* Eigen risico

Lieve beste majesteit,

Onze koning zei in de troonrede dat het eigen risico verhoogd werd. Een dag of twee later kwam in het nieuws dat het eigen risico niet word verhoogd. Was dit goed nieuws? Onverwachts was het wel. Er zit wel een addertje onder het gras, want in plaats van die 15 euro per jaar verhoging van het eigen risico, word de zorgverzekering nu 10 euro duurder gemaakt. Het eigen risico hoeft men alleen te betalen als men naar de dokter of apotheek gaat. Er zijn veel mensen die daarom niet naar de dokter gaan. Echter de zorgverzekering die iedereen elke maand moet betalen,egaal of men naar de dokter gaat of niet. bbbrrrrrr….

En dan die discussie over de genderneutraletoiletten…nu de genderneutrale kinderkleding en straks genderneutrale geboortekaartjes. U kunt het niet zien maar ik had net mijn rechterhand op mijn voorhoofd gelegd als teken van ‘waar gaat het naar toe?’ Ik vind het van Hema een goedkope reclamestunt. Jarenlang hebben ze kinderkleding verkocht, rechts de meisjeskleding en links de jongenskleding…..maar en nu moet het ‘genderneutrale kinderkleding’ worden.

Als straks alles door elkaar hangt zal ik bij Hema het een en ander netjes gaan ordenen. Voor straf hang ik beugelbeha’s en panty’s tussen de herenoverhemden, en herensokken  hang ik tussen de bloemetjes nachtjaponnen. Zal ze leren.

Welterusten.

©missie M.

* Prinsjesdag 2017

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Prinsjesdag, de mooi gerestaureerde glazen koets met ons zwaaiend koningspaar, daarnaast mannen en vrouwen in witte broeken, rode jasjes en rare petten, de Gala-Glas-Berline…die andere koets dus….met prins Constantijn en Laurentien, veel politie te paard, langs de hele route agenten, militairen, veteranen en veel wuivende mensen. Ik zag U achter het raam zitten van het Kabinet van de koning, U straalde, zwaaide en zag er vrolijk uit.

Het Wilhelmus klinkt. Allemaal heel plechtig en sjiek. Maxima droeg een sombere maar mooie donkergrijze lange jurk, Laurentien een lichtgrijze lange jurk. Leuke bijpassende ‘mutsjes’ op hun hoofd.

De koning las de troonrede voor…..het klonk allemaal zo mooi, veelbelovend en meelevend. Hij deed het goed. Maar…het leek net alsof de koning iets teveel heeft vergaderd met Mark en maar één kant heeft gehoord.

Woorden als: ‘meer mensen een baan’, een huis, Nederland heeft een  bloeiende economie, een gezonde schatkist, werkeloosheid daalt in snel tempo, Nederland is uit de crisis, Ons land staat er nu beter voor dan in 2012. ‘Er is veel bereikt en nog veel om verder op te bouwen’.

Ik vind het echt mooi hoe onze koning dit voorlas, maar het klonk toch alsof hij voorlas uit de bundel van Mark Rutte. Die woorden waren uit de zelfde serie als ‘koop die auto’, ‘boek die vakantie’.

Het gaat goed, maar…. zegt de koning hardop…niet iedereen voelt dat, Dat geld ook niet voor iedereen, Niet iedereen profiteert daarvan, Iedereen moet profiteren van de vooruitgang Het voelt niet voor iedereen zo. Nee, het gaat goed, maar velen merken het nog niet. Dat zelfde zeiden ze vorig jaar ook.

Gedeelde normen en waarden, gedeelde verantwoordelijkheid. Binnen de gedeelde waarden van de rechtstaat. Yep, In ons land is iedereen gelijk, de een word arm en de ander rijk.

Er komt meer geld voor de veiligheid ivm terroristische dreigingen, er komt meer geld voor verpleeghuiszorg….waarom geen geld voor Thuiszorg? Waarom zijn er straks geen verzorgingstehuizen meer? er komt meer geld voor leraren.Volgens leraressen die op tv aan het woord kwamen is dat bij lange na niet genoeg. Er is geen speciaal onderwijs meer, daarom zitten kinderen met gedragsproblemen of kinderen die meer aandacht nodig hebben ook in hun klas.

Gaat het echt zo goed? Pas geleden was er in het nieuws dat er miljarden nodig was om de zorg weer een beetje op de rit te krijgen want de zorg was schandalig  afgebroken.Vorige week was er nog een lek dat de eigen-bijdrage straks nog hoger word. Mensen kunnen pas later met pensioen. Het partnerrecht is afgeschaft. ….Zo wat ben ik blij om te horen dat de economie bloeiend is en de schatkist gezond.

Ik hoorde de presentator zeggen dat de troonrede kort was. Voorheen gebruikte de koning 2150 woorden, nu waren dat ongeveer 2000 woorden. Ik heb de woorden niet geteld.

