Laatste woordje van dit jaar

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Nog even een laatste briefje van dit jaar. Op het laatst van het jaar word ik altijd een tikkeltje emotioneel. Waar zijn die andere jaren gebleven………

Straks allemaal programma’s op tv die terugblikken naar gebeurtenissen van 2018.

Waar ik dit jaar veel bewondering voor had was voor die 12 jarige Bas Schipper die piano speelde op meerdere stations om geld op te halen voor onderzoek omdat zijn zusje diabetisch heeft. Hij speelde ruim 59.000 euro bij elkaar.

Wat mij vandaag verbaasde was een artikel dat in onze krant stond. Het Algemeen Dagblad had voor het eerst geturfd hoe vaak het woord ‘schokkend’ of ‘geschokt’  werd gebruikt door parlementariërs. In de periode tussen december 2017 en november 2018 gebeurde dat 203 keer. De Tweede Kamer debatteert drie keer per week, dus ruim 100 dagen. Dat betekend dat de parlementariërs twee keer per vergadering geschokt zijn.

Het vaakst geschokt was de SP met 47 keer, de PvdD met 32 keer, en het CDA met 20 keer. Michiel van Nispen van de SP was acht keer geschokt, zijn aandachtsgebied is justitie. Hij is of was geschokt over incidenten in gevangenissen en problemen bij de brandweer en recherche.

Femke Merel van Kooten was net als Michiel ook zo vaak geschokt. Wat haar zo vaak schokte? Ik citeer haar woorden: Ik vind het schokkend dat niet meer kamerleden zo geschokt zijn als ik. Ik volg de onderwerpen van vijf ministeries en ik heb veel gezien waarvan ik oprecht geschokt was.

Kamerleden zijn vooral geschokt door zaken die aan het licht komen door onderzoek van de journalistiek. Over milieuschandalen waarbij de overheid nauwelijks optreed.Over hulporganisaties die in rampgebieden kinderen misbruikten.

Taaldeskundige Wim Daniëls” waarschuwt parlementariërs met de woorden: Het woord schokkend verliest bij overdadig gebruik zijn schokeffect.

Majesteit, laten we hopen dat in 2019 minder reden is om ‘geschokt’ te zijn. En mocht er iets niet pluis zijn moeten we met zoveel mogelijk mensen geschokt reageren.

Ik wens U een liefdevol, leuk, goed, gezond en mooi 2019.

Doei, missie M.

 

 

Een zalig Kerstmis gewenst

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik zei vanmorgen tegen iemand “ik wens U een vrolijk kerstfeest” en toen dacht ik ‘kan dat wel?’ Moet het niet “zalig kerstfeest” zijn? Hoort vrolijk niet bij een “vrolijk pasen” want dan floepen tulpjes en narcisjes uit de grond, de geitjes en lammetjes huppelen door de wei, de konijnen en hazen zijn blij. Alles is dan vrolijk, en dan wens je iemand een vrolijk paasfeest.

Een Zalig kerstfeest is serieus, warm en wijs. Het klinkt naar vrede, naar emotie en naastenliefde, naar lekker ouderwets en vertrouwd, en daar hou ik wel van. Majesteit, Ook al is eerste kerstdag net een minuutje voorbij, Ik wens U voordat ik ga slapen nog een zalig kerstmis.

Welterusten.

Juwelendiefstal

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Majesteit, moet U nou toch eens horen. Ik las vandaag in de krant dat in Brussel een visagist is aangehouden op verdenking van diefstal. Schrikken hé, want het is de visagist van de Belgische koningin Mathilde, maar hij heeft ook onze koningin Maxima als klant. De Luxemburgse politie heeft hem verhoord omdat kroonjuwelen van de familie van groothertog Hendrik en zijn vrouw Maria Teresa uit het paleis van Luxemburg zijn verdwenen zonder dat er sporen van een inbraak zijn gevonden. De Belgische media wist dat de man alweer vrij is na een lang verhoor.

De verdachte heeft verklaard niets met de juwelenroof te maken te hebben. Majesteit, Als ze de visagist aanhouden of verdenken….dan moet men toch wel met iets meer komen dan alleen ‘want er zijn geen sporen van inbraak gevonden’. Het is niet niks als iemand verdacht word gemaakt. Dan zou U hem misschien niet zo gauw meer binnen laten als hij voor de deur staat, terwijl het nog maar de vraag is of hij de dader is.

