*30 april….nog even

Lieve beste majesteit, ex-koningin Beatrix,

Het is al laat, nog eventjes is het 30 april. Vandaag was er geen koekhappen en zakspringen zoals het jaren ging op  Koninginnendag…waarom is het eigenlijk altijd in meervoud uitgesproken terwijl U in Uw eentje koningin was? Nu heet het Koningsdag in plaats van koningendag.

Ik zag een filmpje van de koningsdag. De burgemeester met zijn hand op Maxima’s billen. Hij heeft er vast niets verkeerds bij gedacht, en in de hitte van de strijd heeft zijn hand wat onhandig plaats-genomen. Foei. Foei. Maar toch…ook wel haha…Hij kan later wel op zijn personeelsfeestje zeggen “ik zat aan Maxima’s achterste”. Dat zullen geen andere burgemeesters kunnen zeggen. Waar was onze koning-op-dat-moment om de burgemeester  hoogstpersoonlijk-zelf een tik op de vingers te geven?  Is het een storm in een glas water? Ik-weet-ut-nie-hoor.

Er zijn mensen die niet van ‘egaal welke handaanraking’ houden. Daar ligt niemand wakker van maar als het ter discussie komt…waarom zou men dat dan niet gewoon kunnen zeggen zonder meteen als zeurpiet te worden omschreven? Ik vind het wel terecht dat er aandacht aan besteed word. Zowieso in onze samenleving waar soms zelfs een dokter niet met zijn moslim-patiënte alleen in een praktijkruimte mag zijn. Of sommige moslima’s die hun gezicht of kapsel niet willen tonen omdat het verkeerde gedachten kan wekken bij een man. 🙁

Op dit filmpje probeert Rutte een vriendelijk-ogend contact te maken “door aanraking”. Die hand op de schouder…of te wel “naar de schouder grijpen” en de manier waarop én waarom…”om iemand iets te laten geloven” vind ik onprettiger, en met “voor-bedachte-rade”  😉 ongewenster dan die lieflijk-zeer-ongepast-afglijdende hand van de burgemeester.   http://youtu.be/Bz1iKXRU2jA

Maar nu ga ik slapen.

Ik wens U een fijne nachtrust.Welterusten.

©missie M.

http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/313702

http://www.volkskrant.nl/ … -ik-bewust-zou-doen.dhtml

 

**Cameratoezicht

Lieve beste Majesteit,

Ik las ongeveer een week of twee geleden dat in Sittard-Geleen camerabewaking gaat komen. Net zoals in Heerlen waar 140 camera’s het uitgaansleven bewaken. Tja…ik zat even in de  “zonder commentaar-fase”. Wat moest ik hier van vinden? Eigenlijk wel een veilig gevoel…maar ik moet niet steeds denken dat er drie agenten in de controlekamer via een video-wall met twintig monitoren alles in de gaten houden, zelfs kunnen zien wanneer ik in mijn zakdoek snuit. Het hoofd-cameratoezicht zei in de krant: “ik weet waar ik op moet letten, je krijgt oog voor mensen met verdacht gedrag”.

En dát is ut um nou net. Zodra ik weet dat er een camera op me gericht is ga ik een afwijkend gedrag vertonen. Ik zet grote opengesperde-ogen op, een continu verbaasde blik, een rare krampachtige glimlach, ik begin onhandig te worden, struikel over mijn eigen voeten, ik stoot mijn hoofd, mijn armen krijgen een rare zweefhouding, mijn handen gaan zwaaien, mijn schouders zijn omhooggetrokken tot naast mijn oren, mijn kleren blijven overal aan hangen. Ik begin te stotteren. Ik laat mijn handtasje vallen, ik bots tegen iedereen op….Ik word vast opgepakt.

Maar als iemand mijn tasje afpakt en leeg rooft…dan ben ik blij als er ineens een politieman op snelle fiets de dader te grazen neemt. Als ik per ongeluk onder een scooter terecht kom ….of onder een auto…dan ben ik blij dat ik getuigen heb. Als de agent niet live aanwezig kan zijn dan graag via het schermpje.

