan daarna ook weer luiden. Op paaszondag herdenkt men de opstanding van Jezus nadat hij op Goede vrijdag is gestorven.

De paashaas en het paaskuiken zijn daar niet bij geweest….gekleurde paaseieren al helemaal niet. Die zijn later toegevoegd. Omdat het ei staat voor…begin van de lente…vreugde…vruchtbaarheid…kracht…nieuw begin…en als de katholiek veertig dagen had gevast kon hij dat eitje …of twee eitjes…goed gebruiken om aan te sterken.

De boeren begroeven heel heel vroeger de eieren op hun land in de hoop dat het kracht gaf aan het land en dit een goede oogst zou geven.

De paashaas (gewoon een haas in paastijd)… de paashaas leeft voornamelijk op het land… heeft dat afgekeken van de boer…zodoende wist de paashaas als geen ander waar de boer z’n eitjes had verstopt of begraven…..neem ik aan.  Paashazen kunnen zelf geen eitjes leggen…het kuiken ook niet. Het paasei is een ei van de scharrelkip…geloof ik. Rode, gele, groene, blauwe en paarse eitjes. Scharrelkip, biologische kip, graskip, maiskip…Het maakt niet uit welke kip, ze kunnen allemaal geen eieren koken of verven en daarom…Hoh hoh….Stop.

Vroeger toen ik bij de padvinders was brachten we altijd een mandje met eitjes naar zieken en/of heel oude mensen in het dorp. Dat was leuk om te doen. En op paaszondag had het hele dorp nieuwe kleren aan…zover ik dat kon beoordelen natuurlijk. Dan zei men “zo ben je op je paasbest”.  Ik heb nu gewoon mijn pyjamabroek aan…de klok ga ik zo meteen een uur voor uit zetten. Maar nu ga ik mijn tanden poetsen.

Welterusten

,doei.

ps.Voor Pasen werd het hele huis gepoetst, de grote schoonmaak werd er gedaan. Dekens en matrassen werden in de zon gelegd, kussens opgeklopt, gordijnen uitgewaaid…daarom is het in het voorjaar vaak stoffig en hebben mensen veel last van voorjaarsmoeheid en allergie, hooikoorts.Maar in feite is het van de stofdoeken uitkloppen. Hele straten liggen dan vol huisstofmijten en stofdeeltjes. 😉

©missie M.

**Witte donderdag en Goede vrijdag

Lieve beste Majesteit,

Gisteren was het Witte donderdag. Dit moet niet verward worden met sneeuw zoals een witte kerst…..hoewel het wel bijna een witte Witte Donderdag was. Wit staat voor Goed Vreugdevol en Heilig.

Volgend jaar valt Witte Donderdag op 17 april. Het is altijd de dag voor Goede vrijdag.Goede vrijdag is altijd de vrijdag vóór pasen. Witte donderdag wordt het laatste avondmaal van Jezus en zijn 12 apostelen herdacht….voordat Jezus werd verraden door Judas voor een paar zilverlingen. Dat zijn guldens-uit-die-tijd…of te wel euro’s-uit-die-tijd, maar een zilverling was vast niet zo duur als de euro-van-nu. Maar het gaat om het verraad…dat had Judas gewoon niet moeten doen. Heden zijn er op Witte donderdag nog altijd voetwassingen in sommige kloosters. Dan doet de priester voeten wassen en afdrogen….niet de voeten van hem zelf…nee van de kloosterlingen. Dat is een heel plechtig gebeuren. Ik weet bijna zeker dat U dit niet zou willen.

Vandaag is het Goede vrijdag…niet te verwarren met een vrijdag waarop alles goed verloopt, maar het zou wel mooi zijn natuurlijk. Ook niet te verwarren met “Goede tijden slechte tijden”. Op Goede vrijdag eten we geen vlees en om 15.00 uur staan we even stil. Dan staan we stil bij het lijden en sterven van Jezus Christus (die het opnam voor armen en kwetsbaren) die onschuldig aan het kruis genageld stierf.

doei.

©missie M.

*Jaar van de ‘vrouw achter het stuur’

Lieve beste Majesteit,

Voor dat wat ik U nu ga vertellen heb ik eerst een apart muziekje opgezet om het spannend te maken.

Ik las dat anno-nu de vrouwen meer verkeersboetes krijgen dan mannen en dat vrouwen twee keer zo vaak door het rood licht rijden. Dat vond men een ontwikkeling die extra onder de aandacht gebracht moet worden, vond een woordvoerder van Verkeersveiligheid Limburg.

Verkeersveiligheid Limburg heeft dit jaar als thema “het jaar van de fiets” en ze denken er serieus over na om “2014 het jaar van de vrouwelijke automobilist” uit te roepen.

Voelt U het? Die snijdende spanning in de muziek…

Misschien moet Verkeersveiligheid Limburg zich in 2013 serieus afvragen “hoe komt deze ontwikkeling tot stand”? Heel misschien hebben de vrouwen-anno-nu twee keer zoveel haast als de mannen-anno-nu. Hoe komt het dat vrouwen twee keer zoveel haast hebben? Snel dit en snel dat.