Vanavond bij het nieuws hoorde ik dat de tekst door Mark Rutte is geschreven. …..En toen de woorden: Het kan straks anders zijn als het nieuwe kabinet de plannen presenteert.

Zoveel poehaa, tig ruiters met witten broeken, rode jasjes en rare petten, de nationale politie op Belgische paarden, glimmende gepoetste koetsen, en veel duurgedoe voor prinsjesdag, zoveel mooie woorden, egaal of dat 2000 of 2150 woorden zijn….maar wat stelt prinsjesdag voor, als diegene die de tekst schreef al maanden geen nieuw kabinet heeft kunnen vormen, en als het dan straks zover is kan die hele troonrede een mooi verhaaltje zijn uit het sprookjesboek.

Welterusten.

©missie M.

** Edith

Geachte mevrouw Edith Schippers,

In onze krant van gisteren stond een grote foto van u, minister Edith Schippers van Sport en Volksgezondheid. Het is een mooie foto maar u kijkt wat bezorgd. Daar boven grote zwarte letters “Edith Schippers: toen ik begon wilde ik de wereld nog verbeteren‘.

Minister Schippers U hoefde niet de wereld te verbeteren. U was minister van Volksgezondheid en Sport in Nederland. Maar ik begrijp wat u wilt zeggen.

U had graag de eerste vrouwelijke minister-president van Nederland willen worden, maar omdat Mark nog door gaat en U hem goed vind gaat u weg. U vind het mooi geweest en u wilde het moment voor zijn dat mensen gingen denken “wanneer gaat zij nou eens weg?”

Letterlijk zei u: ‘Mark Rutte heeft meer visie in zijn pink dan de meeste mensen in hun hele lichaam’. Ik vind het een milde denigrerende opmerking van een minister van volksgezondheid.

Hoe zit het met uw visie? U beloofde geld vrij te maken voor een centrum waar mensen met Lyme-klachten naar toe konden. Want u wist heel goed dat lyme geen griepje was had u destijds gezegd. Maar is dat centrum er gekomen? Dacht het niet. Nijmegen? Daar is niets veranderd aan onderzoek op lyme-gebied.

De petitie van de vele lyme-patiënten ligt vast nog steeds ergens op het schap te wachten op iemand met visie. En nee ik denk niet ‘wanneer gaat ze weg?’ wel denk ik ‘wanneer komt dat centrum’? Of ‘wanneer doet men iets meer op dat gebied’? Waarom moeten mensen met lyme-klachten (wiens bloed geen duidelijkheid geeft) nog steeds naar het buitenland en alle kosten zelf betalen? Laat u nu het mes in het varken steken omdat u geen VVD-partijleider kan worden ?

Het eigen risico gaat volgend jaar weer omhoog, ondanks dat twee van die vier partijen in hun verkiezingsbriefje schreven dat ze dat eigen risico wilden verlagen, maar stemden toe om het eigen risico fiks te verhogen. U ziet de bui al hangen want u weet dat velen de zorgverzekeringskosten nu al niet kunnen betalen.

De zorgverzekering is er gekomen zodat mensen met een smalle beurs niet verscholen bleven van medische hulp als dat nodig was. Nu gaan mensen met een smalle beurs niet naar de dokter vanwege het eigen risico en blijven zo verscholen van medische hulp. Dat is toch niet de bedoeling geweest van een zorgverzekering.

Die ‘afwachtende houding’ van het bisdom, een paar jaar geleden, vond u een kwalijke zaak, omdat bisschop Wiertz van Roermond niet meteen de grote mediaklok had geluid over het misbruik van zijn voorganger die al jaren overleden is, terwijl de bisschop het misbruik (dat bekend was geworden) niet ontkende maar juist verafschuwde, en wel met de slachtoffers in gesprek was. Hoe noemt u de houding om lyme-patiënten jarenlang aan hun lot over te laten?

Alvast veel succes met datgene dat u hierna gaat doen. Doei.

©missie M.

** Stocksauer

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Vanmiddag had ik de radio aan in de auto. Terwijl ik opzoek was naar een mooi muziekje hoorde ik een flard van het nieuwsbericht op de Duitse radio-zender WDR4. Ik hoorde nog net de nieuwslezer zeggen dat Angela Merkel stocksauer was.

Stocksauer? Niet ‘ganz schön sauer’, maar ‘stocksauer’, Dat klinkt niet goed zei ik hard op, maar niemand hoorde me. Ook niemand aan wie ik kon vragen, ‘waarom is Angela stoksauer? Hoe sauer is stocksauer?

Volgens de Dikke van Dale is dat heel sauer, misschien wel het sauerts van alles. Zo sauer horen we niet gauw. Volgens van Dale betekend stocksauer spinnijdig en pisnijdig. Excuus voor het taalgebruik.

Mocht U Angela Merkel nog bellen of mailen, zou U haar dan een boodschap van mij willen doorgeven? De boodschap “Ich weis nicht waarum sie stocksauer sind, und ich habe das gefuhl das sie jetzt nicht der familienname ihren eheman meine, Angela las dich nicht hängen, du schaft das schon, und sonst…… “eigene schoeld diekke boelt”.

