* Prinsjesdag 2017

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Prinsjesdag, de mooi gerestaureerde glazen koets met ons zwaaiend koningspaar, daarnaast mannen en vrouwen in witte broeken, rode jasjes en rare petten, de Gala-Glas-Berline…die andere koets dus….met prins Constantijn en Laurentien, veel politie te paard, langs de hele route agenten, militairen, veteranen en veel wuivende mensen. Ik zag U achter het raam zitten van het Kabinet van de koning, U straalde, zwaaide en zag er vrolijk uit.

Het Wilhelmus klinkt. Allemaal heel plechtig en sjiek. Maxima droeg een sombere maar mooie donkergrijze lange jurk, Laurentien een lichtgrijze lange jurk. Leuke bijpassende ‘mutsjes’ op hun hoofd.

De koning las de troonrede voor…..het klonk allemaal zo mooi, veelbelovend en meelevend. Hij deed het goed. Maar…het leek net alsof de koning iets teveel heeft vergaderd met Mark en maar één kant heeft gehoord.

Woorden als: ‘meer mensen een baan’, een huis, Nederland heeft een  bloeiende economie, een gezonde schatkist, werkeloosheid daalt in snel tempo, Nederland is uit de crisis, Ons land staat er nu beter voor dan in 2012. ‘Er is veel bereikt en nog veel om verder op te bouwen’.

Ik vind het echt mooi hoe onze koning dit voorlas, maar het klonk toch alsof hij voorlas uit de bundel van Mark Rutte. Die woorden waren uit de zelfde serie als ‘koop die auto’, ‘boek die vakantie’.

Het gaat goed, maar…. zegt de koning hardop…niet iedereen voelt dat, Dat geld ook niet voor iedereen, Niet iedereen profiteert daarvan, Iedereen moet profiteren van de vooruitgang Het voelt niet voor iedereen zo. Nee, het gaat goed, maar velen merken het nog niet. Dat zelfde zeiden ze vorig jaar ook.

Gedeelde normen en waarden, gedeelde verantwoordelijkheid. Binnen de gedeelde waarden van de rechtstaat. Yep, In ons land is iedereen gelijk, de een word arm en de ander rijk.

Er komt meer geld voor de veiligheid ivm terroristische dreigingen, er komt meer geld voor verpleeghuiszorg….waarom geen geld voor Thuiszorg? Waarom zijn er straks geen verzorgingstehuizen meer? er komt meer geld voor leraren.Volgens leraressen die op tv aan het woord kwamen is dat bij lange na niet genoeg. Er is geen speciaal onderwijs meer, daarom zitten kinderen met gedragsproblemen of kinderen die meer aandacht nodig hebben ook in hun klas.

Gaat het echt zo goed? Pas geleden was er in het nieuws dat er miljarden nodig was om de zorg weer een beetje op de rit te krijgen want de zorg was schandalig  afgebroken.Vorige week was er nog een lek dat de eigen-bijdrage straks nog hoger word. Mensen kunnen pas later met pensioen. Het partnerrecht is afgeschaft. ….Zo wat ben ik blij om te horen dat de economie bloeiend is en de schatkist gezond.

Ik hoorde de presentator zeggen dat de troonrede kort was. Voorheen gebruikte de koning 2150 woorden, nu waren dat ongeveer 2000 woorden. Ik heb de woorden niet geteld.

Vanavond bij het nieuws hoorde ik dat de tekst door Mark Rutte is geschreven. …..En toen de woorden: Het kan straks anders zijn als het nieuwe kabinet de plannen presenteert.

Zoveel poehaa, tig ruiters met witten broeken, rode jasjes en rare petten, de nationale politie op Belgische paarden, glimmende gepoetste koetsen, en veel duurgedoe voor prinsjesdag, zoveel mooie woorden, egaal of dat 2000 of 2150 woorden zijn….maar wat stelt prinsjesdag voor, als diegene die de tekst schreef al maanden geen nieuw kabinet heeft kunnen vormen, en als het dan straks zover is kan die hele troonrede een mooi verhaaltje zijn uit het sprookjesboek.

Welterusten.

©missie M.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.