– ‘Niet rusten tot recht is gedaan’ sprak de koning

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik wist niet hoe ik dit blog moest beginnen. Het blog over de kandidaatstelling van onze koning in de VN raad.

Was dit goed nieuws of juist niet? Onze koning in de VN-raad…zijn echtgenote werkt al jaren voor de bank-van-de-VN. Terwijl ze in hun eigen land geen zeggenschap meer hebben en alleen duur-betaalde-PR-mensen zijn. Is dit een goeie zet van de koning? Vind het wel dapper dat hij het probeert. Was dit een gooi naar hogerop? Is de VN wel hogerop voor onze koning? Moet ik me zorgen maken? Of juist niet?

Vandaag stond een groot stuk in de krant over de speech van onze koning op de Algemene Vergadering van de VN. Een verlengde van de troonrede leek het wel. “Geweld mag nooit overheersen” had de koning gezegd. Natuurlijk niet….als onze koning dit moet verkondigen op de vergadering van de VN-veiligheidsraad….dan vraag ik me af “wie zit in zo’n veiligheidsraad?”. Dat is als wanneer je op een symposium van de beste sterren-koks gaat hebben over “er moet vooral niet teveel zout gebruikt worden, want anders word het gerecht te zout”. Onze koning ging verder met de woorden “Onrecht doet pijn als een open wond” en die woorden vloeiden over in het stukje over de nabestaanden van de MH17. Om…natuurlijk…te verkondigen “De Nederlandse regering zal- in samenwerking met alle betrokken landen en organisaties- niet rusten voordat ook hier recht gedaan is”.

En…natuurlijk klinken deze woorden moedig…maar toen was ik toch toe aan een sterke kop thee. Is dit een vloek wat onze koning uitsprak? ….succes met de ik-blijf-wakker-marathon, want van rusten….komt voorlopig niet veel terecht. Dit onrecht had nooit mogen gebeuren als ONZE eigen regering de waarschuwingen niet naast zich neer hadden gelegd nadat diplomaat Gerrie Willems hen meteen na de waarschuwings-bijeenkomst had ingelicht over het zorgwekkende gevaar in het luchtruim waar een paar dagen later de MH17 verongelukte.

Onze koning zei ook “Nederland vindt dat de Veiligheidsraad van de VN ‘doortastender moet kunnen optreden bij ernstige, grootschalige wreedheden, Meer terughoudendheid bij het uitspreken van veto’s helpt daarbij”.

Wil ik ook even noemen wat Poetin beklemtoonde in zijn speech voor de Algemene Vergadering van de VN. Hij zei “De Verenigde Naties hebben ons door decennia van problemen geholpen en erger voorkomen. We moeten ons wel aan het internationaal recht houden. Poetin zei dat het Westen zich in het Midden-Oosten al heel lang niet aan het internationaal recht houdt. Zo hebben westerse mogendheden rebellen getraind en bewapend.

Ik heb meermaals gelezen en gehoord dat IS bewapend is door de VS. Als ieder land allereerst eens naar zich zelf kijkt en verbeterpunten aan draagt op zo’n VN-vergadering dan schieten we misschien op met de veiligheid.

Zo dát was het wat ik-als-leek zeggen wou. Doei!

©missie M.

*Inloopkast

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ben ik niet-van-deze-tijd als ik me afvraag “wat draag je op een feest-van-de-dans?” Weet U al wat U 3 oktober gaat dragen? Als ik naar een dansavond ga draag ik lekker wat ik wil, maar wat wilt U dragen en wat draagt U uiteindelijk? Inmiddels weet ik dat een galajapon gedragen word tijdens een gala.  Een middagjapon zal wel in de middag gedragen worden, een morningdress is een jurkje voor in de ochtend, een avondjurk draagt men in de avond. Is een cocktailjurk net zo goed een wijnjurk?

Ergens las ik dat Uw moeder prinses Juliana in 1969 een cocktailjurk afgezet met struisvogelveren droeg. De lengte van een cocktailjurk is ‘net boven de knie zoals bij dagkleding’ stond erbij. Naast dagkleding en avondkleding, natuurlijk de nachtkleding… maar daar ga je niet mee uit…behalve naar het pyjama-bal tijdens carnaval…..of naar een nachtclub?

