* Nieuwe naam voor ex-DENK-ster

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Gisteravond las ik dat Sylvana Simons een nieuwe partijnaam heeft voor haar partij….maar hoooo eens effe….ze heeft toch helemaal geen partij.

Ze sloot zich aan bij DENK,sprak als DENK, en schreef mee aan het programma van DENK. Dan verlaat ze stiekem in het geniep de politieke partij DENK, een paar maanden voor de verkiezingen, want volgens Sylvana gebruikte DENK de bedreigingen aan Sylvana als publiciteitsstunt. Jubelend belden ze elkaar op toen de dreigingen in het nieuws kwamen. Sylvana gebruikte dit weer als publiciteitsstunt want huilie huilie de DENK-ers waren meer met de media bezig dan met Sylvana. Achter de schermen had ze de partij Artikel1 al opgericht. Artikel1

Die naam bestond al. Een onderzoeksinstituut van de Stichting Expertisecentrum Discriminatie vond het niet kies dat Sylvana hun naam had ingepikt. Ze wilden niet verbonden zijn aan een politieke partij. Sylvana beweerde dat zij de naam eerder had, en Sylvana deed nog even alsof ze niet wist dat de naam bestond, Maar zij was al veel eerder bij die mensen geweest voor een lezing of gesprek, en wist dus echt van het bestaan af.

De rechter besloot dat Sylvana en haar partij de naam niet meer mocht gebruiken. Het heeft lang geduurd eer ze een nieuwe naam had. Ze hebben over een nieuwe naam lang moeten nadenken. Blijkbaar niet lang genoeg want de nieuwe naam Bij1 bestaat ook al.

Bij1 is de naam van een Centrum voor Psychotherapie in Koog aan de Zaan / Zaanstreek-Waterland. De therapeuten van Praktijk Bij1 zijn in ieder geval niet blij met de naam waar Simons mee campagne wil voeren “Wij zitten al ruim acht jaar in Den Haag en we vinden het niet zo fijn dat mensen de partij en onze organisatie door elkaar kunnen halen’ zei Rosalie Vellekoop van Bij-1 in een Den Haags radioprogramma.

Echt ontzettend balen,’’ zei Muziek- en Psychodramatherapeut Kerstin Schwardtmann tegen het AD. Volgens de therapeute is de praktijk Bij1 niet benaderd door Sylvana Simons met de vraag of zij de naam ook mocht gebruiken. ,,En daar zitten we zeker ook niet op te wachten. Het is helemaal niet handig als wij geassocieerd worden met een politieke partij. ‘Ongelooflijk, want nu worden wij in verband gebracht met een politieke partij en diens standpunten. Dat kan serieuze gevolgen hebben voor ons. Mensen die wij behandelen kunnen daar van alles over gaan denken. Dit is echt ongelooflijk.’’

Wat zegt Sylvana Simons? Sylvana Simons voorziet geen problemen met de nieuwe naam. Haar persoonlijke assistent laat schriftelijk weten dat ‘BIJ1 weliswaar in gebruik is, maar niet voor dezelfde tak van sport’. De partij verwacht dat het onderscheid tussen de politieke partij en de groep therapeuten helder is voor iedereen. ,,Met dat vertrouwen hebben wij onze merknaam dan ook geregistreerd.”

Als ik U was zou ik haar programma maar niet lezen. Ik zal U één punt noemen dan weet U waarom ik dit zeg. Ze gaat strijden ‘tegen de huidige politiek vol moslimhaat’…en….schrik niet…ze gaat strijden voor ‘rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid’ alsof we dat in Nederland niet kennen?!…’met respect voor onze verschillen‘ staat er nog bij.

Majesteit, Kan U die Sylvana Simons niet eens flink op haar deksel geven? Dan zegt U tegen Sylvana ‘ik geef je effe flink op je donder met je aandachttrekkerij, en ik verwacht dat dit verder ook helder is voor iedereen in jouw partij, ‘dit is namelijk een heel andere tak van sport’. In ons land is iedereen gelijk, alleen jij hebt het hier steeds over witte en zwarte mensen. Sylvana jij schreef ooit in je column heel nare dingen over zwarte mannen. Maar nu is het genoeg geweest. “Kappen nou”.

