* Laatste dag van 2017

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Morgen is het de laatste dag van 2017. Alweer een jaar voorbij. Dit jaar is omgevlogen. Mijn nieuwe agenda is dan alweer oud.

Wat zal 2018 voor ons in petto hebben?

Ik wens U en iedereen die hier leest de beste wensen voor 2018.

Dat het een mooi, vredig, gelukkig, gezond, eerlijk en goed jaar mag worden.

Welterusten.

missie M.

* Dure prins

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

We vinden de renovatie van Huis ten Bosch duur…mmmmaar als U hoort wat de kroonprins van Saudi-Arabië, “via schimmige constructies”,zo staat in de krant, twee jaren geleden heeft besteed aan onder andere het volledig gerestaureerde Franse kasteel Louis XIV ten westen van Parijs….dan vallen U de schoenen uit.

Dankzij The New York Times en de Paradise Papers weet men dat Kroonprins Mohammed bin Salman al-Saud van Saudi-Arabië de koper is. Hij betaalde 275 miljoen euro voor het riante woonoppervlak van 5000 vierkante meter, met grote tuinen, en een “wondere wereld” van moderne techniek en binnenhuisarchitectuur. Er zou een kamer zijn met een aquarium als plafond, een ondergrondse disco, een bioscoopzaal, en fonteinen kunnen worden bediend via een speciale app op het mobieltje. Vast niet het eerste het beste mobieltje.

En dat is niet het enige wat de 32 jarige prins heeft gekocht. Twee jaren geleden kocht zijn investeringsmaatschappij van een Russische wodka-baron voor 420 miljoen een jacht van 134 meter lang. En heeft er vijftig mensen bemanning op. Zwembaden, nachtclubs, klimwand, beachclub, twee helikopterlandingsbanen, een bioscoop, een onderwatergarage voor een duikboot. Er is ook nog een landgoed gekocht in Condésur-Verge nabij Parijs. Ach en dan het dure schilderij Salvator Mundi van Leonardo da Vinci voor 380 miljoen euro.

Prins Mohammed bin Salman al-Saud wil laten zien dat hij een moderne liberale hervormer is die een eind wil maken aan “de genante geldsmijterij van de oliesjeiks”. Majesteit, Ik kan de tegenstrijdigheid toch niet rijmen. Sobere woorden en dure daden…of anders om.

Pluspunt is dat vrouwen nu mogen auto rijden in Saudi-Arabië. De prins wil ook laten zien dat hij niet corrupt is, en hij roept landgenoten nadrukkelijk op zich een beetje te matigen.

Zucht. Wij Nederlanders bin-Zuunig.Gelukkig.

Welterusten.

* Ecorexia

Lieve beste majesteit,

Vandaag las ik voor de eerste keer het woord ecorexia in de krant. En vanavond zag ik voor de eerste keer iemand met ecorexia op tv.

Extreem duurzaam leven door niks weg te gooien, alles hergebruiken  en een obsessie voor alleen maar biologisch eten. Geen verwarming aan, geen auto rijden,geen nieuwe kleren. Het kost veel geld, veel moeite en veel tijd. Van alles teveel dus.

Majesteit, Ik ga slapen, Welterusten.

©missie M.

* AfscheidsBorrel

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Wat ik vandaag toch las…Het afscheid van de ministers en staatssecretarissen van kabinet-Rutte II heeft ruim drie ton gekost! Ik weet het, ik weet het…net wat U zegt ‘het moet niet gekker meer worden’. Hoe men dit te weet is gekomen? Omdat RTL nieuws de bonnetjes heeft opgevraagd.

Stef Blok, Klaas Dijkhoff en Ronald Plasterk kregen tezamen een feestje van in totaal 71.000 euro. Jeroen Dijsselbloem en Eric Wiebus kregen een afscheidsfeest van 46.500 euro. Ik dacht meteen ‘er zijn per ongeluk teveel glaasjes erg dure wijn geschonken en gedronken, bij een te duur borrelhapje….Maar het is niet per ongeluk. Er is een afspraak dat een afscheidsborrel per bewindspersoon maximaal 30.000 euro mag kosten. De richtlijn is dus niet overschreden

Veel tweede Kamerleden/partijen vinden het bizar en erg veel geld voor een afscheidsborrel en vragen zich af of die richtlijnen nog van deze tijd zijn. De VVD en D66 zouden geen moeite hebben met de huidige ‘richtlijn’ omdat de afscheidsreceptie een ‘bredere functie’ heeft. Een bredere functie? Ik zie dat niet majesteit. Het is toch hun werk dat ze maar vier jaar deden, ze krijgen er salaris voor.
Een gezamenlijke borrel met een toastje, een druifje op een blokje kaas, een bitterballetje  of Frans kaasje bij een wijntje of glaasje sap is helemaal prima. Maar 30.000 euro per persoon voor een afscheidsborrel? En dan nog een afscheidscadeau met een richtlijn van 750 euro per bewindspersoon.
Ik zie het nut er niet van in. Waarom niet een doos met de allerfijnste bonbons en een prachtige bos bloemen of een fles wijn met twee mooie vaatwasbestendige wijnglazen?
Ik ga mijn nachtpon aantrekken en mijn tanden poetsen. Welterusten.
©missie M.
Hier onderen een lijst wat in het bericht stond:
__________________________________________________