Ik wist niet dat 2013 het jaar van de fiets was. Betekend dit dat ik mijn fiets dit jaar meer in het zonnetje moet zetten?

Ik moet nu snel snel snel weer verder…ik heb haast…doei.

©missie M.

*Pleegouders

Lieve beste Majesteit,

Ik wil premier Rutte deze keer een vet compliment geven. Hij weerstond de druk van Turkije over Yunus. Hij maakte dat de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan vorige week tijdens zijn bezoek aan Nederland “onverbloemd” duidelijk. De Turkse regering vindt dat Turkse kinderen in Nederland niet door homoseksuele pleegouders (of christenen) opgevoed mogen worden. De 9-jarige Yunus is al vanaf zijn 5-maanden-leeftijd bij twee lesbische vrouwen. Op de foto zie ik een leuk joch. De pleegouders doen het goed zo te zien. In Nederland zijn mannen en vrouwen gelijk, ongeacht geloof, cultuur,afkomst of seksuele voorkeur.

Als Turkse mensen in Nederland wonen, dan moet de Turkse premier hier niet komen klagen vind ik…als het in Turkije zo geweldig is waren die Turkse mensen wel in Turkije gebleven.

doei ©missie M.

***Kwik-thermometer

Lieve beste Majesteit,

Vanmorgen zag ik een grote foto in de krant staan. Een foto met twee mannen in ruimtepakken die een grote afgesloten plastic container wegdragen. Wat was er gebeurd vroeg ik me af. Een apothekersassistente had één thermometer kapot laten vallen. Het hele gebouw werd ontruimd….ivm het kwik uit de thermometer.Vier brandweerwagens kwamen opdagen…VIER brandweerwagens jawel. In de krant stond dat de brandweerlieden ook zouden komen als ik thuis een thermometer kapot liet vallen.

Mijn lieve hemeltje. HAHA ? Of toch maar niet HAHA? Ik dacht meteen terug aan mijn lagere school. In de klas gaf de meester les over thermometers én het kwik. …Ik zie het nog zo voor me…ik met mijn twee vlechtjes…zittend tegenover mijn kattekopklasgenootje. Iedere leerling kreeg een druppel kwik op zijn tafeltje zodat we konden zien wat kwik was. We konden met de vingers aan het kwik komen en tegen tikken want dan zagen we hoe de druppel zich splitste in twee of drie kleinere druppeltjes. Er viel geregeld een druppel van het tafeltje. Zaten we in een horrorklas? Wist de meester wel wat hij deed? Of zijn we nu overdreven bezig?

Ieder gezin had een kwikthermometer denk ik. Een dergelijk ding werd bij ziekte tussen de billen gestopt om te kijken hoe hoog de lichaamstemperatuur was. Sterker nog…naast de moderne thermometer heb ik nu nog steeds een kwikthermometer in huis. Nu ik die foto’s in de krant heb gezien durf ik die niet meer te gebruiken…want stel dat die valt op het moment als ik mijn temp wil meten…lig je daar met je billen bloot en komen twee ruimtemannen en vier brandweerwagens met hun brandweermannen de boel ruimen.

Wat te doen?

doei.

©missie M.

*Hoe ver zal hij al zijn opgeschoten?

December 2012:Gisteren las ik dat minister Asscher van Sociale Zaken 100 miljoen euro heeft vrijgemaakt om de werkeloosheid onder jeugd en ouderen de komende twee jaar te bestrijden.

 

Lieve beste Majesteit,

Hoe ver zal hij al zijn met die “bestrijding”? 100 miljoen is geen kattenpis en ik zie alleen maar steeds meer bedrijven die failliet gaan omdat de broeksriem-aan-blijven-trekken zijn tol eist. Hopelijk heeft minister Asscher de bonnetjes bewaard zodat hij kan verantwoorden waar die 100 miljoen naar toe zijn gegaan…Het ene bedrijf sluiten om elders op te starten telt niet hé?

doei.

©missie M.

*Palmpasen

Lieve beste Majesteit,

Ik worstel al enige dagen om de juiste woorden te vinden over…het volgende: de woorden van Lemia “de hoofddoek is mijn identiteit” en de hang naar respect voor haar keuze, voor de keuze voor dat geloof….en anderzijds de ‘wederkaatsende’  vernederende pijnlijke verdrietigmakende woorden over westerse pleegouders, lesbiennepleegouders. Eigenlijk hoef ik het woord ‘lesbienne’ er niet voor te zetten want ze zijn gelijk als iedereen. Ik schrijf toch ook niet de sexuele-geaardheid van pakweg de juf of de slager voor hun beroep. Ik schuif het stukje dat ik er over wil zeggen nog een dagje naar voren.

