Dalai Lama naar Nederland

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik zag Laurentien zo straks op tv bij omroep Max. De schat.

Maar waar ik U over wou spreken is over het bezoek dat de 82 jarige Dalai Lama, de geestelijk leider van de Tibetaanse boedhisten, in september aan ons land brengt. Hij komt op uitnodiging van ‘Stichting Bezoek Dalai Lama’ van 14 tot en met 17 september wat lezingen geven. Zelfs een gesprek met Richard Gere in de Ahoy staat op het programma.

Het bezoek van Dalai Lama aan ons land staat volgens de organisatie ‘in het teken van mededogen en waarom juist mededogen essentieel is in deze onrustige tijd’.

In 2014 was hij ook in ons land en had toen een ontmoeting met onder andere oud minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans. Of er nu een ontmoeting met een politici zal zijn is niet bekend. China was destijds niet blij met het bezoek en wil voorkomen dat Dalai Lama internationale politiek steun verwerft.

Nou ging ik dus vandaag het woord ‘mededogen’ opzoeken. Ik weet wel wat het woord betekent, maar er zouden vast meer betekenissen zijn die ik over de kop zag. Ik vond inderdaad meerdere betekenissen maar ze komen uiteindelijk toch op het zelfde neer. Hoewel ik toch een verschil zie tussen meeleven, meevoelen of verdrietig voelen als iemand iets naars mee maakt. Wel meeleven, maar niet mee lijden. Want als je met iedereen mee lijd ga je daar aan onderdoor….is mijn mening.

Dalai komt pas in september, en ik ben geen Dalai Lama maar ik zal nu alvast een spoed-lezing’kje geven, want ik schrok van een bericht dat ik vandaag las. Pegida wil namelijk in juni, als de Ramadan begint, gaan BBQ-en vóór de moskeeën. Dat vind ik zwaar ongepast. Compassieloos. Pegida zegt dat ze dit doen omdat activisten het sinterklaasfeest wilden verpesten. Maar majesteit, het hoeven helemaal geen moslims te zijn geweest die boe riepen tegen Piet. Mensen met een donkere kleur kunnen net zo goed Surinamers zijn met een heel ander geloof of geen geloof.

Trek Uw zoon-de-koning aan zijn rode mantel en zeg dan ‘zoonlief, hier over moet je als de wiedeweerga een fikse lezing over gaan geven’.

Dan ga ik nu slapen, Welterusten.

Mededogen:

1:Meevoelen met iemand die iets vervelends heeft meegemaakt’       2:Welwillend medelijden.    3:Morele betrokkenheid bij anderen.      4:Medelijden, compassie. 5:Verdrietig gevoel als iemand anders iets naars mee maakt. 6:Barmhartigheid. Deernis, Innig medelijden, Medeleven, Menselijkheid.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.