Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,
Laten we eerst beginnen met positief nieuws. Sylvie Meis is eindelijk getrouwd.
Van de week las ik dat Akwasi, die reller’t op de Dam waartegen aanklachten zijn gedaan, publieksomroep “Zwart” aankondigde. Nou blijkt dat eens in de zoveel tijd nieuwe omroepen zich kunnen aanmelden en proberen zendtijd te krijgen in Hilversum. Ik las een NRC-artikel met de titel “Voor iedere groep een eigen omroep. Dit zijn de kandidaten”
Men moet op de peildatum (31 december 2020) minstens 50.000 leden hebben, en je moet een stroming vertegenwoordigen. Bij het woord stroming voel ik een rilling over mijn rug lopen. Geen prettige rilling.
Ik heb het artikel gelezen. Wat vind ik ervan? Ik zie vooral allemaal groepen die in hokjes geplaatst worden. Mensen kunnen natuurlijk steun vinden bij een geloof of een groep gelijkgestemden. Dat is helemaal prima. Wou je vroeger bij voetbal, paardrijles of scouting dan kreeg je het clubblaadje van je club. Want was je lid van de pony-club dan las je dat blad misschien liever dan dat van de voetbalclub. Vroeger waren veel vrouwen lid van de vrouwenbond of volksdansgroep en stonden liever niet langs het voetbalveld te koukleumen. Maar die clubs zoals de vrouwenbond zijn er nog steeds, maar dan onder een andere naam. Voor iedereen is er een club. Stoere mannen bij de motorbende en andere stoere mannen bij het mannenkoor.
Maar ik zie hier bij de ‘naderende’ omroepen vooral groepjes die onderscheid maken. Op uiterlijk, op geloof. Maar misschien heb ik het mis.
Is Akwasi gekozen vanwege zijn ‘verbindende’ agressie op de Dam? Majesteit, dat was sarcasme hé. Hij geloofde niet in de Tweede kamer, hij geloofde niet in de Nederlandse politiek schreeuwde hij op het podium op de Dam want, zo zei hij: “die lijkt niet op mij, die lijkt niet op ons” En ik neem aan dat hij het uiterlijk bedoelde. Dat voelt niet alsof de scheidsrechter commentaar heeft op de keeper die teveel ballen doorliet, of de middenvelder die een niet al te beste wedstrijd speelde, nee, dit voelt als wanneer iemand van de voetbalclub commentaar heeft op het mannenkoor, dat voelt alsof hij dat mannenkoor wilt afschaffen. Als zijn tweets strafbaar waren. De geweld oproepende tweets die hij eerst ontkende, maar na bewijs toch toegaf geschreven te hebben, nare opruiende tweets die hij in 2011 en 2012 al deed, en waar hij nu pas afstand van deed na een gesprek met zijn advocaat of het vriendje van de officier van Justitie. Bij Akwasi vraag ik me af welke ‘stroming’ gaat hij dan vertegenwoordigen?
Zou U aan Uw zoon willen vragen of hij dit een-beetje-veel in de gaten houd aub? Dan wens ik U nog een fijn weekend. Doeg.