De Kersttoespraak

De Kersttoespraak van onze koning:


‘Vrede op aarde.’ Dat vooruitzicht is de essentie van het Kerstfeest. We vieren de geboorte van een Kind. Een nieuw begin voor ons allemaal.

Het is moeilijk te geloven voor wie het wereldnieuws op zich laat inwerken. Waar ooit de kribbe stond en de engelen zongen, staan mensen nu fel tegenover elkaar. Er zijn diepe wonden geslagen en vrede en verzoening lijken verder weg dan ooit.

De schokgolven in Israël en Gaza – maar ook in Oekraïne, Afrika en elders in de wereld – bereiken ons ook hier. Geen dijkverhoging die ons daartegen kan beschermen. De gewelddadigheden dáár leiden tot spanningen híer. Veel mensen voelen zich bang.

En er is dicht bij huis nog zoveel méér dat onzeker kan maken. Velen hebben het idee dat we elkaar aan het kwijtraken zijn. Je snapt soms niet meer wat anderen bezielt. Zo dichtbij en toch vaak vreemden voor elkaar.

Wat kunnen we hier zelf aan doen? Het Kerstfeest is bij uitstek een moment om eens in de spiegel te kijken. Een moment van bezinning.

Dat begint bij de vraag wat ‘vrede op aarde’ eigenlijk is. Gaat het om harmonie? De afwezigheid van onenigheid en strijd?

Ik denk van niet. Vrede is geen gezapige rust, geen collectieve winterslaap. Vrede is het vermogen om conflicten beheersbaar te houden. Tegenstellingen horen erbij. Ze houden ons wakker en zorgen ervoor dat vergeten belangen aan bod komen en dat nieuwe oplossingen een kans krijgen.

Zonder tegenstellingen geen vooruitgang. Maar de manier waarop we ermee omgaan is allesbepalend. Er zijn regels die voor iedereen gelden. Wij Nederlanders kennen een democratische rechtsorde. Die geeft ons houvast en zekerheid. Discriminatie in welke vorm dan ook is uit den boze.

Het intimideren, bedreigen en schofferen van mensen is buiten de orde. Wie daarvoor kiest, verlaagt zichzelf en beschadigt onze gemeenschap.

Als de grote wereldproblemen onze krachten te boven gaan, kunnen we in ieder geval wél zorgen dat we in eigen land vreedzaam samenleven en tegenstellingen overbruggen.

Dat vraagt iets van de manier waarop we met elkaar omgaan. Als we boos zijn over dingen die ons raken, zijn we te snel geneigd te denken: wie is er fout? Wie is er schuldig?

Maar fouten maken is menselijk. Sterker nog: fouten maken en daarvan leren, maakt ons tot bétere mensen.

In de luchtvaart is het gebruikelijk om dingen die misgaan niet onder de pet te houden, maar juist te delen. Wij piloten melden incidenten en misverstanden uit de praktijk die vervolgens worden verwerkt in trainingen en opleidingen. Ik heb daar regelmatig plezier van gehad. Het helpt je om steeds een beetje beter te worden en maakt het vliegen nog veiliger.

Een harde afrekencultuur maakt onze leefwereld onherbergzaam. Ze belemmert bovendien dat we samen verder komen en oplossingen vinden. Als we onze energie nu eens zouden besteden aan het samen vinden van oplossingen, dan komen we veel verder.

Laat dit Kerstfeest een moment zijn om een nieuwe start te maken. Niet elkaar voortdurend streng de maat nemen als mensen. Maar de menselijke maat omarmen, met begrip voor persoonlijke twijfels, zorgen en tekortkomingen.

Er is geen tweede Nederland. Wij vormen dit land samen. En het is nog steeds een van de allerbeste plekken op de wereld.

Dat zal het blijven. Daar geloof ik in. Ik ben ervan overtuigd dat dit onze kracht is: tegenstellingen overbruggen.

Dat betekent: de moed opbrengen om je open te stellen voor tegengeluiden en te luisteren. De moed ook om terughoudend te zijn in het doorduwen van het eigen gelijk en in plaats daarvan een ander ruimte te gunnen.

Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Israël en Gaza, spraken mijn vrouw en ik met een groep Nederlanders met heel verschillende achtergronden over de vraag hoe we in ons land de vrede kunnen bewaren. Ik voel nog de pijn en zorgen van deze mensen. Maar ook: hun kracht om tóch te proberen elkaar te bereiken.

Een van onze gasten, wier vader werd vermoord in de Tweede Wereldoorlog, zei: “bidden is niet voldoende. Voor vrede moet je keihard werken. Ora et labora.”

Als ik terugkijk op de tien jaar waarin ik uw Koning mag zijn, is dát de constante factor: mensen die zich vanuit hun persoonlijke idealen of levensovertuiging inzetten om tegenstellingen te overbruggen en iets positiefs bij te dragen aan de samenleving.

Zij maken de toekomst bewoonbaar.

In mijn inhuldigingstoespraak zei ik het zo: “Vindingrijkheid, ijver en openheid zijn al eeuwenlang onze kracht. Hoe groot de verscheidenheid ook is, hoe verschillend onze overtuigingen en dromen ook mogen zijn, waar onze wieg ook stond, in het Koninkrijk der Nederlanden mag iedereen zijn stem laten horen en op voet van gelijkwaardigheid méébouwen.”

Doe méé. Dan is er alle reden om de toekomst met hoop en vertrouwen tegemoet te zien.

Ik wens U allen – waar U zich ook bevindt en hoe Uw persoonlijke omstandigheden ook zijn – een gezegend Kerstfeest.

__________________________

25 december:

Majesteit, Deze kersttoespraak laat ik even ‘inwerken’.

Fijne vredige kerstdagen voor iedereen.

__________________________

26 december:

ps. Ik heb de toespraak laten inwerken:

Mooie kersttoespraak. Maar bij een paar stukjes was ik toch wel verbaasd over de woorden van onze beste koning. Bijna zou ik het raam willen openen en hardop willen roepen: “Waar zat U al die tijd?” Heeft U geen tv gezien? Geen kranten gelezen? Bent U al eens in Ter Apel geweest?”

Deze mooie vredige kersttoespraak is net zo gezellig als wanneer ik bij 10 graden-onder-nul een grote bloempot met de mooiste geraniums buiten zet, naast de voordeur, en dan zeg: “Kijk eens hoe gezellig het is, dit moeten we allemaal gaan doen”.

Die geraniums moeten tegen de vorst beschermd worden en mogen pas buiten als de IJsheiligen voorbij zijn, anders bevriezen ze.

En dan dit:

Twee stukjes kan ik toch moeilijk samen rijmen. Ik citeer de stukjes:

1:Ik ben ervan overtuigd dat dit onze kracht is: tegenstellingen overbruggen.

2:“Vindingrijkheid, ijver en openheid zijn al eeuwenlang onze kracht. Hoe groot de verscheidenheid ook is, hoe verschillend onze overtuigingen en dromen ook mogen zijn,

Het ene moment is tegenstellingen overbruggen ‘onze kracht’ en het volgende moment is ‘vindingrijkheid, hoe groot de verscheidenheid ook is’ al eeuwenlang onze kracht (dus we worden geprezen voor onze vindingrijkheid, hoe groot de verscheidenheid ook is) maar dan word van ons verwacht (ondanks de grote verscheidenheid) dat we van elastiek zijn en ons mee moeten bewegen (aanpassen dus).

Er zal vast met de grootste zorg aan deze toespraak zijn geschreven. Heeft Frans Timmermans ook mee geschreven of een idee aangedragen? Misschien zijn er weken of maanden voorbereiding aan vooraf gegaan. En misschien ben ik dan gewoon een zeur die van sommige stukjes iets vind, ondanks dat ik het een mooie kersttoespraak vind.