Ik vind het dus goed, maar ze moeten me niet vertellen waar de camera’s hangen…..of toch? En als ik raar op de film sta te “klungelen” wil ik graag dat dit snel gewist word.

Doeiiiiiiiiiiiiiiii

©missie M.

*Koningdag-Koningsdag 2014

Lieve beste majesteit, ex-koningin Beatrix,

Vandaag dus de eerste koningdag….koningsdag. Ik heb gezocht en gezocht……..waar was mijn  optimaal-koninginnendag-opgewektheid ?  Het was even wennen. Wat ik tijdens het zoeken vond waren oranje tompoucen in de koelkast. Deur dicht…deur open. Ze keken me telkens zo lekker aan als ik de koelkast opende dat ik vroegtijdig al een tompouce had opgesmikkeld.

Ik heb een mooi plaatje van de Three Degrees opgezet.  “Take Good Care Of yourself”.

Welterusten

©missie M.

*Kleding binnenste buiten dragen op 24 april

Lieve beste Majesteit prinses Beatrix,

Vandaag zult U mensen tegen komen die het etiketje van hun kleding waar op staat: “made in…” de wasvoorschriften en 100% acryl of Katoen/cotton/baumwolle laten zien door hun kleren binnenste buiten te dragen. Want vandaag is het een jaar geleden dat er in Bangladesh heel veel mensen om het leven kwamen na instorting van een textielfabriek. Dit binnenstebuiten dragen is om aandacht te vragen voor de slachtoffers van deze textielfabriek in Bangladesh maar ook om de mensen die de kleren maken in de schijnwerpers te zetten en om anders tegen de mode aan te kijken. De Nederlandstalige prijskaartjes van de duurdere kleding hoeven er niet aan blijven zitten.

Als een directeur een fabriek in Nederland sluit om die vervolgens in een lageloonland op te starten, dan is die directeur verantwoordelijk voor de veiligheid van werknemers en fabriek.

Ik zal eens zoeken welke etiketjes ik vandaag het beste kan dragen, want één winkel heeft wel zoveel labels in hun kleding….in alle talen… dat mijn omgeving er wel even bij kunnen zitten om ze allemaal te lezen.

Doei.

©missie M.

*Zalig Pasen

Lieve beste Majesteit, prinses Beatrix,

Ik wens U een

Zalig Pasen. (Nederlands)

Frohe Ostern  (Duits)

Happy Easter (Engelsen)

Felis Pasku (Papiamento)

Glad Pásk (Zweeds)

Geseënde Paasfees (Afrikaans)

Hyvää pääsiäistä  (Finland)

Joyeuses Pâques (Frankrijk)

Kellemes Húsvéti Ünnepeket (Hongaars)

Buona Pasqua (Italië)

Wesolych Swiat Wielkanocnych (Polen)

Feliz Páscoa (Portugal)

Veselú Vel’kú Noc (Slovenië)

Feliz Pascua (Spanje)

Weet U dat een Zweed eerder met het paasontbijt kan beginnen dan de Pool of de Hongaar?

Fijne paaszondag, doei.

©missie M.

*Berlusconi voor “straf” werken in verzorgingshuis

Lieve beste Majesteit, prinses Beatrix,

In hoeverre reikt Uw gezag? Is het voldoende tot Italië? Waarom ik dat vraag? Nou dat zal ik U even vertellen. De rechtbank van Milaan heeft de 77 jarige Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi één jaar taakstraf opgelegd. Vorig jaar werd hij nog veroordeeld tot vier jaar gevangenis wegens belastingfraude. Hij had zelf om een taakstraf in de gehandicaptenzorg gevraagd. Maar hij gaat nu een jaar lang één dag per week in een katholiek verzorgingshuis in Cesano Boscone taakstrafwerken.

De Italiaanse justitie heeft de afgelopen dagen onderzocht of een taakstraf wel goed zou zijn voor de gehandicapten omdat Berlusconie bewaakt word en journalisten willen natuurlijk zien hoe Berlusconie de gehandicapten bijstaat.