Heeft U een notitie gemaakt? Mooi, dan ga ik nu mijn tanden poetsen en nachtpon aantrekken. Welterusten.

©missie M.

* Pilar Abel

 

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Wat verschrikkelijk die ravage door orkaan Irma op onder andere St.Maarten, Cuba en Florida. Fijn dat de koning er naar toe gaat.

27 juni jl schreef ik U dat Salvador Dali werd opgegraven omdat de 61 jarige Pilar Abel er van overtuigd was dat Salvador Dali haar biologische vader was. Haar moeder was in het midden van de jaren vijftig huishoudster bij een familie waar Dali destijds tijdelijk woonde, en daar zouden de twee een heimelijke liefdesaffaire hebben gehad.

Wat dacht U? De DNA-tests die genomen zijn tonen aan dat Pilar niet de biologische dochter is van Salvador Dali.

Spijtig voor Pilar. Spannend was het wel, was ze wel of niet de dochter van Dali.

Wat ik dan uiterst vreemd vind is dat Pilar op de Spaanse televisie als waarzegster en kaartlezeres optrad. Ik neem aan dat kaartlezen voor anderen duidelijker en makkelijker gaat dan de kaart voor jezelf leggen.

Ik knip het schemerlampje uit en zeg “Welterusten”.

©missie M.

* Derde kindje opkomst

Lieve beste majesteit,

Heeft U gisteren het nieuws van Kensington Palace al gehoord? Prins William en zijn Kate Middleton verwachten hun derde kindje. George en Charlotte krijgen een broertje of zusje. Wat leukkkkk. Kunnen we weer gaan raden welke naam ze kiezen voor hun derde kindje.

Maar de 35 jarige hertogin Kate, …hertogin inderdaad, dat is een en dezelfde Kate als waar prins William zes jaren geleden mee is getrouwd….heeft last van Hyper-emesis gravidarum. Dat klinkt naar een of ander bijzondere waardevolle archeologisch vondst, maar het betekend dat Kate een heftige vorm van zwangerschapsmisselijkheid heeft. Daar heeft ze bij de vorige zwangerschappen ook last van gehad. Ze moet dan voorzichtig zijn dat ze niet uitdroogt, ondervoed raakt of gewicht verliest.

Ik weet het nog goed toen ik me misselijk voelde. Vooral bij bepaalde geuren en bij bepaalde gerechten.

Ik hoop dat de misselijkheid snel weggaat en wens haar een fijne zwangerschap.

Wanneer ze het derde kindje verwachten kan ik niet achterhalen.

Ik ga snel mijn nachtpon aantrekken en slapen. Welterusten.

©missie M.

 

** Kapitein prins Maurits

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Was U in Breda afgelopen weekend? Het was van vrijdag tot en met vandaag RedheadDays. Allemaal mensen met rode haren uit verschillende landen zouden er de straten kleuren. Maar ook mensen met een andere haarkleur mochten naar Breda komen.

Prins Maurits is afgelopen vrijdag tijdens de Wereld havendagen bevorderd tot kapitein ter Zee bij de Koninklijke Marine Reserve. De ceremonie vond plaats aan boord van het marineschip Zr. Ms. Karel Doorman.

Zijn vrouw Mariléne, zijn zoon Lucas, en zijn ouders prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven en zijn broer Pieter-Cristiaan waren aanwezig toen de nieuwe rangonderscheidingstekens op zijn schouders werden bevestigd door generaal Rob Verkerk Commandant der Zeestrijdkrachten en door generaal Hans van der Louw, chef van het Militaire huis van de koning.

Ik wist niet dat de 49 jarige prins Maurits bij de Marine was,…en toch is hij vier jaren geleden al door zijn neef, onze koning, tot kapitein-luitenant ter zee bevorderd en als adjudant in de buitengewone dienst aangesteld.

Ik loop achter want ik had het eigenlijk wel kunnen weten, want prins Maurits kijkt echt als een knappe kapitein uit een of andere cruisefilm. Maar kapitein bij de Koninklijke Marine vind ik echt ruig. Ruig in de positieve zin. Hij heeft zijn militaire dienstplicht ook bij de Koninklijke Marine vervuld las ik. Ik wist wel dat hij van beroep niet alleen prins was, dat hij economie heeft gestudeerd, en op Schiphol heeft gewerkt, maar verder heb ik er nooit bij stil gestaan wat hij voor werk deed. Dus nee ik wist het niet.

Ik heb nu het reclamedeuntje in mijn hoofd ‘koning, keizer, admiraal, popla kennen ze allemaal” maar dan zeg ik “koning, kapitein, generaal, missie weet het ook niet allemaal”.

Nu ga ik mijn tanden poetsen en nachtpon aantrekken. Welterusten.

©missie M.