Uw kast zal wel uitpuilen van alle jurkjes, rokjes, schoenen, pakjes met hoedjes. U heeft vast zo’n inloopkast….Ik sluit mijn ogen en zie in gedachten hoe U langs uw jurkjes loopt, met de vinger langs de stofjes glijd zoals een pianist over de toetsen zoeft. Ik had het romantischer gevonden als U een oude eiken klerenkast had….zoals in de film….een oude kast op de slaapkamer…kastdeuren openen, kleren aan de kant schuiven, de kop van een beeldje omlaag drukken en …hopsakee….met een zachte ruis…. gaat de achterwand open….en achter die kastwand een geheime kamer…..met dikke wanden zodat niemand U kan horen….waar U dan lekker rustig een kopje thee drinkt, voeten op tafel, en een muziekje van Johnny Cash in duet met Kris Kristofferson op geluidsterkte 10 opzet, en dan op geluidsterkte 14 mee zingt op het lied “Ring of fire”.

Majesteit, Nu ga ik mijn nachtpon aantrekken, tanden poetsen en slapen. Welterusten.

©missie M.

– Prinses Beatrix naar Maastricht

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Wat lees ik nou? U komt naar Maastricht. U bent 3 oktober gast bij Het Feest van de Nederlandse Dans.  Wat dat feest eigenlijk inhoud….ik weet het niet. In de krant stond dat tijdens het evenement de belangrijkste ontwikkelingen in de danskunst getoond worden. En dat vier grote dansgezelschappen van Nederland het podium zullen delen.

U zult wel denken: “Waarom zegt missie niets over de troonrede?” en Waarom zegt ze niets over de jurk van Maxima?

1: Ik wil het eigenlijk niet over de troonrede hebben. Het klinkt zo on-echt. Jarenlang kregen we te horen hoe de gaatjes in de riem bij gemaakt moesten worden…..geen geld meer voor de zorgtehuizen van ouderen, ….en nu de hele wereld op hol is geslagen…..overal oorlog, terreur en brandhaarden zijn”. Lijkt het wel dat onze premier alsmaar harder lacht. In mei zei hij dat ons land, onze economie, het aantal van 1000 asielzoekers per week niet kon dragen, het was ontwrichtend voor onze maatschappij. Inmiddels zijn het 1700 asielzoekers per week. Hoe zit het nu met die draagkracht? Met die ontwrichting? Met de samenleving? Vooral die samenleving. Natuurlijk moeten we vluchtelingen die vluchten voor gevaar een veilige plek geven. Ik vind wel een groot verschil tussen asielzoekers die een veilig heenkomen zoeken en asielzoekers die een paradijs zoeken. De terreurdreiging ook in ons mooie land is zeer triest.

En dan lees ik vandaag de woorden van onze premier:  “Fijn dat ’t nu weer wat losser kan” in de krant. Die tegenstrijdigheid en onduidelijkheid geeft eerder onrust.

Ik zag de krant, keek vlug over de pagina’s. Het stuk wat journalist Peter Kamps schreef vond ik een mooi duidelijk stuk. De belastingverlaging is een opluchting voor de burger maar voor menig econoom een frustratie schreef hij. Hij heeft het ook over z.g. cadeautjes uitdelen aan vooral werkenden, wat hoofdzakelijk sigaren uit eigen doos zijn. En mooie woorden als “Het is eerder de kiezer bedwelmen en balanceren op een dun koordje tevredenheid boven een groot, gapend gat”.

2:De jurk van Maxima was prachtig, ze stond er beeldig op, maar de zoom was veel te lang.

Even wat anders majesteit, Ik las dat U en onze koning Willem-Alexander en zijn echtgenote koningin Maxima, er dit jaar nog, samen 45,000 euro op vooruit gaan. Dat is niet een tientje of twee als meevaller. Los van alle renovaties van paleizen en/of werkkastelen, Glazen Koets, Gouden Koets, omheining om de Griekse vakantievilla en opknapbeurt van de Groene Draeck. Is dat niet een beetje van de zotte in deze tijd? In een tijd dat er zo bezuinigd word in de zorg en thuiszorg. Zelfs onze politiemensen, die voor veiligheid moeten zorgen, vooral in deze moeilijke tijd, krijgen geen fatsoenlijke CAO van de minister van veiligheid. Ik las een brief van een 83 jarige mevrouw die haar hele leven hard had gewerkt en nu van haar thuiszorg kreeg te horen dat de hulp vanaf volgende maand de ramen aan de buitenkant niet meer mocht wassen.

Ik ga mijn nachtpon maar aantrekken. Welterusten.

©missie M.

* Nieuwe jurk?