Zie het maar als mijn kracht in grote verscheidenheid. Soms kan ik inderdaad nogal wars zijn. Onze koning zei in de toespraak dan ook:

Maar de menselijke maat omarmen, met begrip voor persoonlijke twijfels, zorgen en tekortkomingen

Fijne kerstdagen en vrede op aarde.

Doei.

_______________________________________

Omdat iedereen wiens wieg elders op de wereld stond naar dit piepkleine landje kan komen….en dan bedoel ik veilige landers….dan had ons land nu niet zoveel geld hoeven uittrekken om ze weer terug te sturen naar het veilige land waar hun wieg heeft gestaan.

Zie:

Ik vind dat iedereen die vóór deze grote stroom migratie is hoort hospita te worden voor de mensen. Frans Timmermans heeft zelfs twee grote woningen.

________________________________

Hallo Winter

Lieve beste majesteit, oud koningin prinses Beatrix,

Voor mijn gevoel was de winter al een paar weken gaande, maar nee de winter is vandaag begonnen.

Afgelopen maandag las ik dat de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol en zijn echtgenote Kim Keon Hee op Staatsbezoek waren gekomen.

Eerst was er een werklunch in de Tréveszaal aan het Binnenhof. Waar Mark Rutte de gastheer was. En onze koning ook aan tafel zat. Daarom sprak men van een regeringslunch.

De wijn die er tijdens de lunch werd geschonken zou een fles van 10 euro zijn. Dat is toch helemaal niks erg hé majesteit. Ik vind dat evengoed nog genoeg geld.

Fijne dag. Doei.

__________________________________

Klimaattop

Leve beste majesteit, oud-koningin prinses Beatrix,

Ik las vorige week, op 1 december 2023, dat Mark Rutte een zak geld heeft gebracht naar de klimaattop in het rijke Dubai.

Nog snel een zak geld naar het rijke Dubai brengen met de woorden:

“wij dragen bij boven onze kracht”

want, Nederland mag zich dankzij “onze gulheid” binnen de VN scharen tot de tien belangrijkste landen ter wereld. Heb je wat aan om in de top tien te staan als er steeds meer daklozen zijn en de voedselbanken de armoede bijna niet meer aankunnen.

Als je in die top tien staat word er vast ook wat meer verwacht van die ‘belangrijksten’. Toch majesteit?

Ik hoorde op tv dat het echt maar héééééél hééééééél erg minimaal verschil maakt, nauwelijks merkbaar, maar wel heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel erg veel geld kost.

We mogen zelf ook veel meer doen vind ik. Mark Rutte kan wel een zak geld naar de klimaattop in Dubai brengen, maar als er nog steeds troep in de natuur word gegooid, of tig vliegtuigen per dag door de lucht vliegen, allesbranders hun vuile rook de lucht in blazen, etc etc.etc.etc. dan is het dweilen met de kraan open.

Stel, dus stel, dat een gletsjer smelt omdat we allemaal de gsm veel te veel gebruiken, zou U die gsm dan weg doen of alleen gebruiken als het echt nodig is?

Mijn juf vertelde vroeger al over klimaatsveranderingen, dat seizoenen uiteindelijk gingen opschuiven, dat een land waar het nu koud is dan een tropisch land kon worden. Ik weet in Limburg een plaats waar hééééééel lang geleden de Maas heeft gestroomd, terwijl de Maas nu tig kilometers verderop stroomt. Er zijn grotten waar schelpfossielen zijn gevonden omdat daar ooit een zee was.

Dus al die zakken geld is verkwisting als men er verder niets aan doet.

En toevallig kwam ik zo juist mijn brief tegen met de titel “Even verwerken dit” met datum 8 november 2022.

______________________________________

Ik zal die brief hier even quoten, Dan hoeft U niet opzoek te gaan:

geplaatst op

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Afgelopen weekend las ik een groot artikel in onze krant van een achttien jarige jongen in Limburg. Hij had zijn opleiding niet kunnen afmaken. Kon school niet afmaken, ging ook vaak met honger naar school. En had de puf niet om te leren, want thuis moest hij als vierjarige al voor zijn jongere broertje zorgen als zijn moeder naar haar werk was. Hij wist hoe hij het flesje moest opwarmen en hoe hij dit aan zijn broertje moest geven. Hij zag zijn moeder heel weinig, Ze was veel aan het werk. Zij waren slachtoffer van de ‘Toeslagenaffaire’. Net zoals heel veel ouders dupe zijn geworden van deze toeslagenaffaire.

