. Alexander P. word geen minister

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Gisteren hoorde ik daarover al iets op tv maar vandaag stond het groot in de krant dat Alexander Pechtold kiest om fractievoorzitter van zijn partij in de Tweede Kamer te blijven en geen minister te zijn. Het doel van Alexander P. was om D66 in een kabinet te krijgen niet hij zelf. Hij zegt ‘Dat beeld is gaan leven,maar dat heb ik nooit zo gezegd of bedoeld. Ook zegt hij tegen de krant “Ik heb tijdens mijn vorige ministerschap veel gemist van de jongste jaren van mijn kinderen. Nu ze 13 en 14 jaar zijn, wil ik ze richting volwassenheid blijven begeleiden.”

In eens kreeg ik een ‘flashback’ aan Wouter Bos en Camiel Eurlings. Camiel stopte destijds met het ministerschap van Verkeer en Water om niet straks als oude vader langs het voetbalveld te staan, maar werd daarna directeur bij KLM.

Maar dat is alweer ouwe koek. Nu gaat het over Pechtolds beslissing. En toevallig kozen de leiders Gert-Jan Segers van de ChristenUnie en Buma van het CDA ook voor dat zelfde. Ze willen in eens ’toevallig’ allen geen minister worden, maar blijven in de Kamer om hun fracties te leiden en daar te zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op blijven staan.

Majesteit, Zeven dikke maanden heeft het geduurd eer ze daar achter kwamen. In het begin maakte ik nog een grapje dat ze beter een retraiteweek met een stilteworkshop konden boeken. Maar nu kan ik er niet meer om lachen, zeven maanden is een lange tijd, men had een stage bij wijze monniken achter de rug kunnen hebben. Hadden ze dat maar gedaan.

Enfin, Boven het krantenartikel rechts er naast staat met grote zwarte letters: “Rutte III: Iemand moet het doen”

Iemand moet het doen? Ik kreeg meteen dezelfde onrustkriebels als toen ik las én wist dat Angela Merkel koste wat kost aan zou blijven als Bondskanselier, ondanks alle onvrede onder het volk. Ze staat lachend op reclameborden langs de Duitse wegen met de woorden “Gut leben in Deutschland” terwijl ik in de krant verontrustende berichten lees waarbij ik me hardop afvraag ‘hoe is het mogelijk’? Nog nooit ging het zo slecht met Duitsland’. Begrijp ik daar iets van? Nee, die politiek in Duitsland, en vooral, maar dan ook echt vooral Angela Merkel kan ik niet volgen. Ben ik paranoia als ik me ‘zo nu en dan’ afvraag of Angela word omgekocht door een of andere dure sjeik in de VAE ? Ach, “keine panik”, Het zal wel komen omdat ik het een en ander niet kan begrijpen, meer niet.

Ik heb al moeite om onze politiek te begrijpen. Uw zoon las pas geleden de troonrede voor, en daarin stond dat het zo goed ging met de economie maar velen zouden het niet merken. Begrijpt U daar iets van? U zult vast ook wel geregeld met kopzorgen wakker liggen in Uw hemelbed. Uren lang staren naar het plafond. Uw handen zullen zo nu en dan vast wel eens jeuken om eens flink met die vuist op tafel te willen slaan. Een kabinet dat zeven dikke maanden nodig had om met z’n vieren, plus de zoveelste formateur, rond te tafel te koekeloeren bij het koffie lurken “wie met wie, wat en hoe doen we het?” En nu dan Marks woorden “iemand moet het doen” alsof niemand het wil doen?

Edith Schippers wou het doen, zij wou premier worden maar omdat Rutte premier wil blijven en Edith hem een goede premier vind, wil zij geen minister meer zijn. Daar ben ik dan weer heel blij om, want oa zij heeft de zorg in ons land afgetakeld, ik moet er niet aan denken wat ze met een land zou doen.

Onze koning zou het vast ook willen doen.

In onze krant las ik dat volgens verschillende peilingen het CDA nu al op verlies staat. Inderdaad nu al. Zelf denk ik dat het debat over het eigen risico hen de das om doet of deed. Ze beloofden op hun stembiljetten dat ze zouden pleiten voor verlaging, maar riepen juist voor verhoging.

Mark Rutte heeft het nu over een voorgestelde belastinghervorming. Werknemers houden netto meer over van hun salaris, maar de btw op boodschappen gaat omhoog, er komen ook allerlei milieubelastingen, en woningbezitters zijn straks duurder uit.

Majesteit, Ik ga mijn nachtpon aan trekken en tanden poetsen, Welterusten. Doei.

©missie M.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.