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ligt U al in uw hemelbed? Omdat het morgen weer een drukke dag zal zijn. Bent U ook zenuwachtig naar de troonrede en welke nieuwe jurk onze koningin Maxima zal dragen?

Ik las pas geleden dat in Zeeland een viswinkel in het dorp Yerseke een mooie ontdekking werd gedaan. In één oester werden tien parels gevonden. Tien parels! Ik zou al blij zijn als ik er één vond. Soms heeft het leven een leuke verrassing.

Wat zou het mooi zijn als tijdens de troonrede onverwachts een leuke verrassing zou opduiken. Maar die kans is nog kleiner dan tien parels in één oester tegen komen.

Ik las dat ons koningspaar op 8 oktober naar de mijnstreek komt. “Bij het streekbezoek in het jaar van de Mijnen staan de omvorming naar nieuwe economische mogelijkheden centraal” stond in de krant. Ze bezoeken het mijnwerkersmonument ‘d’r Joep en schacht Nulland in Kerkrade, het Arcus College in Heerlen en het stadhuis in Geleen, samen met de gouverneur en burgemeesters van Kerkrade, Heerlen, en Sittard-Geleen.

De 89-jarige Queen van Engeland had afgelopen week een mijlpaal. Ze is nu de langst regerende Britse monarch in de geschiedenis. Ze was samen met haar 94 jarige prins Philip in Schotland om een spoorweg officieel te openen. Beide nog in goede gezondheid. De queen gaat dus gewoon verder met regeren. Prachtig dat ze het kan en doet.

Welterusten!

©missie M.

* Bijna Prinsjesdag

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Bijna is de zomer voorbij, en bijna is het weer prinsjesdag. Ik wil niet speculeren over de troonrede of over een lek in de troonrede.Onze koning gaat weer iets voorlezen wat hij zelf niet heeft geschreven, laat staan zelf bedacht. Onze koning heeft niets te vertellen lijkt het wel….en de laatste tijd vermoed ik dat onze minister Mark Rutte ook weinig te vertellen heeft.

Enfin, Ná prinsjesdag gaat de Gouden koets voor drie tot vier jaar voor groot onderhoud uit de roulatie las ik. Als de Gouden koets word gerestaureerd zal de Glazen koets worden ingezet bij gelegenheden. De onderhoudskosten vallen binnen de reguliere begroting van de Dienst van het Koninklijk Huis zei de Rijksvoorlichtingsdienst. Het is goed dat de koets in orde gehouden word, maar drie tot vier jaar voor een groot onderhoud lijkt me wel een ontzettend groot onderhoud. De koets zal natuurlijk niet zomaar naar de garage-om-de-hoek gebracht worden voor onderhoudsbeurt of APK-keuring. Hoewel die automonteurs het technische gedeelte vast ook zouden fiksen denk ik. Tandwielen smeren, remmen checken, remblokjes vernieuwen, de draagbalken desnoods verstevigen want onze koning is wat flinker gebouwd, carrosserie controleren, wielen uitlijnen, en de rest door de goudsmid, de stoffeerder, de koetsier en de paardenkenners laten doen of laten adviseren.

Vorige week was ik in Duitsland. Ik zag een bord langs de weg staan, waarop een pijl stond met daar onderen de woorden “pannehilfe”. Dat is in het Nederlands “Pannen hulp”…..maar soms is het niet wat het lijkt. Neehee daar word geen kookworkshop gegeven, ook geen huishoudwinkel met speciale klantenservice waar je naar toe kan gaan als een handvat van het pannetje of keteltje kapot is. Nee, het is hulp bij autopech.

Mocht U ooit met Uw Gouden- of Glazen koets in Duitsland langs de weg komen te staan met koets-pech, dan moet U de pannehilfe bellen of de pijl op het bordje volgen.

Welterusten.

©missie M.

*Prinses Victoria in verwachting

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik las dat Uw petekind de 38-jarige prinses Victoria van Zweden en haar 42-jarige echtgenoot Daniël in maart hun tweede kindje verwachten. Hun eerste kindje, Estelle, is 3,5 jaar en vind het fijn dat ze een broertje of zusje krijgt las ik. Victoria, de oudste dochter van koning Karel XVI Gustaaf en koningin Silvia van Zweden vind ik een heel knappe vrouw. Victoria,Ingrid,Alice,Desiree heet ze voluit. Ze is kroonprinses van Zweden, maar ook hertogin van Västergötland.

