* De beste wensen voor 2016

Lieve beste majesteit, alle lieve lezers,

Mijn agenda is over een paar uurtjes alweer oud. De nieuwe ligt al klaar. Voor mijn gevoel stond ik nog niet zolang geleden naar de vuurpijlen van oud-op-nieuw 2015 te koekeloeren. En straks sta ik weer buiten om naar dat geknal te kijken.

Ik kan de tijd nemen voor een terugblik van 2015, wat is er gebeurd, wat had nog moeten gebeuren, en wat vind ik zelf van 2015. Maar wat schieten we daar mee op?  Ik kan ook lekker bij de tv gaan zitten met een bitterbal en een glaasje sap.

Ik blaas zachtjes in de donkere buitenlucht, onder de fonkelende sterrenhemel, zodat 2015 rustig over gaat naar een fonkelnieuw 2016. En wens jullie een fijn, gelukkig, goed, hoopvol, en gezond 2016 !!

©missie M.

** Spreeuwenplaag in Rome

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Ik heb twee krantenknipsels waar ik het over wil hebben. Eentje van maandag 28 december en de ander is van 29 december. Welke zal ik het eerste doen?

Deze, die van de spreeuwenplaag in Rome. Miljoenen spreeuwen hebben Rome uitgezocht om uit te rusten stond in onze krant. Als ze mooi vliegen is het leuk, maar zodra ze in grote groepen in bomen nestelen en hun behoefte laten vallen is dat niet leuk. Romeinen klagen want jassen, stoepen en geparkeerde auto’s worden onder gepoept. Er valt zoveel poep dat er verkeersproblemen zijn. Vorige week was er een verkeerschaos ontstaan want toen viel een beetje regen en werden de straten langs de Tiber, waar de spreeuwen massaal verblijven, spekglad in de hoofdstad.

Het tweede knipsel gaat over een uitzending van Koefnoen in 2012. In de krant stond dat het koningshuis in 2012 boos had gereageerd op satire tijdens het sportgala waarin onze Willem-Alexander (toen nog kroonprins) en Maxima op de hak werden genomen. In die bewuste uitzending hadden de makers van Koefnoen U-onze-koningin-Beatrix rokend-en-een beetje culinair-klunzend in de schijnwerpers gezet. U zou een diner koken voor de sporters en Uw zoon werd erg dommig en aan-de-fles neergezet. Maar sinds die kritiek zou de satire van het sportgala over de Oranjes braver zijn geworden las ik. Deze opmerking van NOC/*NSF-baas Gerard Dielessen stond in het NRC.Hij had tijdens de uitzending al “een telefoontje met ongenoegen van het koningshuis” gekregen.

Dat was voor D66-kamerlid Kees Verhoeven reden om opheldering te vragen aan onze premier Mark Rutte. Kees wou weten of het klopt dat sindsdien de satire braver is. Hij wil weten of leden van het koninklijk huis zelf hebben gebeld. Of de Rijksvoorlichtingsdienst dat doet of de hofhouding, want D66 vindt ‘het zorgelijk’ dat sindsdien de satire minder aanstootgevend zou zijn.

Kijk dat spreeuwen massaal Rome bezoeken en de boel onderschijten is niet te voorkomen ben ik van mening. Dan is het verstandig om spekgladde straten tijdelijk af te sluiten om erger te voorkomen. En als satire zo aanstootgevend is dat het koningshuis zich beledigd voelt en een belletje doet, ‘of het wat minder kan’ dan vind ik het niet zo “zorgelijk” als het sindsdien minder-aanstootgevend word gemaakt of zeg ik nu wat geks?

Er is nog gewoon grappige satire over het koningshuis op tv . Ik ben dol op die grappige filmpjes/sketches. Ik ga er van uit dat Koefnoen rekening houd met de gevoelens van onze koningin en het uit zich zelf iets-minder-aanstootgevends doet.

ps. Als voorzitter Kees van D66 anno 2015 van premier Rutte wil weten of het klopt dat sinds 2012 de satire braver is geworden……dat hij er vragen over moet gaan stellen om dit vast te stellen…..dan…vraag ik me af wat zorgelijker is. Zijn opmerkzaamheid klinkt als: “was die film nou spannend of toch niet?” Was dat filmpje grappig of toch niet? “Heb jij gemerkt dat het minder-aanstootgevend was of is het nog aanstootgevend?”

