Maxima

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Ik las zo net dat er nogal kritisch is gereageerd op Uw schoondochter Maxima vanwege een ontmoeting die Maxima had met de omstreden Saudische kroonprins Mohammed bin Sallal tijdens de G20-top in de Japanse stad Osaka.

De kroonprins is onder meer betrokken bij de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggie concludeerden onderzoekers van de Verenigde Naties. Koningin Maxima sprak in haar rol als VN-pleitbezorger met die Mohammed over microkrediet en het helpen van vrouwelijke ondernemers.

De VN-rapporteur die de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggie onderzocht beschuldigd Maxima. De VN-rapporteur voor buitengerechtelijke executies zei tegen het AD:

Het is één ding om deze man te ontmoeten, het is iets anders om te zwijgen. Op dit punt staat zwijgen gelijk aan medeplichtigheid

Die ontmoeting viel ook verkeerd bij meerdere partijen van de Tweede Kamer.

Ach ach ach Majesteit, wat weer een zorgen. Ik denk dat hier het laatste nog niet over gezegd is. Hou U schrap. Heeft haar rol als VN-pleitbezorger geen grenzen? Krediet hier en krediet daar. Ik vond haar rol vorige week op Royal Ascot naast haar gekousebande echtgenoot, onze koning, duizend maal prettiger en vrediger.

Heeft U het ook zo warm? U heeft airco? Nou welterusten dan maar.

Missie M.

Alexia jarig

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Van harte gefeliciteerd met de veertiende verjaardag van Uw kleindochter Alexia

Onderstaande foto vond ik op msn. Ik las dat ze aan de laatste weekjes bezig is van haar tweede schooljaar op het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag en volgens Maxima doet ze het uitstekend.

Wat worden ze gauw groot. Koningin Mathilde van België nam haar oudste dochter kroonprinses Elizabeth mee op ‘dienstreis’. Mathilde en haar 17 jarige dochter zijn naar Kenia vertrokken voor Unisef. Ze bezoeken daar onder meer een vluchtelingenkamp. De Belgische media waren verrast toen Elizabeth op het vliegveld aanwezig was. Men noemt het een belangrijke stap in de voorbereiding op het toekomstige koningschap.

Dag trotse oma. Een fijne dag gewenst.

missie M.

Prinses Alexia wordt veertien jaar

prinses Alexia

Onze koning en de Orde van de Kousenband

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Zo zijn de koning en koningin op Staatsbezoek in Ierland, met af en toe een regenbui, en een lekker knapperig Staatsbanket….En zo word hij lid van de Orde van de Kousenband in Engeland. Sommigen zullen bij het lezen van de titel wel denken dat onze koning beschermheer is geworden van een of andere vrouwenbond of erotische steunkousenvereniging. Ik zelf heb er al eerder over gelezen en geschreven maar dat ik nou kan zeggen dat ik weet wat het echt betekend….nee gans en gaar niet..

U weet wel wat die orde is, want U bent in 1990 al ‘geïnstalleerd’. Op 19 juni 1990 om precies te zijn samen met koning Juan Carlos van Spanje. Het schijnt de hoogste Britse onderscheiding te zijn. Het toetreden word gezien als ‘in de langdurige traditie tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk, die ook na deze generatie door zal gaan.’

Onze koning treedt vandaag toe tot de Most Noble Order of the Garter. Niet gartner als tuinder, maar Garter als…garter…enfin na de plechtigheid behoort de koning tot de Orde van de Kousenband. In het kasteel van Windsor krijgt onze koning vandaag samen met koning Felipe van Spanje een kousenband om hun linkerbeen geknoopt. Niet aan elkaar maar ieder hun eigen been. Vroeger knoopte Queen Elizabeth die band om het been maar vanwege haar hoge leeftijd heeft ze de laatste jaren daar een helper voor. Onze koning word benoemd tot Knight of the Garter en vrouwen worden “Lady of the Garter’ genoemd.

