** Koning Mswati III koos 15-de vrouw

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Toen ik vanmorgen de krant las zei ik hardop “Wat ben ik blij dat we zo’n leuke en goede koning en koningin hebben”. Ik weet het, ik weet het, ik mopper wel eens dat onze koning veel meer konings-eigenschappen mag tonen. De vuist-op-tafel en dan zeggen “nu is het genoeg”. Wat minder poehaa, Wat minder duur-gedoe, en meer koningskracht. Maar ik blijf hoop houden dat onze koning straks weer echt gaat mee regeren.

Ik las dat duizenden jonge meisjes en vrouwen in het zuidelijk Afrika de Umhlangadans voor de koning van Swaziland hebben gedanst. In een grote arena werd urenlang gedanst. De 47-jarige koning liep over een rode loper en inspecteerde samen met vijftig andere mannen de rijen dansende meisjes en vrouwen. Daarna koos de koning zijn vijftiende vrouw. Het zou een cultureel hoogtepunt van het jaar zijn. Ik vraag me af voor wie.Voor de bevolking of voor de koning? Het zou de maagdelijkheid en onthouding promoten. Mooi…..maar dan worden ze de zoveelste-vrouw van één man.

Critici vinden de dans vooral een bevestiging van de absolute macht van de polygame koning. En dat zie ik ook zo.

Voorvechters voor vrouwenrechten vinden de dans een seksistisch ritueel dat de vrouwen tot objecten terug brengt.

Daar hebben ze gelijk in. En dat de koning zoveel vrouwen mag hebben vind ikke ook slaafs overkomen. En discriminerend. Wedje dat die vrouwen niet meer dan één man mogen hebben. De koning leeft zijn leven sowieso al veel té overdadig. En niemand die zegt “zeg koning, nou is het wel genoeg hé”. Volgens de Wereldbank leeft twee-derde van de 1,4 miljoen mensen in Swaziland in armoede. Meer dan een kwart van de bevolking zijn hiv-geïnfecteerden en Swaziland heeft daarmee het hoogste percentage. Ook met tuberculosebesmettingen zijn ze wereldrecordhouder.

Moet de VN niet eens om de tafel gaan zitten…als ze klaar zijn met discussiëren over een blij en vredig Hollands kinderfeest. Er zouden (volgens de autoriteiten het aantal van 40.000) meisjes als een soort “offer-schaap” voor één koning gedanst hebben. En de koning kiest wie hij wil…..en die neemt hij dan tot zijn zoveelste vrouw…dat klinkt toch echt alsof een moderne slaaf word ‘gekocht’….En zijn andere vrouwen zitten vast thuis te wachten achter het raam om te kijken “wie brengt hij nu weer mee naar huis?”  Ik geloof niet dat ze blij zullen zijn ook al zouden ze de huishoudelijke taken nog meer kunnen verdelen. Zucht. Met 16 personen in één bed.

Majesteit, stel dat U of ik op vakantie zouden zijn in Swaziland…en we zouden die dansende vrouwen zien en denken “O leuk, een dansparty, ik doe mee”….en terwijl ik dan sta te dansen komt de koning naar me kijken en tikt me op de schouder en zegt dan ….iets dat ik niet versta….en dan doet hij een teken van “daar staat de taxi, en hier is je kimono”. OOOOH majesteit, Daar moet je toch niet aan denken….voor je het weet ben je chronisch lid van een harem…en liggen er 17 personen in je bed.

Wat een cultureel hoogtepunt zeg.En vooral wat een groot verschil. In ons landje doen Nederlandse kinderen en hun ouders  alleen maar een liedje voor Sinterklaas en zijn Pieten zingen….En dat zou discriminatie zijn??

Majesteit, ik ga mijn nachtpon aantrekken en tanden poetsen. Welterusten!

©missie M.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.