Het lijkt wel alsof Kees zich een-soort-van-beledigd-voelt omdat de satire over het koningshuis minder aanstootgevend is….en het gaat niet eens over hemzelf.

Welterusten.

©missie M.

 

 

 

* Deense prins uit zee gered

Lieve beste majesteit, oud-koningin-prinses Beatrix,

Heeft U het al gehoord? Ach natuurlijk weet U dat allang. Prins Christian, de tienjarige zoon van de Deense kroonprins Frederik en zijn Mary, dreigde vorige week donderdag verzwolgen te worden door de golven voor de Australische badplaats Mermaid Beach. Gelukkig dat strandwachter Nick Malcolm in actie kwam en de prins redde. Toen de prins weer aan wal was hoorde de strandwachter dat het om een ‘royal rescue’ (koninklijke redding) ging.

Kroonprins Frederik en prinses Mary zijn met hun vier kinderen sinds begin december op vakantie in Australië, het geboorteland van de knappe Mary. Prins Frederik heeft de strandwachter persoonlijk bedankt.

Gelukkig dat het goed is afgelopen.

©missie M.

* Kate’s moeke-kapsel

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Wat ik nou weer las? De 33 jarige hertogin van Cambridge Kate Middleton, de echtgenote van de 33 jarige Engelse prins William, heeft een nieuw kapsel…..en daar is ze niet blij mee. Nee? Nee! Ze noemt het “mijn moeke-kapsel”, een kapsel waar ze onzeker over was had ze tegen ‘De Sun’ gezegd.

Een moeke-kapsel? Hoe ziet dat er uit?  Een fout kapsel in de Engelse koninklijke familie? Ik dacht “snel snel dat wil ik zien”. Ik klikte de foto open en zag de mooie Kate met haar lange bruine haren. Waar is de foto met het moeke-kapsel?

Ik heb zowat alle foto’s open geklikt en na goed inspecteren zag ik pas het verschil. Het haar is alleen iets korter en ze heeft een pony. De pony had ze in september al laten knippen en begin deze maand werd iets van de lengte van de lange lokken geknipt. Voor de grap had ze gezegd dat haar pony in elk geval de effecten van de slapeloze nachten een beetje heeft verbloemd. Ik vermoed dat George van 2,5 jaar en de 7 maanden oude Charlotte net zoals de meeste kleintjes voor slapeloze nachten hebben gezorgd.

Majesteit, Bij mijn slapeloze nachten destijds had geen enkele pony dat effect kunnen verbloemen. Dus als U per toeval de Queen aan de lijn heeft mag U gerust zeggen dat ik vind dat Kate niet zo moet zeuren want ze ziet er prachtig uit. Enne vraag dan ook maar meteen aan de Queen of het echt waar is dat zij Kate dwong tot een verstandige haarstijl?

Majesteit, Fijne dag verder. Doei.

©missie M.

 


* Kleinzoontje voor prinses Irene

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Vorige week woensdag 16 december heeft prinses Carolina, de jongste dochter van prinses Irene, een zoontje gekregen met de naam Xavier Albert Alphons Brenninkmeijer. Voor prinses Carolina en haar man Albert Brenninkmeijer is dit hun tweede kindje. Mooi hé. Hij is geboren in Zürich.

Leuke naam natuurlijk, Xavier is genoemd naar de opa van prinses Carolina, prins Xavier van Bourbon-Parma, maar een naam met een X lijkt me wel moeilijk als je bijvoorbeeld zo’n kant-en-klare-mok-met-naam wilt kopen in zo’n leuke-dingen-winkel. U weet wel zo’n draai-rek met allemaal mokken of pennen op haakjes. Die draairekken die je kan draaien als je op zoek gaat naar de naam die je zoekt. Ik heb nog nooit een mok of pen hoeven zoeken met een X. Ze zullen er vast wel zijn…maakt U zich maar niet druk.

Het word wel druk in de familie Bourbon-Parma (dat vind ik nou wel een prachtige achternaam) want prins Carlos en zijn Annemarie verwachten een kindje, en prins Jaime en zijn Viktória verwachten ook een kindje.

De naam Bourbon-Parma….volgens mij heb ik daar al eens over geschreven…klinkt zo heerlijk…Ik denk dan meteen aan een lekkere bonbon….En daar laten we het bij. Ik wens U een mooie dag, doei.

©missie M.

 

 

* Oud en Nieuw

Lieve beste majesteit, oud-koningin/prinses Beatrix

Oudejaarsoptreden met Youp van ’t Hek gaat niet door. Hij werd onwel tijdens een ‘try-out’. Twee artsen onderzochten hem ter plekke of ter plaatse en zeiden dat de toestand niet ernstig was. Hij werd later nog in het ziekenhuis onderzocht en daar kon men de oorzaak ook niet achterhalen. Wat het dan wel is? Daarvoor moest nog verder onderzocht worden. Youp heeft hartritmestoornissen…of zoiets. Eigenlijk was dat het laatste waar ik aan zou denken. Hij klinkt altijd zo heesachtig. …Nee dat is niet de juiste benaming… Ik dacht dat hij een fikse keelontsteking zou hebben want hij klinkt soms naar “een groene roggel” in de keel….en hij maakt zich altijd zo druk-druk-druk. Ach ik hoop dat Youp goed gaat opknappen als hij effe pas-op-de-plaats maakt. Dan voelt hij zich straks weer een beetje-nieuw.

Bruce Jenner (de vader van Kendall en Kylie) heeft heel veel geld uitgegeven om als transgender uit de kast te komen, en zijn levensdroom om ‘eindelijk’ als vrouw door het leven te gaan. Als vrouw met de voornaam Caitlyn. Hij liet cosmetische en medische ingrepen doen, en onderging een borstimplantatenoperatie.Liet de scherpe lijnen in zijn gezicht vervagen zodat het gezicht een vrouwelijke uitstraling kreeg. Stelde zich voor aan de wereld in de documentaire: I Am Cait. Maar heeft nu twijfels. Caitlyn mist de man-met-Olympische-successen, voelt zich ,ondanks alle aandacht, als vrouw eenzamer dan ooit. Caitlyn valt nog steeds op vrouwen en heeft het daardoor op sexueel gebied ook zwaar. Caitlyn wil alle ingrepen ongedaan laten maken en weer man willen zijn. Tuurlijk, en dan een documentaire: “I Am weer Bruce again” zeker. Dan word het van oud naar nieuw, en van nieuw naar oud. Van nieuw naar nieuw-oud.

De VVD heeft weer van alles aan elkaar gelogen, maar eigenlijk is dat niks nieuws. Schandalig, dat wel. Dat is iets om je druk-druk-druk over te maken.

Uw zus prinses Irene is oma geworden las ik. Een kleinzoontje. Hieperdepieper hoera in de Gloria. Daar kom ik later nog even op terug.

Majesteit, fijne dag verder.

©missie M.


* Angela Groothuizen

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik heb de krant van enkele dagen geleden voor me liggen. Ik bekijk nogmaals de grote krantenfoto. Angela Groothuizen zit aan tafel, met tegen over Angela een mooi-gekleurde dame met de naam Terhas uit Eritrea. Op de achtergrond zag ik nog veel mensen zitten. Zaten ze in een soort gemeenschapshuis? Enfin waar het over ging: Angela nam voor één nacht een vluchtelinge in huis.

Op deze manier droeg Angela een steentje bij aan onze liefde voor slachtoffers. Angela zei dat het haar niet veel moeite kost om zich zelf als vluchteling te zien, in gedachte zag zij zich door Frankrijk wandelen om daar aan mensen te vragen haar op te willen vangen. Angela vond Nederland helemaal niet vol. Als zij door Nederland rijdt zag ze nog genoeg ruimte. In een noodsituatie was er nog ruimte bij haar thuis.

U begrijpt waarom het een paar dagen heeft geduurd eer ik hier over kon schrijven.

Er zijn veel vrijwilligers dag en nacht in de weer om mensen te helpen. Dan komt er één Angela Groothuizen, die één vrouwelijke vluchteling heeft uitgekozen om één nacht te komen logeren en te ontbijten, en zij haalt dan de krant voor haar grote “liefdadigheid”? Als U het mij vraagt zat Angela-zelf niet eens bij zich thuis.