Koningen en ridders dragen de kousenband om hun linkerbeen en de vrouwelijke leden dragen de kousenband om hun linkerarm, want als ze een lange rok zouden dragen is de onderscheiding niet zichtbaar. Wens Uw zoon maar proficiat namens mij.

Ik heb mijn kousen uitgedaan en mijn nachtpon al aan. Ik wens U een fijne nachtrust. Welterusten.

©missie M.

Op Zolder

Op Zolder liggen de volgende oude brieven :

2010 23 oktober:  Verhoging pensioenleeftijd

2014 21 december: ‘Beatrix verwaarloosde haar paleis’ stond in de krant

2014 20 augustus: Beste meneer F. Timmermans

2015 21 juni:  **Zomer, Vaderdag en Paleizen

2011 6 mei: Muziekfestivals

 

Verder liggen er nog de brieven :

15 maart 2015 Zekerheid op aarde, Welness

oogcontact 16 oktober 2015  (De Rembrandts Maarten en Oopjen)

Zondag 25 oktober 2009 Gevangenis in België

twee iets oudere brieven uit 2013 en 2014 met als thema ‘lyme’

Opknapbeurt Binnenhof

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Er was een paarjaartjes geleden vóór en tijdens de renovatie van het paleis van onze koning een gedoe van jewelste over de renovatiekosten. Dat weten we nog goed hé majesteit.

Ik las dit jaar dat onze koning, Uw zoon Koning Willem-Alexander, en zijn gezin nu eindelijk verhuist zijn van villa Eikenhorst in Wassenaar naar Huis ten Bosch in Den Haag. Hoewel onze koning graag in Wassenaar woonde. De renovatie kostte ruim 60 miljoen euro, en was aanzienlijk meer dan begroot was.

Weet U nog wat er destijds allemaal geschreven werd?

Dat de installaties van het paleis aan het einde van hun levensduur waren. Dat een groot onderhoud aan gevels en daken noodzakelijk was. Vooral aan de vleugels was de noodzaak van groot onderhoud zo klaar als een klontje. En’nnnn hoe dat allemaal zo ver had kunnen ‘verslonsen’ wist de ambtenaar ook, want die had gezegd:. ,,Hare Majesteit de Koningin is al jaren zeer terughoudend als het gaat om onderhoud of aanpassingen aan het paleis.”

Na vijf jaar renoveren was het getimmer en geklus op Huis ten Bosch nog lang niet ten einde. De kosten bleven maar stijgen. Het ging niet goed met Huis ten Bosch. Men had het over “een paleis in verval”. ‘Ingrijpen was urgent’, aldus het Rijksvastgoedbedrijf in 2014. In alle ruimtes zaten scheuren in de muren, scheuren in plafonds, vloeren en kozijnen hadden waterschade, , houtrot en roest, zelfs de ijzeren rioleringspijpen waren doorgeroest en het dak lekte. De gevels, schoorstenen en de bordestrap waren in zeer slechte staat. Overal in het paleis zat asbest, de beveiligingsystheem voldeed niet meer aan de eisen. In de Japanse zaal zat ‘actieve houtworm in het paneelwerk’, en in de Chinese zaal hadden zilvervisjes het Chinees papierbehang aangevreten en de historische gordijnen waren ‘tot op de draad versleten’. De bouwvakkers maakten lange dagen, en beveiligers van een een particulier firma waren ingezet.

De Rijksgebouwendienst had de kosten na een uitgebreid onderzoek begroot op 35 miljoen in 2014. In het voorjaar van 2015 kreeg de premier een brief waarin stond dat er flinke tegenvallers waren en dat de schade groter dan gedacht waren. De kosten liepen op tot 41,5 miljoen. En al gauw werd ook dat bedrag overschreden naar 59 miljoen. En ook daar bleef het niet bij, de renovatie zou 63,1 miljoen kosten. Een flinke plons geld.

In de privévleugel wou men van de hokkerige donkere kamers af, en oa een nieuwe veranda en een tweede trap. De kosten van de privévleugel zijn niet bekend gemaakt vanwege privacyredenen.Maar alles bij elkaar bekeken was dat een megaklus. Dat moge duidelijk zijn.