Doei.

©missie M.

 

* Briefje van Einstein

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Op een veiling in Jeruzalem is omgerekend 1,1 miljoen euro betaald voor een briefje met één handgeschreven regel van de wereld beroemde natuurkundige Albert Einstein.

Einstein schreef deze regel nadat hij in 1922 in Tokio vernam dat hij de Nobelprijs voor 1921 had gewonnen.

De waardevolle regel: Een kalm en bescheiden leven brengt meer geluk dan het najagen van succes en de constante rusteloosheid die dat met zich mee brengt’.

Mooie woorden van een wijs man. En nu heb ik de dure woorden aan U doorgegeven zonder dat U er een dubbeltje voor hoeft te geven.

Nu ga ik snel mijn nachtpon aantrekken en mijn tanden poetsen….ach nee toch maar niet snel, kalm en bescheiden ga ik mijn tanden poetsen, want haastige spoed is zelden goed.

Welterusten.

©missie M.

* Blinkt in oktober zomergoud…

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Vorige week stond ik te bibberen in mijn zomerjas. Die heb ik daarna maar meteen opgeruimd. Het was oktober, de herfst was begonnen. Maar nu is het al vier dagen prachtig zomers weer.

Deze week las ik een mooie spreuk. Blinkt in oktober zomergoud, de winter volgt dan snel en koud.

En de zon blinkt al een paar dagen als zomergoud. Gistermorgen had de zon zelfs een oranje gloed. Dat viel mij wel op. Volgens weerman Dennis Wilt heeft dat te maken met deeltjes in de lucht. Het licht werd gisteren gebroken door ijskristallen in de lucht, ook Saharazand, en roetdeeltjes van de bosbranden in Portugal en Spanje. Dat zoveel deeltjes in de lucht terecht zijn gekomen komt door de tropische storm Ophelia. Zelfs de warmte kwam door de sterke wind van Ophelia.

T’is wat hé.

Majesteit, ik ga mijn tanden poetsen en nachtpon aantrekken. Welterusten.

Doei.

©missie M.

 

* Geslacht

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Als ik aan het woord geslacht denk dan gaan mijn gedachten twee kanten op. Allereerst zie ik in gedachten fotootjes in de krant van ‘de vier geslachten’….nee niet dat wat U denkt…ik zie dan een foto waarop een trotse overgrootvader zit, ernaast of er achter een grootvader, en een lachende vader met een babyzoontje. Of een foto met een overgrootoma, een grootoma, een moeder en een dochtertje. Aan de andere kant zie ik een oud ‘tafereel’ dat we vroeger wel eens zagen in het dorp, een geslacht dier.

Maar een paar dagen geleden las ik in de krant: ‘Geslacht niet langer registreren’. Het benoemen van het woord man of vrouw. Voor het paspoort zal het noodzakelijk blijven,maar voor andere zaken zal het niet meer nodig zijn. Het nieuwe kabinet gaat paal en perk stellen aan het registreren van het menselijk geslacht. Overheden moeten ‘waar mogelijk’ genderneutraal gaan werken. In het regeerakkoord komen die punten terug in het ‘Regenboog Stembusakkoord’.

Wat ik er van vind? Ik probeer me voor te stellen hoe dit in zijn werk gaat bij Bevolkingsonderzoeken voor bv borst- of baarmoeder-onderzoek als het geslacht niet genoemd word.

En…leuk voor transgenders en interseksuelen….maar het geeft me ook wel een vreemd smaakje bij dit ‘regenboog-stembus-akkoord’. Iemand met wie ik onlangs in discussie was zei dat hij er voor was om het geslacht niet meer te vermelden op een geboortekaartje.

Ik heb jaren geleden eens een doosje met verschillende ansichtkaartjes gekocht.Eentje is er nog van over. En wel het kaartje ‘proficiat met de geboorte van jullie baby’. Ik vind het onpersoonlijk en het straalt iets uit van desinteresse. Stel; Men komt op straat de hartstikke trotse blije verse ouders tegen die al twee weken een grote nep-ooievaar en een groot bord in de tuin hadden staan met daarop in roze letters ‘hoera het is een meisje’, en dan vraagt men ‘hoe gaat het met de baby?’ dan denk je toch meteen dat ze dit vragen omdat men niet meer weet of het een zoontje of dochtertje was…omdat ze het veel te druk hadden met andere dingen.

