*Mooie Margriet

Lieve beste Majesteit, prinses Beatrix,

Allereerst proficiat met de 9-de verjaardag van kleindochter Alexia.

Zoals Ik U gisteravond al schreef was ik vandaag op zoek gegaan naar een mooie Margriet. Daar stond ze mooi te wezen in het zonnetje. Ik hurkte bij de bloem en vroeg me in gedachte af: “moet ik deze bloem kaalplukken om mijn raadpleging over ja-of-nee een brief schrijven?” Ik gaf zelf het antwoord “nee, ik wacht wel tot dat ze bijna versleten is”.

Over Margrieten gesproken….Ik hoorde dat Pieter-Christiaan, de zoon van Uw zus prinses Margriet, vicevoorzitter word bij het Nederlandse Rode kruis. Zijn moeder is al jaren lang erevoorzitter bij het Rode kruis zoals U als zus het één-na-allerbeste-weet. Nu was ik nieuwsgierig geworden hoe groot het verschil is tussen vice en ere.

Vicevoorzitter= is ondervoorzitter.

Erevoorzitter=iemand die voorzitter van een bestuur is geweest en wegens bijzondere verdiensten de titel van voorzitter houdt zonder de verplichtingen van die functie verder te hoeven vervullen.

Zo dat weten we dus ook weer. Ik heb mijn nachtpon al aan en mijn tanden zijn gepoetst. Ik wens U een fijne nachtrust, doeiiiiiiiiiii

©missie M.

*Ik doe het…ik doe het niet…ik doe het…niet…wel

Lieve beste Majesteit,

Ik heb nog geen woord geschreven over het bezoek van ons koningspaar aan Polen…ik weet niet of ik dat moet doen. Ik zal morgen een mooie margriet plukken. Bij het eerste bloemblaadje zeg ik “ik doe het” en het volgende blaadje zeg ik “ik doe het niet”….dat herhaal ik tot alle bloemblaadjes geplukt zijn. Het laatste blaadje beslist wat ik moet doen…..want…ik heb niet zoveel zin om…..iets te zeggen….ik zeg….daarom even niets…..er zijn veteranen toegesproken na zo’n lange tijd…nee ik zeg niets….ook niet over de vakantievilla in Griekenland….de privé haven…..het afgezet stuk strand….niets nee niets….Maxima’s gezichtsuitdrukking bij vragen hier over….vooral dat…ja vooral ook dat.

Ik ga mijn nachtpon aantrekken. Ik ga dromen over een mooie Margrietbloem.

Welterusten

©missie M.

*Vrijwilligerswerk als straf ?

Lieve beste Majesteit,

Afgelopen zaterdag stond een foto van Silvio B. in de krant, hij droeg een witte doktersjas. De man stond lachend met een bal in zijn handen zijn straf uit te zitten als vrijwilliger in een verzorgingshuis. Vrijwilligerswerk is toch geen straf….anders heette het strafwerk en geen vrijwilligerswerk.

Dat Jakhals Erik Dijkstra een bierflesje van vier hoog naar een boot, vol met mensen met een lichamelijke beperking, gooide en een vrouw op een haar na raakte is ontzettend dom. Oké hij heeft uitgebreid zijn excuses aan geboden. De Zonnebloem was terecht boos en er werd aangifte gedaan. Maar nu hoeft hij niet voor de rechter te verschijnen want “justitie heeft besloten de zaak voorwaardelijk te seponeren” omdat Erik met de directeur van de Zonnebloem heeft afgesproken om een of twee dagen “mee te lopen” als vrijwilliger.

Ik probeer het te begrijpen waar het mis ging met zijn “nadenk-vermogen” om lachend dat flesje naar het open dak van de Zonnebloemboot te gooien toen de zanger van Rammstein vroeg of hij dat flesje mocht gooien. “Ja prima joh” zei Erik, en beiden gooiden lachend.

Dat hij pas spijt krijgt na de verontwaardigende reacties,…hummm….volgende keer beter het van-te-voren-denk-vermogen gebruiken. Hij bood zijn excuses aan…fijn. Maar een of twee dagen vrijwilligerswerk als straf?

Hoe is het eigenlijk afgelopen met die waxinelichtgooier? Is het waar dat hij in totaal twee jaar vast heeft gezeten? In ieder geval geen vrijwilligerswerk in het koetshuis of op het paleis.

Ik ga mijn nachtpon aantrekken en tanden poetsen. Ik wens U een fijne nachtrust.

Welterusten. doei.

©missie M.

