Onderzoeken

 

Vrijdag 24 augustus 2018 om 15:10 uur

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Allereerst wil ik zeggen dat ik mijn petje afdoe voor het DNA-onderzoek naar de dader van Nicky Verstappen. Ik ben helemaal onder de indruk dat door dit onderzoek na twintig jaar eindelijk een mogelijke dader bekend is geworden. En Peter R. de Vries hield ook een indrukwekkende speech tijdens de persconferentie. Jammer dat ze dat destijds nog niet zo goed konden onderzoeken. Achteraf gezien is de dader een paar keren in hun vizier geweest. Dat is wel slordig is mijn mening.

Even wat anders. Vorige week, of de week daarvoor, las ik dat steeds meer mensen hun voornaam laten veranderen. De Raad van rechtspraak heeft geen duidelijke verklaring hiervoor. Het schijnt niet eens makkelijk te zijn om de voornaam te veranderen, men heeft altijd een advocaat nodig om een verzoekschrift in te dienen bij de rechtbank. En een advocaat heeft vast een dure prijslijst boven zijn bureau hangen. Volgens de civiel rechter van de rechtbank Amsterdam is ‘echt een goed verhaal’ het belangrijkste om de naam te laten veranderen. Dan vraag ik me af ‘vonden ze hun naam nu niet meer mooi of vonden ze de naam al hun hele leven niet mooi’. Werd hun voornaam een beetje ‘verprutst’ met uitspreken waardoor ze een bijnaam kregen? Of is men geboren als Mariet maar voelt zich geen Mariet maar wel een Mart of Piet. Uw jongste zus heette na de geboorte Marijke…ik ben wel heel benieuwd naar ‘dat goed verhaal’ wat er gebruikt werd om de voornaam te laten veranderen naar Cristina. En Uw schoondochter Laurentien heette na de geboorte Petra. Welk goed verhaal zal de lieve Laurentien op tafel gelegd hebben? Want er is niks mis met de naam Petra en niks mis met de naam Marijke. Ach….ik voel me ook niet altijd een missie M. Als in de krant had gestaan dat meer mensen hun achternaam lieten veranderen dan zou  ik eerder indenken dat die naam niet mooi klinkt als de tandarts je naam roept als men in de volle wachtkamer zit. Je zou maar Poepjes heten, of je naam te danken hebben aan een man die niet echt je vader was, of die zich nooit liet zien op je verjaardag of op belangrijke momenten altijd afwezig was. De voornaam veranderen, zoiets eenvoudigs dacht ik, maar er moet wel een goed verhaal zijn, en ik heb ook wel heel veel vragen, maar het is gewoon allemaal mogelijk.

Vorige maand was er in het Duitse Zülpich een Romeinse sarcofaag uit de derde eeuw gevonden. In die sarcofaag lagen een schat aan grafgeschenken stond in de krant, een soort beautycase, met allemaal spullen voor de vrouwelijke schoonheid. De overledene zou tussen de 25 en 30 jaar zijn geweest. Ze had bij zich ‘een handspiegel, schminkpalet, een knipmes, en potjes en flesjes voor zalfjes en lekkere luchtjes’. Dan vraag ik me weer af ‘welk lekker geurtje?’ Natuurlijke rozenblaadjes gemixt met anijs en lavendel? Hoe weet men anno 2018 dat het lekkere luchtjes waren die in dat flesje zaten? Het is toch geweldig dat men dit nu nog allemaal kan ontdekken en onderzoeken. Eigenlijk een interessant onderzoek over heel gewone dingen.

Begin deze maand las ik dat Archeologen bij opgravingen op Medel bij Tiel wilde appels van bijna zesduizend jaar oud hadden gevonden. Ze konden ontdekken dat de appels waren gesneden en gedroogd. Aan de gerimpelde schil konden ze zien dat ze gedroogd waren om te bewaren. Ze konden zelfs zien dat dit bij een kampvuur gebeurde omdat de appels waren verbrand. 6000 jaar oud?  Ik moet mijn appels, die ik drie weken geleden heb gekocht, geregeld controleren zodat ze niet onverwachts verschrumpelt op de fruitschaal zouden liggen, vooral met dit warme weer,  want ik wil vooral niet dat er een zwerm fruitvliegjes op visite komt. Maar over 10 jaar is er van mijn appels geen schil, pit of klokhuis over. Wat men toch allemaal kan ontdekken door onderzoek. Eigenlijk best interessant onderzoek over iets heel eenvoudigs. Geweldig hé.

Dan is het toch rete-vreemd dat de burgemeester van een grote gemeente in Limburg de extra vergadering na een paar minuten sluit en verder geen onderzoek wil naar de pinpasfraude van een ambtenaar vanwege ‘de reputatie en privacy’ van de inmiddels met pensioen zijnde ambtenaar. Zucht.

Fijne dag verder. Doei.

©missie M.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.