**Staatsbezoek in Japan

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Het Staatsbezoek van ons koningspaar aan Japan schijnt zeer geslaagd te zijn verlopen las ik zo net. Ze werden afgelopen week bij het keizerlijk paleis in Japan hartelijk ontvangen door keizer Akihito en keizerin Michiko, de kroonprins Naruhito en kroonprinses Masako. Dat zijn wel moeilijke namen vind ik. Ze eindigen op “hito” “hiko” of “ako”. Ook al spreekt men goed Engels…die namen zijn Japans en lijken op elkaar. Ik zou de keizerin met gemak en per ongeluk aan kunnen spreken met de naam van haar man-de-keizer. Ik zie niet het verschil of het een mannennaam of een vrouwennaam is. En de naam Masako doet me eerder denken aan een ‘moeilijk te krijgen’ ingrediënt voor een moeilijk Japans gerecht op een Japanse kookworkshop. Iets dat tussen de sushi’s word gedaan of in gevulde koek. Ik zou naar de winkel gaan en vragen “hebben jullie nog Masako’s?”

De Japanse kroonprins en zijn prinses lijken me zeer sympathiek.

De Japanse keizer Akihito refereerde woensdag naar de oorlog tijdens zijn toespraak voor ons koningspaar. Tijdens het staatsbanket (een staatsbanket lijkt me heerlijk) sprak de keizer :Terwijl we het verleden niet moeten vergeten, hopen we meer aandacht te geven aan het bewerkstelligen van meer goodwill tussen onze landen.

Hij vond het hoogst ongelukkig dat de lange vriendschappelijke betrekkingen tussen Nederland en Japan door de oorlog zijn beschadigd las ik. Geachte keizer Akihito er is wel veel meer beschadigd dan alleen “vriendschappelijke betrekkingen”. De mensen (velen inmiddels al overleden) die in Japanse concentratiekampen gevangen zaten zijn gruwelijk en beestachtig behandelt, en dat is ‘hoogst ongelukkig’ niet in de kouwe kleren gaan zitten.

Onze koning, Uw zoon, beaamde dat de oorlog niet vergeten mag worden. Hij zei:”Het verdriet om de slachtoffers blijft schrijnen.Die wonden die in die jaren zijn geslagen blijven het leven van velen beheersen.”.

Wilt U onze koning een sms sturen met de boodschap “missie M. zegt: “goed gezegd”. Hij en koningin Maxima deden het geweldig vond ik. Ik zag tv-beelden van het staatsbezoek. Ze hebben ons land goed vertegenwoordigd. Ze waren een echt piekfijn koningspaar. Lief dat ze sushi kregen omdat U het zo lekker vond een paar jaar geleden.

Ik ga mijn tanden poetsen en de pyjama aantrekken en dan ga ik slapen. Welterusten.

©missie M.

*-Eenkennigheid

Majesteit, prinses Beatrix,

Om mismoedig van te worden. Ik las dat het onderzoek naar de MH17-ramp nog tot en met 2016 zal lopen. Ja werkelijk die onderste steen ligt verdomde laag zo te horen. Ik vind het heel goed van Mark Rutte dat hij het eigen onderzoek wil afwachten maar wachten tot en met 2016?  Amerika wist al ná 1,5 uur waar de rookpluim was opgestegen…maar zij roepen zoveel tegenstrijdigheden…en Duitsland gebruikte oude foto’s van Russische tanks…dat klopte ook niet. Voor hen is er maar één schuldige partij. De separatisten.

Geen één woord over Guy Verhofstadt van de EU die begin dit jaar het volk in Kiev opriep om te vechten voor de EU. Geen één woord over het grote verzuim om Nederland/de KLM te waarschuwen voor het gevaar. Want de VS én de NAVO vlogen zelf al maanden niet meer over die route vanwege het duidelijke gevaar dat er op alle hoogten oorlogshandelingen zouden plaats vinden. Zij hadden maar een paar landen gewaarschuwd. KLM-directeur Camiel Eurlings was verbaasd dat sommige landen die route niet meer vlogen vanwege het gevaar. Hij zei dat de route veilig was verklaard. Hoe kan dat nou? Wie verklaarde deze route voor veilig  terwijl luitenant-kolonel Jay Janzen het volgende zegt:

“Het was algemeen bekend dat een dozijn Oekraïense militaire vliegtuigen neergeschoten was in Oost-Oekraïne. Dus het gevaar was duidelijk”, aldus luitenant-kolonel Jay Janzen van de NAVO.

