Onderzoeken

 

Vrijdag 24 augustus 2018 om 15:10 uur

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Allereerst wil ik zeggen dat ik mijn petje afdoe voor het DNA-onderzoek naar de dader van Nicky Verstappen. Ik ben helemaal onder de indruk dat door dit onderzoek na twintig jaar eindelijk een mogelijke dader bekend is geworden. En Peter R. de Vries hield ook een indrukwekkende speech tijdens de persconferentie. Jammer dat ze dat destijds nog niet zo goed konden onderzoeken. Achteraf gezien is de dader een paar keren in hun vizier geweest. Dat is wel slordig is mijn mening.

Even wat anders. Vorige week, of de week daarvoor, las ik dat steeds meer mensen hun voornaam laten veranderen. De Raad van rechtspraak heeft geen duidelijke verklaring hiervoor. Het schijnt niet eens makkelijk te zijn om de voornaam te veranderen, men heeft altijd een advocaat nodig om een verzoekschrift in te dienen bij de rechtbank. En een advocaat heeft vast een dure prijslijst boven zijn bureau hangen. Volgens de civiel rechter van de rechtbank Amsterdam is ‘echt een goed verhaal’ het belangrijkste om de naam te laten veranderen. Dan vraag ik me af ‘vonden ze hun naam nu niet meer mooi of vonden ze de naam al hun hele leven niet mooi’. Werd hun voornaam een beetje ‘verprutst’ met uitspreken waardoor ze een bijnaam kregen? Of is men geboren als Mariet maar voelt zich geen Mariet maar wel een Mart of Piet. Uw jongste zus heette na de geboorte Marijke…ik ben wel heel benieuwd naar ‘dat goed verhaal’ wat er gebruikt werd om de voornaam te laten veranderen naar Cristina. En Uw schoondochter Laurentien heette na de geboorte Petra. Welk goed verhaal zal de lieve Laurentien op tafel gelegd hebben? Want er is niks mis met de naam Petra en niks mis met de naam Marijke. Ach….ik voel me ook niet altijd een missie M. Als in de krant had gestaan dat meer mensen hun achternaam lieten veranderen dan zou  ik eerder indenken dat die naam niet mooi klinkt als de tandarts je naam roept als men in de volle wachtkamer zit. Je zou maar Poepjes heten, of je naam te danken hebben aan een man die niet echt je vader was, of die zich nooit liet zien op je verjaardag of op belangrijke momenten altijd afwezig was. De voornaam veranderen, zoiets eenvoudigs dacht ik, maar er moet wel een goed verhaal zijn, en ik heb ook wel heel veel vragen, maar het is gewoon allemaal mogelijk.

Vorige maand was er in het Duitse Zülpich een Romeinse sarcofaag uit de derde eeuw gevonden. In die sarcofaag lagen een schat aan grafgeschenken stond in de krant, een soort beautycase, met allemaal spullen voor de vrouwelijke schoonheid. De overledene zou tussen de 25 en 30 jaar zijn geweest. Ze had bij zich ‘een handspiegel, schminkpalet, een knipmes, en potjes en flesjes voor zalfjes en lekkere luchtjes’. Dan vraag ik me weer af ‘welk lekker geurtje?’ Natuurlijke rozenblaadjes gemixt met anijs en lavendel? Hoe weet men anno 2018 dat het lekkere luchtjes waren die in dat flesje zaten? Het is toch geweldig dat men dit nu nog allemaal kan ontdekken en onderzoeken. Eigenlijk een interessant onderzoek over heel gewone dingen.

Begin deze maand las ik dat Archeologen bij opgravingen op Medel bij Tiel wilde appels van bijna zesduizend jaar oud hadden gevonden. Ze konden ontdekken dat de appels waren gesneden en gedroogd. Aan de gerimpelde schil konden ze zien dat ze gedroogd waren om te bewaren. Ze konden zelfs zien dat dit bij een kampvuur gebeurde omdat de appels waren verbrand. 6000 jaar oud?  Ik moet mijn appels, die ik drie weken geleden heb gekocht, geregeld controleren zodat ze niet onverwachts verschrumpelt op de fruitschaal zouden liggen, vooral met dit warme weer,  want ik wil vooral niet dat er een zwerm fruitvliegjes op visite komt. Maar over 10 jaar is er van mijn appels geen schil, pit of klokhuis over. Wat men toch allemaal kan ontdekken door onderzoek. Eigenlijk best interessant onderzoek over iets heel eenvoudigs. Geweldig hé.

Dan is het toch rete-vreemd dat de burgemeester van een grote gemeente in Limburg de extra vergadering na een paar minuten sluit en verder geen onderzoek wil naar de pinpasfraude van een ambtenaar vanwege ‘de reputatie en privacy’ van de inmiddels met pensioen zijnde ambtenaar. Zucht.

Fijne dag verder. Doei.

©missie M.

Keukenprinses gezocht

Lieve beste majesteit,prinses Beatrix,

Er staat een vacature op de The Royal Household, een vacature  voor keukenprins of keukenprinses in de keuken van Buckingham Palace, het paleis van Queen Elizabeth. De queen zoekt een fulltime keukenhulp als versterking in de keuken.

