*De gelegenheid maakt de dief

Lieve beste Majesteit, prinses Beatrix,

Is het misschien mogelijk dat Uw zoon, de koning, met de vuist op tafel slaat tegen pesten? Dat is nog belangrijker dan lintjes knippen of een fles wijn tegen een boot slingeren.

Vroeger kreeg men een boete als je fiets onafgesloten  ‘geparkeerd’ stond, want dan maakte je misschien iemand tot dief. “De gelegenheid maakt de dief” of zoiets. Door jou schuld was iemand dief geworden. En tja als ze eenmaal met “losse” fietsen zijn begonnen is de drempel naar een fiets met tien sloten niet hoog meer.

Ik las van het steekincident op een school waarbij een jongen een andere jongen met een mes stak. Toen ik het las dat de dader een stille jongen was dacht ik meteen “dit doet iemand niet zomaar uit het niets”. De dader is 8 jaren lang behoorlijk gepest en getreiterd, werd opgewacht door 8 jongens, en niet om de schooltas op het dak van het fietsenhok te gooien. Dan is een leerling niet meer met zijn hoofd bij de les maar bij het ‘overleven’. Meermaals heeft hij dit aangegeven….heeft hij hulp gekregen? Ik denk het niet.

Stille tochten lopen voor het slachtoffer van deze steekpartij…..is toch zware mosterd na de maaltijd. Die stille tochten kan men beter lopen tégen pesten, “zeg nee tegen pestklieren”, dan had men nu misschien geen stille tocht hoeven lopen voor een slachtoffer. De gelegenheid maakt de dader. Dit had nooit mogen gebeuren.

Waarom word er op school niets of niet veel gedaan als iemand zo vaak om hulp roept? Als ongeveer 6000 mensen (inclusief leerkrachten en burgemeesters) aangifte kunnen doen tegen één politicus vanwege drie domme woorden, waar zijn ze dan als het er op aan komt?

Majesteit, zullen we samen een stille tocht lopen met witte ballonnen, met de tekst “pestklieren opsodemieteren”. Dan ga ik nu eerst mijn tanden poetsen en slapen.

Welterusten. Doei.

©missie M.

1 reactie op “*De gelegenheid maakt de dief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.