En dan? Wat dan? De vluchteling heeft “gesnoven” aan het rijke-lui’s-leventje van Angela en kan dan weer afnokken? Wat heeft dit voor nut? Dat Angela beter in de schijnwerpers staat? Voor wat? Voor die geplastificeerde komkommer, dat broodje, twee soorten salade en knackebroôd, dat rood plastic bordje en rood plastic bestek op tafel?

Voor een goed gesprek? ” I’am Angela Groothuizen and I’am a famous singer” en nu mag je bij mij één nacht blijven logeren, dat mogen mijn grootste fans niet, ook niet de hulpbehoevenden die steeds vaker voor de gesloten deuren van het verzorgingstehuis aankloppen, maar jij wel omdat de krant dit publiceert”, maar vanaf morgen heb ik het weer te druk, dus doei.

Ik zag vanavond op tv3 een aflevering van PowNed. Ze hadden asielzoekers op de schaatsbaan geïnterviewd met de vraag hoe ze over homo’s dachten. Ze waren gevlucht voor oorlog, …dus fijn dat ze hier veilig kunnen verblijven…..maar homo’s waren voor hun geloof verboden. Op de reactie van de journalist “maar hier in Nederland hebben we respect voor iedereen, ook homo’s, en is het wel toegestaan” antwoordde de man “No Way”. De dames van het COA vonden het niet netjes dat de journalist de man vragen stelde terwijl hij probeerde te schaatsen. Dat gevraag vonden ze ongepast. Maar…is het niet veel ongepaster dat een hele grote groep mensen in ons vrije land behoorlijk worden gediscrimineerd door de nieuwe groep (die wel schaatsen leren maar niet onze normen en waarden leren respecteren) en dat die groep elke dag steeds groter word?

Welterusten.

©missie M.

* Eenden ter adoptie aangeboden

Lieve beste majesteit,prinses Beatrix,

Ooit schreef ik U over de adoptie van een blinde geleidehond. Maar begin december las ik in de krant dat men binnenkort eenden kan adopteren én mee naar huis nemen. Begin van het nieuwe jaar worden de eenden gevangen. Particulieren en instellingen kunnen dan een eend adopteren.

Want in de vijver van het Boudriepark in Budel zwemmen vijftig eenden en dat zijn er veertig teveel vindt men. De eenden poepen teveel in het water en dan word het water vuil. Door het vervuilde water en het overmatig voeren is de kans op ongedierte groot.

De eenden hebben al eerder voor overlast gezorgd volgens de gemeente. Het ging tot twee keer toe fout met een verdelgingsmiddel waarbij de eenden alleen verdoofd hadden moeten worden zodat ze makkelijker te vangen waren. Maar er zijn toen ‘dode eenden én vogels gevallen’.

Dus nu is de mogelijkheid tot adoptie er. De eenden vinden het fijn in de grote vijver maar worden uit hun geliefde omgeving gehaald. Majesteit, zo’n lief vederig kwetterend eendje kan toch nooit echt voor overlast zorgen. Misschien heeft U nog plek in het water waar ook de Groene Draeck drijft.

Waarom moet ik nou toch aan Angela Groothuizen denken? Daar kom ik zo meteen op terug. Eerst een nieuw blad pakken. tot zo!

©missie M.

 

 

** De Robot-serveerster

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik ga het niet hebben over de bewaakster van prinses Amalia die op 13 oktober haar geladen pistool op het meisjestoilet van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag per ongeluk had laten liggen. Sorry hoor, vergeten is menselijk, maar het had wel behoorlijke gevolgen kunnen hebben. Dat een paar jonge grieten de bewaakster moesten terug roepen omdat ze haar pistool was vergeten vind ik toch wel erg naar. Neehee daar ga ik het niet over hebben.

Dat de Pirellikalender het in 2016 doet zonder naakte modellen ga ik het ook niet hebben….althans…nu niet…andere keer misschien wel.

Ook ga ik het niet hebben over koning Filip van België die in een kuuroord in Bretagne relax aan het rietje in zijn cocktail zuigt terwijl België trilde uit angst voor terroristische aanslagen. Neehee daar ga ik het ook niet over hebben. Uw ouders zouden het in 40/45 niet in hun hoofd gehaald hebben om ons landje te verlaten terwijl mensen ….oooo…………….Neeeheee daar wil ik het niet over hebben.