Niet dat het ene geslacht interessanter is dan het andere, maar je vraagt toch ook ‘hoe heet het kind?” terwijl het niet uit zou maken of het kindje Dex heet, Henk of Juul, de naam maakt het toch net dat beetje persoonlijker.

Majesteit, Fijn dat U onze koningin was en geen koning Beatrix. Fijn dat Willem-Alexander onze koning is en geen koningin Willem. En fijn dat we het gewoon mogen benoemen.

Nu ga ik mijn tanden poetsen en slapen.Welterusten.

©missie M.

* Koningspaar op Staatsbezoek in Portugal

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

“Voor elk wat wils” stond vanmorgen in de krant boven de foto van Mark Rutte, Buma, Gert-Jan Segers en Alexander Pechtold.

Ik bekeek de foto goed, bladerde de krant snel door. Maar ik kon onze koning niet ontdekken bij dat ‘special moments’ met alle ‘voorstellen, plannen en wetten’ van het nieuwe kabinet RutteIII.

En dan in eens zie ik dat kleine artikeltje waar boven staat “Willem-Alexander: we kunnen leren van Portugal”. Ons koningspaar werd gistermiddag met groot ceremonieel verwelkomd door de Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa in het paleis in Belém, een stadswijk van Lissabon. Ze legden in de Santa-Maria kloosterkerk een krans bij het graf van Luis de Camöes, een groot Portugees dichter.

Onze koning keek met bewondering naar de prestaties in duurzame energie, milieutechnologie en vliegtuigbouw, en zei “meer samenwerking zal onze beide landen sterker maken“.  Ik vond dat de koning veel mooie woorden sprak. Zoals de woorden:

“Dit bezoek geeft ons de kans meer te zien van dit bijzondere land waarmee Nederland zich zo verwant voelt. Wij zijn natuurlijke bondgenoten, verbonden door de zee”

“Verbonden door de zee”, wat romantisch en mooi gezegd. Ons koningspaar is dus op staatsbezoek in Portugal en heeft naar dit staatsbezoek-met-een-economische-missie uitgekeken. Ze zullen vast ook een lekker Staatsbanket hebben gekregen of nog gaan krijgen.

Ze doen het toch maar hartstikke goed hé majesteit?

Welterusten.

©missie M.

. Alexander P. word geen minister

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Gisteren hoorde ik daarover al iets op tv maar vandaag stond het groot in de krant dat Alexander Pechtold kiest om fractievoorzitter van zijn partij in de Tweede Kamer te blijven en geen minister te zijn. Het doel van Alexander P. was om D66 in een kabinet te krijgen niet hij zelf. Hij zegt ‘Dat beeld is gaan leven,maar dat heb ik nooit zo gezegd of bedoeld. Ook zegt hij tegen de krant “Ik heb tijdens mijn vorige ministerschap veel gemist van de jongste jaren van mijn kinderen. Nu ze 13 en 14 jaar zijn, wil ik ze richting volwassenheid blijven begeleiden.”

In eens kreeg ik een ‘flashback’ aan Wouter Bos en Camiel Eurlings. Camiel stopte destijds met het ministerschap van Verkeer en Water om niet straks als oude vader langs het voetbalveld te staan, maar werd daarna directeur bij KLM.

Maar dat is alweer ouwe koek. Nu gaat het over Pechtolds beslissing. En toevallig kozen de leiders Gert-Jan Segers van de ChristenUnie en Buma van het CDA ook voor dat zelfde. Ze willen in eens ‘toevallig’ allen geen minister worden, maar blijven in de Kamer om hun fracties te leiden en daar te zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op blijven staan.

Majesteit, Zeven dikke maanden heeft het geduurd eer ze daar achter kwamen. In het begin maakte ik nog een grapje dat ze beter een retraiteweek met een stilteworkshop konden boeken. Maar nu kan ik er niet meer om lachen, zeven maanden is een lange tijd, men had een stage bij wijze monniken achter de rug kunnen hebben. Hadden ze dat maar gedaan.