**De nieuwe Spaanse koning, Felipe VI

Lieve beste Majesteit, prinses Beatrix,

De 76-jarige Spaanse koning Juan Carlos is vorige week woensdagavond afgetreden en heeft afgelopen donderdag 19 juni de troon aan zijn 46-jarige zoon Felipe VI gegeven. Op één dag kreeg de nieuwe koning het “bevelhebber-van-de-strijdkrachten-sjerp”, legde de eed af, waar zijn vrouw Letizia en hun dochters Leonor en Sofia bij waren en hield een prachtige toespraak. En hoppa Spanje heeft een nieuwe koning.

In onze krant stond: Hij beloofde “te luisteren, raad te geven en te dienen”. Hij heeft zich voorgenomen een moderne koning in een Spanje dat een eenheid is te zijn. Hij zei: We passen allemaal op basis van gelijkheid, in dit Spanje dat één en verscheiden is”. Die streeft naar “een vernieuwende monarchie voor een nieuwe tijd. De kroon moet dichter bij de mensen komen en hun respect winnen, transparant zijn en de samenleving dienen”.

Majesteit, wat een geweldige koning, prachtig koningspaar..prachtig koningsgezin…wat een mooi kostuum met sjerp, en vooral wat een mooie toespraak, een prachtige belofte. Hiep hiep hiep Hoera voor de koning van Spanje. Olé.

Doei.

©missie M.

**Zonnewende

Lieve beste Majesteit,

Gisteren was het de langste dag van het jaar. De zomer is begonnen. Sommige landen vieren de zomerzonnewende uitbundig…met onder andere aardbeientaartjes en Zweedse gehaktballetjes.

Ik zat afgelopen avond en nacht een tijdje buiten. Jasje aan, ik kreeg koude enkels en deed een dekentje over mijn benen leggen. Zacht briesje in het gezicht. Ik knoopte mijn jasje dicht, zette de kraag hoog. Het was mooi en stil. Ik zei “Nu is het dus midzomernacht”.

En toen in eens…kwam er een kille “bries” achter langs, ik voelde heel even de wind over mijn rug……Dat was vast de “wende” volgens mij. Dus…..

Fijne zomer.

Welterusten.

©missie M.

 

*Dank zij…

Lieve beste Majesteit, prinses Beatrix,

Mede dank zij een olifant is de 76-jarige Spaanse koning Juan Carlos afgetreden en is zijn zoon Felipe koning geworden. Hiep hoi. (word vervolgd)

Dank zij Uw vader prins Bernard was Uw moeder haar dienblad kwijt. Uw vader zou “in het diepste geheim” het unieke dienblad (object van beroemde juwelier Fabergé) van U moeder verkocht hebben. Het dienblad zou nu misschien wel miljoenen euro’s waard zijn aldus de juwelendeskundige Erik Schoonhoven in tijdschrift Royalty.Ik stel me de situatie voor dat Uw moeder zoekt in alle kasten en hoeken en dan met de handen in de lucht roept “waar is toch dat dienblad gebleven?”

Dank zij de Rolling Stones is er een financiële bijdrage geschonken, zodat er een reconstructie van het gezicht  van Sint Gerlachus in Houthem kan worden uitgevoerd.De leden van de Rolling Stones kregen een rondleiding door de kerk van St.Gerlach en het museum. Er is een zilveren buste waarin de schedel van Sint Gerlachus word bewaard. Met hulp van moderne technieken hoopt men het gezicht te reconstrueren.  In 2015 wil men het gezicht onthullen, dat is het jubileumjaar van de 875-ste sterfdag van Sint Gerlachus.

Dank zij Queen Elizabeth is Angelina Jolie geridderd. Angelina Jolie is geëerd voor haar werk bij de VN is nu “Dame Commandeur in de Orde van Sint Michael en Sint Joris”. Maar omdat ze geen Britse is mag ze zich niet als Dame Angelina  “presenteren” las ik. Haar collega Daniel Day-Lewis is geridderd tot “Sir”.(word vervolgd)

Dank zij “200 jaar koninkrijk” vieren Koning Willem-Alexander en koningin Maxima op 30 augustus in Maastricht “200 jaar koninkrijk”. De bondspresident van Duitsland en zijn partner Daniela Schadt komt dan ook en dan kijken ze ‘samen met z’n allen’ modeshow…zucht.., een congres…vast saai….. en een demonstratie van de Landmacht. Ruig…maar dat heeft Huub Stapel toch al lang en breed uitgevoerd….200 jaar Koninkrijk…. is dus ook 200 jaar Nederlands volk…dat is meer dan een handje vol “modelopers”….hiep hoi het koningspaar naar Maastricht en dan krijgen ze een modeshow te zien.

Dank zij de vele hulpverleners kon de speleoloog na dagen weer het daglicht zien. Hoera voor de hulpverleners. Wat een helden.