 

Dit zijn de opvallendste cadeaus:

  • Jeanine Hennis kreeg een (net te) royaal afscheidscadeau. Ze kreeg onder meer een survivalkit (met een kompas, poncho, multitool, hoofdlamp en een rugzak). Totale kosten van haar afscheidscadeaus: 768 euro.
  • ‘Een bijdrage’ aan het moestuintje van Stef Blok. De ex-minister moet nog wel even op het ‘juiste seizoen’ wachten voordat hij zijn cadeautje daadwerkelijk krijgt.
  • Klaas Dijkhoff moet ook nog even wachten: het door hem gewenste cadeau is op het moment niet leverbaar.
  • Melanie Schultz van Haegen krijgt ‘een belevenis’ cadeau. Het plan is om een ballonvaart te gaan doen.
  • Ook Sharon Dijksma gaat wat doen op kosten van het ministerie. Zij krijgt een kookworkshop.
  • Ronald Plasterk is een fervent amateurfotograaf, en dat blijkt ook wel weer uit zijn afscheidscadeau: een tweedehands lens van Canon voor 599 euro.
  • Lilianne Ploumen heeft een foto van kunstfotograaf Margi Geerlinks gekregen die 689 euro kostte.
  • De foto die minister Bert Koenders kreeg, was een stuk goedkoper: 260 euro. Het is een foto van hemzelf tijdens een bezoek aan Rawagede in Indonesië.

* Gordon

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Schiet het een beetje op met de renovatie van Huis ten Bosch?

Ik las dat er elk jaar veeeeeel geld word uitgegeven om de Korenwolf terug te plaatsen….als ze daar maar niet mee ‘op de koffie komen’ zoals ze bij de bever op de koffie zijn gekomen toen de uitgezette bever in natuurgebieden alle bomen rond meertjes liet omvallen met zijn geknaag.

De koning van Roemenië is gestorven. Hij was 70 jaar geleden koning-af gezet omdat men van de monarchie af wou, maar het volk is altijd van hem blijven houden. Hij leefde in ballingschap terwijl hij koning was.

Dan Gordon, die zich als een koning gedroeg op de laatste aflevering van “Gordon gaat trouwen, maar met wie”. Ik zei bij de eerste aflevering nog ‘die gaat echt niet trouwen’ net zoals Tatjana Simic destijds ook geen keuze maakte tussen haar ‘aanbiddende kandidaten’. We zagen wekenlang een lachende, een emotionele, een snotterende, een onrustige Gordon op het scherm. Hij had echt een man aan zijn zij nodig. Hij is er zo erg aan toe dat er een hele serie alleen om draait om een huwelijkskandidaat te vinden voor Gordon. De kandidaten deden mee alsof het om een wedstrijd ging. Gaven zich misschien té bloot voor heel kijkend Nederland.

Er bleven nog twee kandidaten over om met Gordon te trouwen. Uiteindelijk is hij met ééntje getrouwd. De kijkers werden nieuwsgierig gemaakt want Gordon verklapte niet wie de gelukkige was maar hij was heel blij met zijn keuze en liet de ring aan zijn vinger trots zien. Ik had me dus behoorlijk vergist want hij is wél getrouwd. Was het de rustige Rogier geworden of de avontuurlijke Manuel? “Gordon is getrouwd, maar met wie?” was de slogan telkens weer.

Eindelijk kwam dé uitzending van zijn trouwen op tv, de trouwlocatie in Afrika was rijkelijk met dure witte bloemen versierd, alle genodigde gasten waren naar Afrika afgereisd en droegen nieuwe dure witte kleren, sommige kleren leken wel bruidsjurken, de tafels stonden vol met lekkernijen. Gordon in het wit, achter en naast hem meerdere volwassen bruidsvrouwen aan zijn zij, het bleek dat hij nog steeds geen keuze had gemaakt tussen de twee mogelijke bruidegoms….. Gordon die als een soort koning kon beslissen ‘wie zal ik nou eens gaan kiezen?’ …alsof het er niet toe doet wat de ‘kandidaten’ er van vinden om aan het lijntje gehouden te worden.