Nu word het dus een verzorgingshuis….Ik vraag me af of daar geen voor-onderzoek voor nodig was. …misschien is het voor de verzorgingshuismensjes ook niet goed dat een vroegere schoolgenoot hen komt helpen. Hij mag Lombardije niet verlaten maar voor zijn politieke activiteiten mag hij van de rechter wel in Rome verblijven.

Een taakstraf in een verzorgingshuis dus….een beetje “vrijwilliger” spelen tussen de knappe verpleegstertjes. Zo ontloopt hij celstraf. Volgens Rutte kunnen die tehuizen in ons land gesloten worden. bbbrrrrrr Maar niet in Italië dus. Daar word de zorg én de bewoner gewaardeerd en gerespecteerd. Ik las: In Italië is het ongebruikelijk dat mensen boven de 70 jaar achter tralies worden gezet”. We hebben het hier wel over een premier die feest vierde met tienermeisjes…dat is ook ongewoon voor een 77-jarige. Tot voor kort was het in ons land ook ongebruikelijk dat mensen boven de 100…100 én een stuk onder de 100 hun kamer moesten verlaten. Dat is eigenlijk ook straf.

Majesteit, word ik nou ouderwets? Die taakstraf voor Berlusconi…. Is dat nou echt een straf? Er zijn mensen die dit werk als een roeping zien. Wat is er mis met een echte straf? Moet er niet ergens een leiding onder de grond gelegd worden tussen Italië en Verweggistan? Of zwerfvuil ruimen op de grote stille hei? Handmatig aardappelen rapen bij de boer?

Vandaag las ik ook al iets over zo’n moderne-straf in ons land. Ik pak de krant er even bij. Hier staat het…”Armband in plaats van enkelband” Staatssecretaris Teeven en het CDA zoeken naar een oplossing voor mensen die een enkelband moeten dragen terwijl het niet past bij hun baan bv voor serveersters. Serveersters?  Heeft het CDA wel eens van HACCP gehoord? Geen ringen of andere sieraden als je met voedsel in de weer bent. Enne….Het ligt er natuurlijk ook aan waarom de persoon die enkelband draagt…want…als U ergens op de koffie gaat heeft U vast een proeflakei die het eten of drinken test voordat U er een nipje van neemt…Noem mij maar een watje…maar….ik vind het wel een beetje eng om een drankje te krijgen van een gedetineerde. Tuurlijk is dat niet zo….hoop ik. Maar wat is er mis met de afwaskeuken? Dan zit die armband alleen maar in-de-weg, dat ding word nat….maakt misschien kortsluiting… 😉  Dan is de serveerster-in-de-afwaskeuken vast veel blijer met de enkelband. Denk er maar eens over na en dan laat U het Teeven weten, Afgesproken?

Nu is het genoeg.Ik had het nog over Witte donderdag willen hebben. En morgen is het Goede vrijdag. Ik ga slapen. Welterusten.

doei.

PS:Vandaag is het 22 april 2014. Er zijn nog steeds dingen die ik niet snap.
1: De ouderen betalen een flink bedrag aan huur (inclusief de zorg) voor zo’n kamertje.
2: Wat word er gedaan met de grote gebouwen/tehuizen als ze straks leeg staan? Is dat omdat de regering woningruimte nodig heeft om straks buitenlandse werknemers een kamer met aanrecht en badkamer aan te bieden?
3: Als de Italiaanse oud-premier Berlusconie zijn 4-jaar-gevangenisstraf (vanwege grootschalige belastingfraude) kan omzetten in een taakstraf-van-1-jaar (of te wel máár 52 dagen) in een Italiaans verzorgingstehuis. Terwijl Italië toch redelijk arm is zodat de EU er flink veel geld aan geeft…hoe kan het dan dat een welvarend land als Nederland (dat geld geeft aan ‘arme’ landen als Griekenland,Turkije, Oekraïne, Italië… enz.) zo drastisch moet bezuinigen dat het zelf zulke Nederlandse tehuizen moet sluiten? Hoe kan het?

©missie M.