Daarnaast lees ik ook regelmatig dat veel mensen naar de voedselbank moeten, dat er wachtlijsten zijn, zelfs werkenden redden het niet. De voedselbanken luiden de noodklok.

En ik las een heel klein artikel dat er ’50 miljoen mensen leven in moderne slavernij’. Volgens een rapport van een arbeidsorganisatie van de Verenigde naties (ILO) is moderne slavernij de afgelopen jaren flink toegenomen. Dat zou volgens ILO komen onder meer door de coronacrisis, gewapende conflicten, en klimaatsverandering. De arbeidsmarkt is verstoord geraakt en armoede en gedwongen migratie zijn toegenomen.

En…dan lees ik vandaag….even diep in ademen en langzaam uitademen…..

Vandaag lees ik de woorden van premier Mark Rutte op de VN-klimaat top in Sharm-el-Sheikh in Egypte. Ik lees dat het kleine Nederland de grootste sponsor is geworden met 100 miljoen voor:

een speciaal programma dat Afrikaanse landen helpt zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering zoals toenemende droogte en overstromingsrisico’s. “voor aanpassing aan gevolgen opwarming”.

Wat gaat hij doen? Gaat hij de evenaar verleggen?

Mark Rutte zei gisteren in zijn toespraak in het internationaal congrescentrum in de badplaats Sharm-el-Sheik het volgende:

,,Al dit geld moet gaan naar hen die het hardst worden geraakt door klimaatverandering”.

Tegelijkertijd erkent de premier dat het gaat om een „gevoelige discussie”, Als westerse landen moeten gaan bijdragen aan de schade de klimaatverandering elders veroorzaakt, dan kan dat vele miljarden euro’s gaan kosten.

Ook las ik dat Mark Rutte in zijn toespraak sprak over zijn begrip voor kwetsbare landen die ‘terecht bezorgd zijn’ over de schade die zij lijden doordat het warmer wordt op aarde.

Ik hoorde Mark Rutte zeggen dat ze Afrika aan boord willen trekken. Aan welk boord?

…..en die 30.000 mensen die twee weken lang onderhandelen op die klimaattop zitten op pluche stoelen en wellicht in een luxe-resort in Egypte.

………..ik moet even een paar koele washandjes op mijn hoofd en polsen leggen…..Doei.

_______________________________________

Mark Rutte vanuit zijn luxe-resort over klimaat-waanzin & MILJARDEN voor klimaat aan Afrika geven!

November 2022:

https://youtu.be/yOMmUuL47W0?si=B5UEfjbc5JqmvJ5O

30.000 mensen uit 200 landen onderhandelen twee weken op de klimaattop over ‘de anderhalve graad’. Zitten die pluche stoelen dan niet veel te warm?

_______________________________________

Stukje uit nieuwsbericht van 1 dec. 2023:

https://www.ad.nl/buitenland/rutte-brengt-nieuwe-zak-geld-mee-naar-klimaattop-we-dragen-bij-boven-onze-kracht~a31756c9/

Toch is de 15 miljoen slechts fractie van onze totale klimaathulp. ,,Het komt bovenop de 900 miljoen euro”, die de Nederlandse overheid sowieso al steekt in het andere, al iets langer bestaande, Groene Klimaatfonds. Die pot geld, met een jaarlijks bedrag van 100 miljard, helpt arme landen met klimaatadaptatie (het bouwen van dijken) en het verminderen van hun CO2-uitstoot.

Naast die 900 miljoen aan belastinggeld, verhogen Nederlandse private investeerders dat bedrag nog eens tot 1,8 miljard in 2025.

_____________________________________