Als er wat gemopper van het volk te horen valt zegt onze regering weer iets “positiefs” over het onderzoek of over het gevaar op de rampplek zodat het onderzoek niet verder kan plaats vinden….en de schuld ligt natuurlijk bij de separatisten terwijl het Oekraïens leger het staakt-het-vuren niet in acht hield.

Allemaal zoethoudertjes want ze zeggen niets nieuws, alleen in een andere volgorde. Gisteravond op Brandpunt wat toelichting hier en toelichting daar.

Wilt U mijn mening horen? Het is toch steeds weer die eenkennigheid. Het moet lijken alsof ze onpartijdig zijn en alle kanten bekijken maar het is grote bull-shit.

Als een aannemer/architect,sloper of what-ever tegen mij zegt “kijk je uit want ik ga vanmiddag die oude leegstaande flat opblazen” dan weet ik dat  ik uit die buurt moet blijven. Als ik dan voor ‘de oudjes uit het bejaardenhuis’ een dagtochtje met de bus organiseer… juist op die plek waar de flat word opgeblazen, dan kan ik achteraf wel roepen “wie heeft die flat opgeblazen, want diegene is schuld”….maar in dit geval is diegene die  wetende van het gevaar, die plaats opzoekt en mensen in gevaar brengt de grote “genieppetige” schuldige.

Dan moet me nog wat van het hart. In onze krant stond:”Nederland kon zo naar de rampplek”. Ze konden afspraken maken met de separatisten volgens de minister van Buitenlandse zaken Pavlo Klimkin,Hij zei: “Wij konden de Volksrepubliek Donetsk niet erkennen, maar toegang zeker stellen was geen politieke zaak: het was een morele verplichting”.

Volgens het ministerie van Buitenlandse zaken in Den Haag wilde de Oekraïense regering liever niet dat er direct contact was met de separatisten.Het had de voorkeur van Kiev dat de gesprekken met de rebellen via de OVSE zouden lopen.

Van begin af aan was het kabinetsbesluit om niet in onderhandeling te treden met de separatisten.Toch raar want Malysia had wel contact met de separatisten en alles werd netjes geregeld en afgehandeld, bv met de zwarte dozen enz. Malysia was wel lang en breed voor onderzoek op de rampplek terwijl Nederland nog moest onderhandelen wie er ging. En als journalisten nu nog mensenresten vinden op de rampplek…en dat de bewoners klagen over stank terwijl het vriest, hoe kan het dan zijn dat de Nederlandse onderzoekers niets meer vinden of gevonden hebben en gaan ze alleen voor twee koffers op en neer? Wachten tot en met 2016? Ik moet er niet aan denken.

Doei!

©missie M.

*Dance event en rookverbod

Lieve beste Majesteit, prinses Beatrix,

Vroeger was er geen rookverbod in cafés of andere openbare ruimtes. Iemand die allergisch was voor tabaksrook kon niet uitgaan. Het is nu een heel verschil vergeleken met vroeger. We zijn ons bewust van het ongezonde roken. Maar in kleine cafeetjes zonder personeel mag ook niet meer gerookt worden….de enige die er zitten zijn de rokers zelf. Tja…wat moet ik zeggen? ….wat moet ik ervan vinden? Er worden veel mensen ziek van het roken. De baas van dit land wil vast en zeker een gezond leven voor ons allen.

Maar eergisteren las ik van de drie doden op een dance event. Drie doden op een dansavond. Niet omdat ze mekaar op tenen stapten of te snel rondjes draaiden bij een wals of tango. Dansen is een redelijk ongevaarlijke bezigheid. Maar toch…die mensen gingen dood op een dans-event.