*Maar uh….heeft U gelezen wat de opknapbeurt van het Binnenhof gaat kosten? Ga maar eerst even rustig zitten met Uw beentjes op het voetenbankje….en een koud washandje voor op Uw voorhoofd. Het bericht begint “voorzichtig positief” met de woorden van Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken, hij laat weten dat de oud-D66 leider Alexander Pechtold de renovatie kosteloos gaat begeleiden. Kosteloos dus. Het besluit om Pechtold te benoemen zorgde al voor opgetrokken wenkbrauwen. Dat hij dit kosteloos gaat doen moet zorgen dat de wenkbrauwen weer omlaag gaan denk ik. Dat klinkt als: ‘dan houden ‘we’ een paar vette tientjes over en praten we nergens meer over’.

Enfin, ze hebben Alexander gevraagd om zijn expertise. De voormalig veilingmeester Alexander Pechtold buigt zich de komende drie weken over het ‘hoofdpijndossier” dat MINSTENS ….majesteit, diep in en uit ademen….dat minstens 475 miljoen euro gaat kosten. Na drie weken komt Alexander met een analyse. ‘Drie weken maar’ om zich daar kosteloos over te buigen.

De renovatie zou in de zomer van 2020 beginnen. Er is nogal wat weerstand en kritiek over de plannen stond in de krant. Men wou in de hal een tropische palmentuin aan leggen en daar een historische hal voor slopen. De Kamer en Knops hameren op een ‘sobere en doelmatige aanpak’ maar uit uitgelekte plannen blijkt daar geen sprake van te zijn. Ook vreest men dat de renovatie financieel uit de hand loopt.

In een ander artikel met de titel “Rutte: schimmel in mijn torentje” las ik dat premier Mark Rutte de noodzaak van de komende verbouwing wou benadrukken. Hij zei ‘er moet iets gebeuren’. Die renovatie is geen luxe. Hij zei letterlijk;

Dan zie je ongeveer de schimmels en zo op de muur“.

Raar hé majesteit, de woorden “ongeveer de schimmels en zo” ?? Dat klinkt naar een ‘beschimmelde boterham en zo’

 

Dit zegt Mark Rutte:

De premier wijst erop dat de opknapbeurt een enorme sloot geld gaat kosten, maar dat iedereen wil dat het sober en doelmatig gebeurt: „Geen rare fratsen.”

Hij erkent dat in dat proces „spanningen” zijn ontstaan. Oud-D66-leider Alexander Pechtold, die dat volgens Rutte beter kan dan wie ook, gaat kijken of „die knoop eruit te trekken” is. Pechtold is door de Tweede Kamer gevraagd begin juli met adviezen te komen. Hij doet dat gratis.

Een palmentuin in een Nederlands Binnenhof zijn wel rare fratsen. 475 miljoen voor een renovatie zijn ook rare fratsen. Op Funda zag ik een picobello ontzettend groot landhuis met 16 kamers, met heel veel privébos. Perfect onderhouden, voor nog geen twee miljoen. Is dat niks?

Maar nu ga ik mijn nachtpon aantrekken. Welterusten.

_______________________________________________________________

al eerder schreef ik over de renovatie van het paleis in:

** Huis ten Bosch | Majesteit, ook namens mij… Missie

Lieve Mona

Lieve Mona,

Vandaag zag ik uw foto in onze krant. Aandachtig heb ik uw verhaal gelezen. U bent ernstig ziek en wilt daarom binnenkort afscheid nemen van het leven. Afscheid van uw dochter en twee kleinzoons.

Als kind las ik vaak uw column “Lieve Mona”. Altijd had u een goed antwoord voor de briefschrijfster die bij u om advies vroeg. Altijd had u de juiste woorden.

Voor de grap zei ik wel eens “schrijf maar naar Lieve Mona’ als iemand in mijn naaste omgeving wat saggerijnig of moeilijk deed.

Maar nu schrijf ik zelf naar Lieve Mona en ik kan de juiste woorden niet vinden.

Dag dappere lieve Mona. Bedankt voor de vele jaren leesplezier.