Een visagist is geen soort goochelaar die, terwijl hij de wimpertjes netjes maakt, de wangen een blosje geeft, en de krulletjes rangschikt, ongemerkt ‘hoepsefloeps’ doet…. en je oorbel is foetsie zonder dat men het heeft merkt. Dat de groothertog pas s’avonds iets merkt en tegen zijn vrouw zegt “heb je een oorbel verloren?” Nee. ik ben niet overtuigd. De juwelen laat U ook niet rondslingeren. Ik bedoel, de kroon, die sjieke broche of dat dure diadeem laat U toch niet op de keukentafel achter als U even naar het toilet gaat.

Hebben dan niet alle kamers,deuren, ramen en gangen een camera? Ik hoop dat deze juwelenroof snel opgelost word. Ik ga mijn nachtpon aantrekken en slapen. Welterusten…..Ik hoop dat U er niet van wakkert ligt straks. Doei.

Waardering

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Ik zag vanmorgen een nieuwsfilmpje waarop Uw schoondochter Maxima in een prachtige jurk met een nog ‘prachtigerdere’ broche op de jurk gespeld. De broche droeg Uw grootmoeder en Uw moeder al. Veel lof kreeg Maxima want ze stond er weer beeldig op.

Ná bisschop Frans Wierts van Roermond dacht ik dat Roermond nooit meer zo’n fijne bisschop zou krijgen maar Roermond heeft een waardige opvolger. De nieuwe bisschop heet Harrie Smeets. Hij is altijd zich zelf gebleven stond in de krant. Dat is in deze tijd niet meer vanzelfsprekend schijnt het. Hij word enorm gewaardeerd om wie hij is en hoe hij werkt. Wat ik nou zo’n mooie stelling van de nieuwe bisschop vind zijn de woorden: “Tussen leer en leven zit een kruipruimte en daarin moeten wij als kerk ons werk doen.”

Ik heb zó te doen met Therese May die tussen twee vuren probeert te schipperen. Het lijkt alsof ze dag en nacht op tv verschijnt en met haar zware taak bezig is. De Brexit met of zonder deal, we krijgen er bijna allemaal grijze haren van. Majesteit, Even tussen ons gezegd….ik vond het voorheen veel leuker toen U onze koningin was en wij niet naar de pijpen van Brussel moesten dansen. Griekenland, Oekraïne en nu Engeland waar trammelant is wegens wel of niet in de EU. Maar wat heb ik met Therese May te doen vanwege haar grote inzet en toch overal de volle laag op haar donder krijgen. Eigenlijk kan ze het niemand echt naar de zin maken lijkt het wel. Ik wens haar veel wijsheid en kracht.

Majesteit, En U wens ik een fijne nachtrust. Welterusten.

Boer zoekt vrouw

Lieve beste majesteit, oud-koningin Beatrix,

Zucht poehpoeh, Het was me wel een weekje zeg. Ik geloof dat we met een nieuw fenomeen te maken krijgen, want ik heb het gevoel dat sommige mannen niet echt weten wat ze willen.

Neem nou Emile Ratelband….daar hebben we het laatst nog over gehad…Emile die niet tevreden is met zijn leeftijd. In plaats van dat hij blij is dat hij nog zo fit is op zijn 69-ste wil hij 20 jaren jonger op zijn paspoort hebben staan. De rechter gaf hem geen gelijk. Emile mag geen 49 jaar worden op zijn 69-ste. Emile is blij met de uitspraak van de rechter, want hij zag nu genoeg punten om mee in hoger beroep te gaan.

Dan ‘Boer zoekt vrouw’. Zo’n leuk tv-programma. Boerin Steffie vond in Roel de ware liefde….zo mooi dit stel. Boerin Michelle vond in Maarten de ware liefde….zo mooi dit stel. Boer Wim en zijn Marit vonden elkaar ook via Boer zoekt vrouw….zo mooi dit stel.