*Hoge kerkdeuren

Lieve beste majesteit,

Ik zag vandaag een foto in onze krant. Op die foto uit 2008 stond oa oud-bisschop Jo Gijsen. Toen hij leefde vond ik het een enge man en nu hij dood is vind ik hem nog enger….over hem wil ik het niet hebben…of wil ik dat toch? Nee…Ja eigenlijk wel over de situatie, maar niet over de persoon-zelf.

Iedereen is boos op het Bisdom Roermond omdat zij al twee maanden op de hoogte waren van het misbruik dat Gijsen bij twee jongens pleegde. De huidige bisschop Frans Wiertz had dit wel met de slachtoffers besproken, maar niet meteen aan de grote media-klok gehangen. Waarom is er vanaf februari jl.gezwegen? Schaamte? Want juist van zo’n hoge oud-kerkbaas die over goed en kwaad kon preken, verwacht je dat hij de les “wat wel en wat niet mag” uit het hoofd zou kennen. En dan nu weer zo’n schandaal. Het lijkt me niet makkelijk om vol afschuw met de gebakken peren van je overleden voorganger om te gaan. Maar zwijgen? Was het een grove inschattingsfout?  Zelfs minister van Volksgezondheid Edith Schippers vindt die afwachtende houding “kwalijk”.

Maar volgens mij is minister Edith Schippers (en haar collega’s oa. Opstelten) wel wat gewend met “problemen negeren” en “doofpotten”. De enige die alles uit de doofpot wil halen heeft al jaren bodyguards nodig. Ook daar wil ik het nu niet over hebben.

Ik wil het over die foto hebben. Wat me opviel op de foto waren de hoge kerkdeuren. Je ziet op de foto hoe Gijsen door de openstaande deuren naar buiten loopt. Als iemand bovenop de schouders van de ex-bisschop was gaan staan, dan hadden ze nog met gemak kunnen touwtje springen zonder de bovenkant van de kozijn te raken. Waarom had men zulke hoge deuren? Was dat uit voorzorg voor het geval een reus de kerk in zou lopen? Was het grootheidswaan? Hoorde dat zo bij het erg grote kerkgebouw? Of was het de bedoeling dat men vooral een “nederig” gevoel kreeg in de hoge deurpost? U weet het ook niet neem ik aan. In ieder geval “hoge deuren vangen veel wind”.

Majesteit, welterusten.

ps. Vandaag 16 april las ik dit citaat in de krant: 

“Ze hebben schande verwekt, door daden te verrichten die het daglicht niet kunnen verdragen: misbruik van kinderen. Erger kan niet.

Bisschop Frans Wiertz tijdens de boeteviering in Maastricht, waarin hij krachtig afstand nam van het misbruik begaan door dienaren van de kerk.

©missie M.

*Extra centje voor de langdurige zorg

Lieve beste Majesteit,

Ik las gisteren in de krant  :“de langdurige zorg kan volgend jaar “waarschijnlijk” rekenen op zo’n 200 miljoen euro extra”.

Tussen “waarschijnlijk” en “kan rekenen op” zit een groot blauw vraagteken. ‘Waarschijnlijk’ klinkt erg onzeker. ‘Kan rekenen op” klinkt steevast. En “zo’n 200 miljoen”…kan ook nog alle kanten op…het kan iets meer of veel minder zijn. En dan die wazigheid “kan volgend jaar waarschijnlijk…” Dat is nog zo ver weg…..Dat duurt-nog-zo-lang. Dan kan de langdurige zorg al dood en begraven zijn.

De VVD en PvdA met bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP willen dat het kabinet dit volgend jaar regelt. “Willen dat”  nog zoiets. Dat klinkt zo: “we willen graag een nieuwe auto”, ja “de wil is er” nu de auto nog.

Eerst gaan de vijf partijen met minister Dijsselbloem van financiën praten over het precieze bedrag….Waarom juist die vijf partijen? Is dit een verkiezingsstunt? Wat een hypocritisch gedoe weer…net nu …met de VVD voorop…besloten is om 800 verzorgingshuizen te sluiten en de zwaksten onder ons uit hun beschermde omgeving te sodemieteren.