Ik wens U een fijne nachtrust, welterusten. doeiiiii

ps. Die modeshow in Maastricht…the Fashionclash Hohohoho Ik zag een foto van de creatie “The Flashy Fringe Suit” voor mannen. Mocht U in het publiek zitten als deze creatie op de catwalk verschijnt…hou dan de handen voor Uw ogen als de ventilator word aangezet.

©missie M.

**Poeplied van Unicef

Lieve beste Majesteit,

Het moet er toch van komen…Ja…ik heb lang gewacht om daar over te ‘reppen’ omdat het een gevoelig onderwerp is…maar ik hou het niet meer vol.

Ik lees al langere tijd over de verkrachtingen/groepsverkrachtingen in India. Vrouwen worden verkracht en vermoord als oud-vuil. In de krant van 3 juni las ik dat een 22 jarige vrouw naakt in een veld in Uttar Pradesh was gevonden, verkracht en vermoord. In de buurt Badaun waren een paar dagen daarvoor twee nichtjes van 14 en 15 jaar door meerdere mannen ontvoerd, verkracht en opgehangen aan een mangoboom.Vorige week was een 19 jarige Indiase vrouw verkracht en opgehangen. De week daarvoor het zelfde met een 40-jarige vrouw Ook in de deelstaat Uttar Pradesh. Dan heb ik het nog niet over die andere verkrachtingen in bussen, openbare gebouwen, openbare toiletblokken en op straat. Ja zelfs openbare toiletblokken die in Sungitas zijn geplaatst bieden geen of niet genoeg bescherming. Vreselijk.Vreselijk.

Ik vraag me dan af “Ja hallo word hier niets tegen ondernomen?” Is een vrouw zo weinig in tel in India?

Maar 7 juni 2014 las ik dat Unicef een campagne start. God-zij-dank dacht ik. Eindelijk gaat iemand die boeven vangen.Toen ging ik het artikel lezen….waar gaat deze campagne over? Momentje, ik moet even een slokje water drinken want ik krijg een brok in mijn keel. Unicef komt nu met een poeplied en een speciale campagne om op het chronische tekort aan wc’s te wijzen. Met grote letters “WC kan in India vrouwenleven redden”. Ik moet toe geven het is een speciale campagne van Unicef. Er staat: Om kinderen te informeren over het belang van toiletgebruik en hygiëne, zal Unicef met scholen moeten samenwerken om toiletten te bouwen en te onderhouden.

Er zijn toiletblokken geplaatst maar van de meeste toiletten zijn de deuren verrot. Er is geen water en geen privacy. Duizend bewoners maken gebruik van zestien toiletten. Ik denk “er is vast gevaar voor buiktyfus en ziektes veroorzaakt door poep, door slechte hygiëne”. En het is gevaarlijk om in het donker de behoefte buiten te deur te doen omdat men niet kan zien waar je de drol neer draait en voor je het weet sta je met je blote voeten midden in een drol van een ander.

De gemeente heeft 730 miljoen gestoken in de eerste metrolijn, en in de sloppenwijk zonder riolering is “nu” een toiletblok geplaatst door de overheid las ik. Wel vaag dat er al gesproken word van verrotte deuren als die nu pas geplaatst zijn. Voordat de Overheid de toiletblok plaatste maakten de bewoners gebruik van een lager gelegen veldje. Ondanks de stank op dat veldje kiezen de bewoners toch nog liever het veldje voor hun ‘boodschap’ in plaats van de toiletblokken. Vanwege privacy doen de vrouwen hun behoefte in het donker op dat slecht verlicht veldje….En daar zijn ze een makkelijke prooi voor mannen die hen dan lastig vallen.

Deze vrouwen hebben geen poeplied nodig, deze vrouwen hebben een stroomstootwapen nodig, plus een zelfverdedigingscursus. Deze vrouwen hebben politieagenten nodig, deze vrouwen hebben een fatsoenlijke aanpak van de overheid nodig. Zet desnoods een rosé emmer of pispot naast het bed en kieper die de volgende ochtend uit over het veldje….in een gat in de grond….of over die lastig-vallende mannen.

Een…twee…drie…vier…vijf…zes….Ik ga buiten even afkoelen…doeiiiiiiii

©missie M.

ps. proficiat met de 8-ste verjaardag van kleindochter Zaria gravin van Oranje-Nassau

*Oranje zoenen

Lieve beste Majesteit,

Na de discussies over de mooie huidskleur van Zwarte Piet, de vraag of de blanke vla wel mag, en n*gerzoenen die geen n*gerzoenen meer mogen heten, reageer ik nogal alert op “schokkende” aanbiedingen. Zo zag ik deze week in een reclamefolder “oranje-zoenen” afgebeeld en aangeprezen. Het zijn gewoon neg*rzoenen met oranje hagelslag op de chocolade geplakt en met grote letters op de doos “ORANJE ZOENEN”. En dan ook nog op de aanbieding!! Hoe voelt U zich hierbij? Kan dit zomaar Majesteit?