Enfin, Boven het krantenartikel rechts er naast staat met grote zwarte letters: “Rutte III: Iemand moet het doen”

Iemand moet het doen? Ik kreeg meteen dezelfde onrustkriebels als toen ik las én wist dat Angela Merkel koste wat kost aan zou blijven als Bondskanselier, ondanks alle onvrede onder het volk. Ze staat lachend op reclameborden langs de Duitse wegen met de woorden “Gut leben in Deutschland” terwijl ik in de krant verontrustende berichten lees waarbij ik me hardop afvraag ‘hoe is het mogelijk’? Nog nooit ging het zo slecht met Duitsland’. Begrijp ik daar iets van? Nee, die politiek in Duitsland, en vooral, maar dan ook echt vooral Angela Merkel kan ik niet volgen. Ben ik paranoia als ik me ‘zo nu en dan’ afvraag of Angela word omgekocht door een of andere dure sjeik in de VAE ? Ach, “keine panik”, Het zal wel komen omdat ik het een en ander niet kan begrijpen, meer niet.

Ik heb al moeite om onze politiek te begrijpen. Uw zoon las pas geleden de troonrede voor, en daarin stond dat het zo goed ging met de economie maar velen zouden het niet merken. Begrijpt U daar iets van? U zult vast ook wel geregeld met kopzorgen wakker liggen in Uw hemelbed. Uren lang staren naar het plafond. Uw handen zullen zo nu en dan vast wel eens jeuken om eens flink met die vuist op tafel te willen slaan. Een kabinet dat zeven dikke maanden nodig had om met z’n vieren, plus de zoveelste formateur, rond te tafel te koekeloeren bij het koffie lurken “wie met wie, wat en hoe doen we het?” En nu dan Marks woorden “iemand moet het doen” alsof niemand het wil doen?

Edith Schippers wou het doen, zij wou premier worden maar omdat Rutte premier wil blijven en Edith hem een goede premier vind, wil zij geen minister meer zijn. Daar ben ik dan weer heel blij om, want oa zij heeft de zorg in ons land afgetakeld, ik moet er niet aan denken wat ze met een land zou doen.

Onze koning zou het vast ook willen doen.

In onze krant las ik dat volgens verschillende peilingen het CDA nu al op verlies staat. Inderdaad nu al. Zelf denk ik dat het debat over het eigen risico hen de das om doet of deed. Ze beloofden op hun stembiljetten dat ze zouden pleiten voor verlaging, maar riepen juist voor verhoging.

Mark Rutte heeft het nu over een voorgestelde belastinghervorming. Werknemers houden netto meer over van hun salaris, maar de btw op boodschappen gaat omhoog, er komen ook allerlei milieubelastingen, en woningbezitters zijn straks duurder uit.

Majesteit, Ik ga mijn nachtpon aan trekken en tanden poetsen, Welterusten. Doei.

©missie M.

 

 

. VVD

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Gisteren stond er een mooi recept in onze krant voor Gebakken paardenbloem uit de oven. Maar gisteren en ook de dagen daarvoor stond er ook zoveel over de minister van Defensie in de krant. Wie heeft het dan nog over Gebakken paardenbloem uit de oven?

Lang heb ik me ‘keduc’ gehouden. Het was toch ook weer zielig voor Jeanine Hennis-Plaschaert. Het defensieapparaat is heeeeeel groot en ik kan me voorstellen dat het een en ander ook wel eens niet meteen in het oog valt van deze minister van Defensie. Daar zijn toch ook weer opperhoofden voor bij Defensie? Maar het was ook Jeanine met haar bezuinigingen en haar nalatigheid dat gevaar voor militairen met zich mee bracht. Ze had het rapport waarin stond dat de mortieren gevaarlijk waren naast zich neergelegd in plaats van meteen op te treden. Twee jonge mannen zijn verongelukt door deze ondeugdelijke mortieren. De OVV deed onderzoek na een mortierincident in Mali. En dat rapport van de OVV was niet mis.

Zo’n schuldgevoel wil je niemand geven. Schrijven dat de president van Frankrijk elke dag voor 300 euro visagie nodig heeft lijkt me een prettiger onderwerp. Maar afgelopen zaterdag jeukten mijn handen wel toen ik las dat minister Jeanine verbaasd en geïrriteerd was op minister Asscher.