In de krant las ik: De “zorgspecialisten” in de vijf fracties gaan daarna met de Staatssecretaris Martijn van Rijn om de tafel zitten om precies te bepalen waar het geld aan besteed wordt.

Tja waaraan wordt het besteed als het voor langdurige zorg bestemd is? 200 miljoen extra?…mogen de 800 verzorgingstehuis toch open blijven? Zo nee, wat houd langdurige zorg in? De duurdere verpleeghuiszorg?…Ziekenhuisbed in de huiskamer? Zijn die centen voor de zorgvragers in ons land? of is dit weer zo’n “loze kreet” waar de gewone Nederlandse-belastingbetalende-burger geen controle over heeft”….zoals al die miljoenen die gebruikt zijn om de werkeloosheid te bestrijden terwijl het aantal werkelozen alleen maar stijgt en er NIETS aan werkeloosheid bestreden word in ons land.

Laat die zorghuizen gewoon bestaan, de oudjes betalen toch gewoon de huur voor zo’n kamertje, ze betalen zelfs huur voor de koelkast en de vloer…..als ze op hun oude dag thuis blijven wonen en het gas vergeten uit de draaien moet de brandweer uitrukken, en als ze in een-tijd-van-weinig-geld overvallen worden moet de politie weer uit bed gebeld worden….en als ze in hun eentje in een groot huis wonen is dat nadelig voor woningzoekenden die dan weer een afspraak moeten maken met de woningverhuurmeneer ….En niet te vergeten: dan hoeft minister Assher geen miljoenen uit te trekken om de werkeloosheid te bestrijden, …..want de oudjes zorgen voor werkgelegenheid (gebit, steunkouzen, fysio, ergotherapie, incontinentiematriaal, rollators, enz.enz.) en de vijf partijen hoeven dan niet in hun kostbare tijd met minister-van-financien-Dijsselbloem-met-een-vet-uurloon te praten over het precieze-bedrag-van-200-miljoen-voor-volgend-jaar, en de zorgspecialisten van die vijf partijen hoeven geen vet-salaris te declareren om met de Staatssecretaris-met-vet-salaris te praten over zaken die al jaren geleden besproken zijn.

Ik ga koken….ook langdurige zorg voor mijn gezin.

Doeiiiiiiii

©missie M.

 

*Te koop: stuk taart

Lieve beste majesteit,

Heeft U het gelezen in de krant? Morgen word een stuk taart van de bruiloftstaart van de Britse prins William en zijn Kate te koop aangeboden in een veilinghuis in de Engelse stad Nottingham. Het stukje taart is al drie jaar oud. De directeur van het veilinghuis Mellors and Kirk zegt dat het stukje taart “nog redelijk aantrekkelijk” ruikt maar hij raad het niemand aan het stukje op te eten.

In 2009 bracht een stukje taart van de bruiloftstaart uit 1981 van Williams ouders, prins Charles en Diana, 1500 euro op. Je moet dan toch wel echt veel van taart houden om zo’n hoog bedrag voor één stukje taart te betalen of je bent wel een heel grote fan van Charles en Diana.

Ik probeer me voor te stellen hoe een driejarig taartje er uit ziet, want…als U het mij vraagt is de houdbaarheidsdatum dan toch al ruim verstreken. Wat moet je met zo’n stukje “gemummificeerde” taart? Je kan het niet op tafel zetten want voor je het weet heeft de hond het dure stukje in twee happen naar binnen….of de buurvrouw krijgt buikkramp als ze per ongeluk zich niet kan beheersen. In de kast zetten…..nee stel dat de keuringsdienst-van-waren een inval doet na een anonieme tip.

Ook heb ik wat moeite met de kwaliteit-prijs-garantie. Prijs-kwaliteitverhouding.Als U ooit op de thee wilt komen dan  koop ik een vers stukje taart. En dan kletsen we nog gezellig wat.

Majesteit, de zon schijnt, ik ga naar buiten……..My dear Tulpjes HERE I COME.

Doeiiiiiiiiii

©missie M.