De nieuwe Ombudsman is al gestopt met zijn baan….ja nog voordat hij gestart is. (hij kreeg van de ANWB een vertrekpremie van 3 ton mee hoorde ik). Jammer, anders had U hem om advies kunnen vragen. Er komt een nieuwe vacature. Hadden we ooit een Ombudsvrouw?

Ik ga mijn nachtpon aantrekken en mijn tanden poetsen.

Welterusten. Doei.

©missie M.

*Privé-collectie

Lieve beste Majesteit, oud-koningin Beatrix,

Ik heb U nog niet gevraagd hoe U afgelopen week de expositie van de Roermondse glaskunstenaar Joep Nicolas vond. U was in 1972 ook bij de onthulling van de nieuwe ramen in de Oude kerk in Delft die Joep gemaakt had las ik. De conservator wist een ‘feitje’. U heeft namelijk een gebrandschilderd raam van Joep Nicolas gekregen bij Uw verloving met prins Claus. Dit heeft U in een privécollectie op kasteel Drakesteyn en blijkbaar heeft niemand buiten U zelf, prins Claus en naaste familie en vrienden het gezien. De conservator zei: Wij kennen dat raam alleen als ontwerp.

Dat gebrandschilderd raam…is dat een raam dat de verbinding tussen binnen en buiten herenigd? Ik bedoel “kijkt U daardoor van binnen naar buiten?” of zit het gemetseld in de muur tussen de huiskamer en de hal zodat U door de prachtige glaskleuren kan zien wie er door de voordeur komt…Of hangt het op Uw slaapkamer aan de muur…..bij het schemerlampje ? Tja dat is inderdaad erg privé, anders had U misschien tegen de conservator en de andere gasten gezegd “kom maar eens kijken”.

U had trouwens weer een leuk hoedje op het hoofd….en U zag er goed uit.

Ik ga mijn tanden poetsen, mijn pyjama heb ik al aan.

Welterusten. Doei.

©missie M.

 

*Koning Albert en koningin Paola

Lieve beste Majesteit, prinses Beatrix,

Ik zat te wachten op de bank. Er zou vanavond een interview met koning Albert en koningin Paola van België op tv komen ter gelegenheid van de 80-ste verjaardag van de sympathieke koning Albert. Het interview zou gaan over zijn jeugd, zijn huwelijk, toen hij verliefd werd op Paola, en 20 jaar koningschap…Koning Albert zou de vraag over de 46-jarige jonkvrouw Delphine Boël ook beantwoorden. Heeft koning Albert een relatie gehad met de moeder van Delphine, barones Sybille de Selys Longchamps?….is Delphine nou wel of niet een buitenechtelijke dochter van koning Albert? ….Is hij wel of niet bereid om DNA af te staan voor een vaderschapstest? ….maar er kwam niets op tv over dit interview. Ik heb meermaals de gegevens in de krant vergeleken met het programma op tv. Hoe kan dat nou? Is dit interview “onderschept”? Of is de Belgische tv-zender op een Belgische tv een andere dan de Belgische tv-zender op een Nederlandse tv?

In de krant stond wel dat het “hommeles” is in het koninkrijk België omdat koning Albert en zijn vrouw dit interview hebben gedaan zonder medeweten van hun zoon koning Filip. En dan ook nog alleen in de Franse taal. De Nederlandstaligen voelen zich hierdoor beledigd. Maar die taalkeuze lag vast niet aan de koning. Daar was een reden voor. De journalist Pascal Vrebos ‘die het interview deed’ kent geen woord Nederlands en hij wou geen co-interviewer naast hem. Slap excuses van die journalist vind ik. De koning had ook kunnen zeggen “ik ben de koning en jij bent de journalist” het draait niet allemaal alleen om jou, zorg maar eens eerst dat je de Nederlandse taal beheerst of anders komt er een co-interviewer naast je te zitten”.

Kan U koning Albert of zijn “informatieverstrekker”  opbellen en vragen wanneer het interview word uitgezonden? En kan U tegen Delphine zeggen dat Caroline Tensen het programma DNA-onbekend presenteert…en misschien kan koning Filip dan “zonder medeweten” van zijn vader-de-koning mee werken aan dit “interview”…dat voornamelijk alleen in Nederlandse taal zal plaats vinden.

Welterusten, doei.

©missie M.