Ik kan uitstekende lekkere spruitjes maken, en mijn sperzieboontjes zijn soms echt te gek-lekker, een krop sla heb ik in een handomdraai op tafel staan met lekkere tomaatjes en schijfjes komkommer’t, met  boerenkool kan ik best veel variaties maken, mijn savoyekoolrolletjes in de oven zijn ook heel lekker, en ovenfrietjes uit de oven met frikandellen uit de koekenpan zijn om te smullen. Maar de Engelse keuken…en met name de keuken van Buckingham…daar bak ik vast niet veel van. Brownies en Donuts liggen mij niet zo.

Het Engels ontbijt met roerei, spek, witte bonen in tomatensaus en braadworstjes is dan wel lekker als je de gast bent, maar als je zelf de kok of keukenhulp bent is dat vast niet lekker om al vroeg in de ochtend braadworstjes te braden. En de koninklijke familie houd geregeld etentjes met heel veel gasten. Dan schil je niet voor vier personen aardappels, maar misschien wel voor zestig gasten. Dan moet je wel heel snel kunnen schillen.

En als er een hert tijdens de jacht door een kogel is geraakt, kan ik dat hert echt niet slachten of braden. Ik zou een gecompliceerde  huilbui krijgen. En dan zo’n dikke gevulde kerstkalkoen is ook niet mijn ding. U zult vast wel denken “dat is misschien niet voldoende om keukenprinses op Buckingham Palace te worden”. Daar heeft U gelijk in. Ik zou mezelf ook niet aannemen als ik bij mezelf op dat sollicitatie gesprek zou gaan.

Maarrrrr in de vacature staat dat ervaring niet perse nodig is. Want de nieuwe keukenhulp krijgt training om aan ‘de standaarden van koninklijk huis’ te voldoen.Het belangrijkste is dat belangstellende  teamplayers zijn, initiatief nemen, en graag betrokken zijn. Dat kan ik alle drie.Ik ben gek op mooi porselein, blinkend bestek en glinsterende glazen.

Er zou ook een mogelijkheid zijn om op het paleis te wonen. Dat klinkt wel aantrekkelijk. Per jaar verdiend de keukenprinses 20.000 pond. Omgerekend is dat ongeveer 22.000 euro. En 33 vakantiedagen.

Echt veel salaris vind ik het niet echt. Maar ik zou het toch een leuk avontuur hebben gevonden. Ik ben fan van Camilla. Charles is zo gelukkig aan haar zij. Zij is zo gewoon en toch heel apart. Geen nood, ik zou U toch elke avond kunnen mailen vanuit mijn torenkamertje boven de Royal-vleugel. Oueen  Elizabeth zou dan mijn oppperhoofd zijn. Majesteit, mijn roots liggen in Nederland. Ik blijf hier, Punt.

Dan is dat geklaard. Ik ga mijn tanden poetsen, en nachthemd aandoen. Welterusten.

©missie M.

 

Willem de Kooning

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Wat ben ik blij met de regen van gisteren en vandaag.

Waar ik het met U over wou hebben zijn de gekke bedragen die neer geteld worden bijvoorbeeld:

3,5 ton voor de steek van de Franse keizer Napoleon. Het hoofddeksel van Napoleon was door kenners geschat op circa 40.000 euro.Na de nederlaag van Napoleon bij Waterloo had Napoleon dit hoofddeksel achtergelaten op het slagveld en had de Nederlandse baron Arnout Jacques van Zuijlen Van Nijevelt deze hoed mee genomen. Sinds 1986 had een particulier dit hoofddeksel in bezit en in juni werd die te koop aangeboden.

In een hotel in New York werd het duurste ijsje van Amerika aangeboden voor 1288 euro. The Bear Extraordinaire. Voor dat bedrag krijgt men vanille ijs met zwarte truffels en champagnesaus, engelenhaar van suiker, vlinders van fondant, witte en pure chocolade en een topping van bladgoud en bladzilver. De porseleinen kom met kristallen deksel, waar dit alles in zit, is het duurst en kost 1030 euro, en die mag men houden stond in juli in de krant. Dat moest er nog bijkomen zeg.

En deze week las ik dat een gestolen schilderij is opgedoken.In november 1985 verdween een kostbaar schilderij van Willem de Kooning uit een museum in Arizona. De verdwijning bleef onopgelost, tot vorig jaar toen een opkoper de inboedel van een bejaard echtpaar opkocht voor 2000 dollar. Nadat hij het schilderij op de slaapkamer, achter de deur aantrof belde hij de FBI. Hoe of wat en waarom  blijft nog steeds onopgelost want het echtpaar leeft niet meer. Het gaat om het schilderij met de naam “Woman-Ochre”. Nu kunt U zich het beste even goed vasthouden aan de bedrand want de waarde…de waarde van dit schilderij is 140 miljoen euro. Gaat het? Even diep adem halen en weer rustig uitblazen.

Ik zal U nu even verder met rust laten, en wens U een fijne nachtrust. Welterusten.