Als ik de reactie van politie hoor zijn ze niet verbaasd als de woorden “dance event” en “drugs” samen vallen. Het lijkt wel alsof het normaal gevonden word.

Wat waren we vroeger dan toch rijk omdat we met natuurlijk-plezier gingen dansen. De woorden “cola en een zakje chips….en misschien een sigaretje” vonden wij normaal. En als we moe waren van de hele avond dansen gingen we naar huis en doken het bed in. ‘Vroeger dit en vroeger dat’ moet ik niet mee aankomen natuurlijk. Ik verwacht dan wel van de baas-van-dit-land dat hij net zo streng…nee nog strenger… optreed bij drugsgebruik-op-dance-events als bij dat sigaretje-in-die-kroeg. Maar wat lees ik in de krant:

De politie doet een dringende oproep aan bezitters van xtc-pillen om deze te laten testen of weg te gooien.

Normaal vinden dat jeugd en volwassenen aan de drugs gaan “jongens laat de pillen even testen voor je die op eet” maar dan wel een rookverbod in alle horecagelegenheden? Slap gedoe! Dat is als wanneer je tegen een klein kind zegt “als je dat vlijmscherpe mes pakt kun je per ongeluk je vingers afsnijden”.  XTC-pillen zijn drugs daar moet je gewoon van afblijven dan hoef je ook niets te laten testen.

Welterusten

©missie M.

 

*Wintertijd

Lieve beste prinses Beatrix, majesteit,

Heeft U vanmorgen ook lekker een uurtje langer geslapen? Alle klokken een uur terug gezet. De echte tijd weer op de klokken. s’ Avonds weer vroeger donker. Op tijd de pyjama aan. Toch ook weer knusjes vind ik. De zomer is voorbij gevlogen. Gisteren was het nog zomertijd en vandaag is het wintertijd. Ik heb al een nieuwe agenda voor 2015 gekocht.

Welterusten

©missie M.

-Naheffing van 642 miljoen

Majesteit,

Wapper wapper….Ik gebruik mijn krant even als waaier…..Een “naheffing” van 642 miljoen wat Nederland dit jaar nog aan Brussel extra moet betalen…want….”Volgens berekeningen van het Europese statistiekbureau is Nederland rijker dan waarvoor het is aangeslagen en komt de jaarlijkse afdracht van 5,6 procent daardoor hoger uit“. Schandalig! En dat terwijl Dijsselbloem op 23 april garandeerde dat Nederland geen naheffing zou krijgen.

Het Verenigd Koninkrijk moet binnen enkele weken 2,1 miljard euro extra afdragen maar David Cameron heeft aan Brussel laten weten dat hij weigert te betalen. Nederland tekent ook bezwaar aan.

De partijen van de Tweede Kamer willen voor dinsdag om 12 uur duidelijkheid.

Nóg meer inleveren, terwijl de mensen die dit land hebben opgebouwd na de oorlog aan de kant gezet worden als ze zware zorg nodig hebben. Nederland stemde massaal nee tegen Brussel en toch is Brussel in ons leven gekomen.

Majesteit, word het niet eens tijd dat onze koning met de vuist op tafel slaat met de woorden “en nou is het genoeg!”

©missie M.

 

 

*Koningin Elizabeth heeft eerste tweet verstuurd

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik las zo juist dat Queen Elizabeth haar eerste tweet heeft verstuurt op een expositie in het Science Museum in Londen. Ze tweette:

,,Het is een genoegen de tentoonstelling over het informatietijdperk te openen in het wetenschapsmuseum. Ik hoop dat mensen plezier beleven aan hun bezoek. Elizabeth R.”,

Queen Elizabeth is op de berichtensite niet onder haar eigen naam te vinden. Anders kon iedereen lezen als ze schreef “Charles kom je eten?” en “neem je Camilla ook mee?”. De Koninklijke Familie heeft een official account @BritishMonarchy.