Maar Gordon zei nee tegen beide’, wat uiteindelijk de enige juiste beslissing was want trouwen is geen zeskamp. Gordon heeft al zoveel partners gehad en weet als geen ander hoe snel het voorbij kan zijn, dan ga je toch niet jezelf een poot laten uittrekken om te trouwen om na een scheiding tig jaren lang alimentatie te betalen.

Maar waarom dan al die heisa? Velen voelden zich belogen of misleid want hij was toch echt getrouwd had men gezegd. Hij liet weken geleden zijn ring toch zien? Het was de grote Gordon-show. Wat had het heel anders kunnen zijn als beide mogelijke-bruidegommen voor het altaar nee tegen Gordon hadden gezegd.

Majesteit, Soms is iets nuttig en soms totaal niet. De koning van Roemenië had men 70 jaren geleden beter kunnen laten zitten waar hij zat. Een kasteel in Nederland opknappen kost veel centen maar het word er uiteindelijk mooier van, zodat het er weer jaren tegen kan. Een hoop geld uitgeven aan een hamsterachtige muis die alles kaal gaat vreten of veel geld uitgeven aan een bruiloft wat helemaal geen bruiloft is is allemaal weggegooid geld.

Doei.

©missie M.

** Huis ten Bosch

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Toen ik afgelopen weekend de krant las en de foto’s zag van de renovatie van Uw vroegere kasteel was ik blij dat ik geen directeur Vastgoed van de Rijksgebouwendienst ben. De renovatiekosten van Huis ten Bosch zijn nu al 2 x zo duur dan de bedoeling was. In plaats van de geschatte 35 miljoen zitten ze al op 63,1 miljoen en ze zijn nog lang niet klaar met de renovatie. Het ziet er niet al te best uit. Het paleis word ‘paleis in verval’ genoemd.Dat moeten we niet pikken majesteit. Geen kwaad woord over Uw vroegere kasteel. Het moet gewoon goed en grondig gerenoveerd worden.

De installaties van het paleis zijn ‘over de datum’. Groot onderhoud aan gevels en daken zijn hoognodig, de schoorstenen, daken en bordestrap is in slechte staat en zullen vervangen moeten worden, alle ruimtes hebben scheuren in muren plafonds en vloeren, vloeren en kozijnen hebben waterschade opgelopen, het dak lekt, de beveiliging voldoet niet meer aan de eisen, de ijzeren rioleringspijpen zijn doorgeroest,…..dat is sowieso niet best want dan kan de keutel niet lekker doorglijden.

In de Japanse zaal zit ‘actieve houtworm’ in het paneelwerk….alsof er ook niet-actieve houtworm is. In de Chinese zaal zou het nog erger zijn. Daar hebben zilvervisjes het Chinese papierbehang aangevreten, en de historische gordijnen zijn tot op de draad versleten. De zilvervisjes kunnen onderling wel zeggen ‘wij hebben vandaag Chinees gegeten”. Houtrot en roest. En weer de term ‘hokkerige kamers’. Dat klinkt oneerbiedig. Overal asbest is niet best. En er is een particuliere bewaking voor het bouwterrein aan genomen.

Dat kost allemaal heeeeel veel geld. Dan denk ik al gauw aan een ton of twee, drie aan onverwachte kosten. Maar de tonnen vliegen er om de oren. Er word niet op een dubbeltje gekeken.

Eerst werd nog overwogen om de werklui hun smartphones te laten inleveren aan het begin van de werkdag, in ruil voor een oud Nokiatoestel…dat vast niet in oude staat gekocht word…., zodat er geen foto’s gemaakt konden worden, maar nu moet iedere werknemer een contract ondertekenen met strikt foto en filmverbod. Want we willen geen bouwvakkers-foto’s in roddelbladen…foto’s van de bouwtekening waar de kluis word ingemetseld…terwijl er nog geen kip woont, ook geen privé foto’s van een slechte schoorsteen of slechte bordestrap in roddelbladen. Ons koningspaar was terecht woest toen in 2003 foto’s van hun interieur van Villa Eikenhorst waren uitgelekt naar Privé.

Over privé gesproken, Het privégedeelte van het paleis gaat helemaal op de schop. In het woongedeelte gebeurt meer dan alleen maar beveiliging of achterstallig onderhoud. Het word aangepast aan de eisen van deze tijd. De hokkerige kamers is niks voor een modern gezin had de architect gezegd, …..maar U was toch ook best modern…enfin er komt een tweede trap, nieuwe veranda, grote ruimtelijkheid, meer kleur en daglicht. De ruimte op de begane grond, wat eerst voor het personeel was word nu omgetoverd’ tot privévertrek met openslaande deuren naar de nieuwe tuin. De architect van het koningspaar wil “verlost worden van de gesloten sfeer en het gebrek aan daglicht’ die als negatieve kwaliteit van het paleis worden ervaren, dat is nodig voor huisvesting van modern gezin”. Majesteit, Had U al die jaren het gevoel van een ‘gesloten sfeer?”

