Sinaasappelgeur in het gevang

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Gisteren las ik dat in een gevangenis in Arnhem een experiment met sinaasappelgeur heeft plaats gevonden om het gemoed van gevangenen rustig te krijgen. De gevangenen zijn één week ‘blootgesteld’ aan sinaasappelgeur om het effect van de geur op de gevangenen te ‘meten’.

Het was een onderzoek van een student psychologie van de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij liep stage bij een bedrijf dat onderzoekt wat geuren met mensen doen. Zo was er ook een proef op een eerste hulp afdeling van een ziekenhuis. Uit het onderzoek bleek dat het verplegend personeel zich minder gestrest voelde en met plezier naar het werk ging.

Tja, Misschien was dat een andere geur dan de geur die men in het gevang ‘losliet’, want één gedetineerde had niet zoveel plezier van het onderzoek met sinaasappelgeur. Hij heeft een zaak aangespannen tegen de directie van de gevangenis, omdat hij zich als een proefkonijn behandeld voelde.Letterlijk zou hij gezegd hebben:

“we hebben er niet voor gekozen om als laboratoriumratten in de kooi onze straf uit te zitten”.

Majesteit, excuseer me, maar nou moet het dan toch echt eruit…..

hahahahahahahahah hahahahaha hohohohuhuhohuhohu

Hoehoe poepoeh. Nou weer ter zake. Ik fietste eens door een straat van een onbekende stad. In de straat hing een geur van vanille. Iemand wist me te vertellen dat daar in de buurt een kaarsenfabriekje was. Geurkaarsjes werden er gemaakt. Ik hou van vanille pudding maar vanille-geurkaarsjes vind ik vies. Zo chemisch. Je zou er maar wonen en steeds weer die geur van vanille geurkaarsjes ruiken. Niet om te meten of je er rustig van word, maar gewoon omdat daar tussen 8 en 5 geurkaarsjes worden gemaakt om er geld aan te verdienen.

Sinaasappelgeur vind ik wel lekker, maar of ik daar rustig van word heb ik nooit gemeten. Ik vermoed dat die ene gevangene meer last had van het gevoel dan van de geur.

Misschien kunnen winkeliers en juweliers sinaasappelgeur in hun zaak ‘loslaten’ zodat overvallers er rustig van worden en rechtsomkeer maken zodra ze de zaak binnen stappen.

Ik wens U een fijn weekend. Welterusten.

©missie M.

 

Kunst

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Het is weer zover. De Tefaf is begonnen. Op het vliegveld Maastricht Airport landen 200 tot 300 privévliegtuigen van exclusieve kunstkopers. Allemaal komen of kwamen ze voor de Tefaf kunst en antiekbeurs in het MECC Maastricht. Vóór de opening was er al een schilderij verkocht voor heel veel miljoenen. De verkoper had het schilderij negen jaren geleden p[ een veiling gekocht voor 10 miljoen euro. De prijs waarvoor het nu verkocht is zou een heel stuk hoger zijn maar men wil niet zeggen voor hoeveel.

Majesteit, bent U ook weer naar de kunstbeurs gestapt en heeft U iets leuks gezien dat U graag zou willen kopen?

Ongeveer twee weken geleden zag ik een foto van een schilderij in onze krant staan. Dat was een schilderij van de Italiaanse kunstenaar Caravaggio. Een schilderij waar een waarde van 880 miljoen euro aan werd gegeven stond onder de foto. Dat bedrag moet vast een typefout zijn geweest. Wie zou er zoveel geld willen uitgeven aan een schilderij. En wat voor een schilderij…..Ik bedoel…als hulpverleners een slachtoffer helpen dan is het niet netjes als je met je neus er bij staat of daar een foto van knipt. Laat staan dat je er met je schildersezel bij gaat zitten en alles haarfijn op doek schildert. Maar de dame in dit schilderij is niet bij de EHBO zover is duidelijk.

Het doek heette ‘Judith onthoofd Holofernes’ . Ik weet niets over Holofernes, en ik weet niet waarom Judith dit doet met Holofernes, hij zal niet de braafste zijn geweest maar wat Judith doet is ware horror. Misschien is het helemaal niet echt gebeurd. Maar zoiets bedenkt een schilder toch ook niet in een vrolijke bui.

Ik geef toe dat de schilderkunst magnifiek is. Het schilderij ‘Judith onthoofdt Holofernes”  zou 400 jaar oud zijn en is pas in 2014 ontdekt in het Franse Toulouse. Ik kan wel begrijpen dat iemand dit schilderij jarenlang op zolder heeft verstopt. We zien hoe Judith met een zwaard een man de keel doorsnijd…onthoofd. En naast Judith staat een vrouw met een dikke hals en kijkt naar Judith. Bloederig allemaal.

Dat hang je niet echt voor de fun boven je sofa als je kinderen naar Sesamstraat willen kijken….en al helemaal niet boven je bed.

Ik ga mijn nachtpon aantrekken en mijn tanden poetsen. Welterusten. Doei.

©missie M.

Aswoensdag

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Uw zoon onze koning en zijn koningin waren gisteren voor een eendags werkbezoek in Bremen. In Duitsland zijn ze gek op ons koningshuis maar dat weet U beter dan ik. Maxima stond er weer prachtig op. Onze koning trouwens ook. Sinds 2013 toert ons koningspaar door Duitsland stond stond in de krant. Bremen was de dertiende deelstaat van Duitsland die ons koningspaar bezocht. Onze koning vind het bezoek aan Duitsland super en zei:

“We hebben er nog drie te gaan” In mei gaan we naar Mecklenburg-Voorpommeren en Brandenburg en dan blijft Berlijn nog over.Niet alleen de hoofdstad maar ook een aparte bondsstaat”

Gisteren was het aswoensdag. Wij eten die dag geen vlees. Wel omelet of vis. En die dag dan gaan de mensen naar de kerk. De priester of pastoor tekent dan bij iedereen met zijn duim een askruisje op het voorhoofd. As van verbrande buxustakjes. Ook zingt dan het koor. Er is een lied dat met zoveel emotie word gezongen. Als je een beetje in de put zit….en het zangkoor het vol passie zingt… dat ze het op hun gevoeligst zingen, dus niet zo deftig en schel, maar echt gemeend, dan voel je je meteen een stukje beter. “O hoofd vol bloed en wonden, bedekt met smaad en hoon”…..In Duitsland zingen ze “O Haupt voll blut und wunden”. .

