** Spreeuwenplaag in Rome

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Ik heb twee krantenknipsels waar ik het over wil hebben. Eentje van maandag 28 december en de ander is van 29 december. Welke zal ik het eerste doen?

Deze, die van de spreeuwenplaag in Rome. Miljoenen spreeuwen hebben Rome uitgezocht om uit te rusten stond in onze krant. Als ze mooi vliegen is het leuk, maar zodra ze in grote groepen in bomen nestelen en hun behoefte laten vallen is dat niet leuk. Romeinen klagen want jassen, stoepen en geparkeerde auto’s worden onder gepoept. Er valt zoveel poep dat er verkeersproblemen zijn. Vorige week was er een verkeerschaos ontstaan want toen viel een beetje regen en werden de straten langs de Tiber, waar de spreeuwen massaal verblijven, spekglad in de hoofdstad.

Het tweede knipsel gaat over een uitzending van Koefnoen in 2012. In de krant stond dat het koningshuis in 2012 boos had gereageerd op satire tijdens het sportgala waarin onze Willem-Alexander (toen nog kroonprins) en Maxima op de hak werden genomen. In die bewuste uitzending hadden de makers van Koefnoen U-onze-koningin-Beatrix rokend-en-een beetje culinair-klunzend in de schijnwerpers gezet. U zou een diner koken voor de sporters en Uw zoon werd erg dommig en aan-de-fles neergezet. Maar sinds die kritiek zou de satire van het sportgala over de Oranjes braver zijn geworden las ik. Deze opmerking van NOC/*NSF-baas Gerard Dielessen stond in het NRC.Hij had tijdens de uitzending al “een telefoontje met ongenoegen van het koningshuis” gekregen.

Dat was voor D66-kamerlid Kees Verhoeven reden om opheldering te vragen aan onze premier Mark Rutte. Kees wou weten of het klopt dat sindsdien de satire braver is. Hij wil weten of leden van het koninklijk huis zelf hebben gebeld. Of de Rijksvoorlichtingsdienst dat doet of de hofhouding, want D66 vindt ‘het zorgelijk’ dat sindsdien de satire minder aanstootgevend zou zijn.

Kijk dat spreeuwen massaal Rome bezoeken en de boel onderschijten is niet te voorkomen ben ik van mening. Dan is het verstandig om spekgladde straten tijdelijk af te sluiten om erger te voorkomen. En als satire zo aanstootgevend is dat het koningshuis zich beledigd voelt en een belletje doet, ‘of het wat minder kan’ dan vind ik het niet zo “zorgelijk” als het sindsdien minder-aanstootgevend word gemaakt of zeg ik nu wat geks?

Er is nog gewoon grappige satire over het koningshuis op tv . Ik ben dol op die grappige filmpjes/sketches. Ik ga er van uit dat Koefnoen rekening houd met de gevoelens van onze koningin en het uit zich zelf iets-minder-aanstootgevends doet.

ps. Als voorzitter Kees van D66 anno 2015 van premier Rutte wil weten of het klopt dat sinds 2012 de satire braver is geworden……dat hij er vragen over moet gaan stellen om dit vast te stellen…..dan…vraag ik me af wat zorgelijker is. Zijn opmerkzaamheid klinkt als: “was die film nou spannend of toch niet?” Was dat filmpje grappig of toch niet? “Heb jij gemerkt dat het minder-aanstootgevend was of is het nog aanstootgevend?”

Het lijkt wel alsof Kees zich een-soort-van-beledigd-voelt omdat de satire over het koningshuis minder aanstootgevend is….en het gaat niet eens over hemzelf.

Welterusten.

©missie M.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.