Het koningspaar zullen nodige meubels vanuit Villa Eikenhorst mee verhuizen, volgens de woordvoerder van de koninklijke familie word niet alles nieuw aangeschaft. Wat alle ingrepen in de privévleugel kosten wil de Rijksgebouwendienst om privacyredenen niet op ingaan, maar de renovatie vindt plaats onder verantwoordelijkheid van het Rijksvastgoedbedrijf…..komen die kosten er dan nog eens extra bovenop of zit dat al in het bedrag van 63,1 miljoen mee gerekend?

Het is een flinke onderneming. Als maar duidelijk is wie er wat doet. En wat er wat kost. Dat ze vooral de bonnetjes bewaren en vooral niet kwijt raken.

Buiten de materiaalkosten en salarissen voor de mensen met de werkhandschoenen, moeten er ook mensen met stropdassen betaald worden. Directeur Vastgoed van de Rijksgebouwendienst, Architect en voormalig Rijksbouwmeester, Dienst van Rutte, Aannemer, de particuliere bewakingsfirma, de Staatssecretaris, de architect van koninklijk paar, de woordvoerder van de koninklijke familie, de werknemers. en de Rijksvoorlichtingsdienst.

So. Ik ga mijn nachtpon aantrekken en mijn tanden poetsen. Welterusten.

©missie M.

* Beste reizigers

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Sinds gisteren is bij de Nederlandse Spoorwegen, in de trein en op het station, de aanhef ‘dames en heren’ veranderd in ‘beste reizigers’.

Voor het geval er een man loopt of in de trein zit die niet man genoemd wil worden, voor het geval er een vrouw loopt of in de trein zit die niet vrouw genoemd wilt worden. Voor het geval een man liever vrouw wil zijn of een vrouw liever man wil zijn. Voor het geval iemand noch vrouw noch man genoemd wil worden.

Door de luidsprekers klinkt dus nu niet meer ‘Dames en Heren’  maar ‘beste reizigers’. Het woord ‘beste’ is er aan toegevoegd.

‘Beste’ vind ik wel mooi. Ook voor reizigers die zich vandaag niet zo best voelen. Het woord ‘reizigers’ klinkt zo ver weg van huis. En dat was vandaag op veel stations het geval in verband met de sneeuwval die het verkeer ontregelde.

Ik hoop dat iedereen vanavond op tijd en veilig en wel in zijn bedje ligt.

Welterusten.

©missie M.

* Wensen

Lieve beste majesteit Beatrix,

Majesteit, bijna word U 80 jaar. Geeft U dan een groot feest met een lange gastenlijst? Met lekkere hapjes en drankjes. Met veel cadeautjes en bloemen.

Vroeger maakte men een geschenkenklappertje. Een aanstaand bruidspaar maakte van een klein blokje of schriftje een geschenkenboekje waar men op elke bladzijde een plaatje plakte van spullen die men op het verlanglijstje had.

Bijvoorbeeld op de eerste bladzijde een plaatje van een mixer, op de tweede bladzijde een weegschaal, op de derde bladzijde een strijkplank, op de vierde bladzijde een strijkijzer. Familie en vrienden konden dan als ze persoonlijk werden uitgenodigd in het boekje bladeren en als ze dachten ‘ik koop die weegschaal’ dan trokken ze de bladzijde met de weegschaal er uit. Dan zou de kans maar erg klein zijn dat er nog iemand met een weegschaal naar het feest zou komen.

Maar wat schenk je een oud-koningin die al een strijkplank en strijkijzer heeft?

Een leuke plant of struik? Ik kijk graag naar huis en tuin tv-programma’s. En ik besef dat ik een ouderwetse keuken heb. Vaak zegt de ontwerper op tv “en dan maken we hier een kookeiland’. Ik hoef geen kookeiland. Heeft U een kookeiland in Uw kasteel?

Had U het vandaag ook zo koud? Ik heb mijn flanellen pyjama aan gedaan en ga nu slapen. Welterusten.

Doei.

©missie M.

* De koning en koningin

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Een grote foto vandaag op de voorpagina van de krant, waarop onze koning lachend staat met in zijn handen trommelstokken. Zijn armen in de lucht. Uw schoondochter Maxima ook achter zo’n trommelton.

Ik las dat ze naar de wederopbouw van de Bovenwindse eilanden zijn gaan kijken nadat orkaan Irma er in september flink had geraasd.Ze bezochten een noodopvang voor orkaanslachtoffers. Een steelband nodigde het koningspaar uit om mee te drummen. En dat zag er vrolijk uit.

Het programma toont de betrokkenheid van het vorstenhuis bij zowel feestvreugde als verdriet.

Dat is mooi gezegd. Ik ga mijn nachtpon aantrekken en tanden poetsen. Welterusten. Doei.