Koningin Maxima zal op 8 november bij het Franz Liszt Pianoconcours in de Utrechtse muziektempel Tivoli-Vredenburg zijn vanwege het tienjarig jubileum. Een muziekconcours voor jonge pianisten tussen 17 en 29 jaar.

Doei.

©missie M.

**Actievoerders

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik…snik..ben wat emotioneel geworden na het zien van een filmpje….huilie huilie…Wat een triest verhaal. Triest ook omdat juist de “vredelievende” actievoerders in het echt erger deden dan de dader waar tegen ze streden.

Toen U tot koningin werd gekroond waren er zware rellen in Amsterdam. Ik dacht vroeger dat die actievoerders ergens wel een voor-mij-ondoorzichtig-punt zouden hebben, een punt om ‘tegen’ te zijn. Een punt dat ik niet zag. Maar op een dag…jaren na die kroning, zag ik een interview met die actievoerders op tv. Het was voor hen gewoon pret geweest. Het was feest om straatstenen door de ruiten van een politiebusje te mikken. U bent een mooie koningin geworden en de mensen hielden van U-als-koningin.

Maar de actie die ik nu benoem had geen goede afloop. Een hotel werd in brand gestoken en een vrouw verloor haar been nadat ze uit angst voor het vuur uit het raam was gesprongen en in een grote glasscherf viel. De ambulance werd tegen gehouden…of kon niet door… omdat 150 of 200 actievoerders-met-haat-in-de-ogen de weg blokkeerden. De vrouw lag 45 minuten met een slagaderlijke bloeding op de grond. Snik….snik….

Het was de echtgenote van Janmaat. Hans Janmaat, de man die een sterke eigen mening kenbaar maakte. Janmaat, dat was foute boel , hij deugde niet, terwijl ik nooit geluisterd heb naar wat hij zei. Hij sprak over de angst dat straks iedere vrouw gesluierd door het land liep. In het filmpje zaten fragmenten van wat hij zei of riep. Voor het eerst heb ik geluisterd. Vergeleken met wat Pim Fortuin riep of Wilders zegt stelde het niet veel voor achteraf gezien. Ik zag in het filmpje hoe Janmaat in de Kamer sprak maar niemand luisterde want ze liepen weg als hij aan het woord kwam.  Zijn studievriend wou niet met hem gezien worden want dat was niet goed voor zijn “positie”. De journalist die hem toendertijd interviewde had nu grote spijt en schaamt zich al jaren over de manier waarop hij Janmaat vragen stelde

Ná het ongeluk belande de echtgenote in een rolstoel en later ging ze weer met haar man mee naar de tweede Kamer. Nooit heeft ze op haar zware ziekbed een bloempje of beterschapskaartje ontvangen terwijl haar man wel jaren lang heeft betaald voor de “pot”. Er werd niet eens de deur voor haar geopend als ze met rolstoel kwam en de deur niet zelf kon openen. Huilie…. huilie…wat een vernedering. Door de mensen in de Tweede kamer.

Haar man riep dingen die vergeleken met nu niet veel voorstellen. Zijn meningsuiting werd hem zeer kwalijk genomen. Er werd een aanslag gepleegd toen de partij vergaderde in een hotel. Zijn vrouw verloor een been door deze aanslag. Zij is nu weduwe , heeft het na de dood van haar man (van wie ze heel veel hield) heel zwaar gehad, de vernederingen tegen hen ….van al die jaren…. gingen opspelen, ze is er nu uit, heeft geen wrokgevoelens, ze zit wel in de schuldsanering en ze verzorgd zwakke of gehandicapte huisdieren of zwerfhondjes.

En de actievoerder? Jack van Lieshout had geen spijt van die aanslag zei hij. Snotter snotter.. snik snik…Zie het filmpje onderaan deze brief.

Na het zien van dat filmpje, het gesprek met de weduwe, en het interview met een van de actievoerders vraag ik me af voor wie we beschermd moesten worden. Voor Janmaat die bang was voor hoofddoeken en burka’s, of voor zo’n actievoerders die een aanslag plegen met bijna dodelijke afloop en dan jaren later zegt geen spijt te hebben. Ik moet een nieuw pakje papieren zakdoekjes openen.

