Laatste woordje van dit jaar

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Nog even een laatste briefje van dit jaar. Op het laatst van het jaar word ik altijd een tikkeltje emotioneel. Waar zijn die andere jaren gebleven………

Straks allemaal programma’s op tv die terugblikken naar gebeurtenissen van 2018.

Waar ik dit jaar veel bewondering voor had was voor die 12 jarige Bas Schipper die piano speelde op meerdere stations om geld op te halen voor onderzoek omdat zijn zusje diabetisch heeft. Hij speelde ruim 59.000 euro bij elkaar.

Wat mij vandaag verbaasde was een artikel dat in onze krant stond. Het Algemeen Dagblad had voor het eerst geturfd hoe vaak het woord ‘schokkend’ of ‘geschokt’  werd gebruikt door parlementariërs. In de periode tussen december 2017 en november 2018 gebeurde dat 203 keer. De Tweede Kamer debatteert drie keer per week, dus ruim 100 dagen. Dat betekend dat de parlementariërs twee keer per vergadering geschokt zijn.

Het vaakst geschokt was de SP met 47 keer, de PvdD met 32 keer, en het CDA met 20 keer. Michiel van Nispen van de SP was acht keer geschokt, zijn aandachtsgebied is justitie. Hij is of was geschokt over incidenten in gevangenissen en problemen bij de brandweer en recherche.

Femke Merel van Kooten was net als Michiel ook zo vaak geschokt. Wat haar zo vaak schokte? Ik citeer haar woorden: Ik vind het schokkend dat niet meer kamerleden zo geschokt zijn als ik. Ik volg de onderwerpen van vijf ministeries en ik heb veel gezien waarvan ik oprecht geschokt was.

Kamerleden zijn vooral geschokt door zaken die aan het licht komen door onderzoek van de journalistiek. Over milieuschandalen waarbij de overheid nauwelijks optreed.Over hulporganisaties die in rampgebieden kinderen misbruikten.

Taaldeskundige Wim Daniëls” waarschuwt parlementariërs met de woorden: Het woord schokkend verliest bij overdadig gebruik zijn schokeffect.

Majesteit, laten we hopen dat in 2019 minder reden is om ‘geschokt’ te zijn. En mocht er iets niet pluis zijn moeten we met zoveel mogelijk mensen geschokt reageren.

Ik wens U een liefdevol, leuk, goed, gezond en mooi 2019.

Doei, missie M.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.