Ook ga ik het niet hebben over onze knappe koningin Maxima die vorige week de Prins Bernard Cultuurfonds Prijs 2015 uitreikte aan de uit Sittard afkomstige architecte Francine Houben. Ik doe evengoed mijn petje af voor de architecte én voor onze koningin.

En ook ga ik het niet hebben over de nieuwe wintersnack “de erwtensoepkroket”… U leest het goed.

Waar ik het wel over wil hebben is over de vijftien robot-serveersters in een restaurant in de Chinese stad Suzhou. De robot-serveersters nemen de bestelling op en serveren. Het bedrijf Okagv uit Shenzen presenteerde de bijzondere serveersters op de China Hi-tech Beurs en sindsdien groeit de vraag. Per stuk ruim 10.000 euro. Er zijn inmiddels al vijfhonderd robot-serveersters verkocht aan bedrijven in Singapore, Canada en België. Majesteit, majesteit, als België al robot-serveersters heeft is de kans groot dat wij ze tegen gaan komen als we in een restaurant bij de ‘buren’ een lekkere pizza of frietjes gaan eten. Spannend hé? Als de serveersters goed in de smaak gaan vallen volgen er vast ook robot-lakeien, robot-toiletjuffrouwen, robot-cassiere’s, en…wie weet wat nog meer. Zolang U en wij-allen maar lekker mens blijven. Zo lekker kneedbaar, zacht en warm.

Doei.

©missie M.

 


* Barmhartigheid

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

en geachte bisschop Frans Wiertz,

In de krant van 26 november stond een citaat van bisschop Frans Wiertz. Ik citeer: “Barmhartigheid is een kernwaarde voor gelovige christenen. En ook niet verboden voor mensen die niet- of anders gelovig zijn.”

Dit stukje deed me meteen denken aan een discussie (over de grote toestroom vluchtelingen) die ik begin oktober had met S.

S. schreef het volgende:….de landsgrenzen zijn daarin wat mij betreft dus gewoon totaal nietszeggend. Omdat er ooit ergens een paar mensen een streepje hebben gezet zijn ‘wij’ (aan deze kant van dat streepje) nu ineens heel anders dan ‘zij’ (aan de andere kant van dat streepje)?

Als de bazen van achter-dat-streepje niet zoveel oorlogen maken (misschien vanwege een geloof), niet zoveel mensenrechten schendt, en geen homo’s bestraft, maar wél goed voor zijn volk zorgt, dan is het volk achter-dat-streepje net zo blij als dat volk van voor-dat-streepje. Want als dat volk van achter-dat-streepje de zelfde wetten gaat toepassen bij het volk van voor-dat-streepje dan maakt men het aan twee kanten-van-het-streepje foute-boel.
Landsgrenzen totaal nietszeggend? Wel eens een geschiedenisboek (of iets over 40/45 gehoord) van binnen bekeken? Ga ze dat eens in Israël vertellen.

De maatschappij dat ben jij. Barmhartigheid. Geld dat niet voor iedereen en niet alleen voor gelovigen?

Woorden bisschop Frans Wiertz: Barmhartigheid is een kernwaarde voor gelovige christenen. En ook niet verboden voor mensen die niet- of anders gelovig zijn.”

Ik vind dat het juist verboden is om oorlogen te maken, aanslagen te plegen, mensen te onderdrukken, waar mensen vermoord worden, daar waar ze niet vrij mogen zijn in hun geloofskeuze, niet vrij mogen zijn in hun partnerkeuze. Het moet juist verboden zijn om te moorden vanwege een geloof, zodat mensen niet hoeven te vluchten. Zelfs in asielzoekerscentra word de christen bedreigd vanwege zijn geloof.

Massaal vluchten duizenden mensen naar een land met nog maar weinig gelovige christenen, waar de bisschop alleen maar wijst naar de barmhartigheid van de gelovige-christen. Meneer-de-bisschop, heeft u een grafiek gemaakt zodat u kan zien of het nog een beetje in balans is?

Meneer-de-bisschop, gelukkig is barmhartigheid “niet verboden” voor mensen die niet- of anders-gelovig zijn schrijft u, maar daar mag u toch wat duidelijker over zijn vind ik.

De maatschappij dat ben jij. Verdraagzaamheid en Barmhartigheid is de kernwaarde voor iedereen.

Doei.

©missie M.