Doei.

©missie M.

http://youtu.be/NBdlf6MnVI8

*Sint en de herdertjes lagen bij nachte

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Afgelopen week zat bij DWDD een knappe blond-kapsel-mevrouw aan tafel, een dame die veel wist over het Sinterklaasfeest en alles er omheen leek het. Zelf deed ze roet-Pieten bestellen voor haar kinderen. Haar kinderen merkte het niet eens. Wat een goede oplossing dacht ik, nog altijd beter dan een stroopwafel-Piet of een paarse Piet. Ik luister verder. Dan laat Mathijs een stukje snoep zien waarop Sint een bruin heeft. Dan zegt zij “Sinterklaas zwart ? ‘waarom niet? “Ja of als vrouw” zegt ze.

Sinterklaas als vrouw? Toen …viel mijn mond open…op dat moment raakte ze me voor de helft kwijt.

Sinterklaas heeft echt bestaan en is geboren als man. Werd bisschop. Heeft een hele goede reputatie opgebouwd. Draagt wel een lang gewaad maar hij heeft een lange grijze baard. Voor mijn part worden vrouwen priester of bisschop, dat boeit me niet….maar je kan iemand die geboren werd als man, iemand goed is geweest voor de armen, zo’n goede reputatie heeft, na zovele jaren toch niet van geslacht laten veranderen omdat er een handje-vol zeurpieten een discussie opjengelen.

De knappe blond-kapsel-mevrouw wil niemand beschuldigen van discriminatie….neeheee helemaal niet, ze benadrukt die woorden nogmaals….maar ze vraagt zich af wat de echte reden is van die Pieten discussie…ze kijkt daarbij op een enge manier. Ze vermoed iets veel ergers. Toen….was ze me helemaal kwijt.

Als ik mijn hele leven in de koude donkere decembermaand uitkijk naar de kerstboom. Mijn adressenboekje tevoorschijn haal om alle mensen in dat boekje een vrede-op-aarde-kaartje te sturen. En mijn spaarcentjes besteed aan cadeautjes voor mijn naasten. Of zelf iets knutsel of brei om cadeau te geven. Dat ik in de Supermarkt iets geef voor de voedselbank en een goed-doel-actie. Dat de kassiëre persé een hoofddoek wil dragen en haar baas er niets van mag vinden…zien we wel door de vingers…ook al voel ik me daar zeer ongemakkelijk bij want wat is er mis met mijn blote haren? Waarom is voor haar niet iedereen gelijk ? Enfin, niet over piekeren, ik wens haar van harte fijne dagen. En iedereen op straat wens ik “zalig kerstmis”. Met kerst-vrede-op-aarde-feest, gezellig onder de kerstboom met een kopje warme chocomel in mijn rechterhand, een schitterende flikkerster in mijn linkerhand, en het “de herdertjes-lagen-bij-nachten zing, blij kijk bij het kerststalletje met kerstbeeldjes. Dan moet me niemand na zovele jaren gaan vertellen dat ik aan discriminatie doe omdat de herdertjes bij nachte in het veld lagen…of dat de os naast de ezel staat….dat de drie wijzen zo’n lange afstand te voet af moesten leggen voor mijn kerst….en dat elk jaar weer overnieuw….of dat het kindje Jezus net zo goed een meisje had moeten zijn….Dat het kindje geen verantwoord matrasje in de kribbe had liggen….want dan …..dan ben ik beledigd…dan word ik onterecht beschuldigd.

Zo is het ook met de Pieten discussie. Zwarte Piet is zeer gewenst en voor mijn part mag hij roetvegen in zijn gezicht hebben….maar beschuldigen van discriminatie? Is foute boel. Er is zoveel onrecht op de wereldbol waarbij men aan discriminatie denkt.