Die vier namen zullen vast niet elke dag genoemd worden maar net zoals bij ons alleen maar in het paspoort genoemd staan. En in het trouwboekje van haar ouders. Ik weet niet hoe het ging bij de huwelijksvoltrekking “Daniël neem jij Victoria, Ingrid Alice, Desiree tot je wettige echtgenote?” Wat is daarop u antwoord? Daniël: Alleen Victoria neem ik tot mijn wettige echtgenote. 😉

De ouders koning Karel Gustaaf en zijn vrouw Silvia worden dan alweer opa en oma, hun zoon en andere dochter worden weer oom en tante. Victoria en Daniël worden overnieuw papa en mama, maar U als peettante van Victoria…word dan….oud-peettante. Toch?

Ik ga gauw mijn tanden poetsen en mijn nachtpon aantrekken. Welterusten

©missie M.

** Koning Mswati III koos 15-de vrouw

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Toen ik vanmorgen de krant las zei ik hardop “Wat ben ik blij dat we zo’n leuke en goede koning en koningin hebben”. Ik weet het, ik weet het, ik mopper wel eens dat onze koning veel meer konings-eigenschappen mag tonen. De vuist-op-tafel en dan zeggen “nu is het genoeg”. Wat minder poehaa, Wat minder duur-gedoe, en meer koningskracht. Maar ik blijf hoop houden dat onze koning straks weer echt gaat mee regeren.

Ik las dat duizenden jonge meisjes en vrouwen in het zuidelijk Afrika de Umhlangadans voor de koning van Swaziland hebben gedanst. In een grote arena werd urenlang gedanst. De 47-jarige koning liep over een rode loper en inspecteerde samen met vijftig andere mannen de rijen dansende meisjes en vrouwen. Daarna koos de koning zijn vijftiende vrouw. Het zou een cultureel hoogtepunt van het jaar zijn. Ik vraag me af voor wie.Voor de bevolking of voor de koning? Het zou de maagdelijkheid en onthouding promoten. Mooi…..maar dan worden ze de zoveelste-vrouw van één man.

Critici vinden de dans vooral een bevestiging van de absolute macht van de polygame koning. En dat zie ik ook zo.

Voorvechters voor vrouwenrechten vinden de dans een seksistisch ritueel dat de vrouwen tot objecten terug brengt.

Daar hebben ze gelijk in. En dat de koning zoveel vrouwen mag hebben vind ikke ook slaafs overkomen. En discriminerend. Wedje dat die vrouwen niet meer dan één man mogen hebben. De koning leeft zijn leven sowieso al veel té overdadig. En niemand die zegt “zeg koning, nou is het wel genoeg hé”. Volgens de Wereldbank leeft twee-derde van de 1,4 miljoen mensen in Swaziland in armoede. Meer dan een kwart van de bevolking zijn hiv-geïnfecteerden en Swaziland heeft daarmee het hoogste percentage. Ook met tuberculosebesmettingen zijn ze wereldrecordhouder.

Moet de VN niet eens om de tafel gaan zitten…als ze klaar zijn met discussiëren over een blij en vredig Hollands kinderfeest. Er zouden (volgens de autoriteiten het aantal van 40.000) meisjes als een soort “offer-schaap” voor één koning gedanst hebben. En de koning kiest wie hij wil…..en die neemt hij dan tot zijn zoveelste vrouw…dat klinkt toch echt alsof een moderne slaaf word ‘gekocht’….En zijn andere vrouwen zitten vast thuis te wachten achter het raam om te kijken “wie brengt hij nu weer mee naar huis?”  Ik geloof niet dat ze blij zullen zijn ook al zouden ze de huishoudelijke taken nog meer kunnen verdelen. Zucht. Met 16 personen in één bed.

Majesteit, stel dat U of ik op vakantie zouden zijn in Swaziland…en we zouden die dansende vrouwen zien en denken “O leuk, een dansparty, ik doe mee”….en terwijl ik dan sta te dansen komt de koning naar me kijken en tikt me op de schouder en zegt dan ….iets dat ik niet versta….en dan doet hij een teken van “daar staat de taxi, en hier is je kimono”. OOOOH majesteit, Daar moet je toch niet aan denken….voor je het weet ben je chronisch lid van een harem…en liggen er 17 personen in je bed.

Wat een cultureel hoogtepunt zeg.En vooral wat een groot verschil. In ons landje doen Nederlandse kinderen en hun ouders  alleen maar een liedje voor Sinterklaas en zijn Pieten zingen….En dat zou discriminatie zijn??

Majesteit, ik ga mijn nachtpon aantrekken en tanden poetsen. Welterusten!

©missie M.