Het is vandaag trouwens palmpasen. Dan worden de takjes van de buxus gezegend door de pastoor of priester. En iedere goedgelovige steekt een klein takje tussen een kruisbeeld of een takje in de tuin, of op een dierbaar plekje waar men extra aandacht voor wil hebben. Waar je een extra gebedje voor wil hebben. Ik denk dat ik aan een bosje gezegende paastakjes/buxustakjes net genoeg heb.

Ik wens U een fijne Palmzondag.

Doei.

©missie M.

**Griepperdepiep

Lieve beste Majesteit,

Waarschijnlijk heeft het griepvirus de toegang naar mijn lichaam gevonden want ik ben ziek. Gloeiende rode wangen, keelpijn, hoesten…alles doet pijn. Zoiets krijg je gratis en voor niks…opgezette klieren…het is toch weer een toevoeging in mijn lijf….ik heb er geen inkopen voor hoeven doen of bestelling voor moeten plaatsen. De griep heb je eerder dan een vette prijs in de loterij. Uitzieken is het recept…in bed met flanellen pyjama aan…met pijnstillers en een glas water op het nachtkastje.

Als een vogel de vogelgriep krijgt, heeft hij/zij niet eens pijnstillers….offff zal er een struik of boom bestaan met besjes die een slaperig-doch-kalmerend-voor-de-keel-werking hebben. De vogelapotheek. Nu ik er zo over nadenk….het was gisteren wel erg stil buiten. Zullen de merel en de Koolmees aan het “uitzieken” zijn?

bbrrrrrr….ik heb het weer koud gekregen…..Ik ga een hete kop thee zetten.doei.

©missie M.

***Koningsboom

Lieve beste Majesteit,

Ik zag gisteren op tv de speciaal voor de inhuldiging gekweekte boom. De “Druipvrije Konings Linde”. Ik heb meteen pen en papier gepakt om de naam op te schrijven, want ik zou deze naam vast snel kwijt raken. Bij deze naam denk ik niet meteen aan een boomsoort. En al helemaal niet aan een koninklijke boomsoort. “Druipvrije” klinkt als een lekkage die onder controle is…of naar grotten zonder druipsteen…of naar een ziekte waar de dokter naar moet kijken.

De bloesem zou naar sering ruiken. Dus niet naar de aftershave van prins Willem, maar naar Sering. Als ik het goed gehoord heb…toen had ik pen en papier weer weggelegd…kost die tussen de 250 en 1000 euro.

Ik ga nu even de tuin in…naar onze walnotenboom met de geur van notenboom en er komen in de herfst ook noten aan…. als de natuur dat goed vind natuurlijk. Ik hoop dat er veel DruipvrijeKoningsLinden gepoot gaan worden….het zal vast een mooie boom worden met zoete bloesem waar bijtjes hun hart kunnen ophalen…hebben bijtjes wel een hart?…enfin en waar de auto onder geparkeerd kan worden zonder dat die onder plakkerige nectarspetters zit. Wat is het leven dan toch weer eenvoudig gemaakt zo op deze manier hé?

Ik wens U een fijne dag. doeiiiiiiii

©missie M.

***bedrijf met naam van prins

Lieve beste Majesteit,

Wat lees ik nu? Sluiting van de Willem Alexander-Centrale in Buggenum? Eigenaar NUON wil de elektriciteitscentrale binnen twee jaar afbreken.

Wat doet dat met prins Willem? Zo’n sluiting net voordat hij koning wordt? Weer een bedrijf de fles op. En dan ook nog een bedrijf dat Willem-Alexander-Centrale heet…Ik zou er wakker van liggen als de “missie M-straat” gesloten zou worden…als die ooit geopend was. Ik zou trots zijn dat mijn naam op dat bordje prijkt..trots als de burgemeester het witte doek van het bordje haalde terwijl ik een mooie bos bloemen vast houd en mijn tranen van blijdschap opsop met mijn zakdoek…ik zou iedereen een foto laten zien van de “missie-M.-straat”. Ik zou elk jaar een tafeltje in die straat zetten en cake serveren aan de bewoners van die straat. Ja heus. Ik zou zelfs de omliggende straten bedanken voor de goede samenwerking.

En ik zou verdrietig zijn als de straat ná jaren en jaren gesloten zou worden…maar een bedrijf met naam…is wel heftiger dan een straatnaam.

Kan Willem niet eens met die eigenaar gaan praten met de woorden: “zeg jonge wat doe je nou?” Want eigenlijk word prins Willem nu “onteert”…of hoe noem ik dat? Terwijl Frans Bauer’t steun vraagt voor een “Maximakinderziekenhuis” worstelt het bedrijf Willem-Alexander om zijn bestaan.

By the way, in onze buurt is ook een straat dat de naam “prinses Beatrix-straat” heet en ook de prins Bernard straat bestaat. Voelt U enige verbondenheid met die straat of heeft U al zoveel straat en gebouw met Uw naam dat het U niet meer raakt?

Ik ga een boterham eten.

doeiiiiiiiiiii

©missie M.