Nu is het veertig dagen geen snoepjes en koekjes, beetje soberheid, en meer tijd nemen voor dingen die er echt toedoen.

Majesteit, welterusten.

 

Leraar geschorst

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Ik wil U al een tijdje schrijven, vooral omdat ik vorige week las dat een Nederlandse docent is geschorst omdat hij de profeet beledigd zou hebben volgens leerlingen die niet eens in zijn klas zitten. Ik heb er meerdere artikelen over gelezen en ben tot de conclusie gekomen dat het schoolbestuur heeft gefaald door een docent te schorsen vanwege een beschuldiging die werkelijk nergens op slaat, want de docent ontkend die beschuldiging.

Het moet niet veel gekker meer worden majesteit. De christelijke Asia Bibi in Pakistan kreeg de doodstraf toen twee moslimvrouwen haar beschuldigden van belediging van de profeet. De vrouwen vonden dat de christelijke Bibi de beker waaruit ze dronk onrein had gemaakt door er als christelijke aan te drinken. %$#^&*(). Gelukkig dat de rechter die straf terug draaide. Zag U toen ook die hordes volwassen mannen met boze gezichten, in hun handen kartonnen borden met de foto van Asia, woedend omdat de doodstraf was terug gedraaid.

En nu ik U toch aan het schrijven ben wil ik ook meteen vertellen waar ik vorige week naar heb gekeken en wat ik daarbij dacht. Vorige week dinsdag keek ik naar DWDD. Te gast was ex-topvoetballer Clarence Seedorf. Hij woont in Milaan, is weer regelmatig in Nederland, hij droeg een prachtig donkerblauw pak. Hij is in Nederland op handen gedragen, werd gelooft en ge eert, hij staat in Nederland net zoals onder andere Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Kluivert en vele anderen, in het rijtje ‘Nationale voetbalhelden’. Hij heeft veel geld verdiend met zijn hobby wat zijn beroep werd, kreeg daardoor nog meer kansen om te doen wat hij graag doet. Mathijs luisterde naar hem, het hele publiek luisterde naar hem. Ik luisterde ook, en de rest van Nederland die naar DWDD keek luisterde ook. Mathijs is oprecht aardig en stelt goede vragen. Mathijs noemt ook de opmerking die Seedorf gemaakt zou hebben. De opmerking dat Seedorf niet veel meer van Nederland moest hebben. En dan laat Seedorf meermaals op een viezig toontje de woorden ‘de mentaliteit in Nederland’ vallen..die was veranderd…..Majesteit, terwijl hij overal op de wereld woont en werkt…. want, zo zegt hij, “ik ben Nederlander hoor (én Surinaams én wereldburger) , net als al die Turken en Marokkanen, we zijn gewoon Nederlanders”.

Natuurlijk.
Maar Turken en Marokkanen voelen zich zelf meer Turk of Marokkaan terwijl ze in Nederland geboren en getogen zijn. Op scholen praten ze Arabisch onderling. Als Nederland met Turkije in oorlog zou geraken weet ik zo net nog niet voor wie ze zouden vechten. Voor koningin Beatrix kwamen ze niet naar buiten, voor Erdogan liepen ze met rode vlaggen, toen de koning van Marokko onverwachts in Nederland verbleef stonden ze hem op te wachten bij het hotel. Als Seedorf geen onderscheid in kleur wil maken waarom noemt hij Ronald Koeman dan ‘witte Nederlander’?

Noem mij één Nederlander die nooit tegenslag of boze gezichten heeft meegemaakt in Nederland of elders op de wereldbol. Nooit eens gepest is of nagekeken werd omdat de kleren niet hip genoeg waren. Of omdat hij niet uit de kast durfde te komen. Iedereen maakt geregeld wat mee, alleen gooien de enkelpaspoorters het niet op hun afkomst of nationaliteit.

Moet ik huilie huilie doen omdat ik nooit word genoemd als Jaap Jongbloed het in zijn tv-programma over het mooiste meisje van de klas heeft?  Nooit kreeg ik een ‘Gouden kalf’ terwijl ik ook Nederlander ben hoor. Nooit eens in een vliegtuig gevlogen of op skilatten gestaan. Nou en.

Majesteit, Trek Uw zoon aan zijn koningsmantel en zeg dan “Jongen geef morgenvroeg meteen als eerste opdracht om die directeur op het matje te roepen, want een goede docent schorsen vanwege een belediging druist in tegen onze westerse waarden.” Iedereen is gelijk ongeacht kleur, afkomst, opleiding, sekse, geloof en etc.

Iemand mag niet geschorst worden omdat hij gelovig is, maar dat betekend dus ook dat een ongelovige niet geschorst mag worden omdat hij anders-gelovig of niet-gelovig is, dat hij net zo goed behandeld moet worden als een gelovige. De wet staat boven religie. Laten we geen dictatuur worden.

Welterusten alvast. Doei.

______________________________________________________________________

Hoe staat het met die mentaliteit in Nederland? Hoe komt het dat die veranderd is? Een kleine greep nieuwsberichten: