Dalai Lama naar Nederland

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik zag Laurentien zo straks op tv bij omroep Max. De schat.

Maar waar ik U over wou spreken is over het bezoek dat de 82 jarige Dalai Lama, de geestelijk leider van de Tibetaanse boedhisten, in september aan ons land brengt. Hij komt op uitnodiging van ‘Stichting Bezoek Dalai Lama’ van 14 tot en met 17 september wat lezingen geven. Zelfs een gesprek met Richard Gere in de Ahoy staat op het programma.

Het bezoek van Dalai Lama aan ons land staat volgens de organisatie ‘in het teken van mededogen en waarom juist mededogen essentieel is in deze onrustige tijd’.

In 2014 was hij ook in ons land en had toen een ontmoeting met onder andere oud minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans. Of er nu een ontmoeting met een politici zal zijn is niet bekend. China was destijds niet blij met het bezoek en wil voorkomen dat Dalai Lama internationale politiek steun verwerft.

Nou ging ik dus vandaag het woord ‘mededogen’ opzoeken. Ik weet wel wat het woord betekent, maar er zouden vast meer betekenissen zijn die ik over de kop zag. Ik vond inderdaad meerdere betekenissen maar ze komen uiteindelijk toch op het zelfde neer. Hoewel ik toch een verschil zie tussen meeleven, meevoelen of verdrietig voelen als iemand iets naars mee maakt. Wel meeleven, maar niet mee lijden. Want als je met iedereen mee lijd ga je daar aan onderdoor….is mijn mening.

Dalai komt pas in september, en ik ben geen Dalai Lama maar ik zal nu alvast een spoed-lezing’kje geven, want ik schrok van een bericht dat ik vandaag las. Pegida wil namelijk in juni, als de Ramadan begint, gaan BBQ-en vóór de moskeeën. Dat vind ik zwaar ongepast. Compassieloos. Pegida zegt dat ze dit doen omdat activisten het sinterklaasfeest wilden verpesten. Maar majesteit, het hoeven helemaal geen moslims te zijn geweest die boe riepen tegen Piet. Mensen met een donkere kleur kunnen net zo goed Surinamers zijn met een heel ander geloof of geen geloof.

Trek Uw zoon-de-koning aan zijn rode mantel en zeg dan ‘zoonlief, hier over moet je als de wiedeweerga een fikse lezing over gaan geven’.

Dan ga ik nu slapen, Welterusten.

Mededogen:

1:Meevoelen met iemand die iets vervelends heeft meegemaakt’       2:Welwillend medelijden.    3:Morele betrokkenheid bij anderen.      4:Medelijden, compassie. 5:Verdrietig gevoel als iemand anders iets naars mee maakt. 6:Barmhartigheid. Deernis, Innig medelijden, Medeleven, Menselijkheid.

 

 

* De gouden kooi

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Goeiemorgen. We waren gisteren in gesprek over het aanstaande huwelijk van prins Harry en Megan Markle. Het woord ‘gouden kooi’ viel geregeld. Arme Megan, ze zou een zwaar leven krijgen zei men. Iemand maakte toen het vergelijk met een gezin dat op een flatje in een achterbuurt woonde en het financieel niet makkelijk had. De ander zei dat ze nog liever daar voor koos dan voor het leven in de gouden kooi. Megan, Maxima en Kate zouden het zeker en gewist moeilijk hebben in de gouden kooi. Harry zou gewend zijn aan het leven in de gouden kooi met protocollen, maar ‘arme’ Megan niet. T’tssss. Harry heeft toch een fijn leven dacht ik zo. Megan wou beroemd worden en werd dat uiteindelijk ook door de filmserie Suits, Ze had misschien meer aanbidders op de stoep dan Harry.

Majesteit, ik denk dat een burger niet eens zou willen ruilen met iemand die het financieel zwaar heeft, laat staan dat iemand die idolaat is van het Engelse koningshuis en via een georganiseerde blind date verliefd werd op de Engelse prins zou willen ruilen met een gezin dat krap bij kas zit.

Maxima is een prachtige krachtige koningin naast onze koning. Ze straalt naast de koning, en ze straalt in de prachtige jurken met veel bling bling.

Zoals de een geniet om op zondagmorgen urenlang aan het water te zitten, turend naar de dobber aan het eind van zijn vishengel, met een wormpje aan het haakje. De ander met plezier fulltime werkzaam is in de zorg, de afwaskeuken of in de bouw, zo geniet Maxima vast van de prachtige jurken en juwelen, de reisjes over de hele wereld en het goede werk dat ze doet….. denk ik. Nooit zelf die stapel pannenkoeken hoeven bakken als ze dat niet zelf wil. Niet dat ik het Maxima ooit heb gevraagd, het is gewoon mijn mening. En daar ben ik van overtuigd.

Zou U weer geboren willen worden als prinses of toch liever een leven als meisje op een naaiatelier, acht uur per dag turen hoe dat stofje onder de naald schuift? Of als meisje achter de kassa bij de Supermarkt en de prijs van alle boodschappen kent?

Ik wens U een fijne zondag. Doei.

©missie M.

World Naked Gardening Day

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Vandaag was het bevrijdingsdag, en het was zo’n mooie dag. En het was ook wereldwijd Naakt-tuinierendag. World Naked Gardening Day begon in 2005 natuurlijk in Amerika, hoe kan het ook anders. Bij een Amerikaanse nudistenorganisatie Body Freedom Collaborative, en word sindsdien gehouden op de eerste zaterdag in mei.

Volgens deze ‘nudistenclub’ is naakt tuinieren gezond, en kan voor een positief zelfbeeld zorgen. In je eigen tuin mag men naakt tuinieren, maar als je buren of omstanders je in je poedelie-nakie kunnen zien als je gebukt een tulp plukt, en als je buren of omstanders er last van hebben als je bloot achter de schoffel staat, een boompje snoeit, met de gieter rond loopt, of bij elk ander tuinklusje, dan mag het niet.

Majesteit, daarvoor hoeft het toch helemaal geen naakt-tuinierendag te zijn? Als je omheining dik en hoog genoeg is en niemand het kan zien als je bloot in de tuin staat te harken, dan kan niemand het iets schelen want men weet het niet omdat men het niet ziet. Dan kun je wel elke dag naakt in de moestuin werken.

En… ik denk dat naakt tuinieren helemaal niet gezond is. Ik draag juist iets met lange mouwen en draag altijd iets aan de voeten vanwege de kans op tekenbeten. En als bescherming tegen de zonnestralen.

Waar moet ik mijn zakdoekjes laten als ik geen broek of rok met zakken aan heb? Die zakdoekjes heb ik toch binnen handbereik nodig want er zitten zoveel pollen en stuifmeel in de lucht. Niet alleen de bij heeft het moeilijk hoor. En… een mier kan ook nog eens rechtstreeks een gaatje in de huid prikken. Niet te vergeten die onverwachte brandnetelprikken. Neeehee Majesteit, naakt-tuinierendag….daar ga ik niet aan mee doen. Het hoeft ook niet, dat weet ik. Maar men durft op Naakt-tuinierendag toch ook niet naar de buren gaan om een kopje suiker te lenen. Ik word er onzeker van en dat is niet goed voor een positief zelfbeeld.

Wilt U Uw zoon-de-koning een memo op zijn bureau leggen met daarop de woorden “missie vraagt: ‘wat doen we hiermee?”

Dan ga ik nu mijn nachtpon aantrekken en tanden poetsen. Welterusten.

©missie M.

 

Nationale Dodenherdenking

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Staat U straks ook weer twee minuten stil? 120 seconden eventjes stil. Geen gekwebbel, geen ge-ren, geen geappt of getwitter.

Ik las vandaag de stelling van Gert-Jan van der Heiden, hoogleraar metafysica aan de Radboud Universiteit, over het belang van de Nationale Dodenherdenking. Ik citeer zijn woorden:

“De herinnering is de bron van het besef dat het kwaad opnieuw kan gebeuren.”

Deze stilte heeft een monumentale waarde die we in ere moeten houden. Samen staan we sterk. Gezamelijk met z’n allen muisje-stil met de gedachten bij de slachtoffers. En het besef ‘dit mag nooit meer gebeuren’

Ik wens U en alle mensen in Nederland een rustige waardige Dodenherdenking.

Doei.

Onrechtvaardigheidsgevoel

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Ik las afgelopen weekend dat Jean-Claude Arnault, een lid van de Zweedse Academie, zijn hand op het achterwerk van Uw petekind de Zweedse kroonprinses Victoria had gelegd tijdens een bijeenkomst van de Academie in Stockholm. Ik had graag de reactie willen zien van de altijd zo correcte en sympatieke Victoria. Ik in haar plaats zou meteen een mep hebben uitgedeeld.

Of daar straf op staat is me niet bekend. Een paar maanden geleden hebben achttien vrouwen klachten ingediend tegen deze man voor psychisch en fysiek misbruik. Hij ontkent alle aantijgingen.

Verder las ik vandaag een stelling van Sander Dekker, minister van Rechtsbescherming in het Algemeen Dagblad. Hij zei:

“Veel mensen snappen niet dat iemand na twee derde van zijn straf weer buitenstaat. Dat gevoel van onrechtvaardigheid baart mij zorgen.”

Wat mij zorgen baart is dat een minister van Rechtsbescherming zorgen heeft bij ‘een gevoel van onrechtvaardigheid.’ Waarom deelt de rechter een straf uit van 9 jaar als iemand na 6 jaar weer naar huis kan?

Ik herken het gevoel van onrechtvaardigheid als ik lees dat de hulp van Dutroux vervroegd aan zijn vrijheid kan wennen. Als ik lees dat Dutroux klaagt over zijn verblijf in het gevang, hij wil een kapper, een tandarts en een fiets of hometrainer. Dutroux, de man die zes meisjes in een kleine kooi in zijn kelder opsloot, met een ketting om hun hals, hen verkrachte, geestelijk mishandelde en  één blik koude bonen gaf voor meerdere dagen.

Sander Dekker snapt niet dat mensen zorgen hebben als iemand veeeeel te vroeg weer buiten staat.

Ach majesteit, dan is er ook nog dat ‘zooitje’ dat vrijdag de stilte bij de Dodenherdenking wil verstoren omdat het niet ‘hun’ dodenherdenking is. Ze noemen zich activisten. De grauwe eeuwers. Het zijn die lieden die Sinterklaas wilden vermoorden voor de ogen van de kinderen.

Kan U geen woordje doen bij Uw zoon? De vraag of er vrijdag nog ergens een cel leeg staat waar ze met z’n allen hun eigen stilte kunnen doorbreken?

Welterusten, Doei.