Vice-premier Asscher liep ná de ministerraad naar de pers en noemde het snoeihard rapport over ondeugdelijke mortiergranaten ‘zwaar genoeg voor aftreden’. Terwijl Jeanine naar de camera’s liep en een andere toon gaf dan de dag ervoor. “Hoe kan ik stellen dat het veilig was als er twee mensen zijn omgekomen?” In de krant stond dat de uitspraak van Asscher leidde tot woede in de VVD-burelen. Het werd gezien als een mes in de rug. Er was namelijk na de ministerraad bij een overleg tussen Asscher die als premier optrad, Jeanine Hennis en de hoogste ambtenaar van Defensie afgestemd wat de twee tegen de pers zouden zeggen. Afgesproken werd dat de twee met één mond zouden praten.

Afgesproken dus om met één mond te praten, er werd overlegd ‘wat’ ze tegen de pers zouden zeggen. Dat was wat mijn handen lieten jeuken. Men zag de eerlijkheid van Asscher als een mes in de rug? Hoe noemt men het dan om het volk via de pers ‘toe te liegen’? Afstemmen wat er gezegd word zodat beide hetzelfde zeggen dat is wat men in Duitse krimi films doet om elkaar een alibi te geven zodat men niet verdacht word, dát is een mes in de rug van de naaste familieleden en het volk.

Tijdens een eerder interview met Siebe Sietsma bleef Jeanine haar organisatie verdedigen, ze was breedsprakig, maar antwoord of de randvoorwaarden voor de militairen om te werken veilig waren gaf ze niet, ook niet na diverse pogingen. En dan nu zo reageren voor de camera’s en geïrriteerd zijn op Asscher?

De Tweede kamer neemt haar vooral kwalijk dat ze het conceptrapport al sinds juni had en er pas vorige week enigszins naar handelde. Dat had ze eerder moeten doen.Vorige week hoorde ik Jeanine zeggen dat ze minister van Buitenlandse zaken wou worden.

Asjeblief zeg. Waarom naar Buitenlandse Zaken als Defensie je zo goed bevalt? Als dat was gelukt zou zij een opvolger krijgen, als dan het rapport pas boven water was gekomen had de opvolger zich hiervoor moeten verantwoorden. Dat is een mes in de rug van haar opvolger. Had Jeanine er dan niks meer mee te maken gehad? Majesteit,dat kan toch niet. Een opvolger kan toch niet gezadeld worden met de erfenis van zijn voorganger?

Minister Asscher was ná de ministerraad woedend en meende dat ze bij de VVD alleen maar bezig waren om Hennis uit de wind te houden, die immers koste wat kost in het volgende kabinet moet komen’. Asschers uitspraak was geen verspreking maar een bewuste kwalificatie.

Minister Rutte houd iedere VVD-er de hand boven het hoofd. Dat konden we zien bij Frans Weekers, Fred Teeven, Ivo Opstelten, Aard van der Steur. Volgens mij is minister Melanie Schultz ook geen ster om de kerncentrales in Doel en Tihange als veilig te omschrijven terwijl er meerdere incidenten waren en een gebrekkig veiligheidscultuur heeft. Er was lof voor de vertrekkende minister Edith Schippers. Die de eindstreep goed heeft gehaald. Is dat zo? Ze zou geld vrijmaken voor een lyme-centrum in Nijmegen. Maar daar is echt niets veranderd, lyme-patiënten lopen nog altijd tegen een dikke muur op. En de zorg heeft er nog nooit zo belabberd bijgelegen als sinds Edith minister van zorg is. Waarom is de zorg in België en Duitsland wel mogelijk zonder ‘eigen risico’ ? De zorgverzekeraars hebben een flinke buffer opgebouwd met dank aan Edith.

Aangezien minister Mark Rutte ook meer dan eens ‘jokt’ en liegt zal het wel een functievereiste zijn voor de VVD. Ik maak me wel zorgen voor de inhoud van de Troonrede die Uw zoon voorlas op prinsjesdag, want die is geschreven door Mark Rutte en kan nog alle kanten op zwabberen.

Fijne dag,doei.

©missie M.