Maar boer Jaap die tijdens de speeddate zei: ‘You never get a second chance for a second opinion’. ….heeft inmiddels al heel wat second chance’s gehad. Hij had eerst één vlinder in zijn buik voor Petra. Daarbij kwam er nog één vlinder in zijn buik voor Marjan. Toen Yvon bij het keuzemoment aan Jaap vroeg met welke vrouw zie jij je oud worden antwoordde Jaap “Marjan”. Meteen na het uitspreken van de naam sloeg hij de handen voor zijn gezicht en barstte hij bijna in tranen….was dit blijdschap? of spanning die er nu uit kwam….of was het een soort angstaanval? Jammer voor Petra. Zij had dit niet zien aankomen. Jaap en Marjan gingen op Citytrip en de verliefdheid straalde er van af. Helaas kwam Jaap bij de laatste aflevering alleen naar de reünie van Boer zoekt vrouw. Er was geen verliefdheid, het mocht niet zo zijn, en nog meer woorden van dit kaliber. Yvon sprak hem iets later onder vier ogen.

Majesteit, Ik vind Yvon een kei, maar de vragen aan Jaap vond ik vaag. Als hij toch zegt dat het van beide kanten moet komen, dat hij het geprobeerd heeft, maar als ‘het’ er niet is….wat dat ‘het’ ook mag wezen…dan is ‘het’ er niet. Dan kun je nog zo gaan drammen met de woorden “maar je wou een vrouw en je had nu toch een vrouw, waarom waarom waarom”. Misschien wil Jaap geen vrouw, of misschien wil Jaap een vrouw met paarse pijpenkrullen en lange roodgouden oorbellen en geen blonde vrouw zonder oorbellen.

Maar inderdaad het zou zomaar kunnen, ik vond het al vreemd dat voor hem alles te snel ging…dat zei hij een paar keer op Citytrip. Hij verzekerde Marjan dat hij geen spijt van zijn keuze had. Nee o nee. Dat zal Petra ook wel gehoord hebben toen zij thuis naar ‘boer zoekt vrouw’ zat te kijken.

Yvon vraagt door. Jaap denkt dat hij misschien de verkeerde keuze heeft gemaakt…..Pijnlijk voor Marjan als zij dit hoort als ze naar boer zoekt vrouw zit te kijken. …..Misschien had hij toch Petra moeten kiezen klinkt het. Hij zegt dan dat hij Petra gaat bellen. Dat heeft hij dus ook gedaan, ze hebben een paar keren afgesproken, het was allemaal leuk en gezellig. Ze zagen het helemaal zitten. Maar dan zegt Jaap dat hij geen verliefdheid voelt. Uiteindelijk word het met Petra ook niks. Petra werd voor de tweede keer teleurgesteld door Jaap. De dames in Nederland kunnen hem weer schrijven las ik, want Jaap weet nu wat hij wil en wat hij niet wil. Misschien weten de dame in Nederland nu ook wat zij niet willen.

Dan boer Marnix, Hij kon niet kiezen toen hij tussen Bertine en Janneke kon kiezen. Hij kiest dan toch overtuigend voor Janneke, maar tijdens de citytrip zegt hij al dat het niks word met Janneke. Ook hij kwam zonder zijn ‘keuzemomentdame’ naar de reünie. Hij glunderde want hij was verliefd geworden op iemand anders.

Ik wist het, ik zag op de citytrip van Marnix en Janneke een tweede Riks (die boer uit Canada), Riks deed tijdens de citytrip toen ook zo koel en afstandelijk deed tegen de knappe Marit. En bleek dat hij toen al verliefd was op iemand anders. Die zelfde afstandelijkheid zag ik bij Marnix toen hij bij de ouders van Janneke op kennismakingsvisite ging.

Hij vertelt aan Yvon dat hij na de Citytrip verliefd was geworden op iemand anders. Echt niet na de citytrip maar, vóór de citytrip als U het mij vraagt.

Hij had voor het keuzemoment veeeel te veel twijfels over wie van de twee hij zou kiezen. Mijn moeder zei altijd “bij twijfel niet doen” als ik twijfelde of ik die trui wel wou kopen of toch maar niet. Dat is bij relaties natuurlijk nog meer van toepassing.

Majesteit, fijne Sinterklaasavond. Welterusten voor straks.