Drie koningen

Lieve beste majesteit, prinses Beatrix,

Vrienden hebben de kerstboom en kerstversieringen al lang opgeruimd. Vanmorgen bij het ontwaken dacht ik ‘vandaag lijkt me een geschikte dag om de kerstboom af te breken en op te ruimen’. Toen had ik de krant nog niet gelezen. Want ná het ontbijt, waarbij ik vluchtig de krant doorbladerde en hier en daar een stukje las, heb ik het plan omgegooid, ik was van gedachten veranderd. In de krant las ik dat een pastoor in Limburg op Facebook vroeg of de mensen de boom op z’n minst nog tot het weekend konden laten staan omdat het nog drie koningen moest worden. En daar heeft de pastoor wel een punt majesteit. Want Driekoningen hoort nog bij kerstmis. De pastoor dacht dat de Driekoningen niet welkom geheten werden als alles was opgeruimd.

In september beginnen de tuincentrums al met de kerstexposities, mooi mooi. Mensen kunnen bijna niet wachten eer ze de boom kunnen opzetten. In sommige huiskamers staat de kerstboom al voor het Sinterklaasfeest. Dan denk ik wel eens ‘die boom haalt oud-en-nieuw niet want dan zijn ze de boom beu’.

De winkels en tuincentrum hebben zulke mooie spullen voor de kerst in de schappen, en even voor de feestdagen staan er in reclamefolders en kranten nog steeds leuke spullen in de aanbieding. Maar de eerste folder die na kerst in de bus valt staat vol met kamerplanten die de kerstboom kan vervangen om de lege plek op te vullen. Dat kan ik eigenlijk wel begrijpen….maar  wat stond daar dan eerst voordat de kerstboom daar stond? Ze hebben het in de folders over ‘lekker opruimen’ en over een opgeruimd huis nu de kerstspullen weer naar zolder kunnen.

Ik voel me toch een beetje opgejaagd. Ik wil de kerstboom niet zo vroeg in de huiskamer, en ik wil de kerstboom nu nog niet opruimen, want het is buiten nog zo’n somber grijs en grauw weer. Spullen die ik vorige week nog in de folder zag staan, spullen die het huis zo gezellig zouden maken voor deze  dagen, hebben zich onmogelijk optimaal thuis kunnen voelen als ze nu alweer opgeruimd worden.

Wat vind U daarvan? Vind U ook niet dat Driekoningendag meer gepromoot mag worden in folders, en dat we tenminste tot ‘Drie koningen’ kunnen wachten met het afbreken van de kerst-meuk zodat de drie koningen zich welkom voelen in de huidige kersttijd.

Ik hoop ook nog op Drie-koningendag de witte boon in mijn kom tomatensoep te vinden zodat ik die dag de koning mag zijn. U bent vast blij dat U nu na al die jaren geen koningin meer bent, en U heeft een heuse koning in de familie. Ook hoeft U trouwens maar op één koning te wachten en die komt dan ook nog persoonlijk en is hartelijk welkom….samen met zijn koningin en de kroonprinses. De drie wijzen. Alleen de wierook en mirre zullen waarschijnlijk ontbreken.

Ik ga mijn nachtpon aantrekken en slapen. Welterusten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.