Zoeken naar een oplossing? Laten we de mensen die last ondervinden van zwarte Piet uitleg geven over ons kinderfeest en hoe het echt bedoeld is. Laten we hen vertellen dat zwarte Piet een held is, laten we boekjes drukken, folders maken met de uitleg over onze Piet, dat hij zwart is van schoorsteenroet of misschien omdat sommigen nou eenmaal die mooie kleur van zich zelf hebben, dat veel Nederlanders geld betalen voor een mooie bruine huidskleur, en dat Sint echt niet met het paard over daken loopt, laten we in de folder starten met een voorwoord waarin staat dat zij of hij zelf niets te maken heeft met de kleur van zwarte Piet en dat ze er mogen wezen, just-the-way-they-are. Punt.

Welterusten.

©missie M.

 

*Kredietkaart van Obama geweigerd

Lieve beste prinses Beatrix, majesteit,

Heeft U het gehoord? President Obama was vorige maand met zijn echtgenote in een restaurant in New York. Toen hij wou afrekenen werd zijn kredietkaart niet geaccepteerd. Gelukkig had zijn Michelle haar kaart bij zich en kon zij betalen. De reden waarom de kaart van Obama werd geweigerd is niet bekend, waarschijnlijk was zijn kaart te weinig gebruikt.

Ach, dan ben je president van Amerika , sta je geregeld voor hete vuren, beslis je over oorlog voeren of juist niet, deelt de lakens uit in Amerika en ver daar buiten, en moet de vrouw hem “redden” bij het afrekenen in het restaurant. Een vrouw word wel vaker onderschat. Dank zij de vrouw hoefden ze niet voor straf de afwas te doen. Waarom hadden ze ook geen beurs met klatergeld op zak? Ik vind zo’n kredietkaart toch wel een beetje eng. Je eet dan misschien meer dan je beurs kan hebben. 😉

Nou ik ben laat en ga nu snel slapen. Welterusten. Doei.

©missie M.

 

 

 

*De gelegenheid maakt de dief

Lieve beste Majesteit, prinses Beatrix,

Is het misschien mogelijk dat Uw zoon, de koning, met de vuist op tafel slaat tegen pesten? Dat is nog belangrijker dan lintjes knippen of een fles wijn tegen een boot slingeren.

Vroeger kreeg men een boete als je fiets onafgesloten  ‘geparkeerd’ stond, want dan maakte je misschien iemand tot dief. “De gelegenheid maakt de dief” of zoiets. Door jou schuld was iemand dief geworden. En tja als ze eenmaal met “losse” fietsen zijn begonnen is de drempel naar een fiets met tien sloten niet hoog meer.

Ik las van het steekincident op een school waarbij een jongen een andere jongen met een mes stak. Toen ik het las dat de dader een stille jongen was dacht ik meteen “dit doet iemand niet zomaar uit het niets”. De dader is 8 jaren lang behoorlijk gepest en getreiterd, werd opgewacht door 8 jongens, en niet om de schooltas op het dak van het fietsenhok te gooien. Dan is een leerling niet meer met zijn hoofd bij de les maar bij het ‘overleven’. Meermaals heeft hij dit aangegeven….heeft hij hulp gekregen? Ik denk het niet.

Stille tochten lopen voor het slachtoffer van deze steekpartij…..is toch zware mosterd na de maaltijd. Die stille tochten kan men beter lopen tégen pesten, “zeg nee tegen pestklieren”, dan had men nu misschien geen stille tocht hoeven lopen voor een slachtoffer. De gelegenheid maakt de dader. Dit had nooit mogen gebeuren.

Waarom word er op school niets of niet veel gedaan als iemand zo vaak om hulp roept? Als ongeveer 6000 mensen (inclusief leerkrachten en burgemeesters) aangifte kunnen doen tegen één politicus vanwege drie domme woorden, waar zijn ze dan als het er op aan komt?

Majesteit, zullen we samen een stille tocht lopen met witte ballonnen, met de tekst “pestklieren opsodemieteren”. Dan ga ik nu eerst mijn tanden poetsen en slapen.

Welterusten. Doei.

©missie M.